Fransk päronpaj med mandel

Nu ska ni få receptet på en fantastisk fransk päronpaj. Den må se oansenlig ut på bild men den är himlarns god och lättlagad.

Ursprungligen är receptet Anna Bergenströms men jag har modifierat det en aning.

Du behöver (4-5 portioner)

5 päron

2 dl vatten

1 msk socker

2 msk citronsaft

 

75 gram mjukt smör

1 dl socker

2 äggulor

1 dl mald mandel

1/2 tsk bittermandelarom

 

2 äggvitor

2 msk socker

2 msk pressad citron

Så här gör du

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär päronen i klyfroft. Koka päronklyftorna mjuka i vatten med socker och citron (ca fem minuter). Smör en ugnsform och lägg de avrunna päronlkyftorna på botten

Rör smör och socker i en skål, tillsätt en gula åt gången, citronsaft, mandel och bittermandelarom

Vispa äggvitorna i en rostfri bunke så att de blir till hårt skum. Tillsätt socker och ciron och vispa lite till. Vänd ner äggvitorna i mandelsmeten och häll alltihopa över kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.  Servera gärna med lite grädde eller en kula glass.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer på “Fransk päronpaj med mandel”

  1. I min tanke läste jag ”du behöver 4-5 portioner”. Det lät både gott och rimligt! 😉 Mums!

  2. Ser otroligt gott ut!
    Men vad menar du med 2 stk citronsaft? 2 matskedar eller saften från två pressade? Eller nåt annat?

  3. Det står socker på två ställen. Först 1 msk och sedan 1 dl. Vill du kolla igen?
    Tack! 🙂

    1. Åh – jag har förtydligat i receptet nu. Det är faktiskt socker på TRE ställen =) Först i kokvattnet för päronen, sedan i smörsmeten, sedan lite i de vispade äggvitorna =)