Julgodis recept: Rocky road och kola med ingefära

Knäckfärgad kola med smak av ingefära, skuren i glänsande fyrkanter.

Rocky road skuren i bitar med tydligt innehåll av nötter och marshmellows.Två måsten på jul hemma hos mig är Ingefärskola och Rocky road-godisar.

Ingefärskola är den enklaste och godaste julkola man kan göra. Den tar fem minuter att tillverka och bara en enda minut att äta upp…

Så gör du kola med ingefära:

Ta 100 gram smör,

2 dl socker,

4 msk vetemjöl,

1 dl sirap,

och 2 msk färsk riven ingefära.

Pensla ett bakplåtspapper med lite olja och lägg det på en plåt.

Blanda alla ingredienser utom ingefära  i en kastrull och värm under omrörning.

När den börjat bubbla ska den koka i fem minuter.

När kolan börjar bli färdig är det dags att riva ner ingefära.

Rör om ordentligt och häll sedan upp smeten på plåten.

Låt svalna en stund och klipper därefter kolan i lagom stora bitar

Rocky road är en amerikansk godisklassiker. Ljuvligt god  – men mäktig som bara den. Här gäller det att göra små bitar

Recept på Rocky road-godis:

Rocky road är en amerikansk godisklassiker. Ljuvligt god  – men mäktig som bara den. Här gäller det att göra små bitar

Ta 400 gram choklad,

150 gram smör,

100 gram hasselnötsmassa,

100 gram maltesers eller andra krispiga chokladgodisar,

50 gram rostade hasselnötter,

ca 15 marshmallows.

och 5 krossade Digestivekex

Olja en form med de ungefärliga måtten 18×18 cm.

Täck därefter botten med ett lager plastfolie.

Smält chokladen och smöret tillsammans  i ett vattenbad.

Rör hastigt ihop till en jämn smet. Häll ner de övriga ingredienserna och rör om.

Spara dock några marshmallows och maltesers på sidan av till dekoration.

Töm chokladsmeten i formen och bred ut  till ett jämnt lager.

Avsluta med att trycka ner godisarna. Ställ svalt och låt stelna.

Skär sedan upp i munsbitar och förvaras  i frysen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

53 kommentarer på “Julgodis recept: Rocky road och kola med ingefära”

  1. Åå vad gott det där ser ut! Och jag som gått och lovat att vara utan socker i en månad 🙁 men hinner nog testa det innan jul iaf! *skriver ner recepten*

  2. Clara, Clara, underbara!
    Jag har börjat förbereda min läsning av dina inlägg med att ta på mig hakklapp, – jag dreglar okontrollerat över dina mumsiga bilder och läckra recept!

  3. Rocky road är även en av mina favoriter.. Ett tips är att prova skära pim pim(eller liknande godis) och bland i 🙂

  4. Det där såg supergott ut!! 🙂 Ska man alltså låta bli att röra om under tiden den kokar? Tycker kolor är svåra eftersom jag är rädd att bränna fast allt i kastrullen :/ Har du några tips?

  5. Hihiii tokgravida jag (vecka 38+3) blev bara tvungen att göra ingefärskolan på stört. Står på spisen nu…. Mums 🙂

  6. Farligt gott det där 🙂
    Är så glad att jag hittat din blogg!
    Bloggen är riktigt smockfull med måbra feeling.
    Lät mig inspireras av din burkuppfinning på en lastpall jag gjorde om till en hylla. Det blev kanon. Tusen tack!
    Hoppas det var okej att jag länkade till dig.

  7. Haha, en minut att äta upp! Det låter hur bra som helst. Ingefära som är så gott. Detta ska jag testa till jul, eller före!

  8. Ingefärskola, de måste jag göra! Tror till och med att jag har färsk ingefära i kylen 🙂 Blev lite sugen på Rocky road också.

  9. Gjorde precis ingefärskolan. Använde 1/2 msk torr, malen ingefära istället och det funkade alldeles kalas. Slurp!

  10. Hejsan.
    Har en fråga som jag tänkt på länge.
    Hur längre håller sig julgodis egentligen?
    Jag är väldigt sugen på att börja göra julgodis men håller det sig till jul då?

    Det varierar väl för olika saker men finns det några saker man kan börja med nu?

    Tacksam för svar:)

  11. Om man är lite ”segare” på att äta kolan (oj va fyndig jag va nu…) så kan man ha i en tsk glukos så kommer inte sockret i kolan kristallisera sig 🙂

  12. Rocky Road ser alltid så gott ut men är ju så farliga att äta… Vad skulle man kunna byta ut hasselnötskrämen mot?

  13. Vilken choklad använde du till Rocky Road? Blockchoklad eller vanliga typ Lindh chokladkakor, eller något annat?

    Blev så sugen på att göra 🙂

    1. Inte block, det är så dålig kvalla, jag rekommenderar verkligen mörk choklad av bättre kvalitet. Godiset blir lite dyrare men å andra sidan så äter man ju inte så många 😉

      1. Jag håller med om att de som bara heter Block (inte ens får heta choklad) är dålig kvalitet, det är inte mycket kakao i dom. Men de finns de som heter Blockchoklad och de kan vara i riktigt bra kvalitet, speciellt de mörka varianterna innehåller mycket kakao och lämpar sig bra för bakning.

  14. Måste också prova ingefärskolan, ser sjukt god ut! Och jag älskar ingefära!! Och har lagt till din blogg som favorit, så mycket spännande att botanisera bland här!

  15. hej!

    hur länge håller dessa kolor? Tänkt göra dem och ge bort som present/litenjulklapp.
    mvh

  16. Det här kan vara det godaste jag någonsin ätit, ingefärskolan alltså! Kokade min lite för kort, men god blev den i alla fall! Det är faktiskt så att jag småäter kolan istället för knäcken, jag som älskar knäck…

  17. Vad gjorde vi för fel då de bara klibbade ihop? Den liksom stenade aldrig så fint som dina på bilden, skära den i bitar kunde vi bara glömma. Fast de var ju goda ändå när man fick dem avgnagda av bakplåtspappret!

  18. Hmmm, skjedde det samme med mine som me lilla a sine. Jeg satte de ut i 10 minusgrader og da stivnet de nok til å kutte opp, men ble bløte og satt fast i hverandre med en gang de kom i boksen. Hva kan jeg ha gjort feil?