Apelsinmarmelad med doft av nejlika

Trio av glasburkar med orange härlig marmelad i varje och på toppen en apelsinskiva i genomskärning. apelsinmarmelad.jpg

Här är receptet på min vanilj- och nejlikodoftande apelsinmarmelad.

Du behöver (för ca 3 kg marmelad):

1 ½ halvt kilo apelsiner. Använd gärna ekologiska apelsiner som inte är besprutade

1 ½ liter vatten

2,3 liter strösocker

1 msk citronsyra

1 vaniljstång

10 hela nejlikor

Gör så här

Så gör du min marmelad:

Tvätta apelsinerna noga med en borste, i varmt vatten.

Låt skalet sitta kvar och skär sedan frukterna i tunna klyftor, ju tunnare desto finare blir marmeladen. Plocka bort alla kärnor.

Lägg ner frukt och vatten i en rymlig gryta. Tänk på att sockret också ska få plats.

Låt blandningen koka på medelvärme 40-50 minuter under lock. Sedan är det dags att tillsätta sockret, lite i taget.

Lägg därefter i en vaniljstång samt tio nejlikor. Räkna dem noga så att du vet hur många du  ska fånga upp ur grytan igen.

Låt sedan koka i ca 25 minuter utan lock, på ganska kraftig värme. Rör ofta i pannan.

När du tror att marmeladen börjar bli färdig kan du göra marmeladprovet: Häll 1 msk marmelad på en assiett och låt stå i kylen några minuter. Ta ut assietten och dra en sked genom massan. Spåret ska inte rinna ihop, för då är marmeladen inte färdig.

Förtvivla inte om marmeladen känns för rinnig. Den blir mycket fastare när den kallnar. Man kan också rädda en lös marmelad med lite pektin, som kan blandas i efter måttabbellen på pektinpåsen.

Rör slutligen ner citronsyran i grytan, skumma av marmeladen med en slev och fånga upp vaniljstången och de tio nejlikorna. Töm upp på väl rengjorda burkar och låt kallna. Förvara burkarna mörkt och svalt.

Är du intresserad av att koka sylt? Kolla in det här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Apelsinmarmelad med doft av nejlika”

 1. Trevligt med apelsinmarmelad, jag älskar orange! Det behövs mycket av den färgen i november. Mer c-vitaminer åt folket!

 2. Hej Clara
  Denna marmelad verkar supergod och julig. Tänkte att det kunde bli en fin julklapp till någon – i en söt burk. Därför undrar jag, hur länge håller sig marmeladen fräsch? Kan man göra den nu i november och tänka att den är god till långa mysiga julfrukostar?
  Kram till dig

 3. det är sånt jag skulle vilja ha tid med nu. pyssla hemma. men vi ska skrapa väggar och måla och renovera. och skriva uppsats. fin sked… gillar de besticken.

 4. Ett snabbare sätt att se om den är färdig är att ha kaffefatet i frysen innan, då stelnar det väldigt omgående:) Glöm heller inte att ha heta burkar och heta lock (koka upp vatten i vattenkokare och häll i både burkar och lock) så att det blir riktigt vakuum! Det ser hur som helst grymt gott ut…

 5. herregud jag har nog aldrig bakat & pysslat så mycket som jag gör nu, sedan jag via bangartikeln börjat läsa din blogg. härligt mycket mysig inspiration. tack!!

 6. Emma: Det kanske kommer ifall du börjar lite lätt och inte sätter så höga krav?! Så har det varit för mig i alla fall. Lycka till i alla fall.
  Emma: Vad underbart 🙂 Vassego
  Mothersvea: Vad bra
  Emma: TAck
  Stina: det trodde jag med, men det var det inte
  Maria: Bra idé!
  Muffin. åhå, vad trist för dig!
  Men du får det ju fint i alla fall
  Jenny: Ja vilken fin ide! Den håller sig kanske till jul, men du kan ju vänta med att göra den till i december. Det finns också konserveringsmedel på mataffärer bland bakgrejerna. det kan ju vara ett altArnativ. Lytcka till
  Sandra: AMEN!

 7. Å va underbart! jag älskar att laga/baka allt från början till slut! Du vet man att det inte är förtjockningsmedel, färgämnen, syntetiska aromer med mera i och dessutom är det mysigt att vara en riktig bullmamma. När jag får barn vill jag kunna baka/laga allt! Vill att mina barn ska ha varma bullar och mjölk på morgonen, goda soppor av älgben på kvällarna. Jag lever i den romantiska ideen om att inget ska ma behöva köpa. Man ska ha sitt lilla land med potis och morötter, sina äppelträd, kanske en ko? eller lantgård ditt man kan gå på morgonen och hämta dagsfärsk mjölk. Ja det är min dröm! Har börjat lite: allt bröd vi äter här hemma bakar jag själv, vi syltar våra kantareller, gör våra soppbuljonger på det hedligaviset, vi äter mycket av det som min mamma skickar från vår gård i form av rotfrukter och potatis. Föresten vad föredrar du margarin eller smör?