Det är så himla härligt att äta egen fångst. Ett visst bestyr är det ju förstås. Det börjar kvällen innan med att vi lägger ut nät. En tio tolv stycken nät ungefär .
Anna ror och pappa lägger i och jag hejar på. Eller så gör vi tvärtom och det går också bra.
Tidigt morgonen därpå åker vi ut och plockar upp näten och svär över gammelgäddorna som snurrat sönder näten.
Typer som dessa är ingenting ovanligt. En gång hittade mormor en råtta i magen på en gädda som hon rensade.
Vi bär upp näten till gården och jag plockar loss fisken för det är jag bäst på. Sedan filéar vi och fryser in storsiken.
Men abborren och småsiken tar vi av huvudet på och bort med tarmarna och sedan snabb tvätt. Har de rom tar vi rätt på den också för egen sikrom är supergott!
Därefter samlar vi enris och gör en brasa under oljetunnan.
När tunnan blivit varm lägger vi ner enriset i den.
Och sedan i med fisken!
Och på med locket. Vi brukar röka i en timme ungefär. Det får inte brinna i riset inuti tunnan men heller inte slockna i brasan under tunnan. Man får passa noga helt enkelt
Och hips vips är fisken rökt. Då kokar jag upp 3 liter vatten och blandar i 6 dl jodfrittsalt och rör ut. Sedan lägger jag i fisken i det varma vattnet och stänger av plattan och låter den ligga och salta till sig i tio minuter. Sedan plockar jag upp den och packar den i aluminiumfolie och sedan tidningspapper. Och lägger i frysen. Håller i åtminstone ett halvår men ännu längre är fullt möjligt. Detta sätt att salta in fisken har jag lärt mig av Annakarin och det är toppenbra! Ingen mer torrsaltning i ett dygn här inte.
Några fiskar vill jag dock äta på en gång. Då rensar jag bort benen, fördelar fisken på en tunnbrömacka med potatis och skirat smör. Och sedan äter jag och STÖNAR för att det är gott så att man kan dö.
28 svar
Aldrig testat att röka fisken å sedan lägga den i saltlag en stund. Alltid buksaltat och lagt enris i buken och även lagt blötlagd enris på elden. Brukar bli kalas. Men imorgon tänker jag testa ditt sätt å lägga fisken i saltlag en stund efter rökning. Tack för tipset!
min farfar brukade alltid ha nyrökt fisk när vi kom och hälsade på, jag tycker fortfarande att röklukt luktar farfar! nu är han borta, huset är sålt, och jag saknar nyrökt fisk. såpass att jag börjat fundera på om jag inte skulle kunna röka fisk själv – ditt inlägg var precis vad jag behövde! tack!
tack bra jobbat av dig ska prova ditt sätt
Måste börja med att säga att din nya blogg verkligen är så fantastiskt fin, verkligen ett lyft, fortsätt så ?. En fråga, är det någon speciell anledning till varför saltet ska vara jodfritt?
Åh vad otroligt härligt och gott det ser ut! Fiska själv, tillreda fisken själv i vacker miljö – på landet. Så rogivande!
Jag kan inte släppa det där med råttan och gäddan, hade råttan drunknat i vattnet och sedan kom gäddan? hur kan de ha gått till?
Haha, nä inte jag heller. Råttor är ju ena baddare på att simma så råttan hade väl helt enkelt simmat i sjön och blivit tagen av gammelgäddan. Hualigen
Oj vad det ser härligt ut 😀 Jättefina bilder 🙂 rökt fisk är ju så gott! Och det ser ju faktiskt inte helt hopplöst ut att kunna göra själv 😀
Vilket fint inlägg! Jag läser det för alla som vill höra på!
Kram
Ser grymt gott ut! Har gått och funderat på det där ett tag.
Så roligt att du är tillbaka som din egen igen. Jag måste erkänna att jag inte kände mig ”hemma” när du var på Amelia och att jag då väldigt sällan läste bloggen. (Förlåt) Nu känns det härligt att vara tillbaka! Dina foton får ett mycket bättre utrymme och det är det jag tycker så väldigt bra om med din blogg – fina bilder i kombination med mycket bra texter.
Det här känns bra!
Hvorfor må fisken i salt vann før innfrysing? Kan den ikke fryses direkte?
Verkligen bra!!!
Vad inspirerande! Fruktansvärt vacker bild när du sitter i stövlar 🙂
Tips är att blöta enriset innan ni lägger det i tunnan för att förhindra att det börjar brinna.
Vilka firrar!!! Mmmumms
Clara! Det är så roligt att läsa din blogg igen! Jag har läst din blogg sedan 2008, och som med alla relationer går det ju upp och ner periodvis… Men nu är vi tillbaka på banan igen, och det känns så himla roligt! Ville bara säga det 🙂 Jag önskar dig en riktigt god helg!
Jaaa vad gott!
Vad härligt ni har det. Fin höstsyssla.
Jag undrar varför man ska använda jodfrittsalt?
Det låter inte gott men väldigt spännande 😉 det där med rökt fisk är inte min grej helt enkelt, men äventyret innan måste vara spektakulärt !
Haha! Härligt att vårt sätt funkar bra även för er 🙂 Hälsa gänget! /Annakarin
Låter smaskens!
Vilka härliga bilder! gillar den där du sitter vid näten mest:)
Färsk rökt fisk är något av det godaste som finns. Sik eller röding, man bara döööör vad gott det är. Vad kul att samlas och hjälpas åt så där hela familjen.
Det låter verkligen underbart gott!
Tips till alla som inte tänker frysa in tillräckligt med rökt fisk så det räcker hela vintern: köp en ABU röklåda! Varmrökt lax, varmrökta räkor, varmrökt ankbröst, varmrökt korv och vilken fet fisk som helst (öring är ju vansinnigt gott förstås!)
Min son sa till sin pappa att laxen smakade konstigt… för den var inte varmrökt… och vad konstigt att de serverade varmrökt lax kall på restaurangen….
Åh så underbart!!! Finns ju inte ord. Skulle verkligen vilja uppleva det där jag också.
Njut njut njut!