Sveriges kändaste ost kommer från Norrland, närmare bestämt Västerbotten. Gissa hur stolt man som Västerbottning är över det?! Här uppe har vi gjort ost i hundratals år, på riktiga råvaror med ett hantverk som ärvts i generationer. Och nu har Norrmejerier som tillverkar Västerbottensost tagit arvet vidare och utvecklat två nya fantastiska ostar: Abisko och Höga Kusten.

All ost från Norrmejerier är tillverkad på Sveriges lyxigaste adress för en ko. Nämligen Norrland. En plats särskilt väl lämpad just för mjölkproduktion. Tack vare våra kalla vintrar har vi mindre problem med skadedjur och behöver använda mindre växtskyddsmedel. Och våra ljusa sommarnätter ger snabbväxande gräs och klöver med ett högt närings- och energiinnehåll.
Här i Norrland kan man inte odla spannmål och grönsaker lika effektivt som i andra delar av Sverige. Därför är det extra smart att låta kor beta gräs och omvandla det till näringsrik mjölk som vi kan dricka eller göra ost och fil av. Här uppe odlar mjölkbönderna dessutom mycket mer vall än den genomsnittliga svenska mjölkgården. Och vallens stora rotsystem bidrar till kolinlagring i marken. Ja, ni hör ju hur bra det är?!

Men nog om det – nu till ostarna. För hur smakar egentligen Abisko och Höga kusten? Abisko (som är min absoluta favorit) har en rund och fyllig karaktär. Såklart supergod på en smörgås – men jag hyvlar gärna bitar och äter precis som de är. Konsistensen är tät och ljuvlig och under lagringen utvecklar den härliga kristaller. Osten Höga Kusten har en längre lagringstid och därmed en lite mer utpräglad, nötig smak. Även den otroligt god. Både i matlagning och på ostbrickan.

Jag äter gärna osten på en smörgås med lite hemkokt hjortronmarmelad med rosmarin och citron.

En solig septemberdag bredde jag mackor med Norrgott, hyvlade över Abisko och la på lite marmelad. Sedan slog jag in smörgåsarna i papper och gjorde en utflykt.

För att njuta höstfärgerna i Västerbotten.

Essa hakade på, tiggde ostkanter och vispgrädde.

För givetvis är det vispgrädde till den varma chokladen! Tar med mig den i en separat burk och klickar över vid servering.

Jag hade också gjort en enkel pinnbrödsdeg med riven Abisko att grilla över elden.

Pinnbröd med smält Abisko, doppad i hjortronmarmelad. Mmmmm…

Så vansinnigt gott!

Du hittar Abisko och Höga Kusten i butiker runtom i Sverige. Och om inte just din mataffär har den hemma, så kan du alltid be att de ska ta in ostarna i sortimentet.
Pinnbröd med Abisko
4 pinnbröd
5 + 3 minuter
Ingredienser
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 dl riven Abisko eller Höga Kusten
1 dl vattten
Gör så här
- Blanda vetemjöl, salt och bakpulver.
- Riv osten på ett rivjärn och blanda i mjölblandningen.
- Häll på vatten och knåda hastigt ihop till en deg. Lägg i en plastpåse och förvara i kylen.
- Grilla över elden genom att ringla fingertjocka degrullar runt en grillpinne. Grädda tills brödet går lätt att lossa från pinnen. Njut precis som det är, eller med en god marmelad!









25 svar
Underbara Abisko ♥️ var där i september 2002 och gick Kungsleden till Nikkaloukta ♥️ En helt fantastisk natur ♥️♥️
Köpte en Abisko-ost förra helgen. Främst av nyfikenhet eftersom jag inte sett den tidigare – vill ju inte fastna alltför mycket i gamla vanor.
Inköpsplats: Coop i Växjö. Så, den finns också söderut.
Använder Norrmejerierna bovaer?
Nej
Vilket snyggt sätt att göra reklaminlägg! Det är så tråkigt när man ser influencers som så uppenbart upprepar nån text de fått från företaget ifråga, där språket och stilen inte alls passar in i deras vanliga stil. Men du gör det njutbart och intressant och precis i linje med din bloggkaraktär.
Tack snälla =) blir jätteglad
Yum 😍 vilket välarbetat samarbete 🩷
Tackar!
Dessa ostar måste definitivt införskaffas!
Det tycker jag verkligen 🙂
Gillar så mycket att du gör reklam för vårt fina Norrmejeri 💕och att dom anlitar dig till det 💕. Vi arrenderar ut våra åkrar till bönderna i närheten och glädjs åt att ungdomar tar över efter sina föräldrar och VILL bevara en levande landsbygd. Höga kusten blev en stor favorit här hemma. Hoppas du får en fin helg – för mig stundar älgjakt igen 🤩. Kram på dig 😘
Vad fint att höra. Man blir otroligt glad av att det fortfarande finns bönder som gnetar på. En självklarhet att köpa lokalproducerade mejerier 🙂
Spännande med nya ostar! Ska absolut testa!
MÅSTE bara hälsa att jag är så lycklig mottagare av din bok. Jag har älskat din förra almanacka som jag använder dagligen och kommer redan nu testa recept från den nya. Hurra!
Du är fantastiskt inspirerande på alla sätt. TACK!
Nämen! Tack! Och SÅ kul att du köpt min nya bok. Det betyder massor =)
Säkert jättegoda ostar. Jag älskar ost i alla dess former. Jag har dock inte hunnit prova Abisko och Höga kusten ännu. Dessutom jättefina bilder. 🤗🍄🍁🧡.
Att köpa god ost är numera inget jag har budget för. Har blivit en lyxvara.
Hoppas hitta dessa ostar så jag kan testa :).
Kan varmt rekommendera deras Grillost Norrloumi – så god!
Ja, håller med! Bästa grillosten!
Namen varför har jag aldrig lagt ost i pinnbrödet?!
Minnen <3 Spenderade veckor hos mormor pa sommarlovet med mina syskon och kusiner, mormor som flyter pa rygg i vattnet och sen upp och gör eld sa vi kan äta pinnbröd och korv! FY vad fint!
Låter fantastiskt mysigt 🙂
Åh, Höga kusten ska jag lera efter. Hoppas den hittat till Örebro. Det kan vara lite klurigt att hitta Norrmejeriers produkter här.
Hej Clara
Hjortronmarmeladen? Har du gjort den själv, det skulle vara gott om du ville dela den?!😋😊
Hälsningar Sanna som älskar hjortron
Jag kan återkomma med receptet i ett nytt inlägg =)
Hej Clara,
så glad för tipset på osten Abisko från Norrmejerier.
Hittade den i Storuman när vi var på resa.
Kontaktade Norrmejerier för att höra var den finns i Skåne eftersom vi bor här.
Finns på Coop och City Gross.
Så hjälpsamma på kundcenter😊
Och den är ju precis så god som du beskriver – både hyvlad och i bit – klockrent.
Verkligen en favorit.
Förväntningarna är stora inför Höga kusten.
Gläds så av dina fina foto, kloka ord och härliga inlägg – tack Clara.
Varma hösthälsningar🍁🍂
Ser väldigt gott och trivsamt ut även om det är en hel del jobb bakom innan du kunde fota vackra bilder som förmedlar det fina.