Den här tiden varje år är jag på min absoluta träningstopp och funderar mycket både på både kost och motion. I ett annat liv hade trivts med att vara dietist tror jag. Peppa och hjälpa folk som försöker förbättra sin livskvalité.

Här är lite saker jag gått och tänkt på senaste veckorna, gällande kost och viktnedgång. Sådan där kunskap som jag läst om i flera år – men som plötsligt har landat hos mig själv som en insikt. För precis så är det. Man bär runt på en massa teoretiska kunskaper, som ibland förvandlas till insikter som faktiskt påverkar ens liv.

1. Om man har lätt för att överäta och ofta får ett sug efter onyttiga saker är mitt råd att helt enkelt aldrig bli särskilt hungrig. Förr om jag missade frukosten tänkte jag att det var okej, för att jag sedan hade en rejäl lunch inplanerad då jag så att säga var ”tillbaka på banan”. Men det jag har insett är att en missad frukost är vad som gör att jag äter godis klockan nio på kvällen. Det kan vara svårt att koppla ihop dessa saker, men nu har jag identifierat mönstret! Att äta regelbundet nu hjälper mig själv om tio timmar.

2. Det är lätt att tro att människor som inte kan ignorera sina hungerskänslor är de som blir överviktiga. Men jag tycker att det verkar vara tvärtom? Vet till exempel ingen som är så känslig för hunger som min storasyster, som är jättesmal. Hon måste ha mat DIREKT hon är hungrig. Själv kan jag hoppa över hur många måltider som helst utan att märka det. Och sedan kommer smällen. Och jag har hört liknande berättelser från många vänner som är överviktiga. De har lätt för att missa hungersignalerna och plötsligt är det panikläge! Och hur lätt är det då att välja bra mat och äta lagom? Tror att det är bra att lära sig att identifiera sina hungerssignaler, så att man kan agera på dem innan man blir dum i huvudet.

Saker jag trycker i mig när jag märker att jag börjar vara hungrig: en banan, två morötter, en apelsin eller en skål kvarg på stående fot. Egentligen vad som helst som går in på några sekunder och dämpar det akuta suget. För när det väl dämpat så återfår jag förmågan att klokt planera kommande måltid och äta lagom av den.

3. Mat kan vara underbart och härligt. Men ibland är det faktiskt bara bränsle. Och det är okej. Faktum är att mat har varit bränsle större delen av människans historia. Att det ska vara en kulinarisk upplevelse är ju ett relativt nytt fenomen. Särskilt det här med att mat jämt ska vara en kulinarisk upplevelse. Hur lätt är det då att äta lagom? Allt man äter behöver inte vara gott. Jag kan äta en tråkig, nyttig frukost (proteinshake) och en enkel lunch (äggmackor och morötter) och så satsar jag istället på en god middag. Och då äter jag samma mat som resten av familjen och håller inte på att krångla med specialkost.

4. Jag vet att få människor har proteinbrist i Sverige. Men om man försöker förändra sin kroppssammansättning så behöver man extra protein. Och när man går ner i vikt så tappar man ofta mer muskler än fett. Vilket gör att kroppen i viloläge förbränner ännu mindre kalorier än tidigare. Muskler förbränner ju liksom kalorier medan man ligger och sover. Så för att inte tappa muskler under en viktnedgång behöver man styrketräna och äta mycket protein. Mitt mål är inte att bli petit utan att bygga om min kropp till en stor förbränningsmotor så att jag kan njuta mer mat i mitt liv och vara stark tills jag dör.

Jag siktar på att få i mig 1,6 g protein per kilo kroppsvikt jag har. Jag som väger 83 kilo behöver äta 83 x 1,6 gram = ca 132 gram protein per dag. Gärna utspritt på alla måltider. För referens så innehåller 1 ägg 7 gram protein och en kycklingbröstfilé 27 gram protein. Så det kan vara svårt att få ihop till den rätta mängden protein utan lite planering. Är man kvinna i klimakteriet är det också viktigt att äta ordentligt med protein, då proteinupptaget försämras och muskelmassan oftast minskar.