
Jag tycker att salladsgrönsaker är en trist historia vintertid. Eftersom nästan ingenting är i säsong är en vanlig sallad oftast både dyr, smaklös och dålig för miljön. Men jag försöker att fokusera på det som faktiskt finns att tillgå. Ofta tinar jag till exempel en påse med en blandning av gröna ärtor, majs och paprika. Barnen gillar det och näringsinnehållet i frysta grönsaker är toppen, tvärtemot vad många verkar tro. Tricket är att inte koka dem så att de förlorar sin stuns. De kan tinas och ätas helt kalla eller värmas och serveras med lite smör och örtsalt.
Varje vecka köper jag också fyra kilo ekologiska svenska morötter. Har morotsstavar till nästan varenda middag. Brukar göra iordning en stor skål innan jag börjar laga mat, så att barnen kan grunda med dem. Hunger är ju en bra grönsakskrydda. Och om man skär morötterna och lägger dem i iskallt vatten några timmar blir de krispiga, saftiga och precis som nyskördade sommarmorötter. Bra knep om man har morötter som börjat skrumpna också.
Jag brukar även använda morötter för att utöka mängden grönt i annan mat. Hackar till exempel ner dem fint i den vegetariska köttfärssåsen, strax innan servering. För lite stuns och krisp.

Vitkål och rödkål är andra bra vintergrönsaker. Barnen gillar dem råa, skurna i bitar. Men man kan också göra olika sorters sallader. Den här asiatiska rödkålssalladen är en stor favorit! Receptet är ursprungligen min vän Susannes.

En jättegod, billig och nyttig vintersallad, det är veckosalladen det! Barnen älskar den och den står minst en vecka i kylen. Gör en stor laddning på söndagen och ha den till veckans alla mål mat! Ett bra sätt att göra träig vitkål och torra morötter mjälla och goda.

Basen i salladen är alltså vitkål och morötter. Sedan kan man tillsätta purjo, paprika och kryddgrönt. Eller göra som jag gör och addera några trötta vinteräpplen och rödlök. Av Jakobs mormor lärde jag mig att Knorrs Grekiska dressingmix är god till. Men man kan lika gärna smaksätta den med valfritt torkat kryddgrönt.
Veckosallad av vintergrönsaker
8
20 minuter
Ingredienser
1 litet vitkålshuvud
5 morötter
3 små äpplen
1/2 rödlök
1 dl mild raps- eller olivlja
1 dl vitvinsvinäger
1 msk socker
1 påse grekisk salladskrydda
Salt
Gör så här
- Skala morötterna. Riv dem i maskin eller på rivjärn. Riv sedan äpplen och vitkål. Rödlöken brukar jag istället hyvla tunt, tunt på en mandolin. Men de kan också finhackas och slängas i på slutet.
- Blanda olja, vitvinsvinäger, socker och salladskrydda i en kastrull. Koka upp. Låt svalna något och häll sedan över salladen. Rör om noga och låt stå en stund innan servering. Smaka eventuellt av med extra salt. Salladen blir bara saftigare och godare när den fått stå några dygn.
- Förvara salladen i kylen. Jag brukar bara lägga en tallrik över skålen, den behöver inte flyttas över till någon stängd burk. Men rör gärna om i salladen någon gång per dag, så att lagen fördelas. För det är i lagen som ”konserveringen” sitter.
22 svar
Bra tips på sallad! Den låter riktigt god.
Jag gör en liknande av nästan samma recept. Rekommenderar också att veriera med purjo eller salladslök 👍
Skär med kniv lite grövre strimlor av vitkålen, mer som pizzasallad. Varvar grönsakerna i en glasburk med snäpplock, häller över lagen, stänger och skakar så hårt jag kan. Då blir grönsakerna ”masserade” och mjukare på köpet (och jag tycker burken är smidig att förvara i kylen).
Mitt tips på extra grönt till maten såhär års är att fräsa lite (frysta) haricot verts i olja. När jag är klar rör jag ner ett par teskedar pesto. Funkar jättebra till många olika rätter tycker hela familjen!
Bra tips! Ska jag prova!
Är det bara jag, eller är inte lite skrumpna morötter också supergott? Jag tycker att dem brukar ge en mer koncentrerad söt smak!
Bra tips att göra en sallad som får stå i kylen hela veckan!
Här hemma kallas den för tvådagars-sallad.. så länge räcker den 🙃
Måste tipsa om GRODDAR. Enkelt, billigt, miljövänligt och nyttigt! Just nu kör jag på alfalfa, mungbönor och gråärt i varsin uppochnervänd glasburk med en bit gammal strumpbyxa trädd över, ståendes mot en avlång klinkerbit för att stå lite snett. Sköljer morgon och kväll. Äter till typ alla måltider. 🙂
Tack för påminnelsen Hanna. Inte groddat på hela vintern. Lusten brukar komma framåt vårkanten. Men gråärt var något nytt. Kan man köpa det i vanliga matbutiker månntro? Svenskt antar jag.
Jag har beställt från Nordisk Råvara! De säljer diverse svenska kulturgrödor odlade i Sverige. Den jag har groddat heter Stor gråärt, såg att de fått in ytterligare en gråärt i sortimentet nu. 🙂 Enligt en gullig grodd-bok från 70-talet jag har hemma ska man kunna grodda ärter generellt, så jag tänkte prova med gula nu när jag tagit slut på gråärten.
Kål stekt i ugn slåss vi om vid matbordet! Så gott salladsreceptet låter!
Jag kan även rekommendera ugnsrostade rotfrukter och kål, grönkålssallader och så en nyupptäckt favorit: rostad majs! Rosta majs i lite olja, några saltkorn och eventuellt paprikapulver. Smarrigt!
Verkligen en toppensallad 😋!
Vi gör med vitkål, morötter, äpple och så vanlig vinägrett.
Mina tre bästa vintersallader är: Sallad på rårivna morötter och rivna äpplen som blandas med några matskedar rårörda lingon, gott till potatisbullar och vegokorv. Klassikern vitkål, apelsin och solrosfrön är också en bra vintersallad. Och till sist brysselkål och morötter som rivs i matberedare och blandas med olivolja och citronsaft efter smak.
Supernyttiga grönsaker! Ett tips: gör en mindre sats som går åt direkt och skippa olja o kryddmix. Det är väldigt onödigt att addera så mycket fett och det är bra för barn att vänja sig vid rena smaker ovh inte tro att allt måste vara maskerat av krydda.
Med såsen så håller sig dock salladen flera dagar och det kan då bli enklare att faktiskt erbjuda ordentligt med grönsaker till maten än om maningen orkar göra ny varje dag. Många uppskattar dessutom mer smak vilket gör det enklare för både barn och vuxna att få sig grönsaker än att rata dem istället. Så står valet mellan lite extra fett mot att faktiskt få i sig grönsaker så är det nog bättre att ta smällen med lite extra fett.
Det är också bra fett i salladen 🤗 så för barnens skull är det toppen med de extra kalorierna.
Tack kommentarsfältet för fler tips för mig som är allergisk mot morötter!
Kål og gulrøtter er toppen! Det hender jeg har i vårløk og lager dressing av peanøttsmør, litt eddik, limesaft, sukker og soyasaus. Og har koriander på toppen. Funker bra til kylling, cashewnøtter eller fiskekaker. Sikkert til mye annet også.
Låter supergott. Måste prova, älskar kål!
Har du tips på någon bra matberedare? Får gärna vara fin också 😆
Jag måste tipsa om en rödkålssallad jag blitt kär i och dom många kålsallader godare efter nån dag
Riv 1/2 rödkål
Riv ner 2 vitlöksklyftor
En bit ingefära
Hacka ner antingen ruccola och eller färsk koriander
Pressa i citron och så ringla över olivolja
Krydda med örtssalt å lite gurkmejja
Valfritt med lite rostad hackad hasselnöt på
Mums mums mums !!!
Jag använder Knorrs kryddblandning även på sommaren till grillat. Då blandar jag den med olivolja och lite vatten, sedan tillsammans i en créme fraish. Blir kanongott!
Gott! Det ska jag testa =)