Påsktårta med choklad

Till påsk vill man ju ha en riktigt festlig påsktårta att bjuda på. Testa att göra min smarriga chokladtårta med fyllning av passionsfrukt och vit choklad!

Det här är en riktigt mastig tårta – räkna med att den räcker till ca 12-14 bitar.

Du behöver

200 gram smör

4 ägg

4 dl strösocker

5 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 krm salt

Fyllning

50 g vit choklad

1 dl färskost

6 passionsfrukter

Frosting

50 gram mjukt smör

2 dl florsocker

4 msk kakao

2 msk vatten

Topping

50 gram vit choklad

Små chokladägg

Gör så här

Smält smöret och rör i ägg och socker. Blanda vetemjöl, kakao och salt i en skål. Rör ner det i kastrullen. Dela kaksmeten i två och häll hälften av den i en smord och bröad pajform (med löstagbar kant) på ca 18 cm och den andra hälften i en likadan pajform. Har du inte två likadana formar får du grädda en kaka åt gången. Kör i 200 grader i ca 10 minuter. Kakan ska vara aningens kladdig inuti. Låt svalna och lossa sedan formarna.

Smält chokladen i ett vattenbad. Rör ner den i färskosten. Avsluta med att gröpa ur passionsfrukterna och bland i. Rör om. Lägg en chokladkaka på fatet och bred krämen ovanpå. Lägg på ytterligare en kaka.

Rör mjukt smör, florsocker, kakao och vatten till en smet. Blir smeten för hård kan man hastigt micra den. Spackla sedan tårtan med smeten.

Använd en potatisskalare och karva loss spån från den vita chokladen att strössla ovanpå. Avsluta med att dekorera tårtan med små chokladägg. Njut!

Är du intresserad av påskbakelser? Kolla här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Påsktårta med choklad”

  1. Ser fantastisk ut! Ett tips/önskemål är att jag tycker att det är bra om man kan få se en bild på hur tårtan ser ut när man skär upp den (det är en hjälp om man vill baka den själv tycker jag, om man ser hur lagren med fyllning ser ut).

  2. Nu har jag bakat din tårta Clara! Ska bli underbart gott att smaka på imorgon på påskafton! Men jag blev fundersam över frostingen, har du skrivit fel tro? Bara smör, florsocker och kakao blev liksom… ingenting! Jag hade i resten av Philadelphiaosten och då blev det bra! Tack för receptet, och glad påsk till dig och hela familjen! 🐣☀️

    1. Precis samma här! Det måste fattas nånting i frontongen för det blir liksom som…sand? Ska prova med philadelfian!

      1. Åh hjälp! Ni har helt rätt – det har fallit bort en ingrediens. Sorry – lägger dit det nu

        1. Hej Clara. Ska precis göra tårtan. Vilken ingrediens var det som fallit bort i frostingen? Glad påsk!

          1. Vatten =) Har lagt dit den nu. Men också väldigt viktigt att smöret verkligen ÄR ordentligt mjukt till frostingen. Annars tar inte smeten ihop

  3. Hjälp, smeten som skall spacklas utanpå är på tok för hård, vad kan jag tillsätta för att få den lösare? Hoppas någon ser detta, nu!

    1. Tillsätt mer vätska eller micra smeten lätt så att smöret blir tillräckligt mjukt 🙂

      1. Testade mica, gick ej, gjorde en ny sats där jag smälte smöret innan, gick inte heller men när jag tillsatte vatten blev det kanon!