Här är receptet på min vanilj- och nejlikodoftande apelsinmarmelad.
Apelsinmarmelad
Portioner
ca 3 kg marmelad
Tid
ca 90 minuter
Ingredienser
1 ½ halvt kilo apelsiner. Använd gärna ekologiska apelsiner som inte är besprutade
1 ½ liter vatten
2,3 liter strösocker
1 msk citronsyra
1 vaniljstång
10 hela nejlikor
Gör så här
- Tvätta apelsinerna noga med en borste, i varmt vatten.
- Låt skalet sitta kvar och skär sedan frukterna i tunna klyftor, ju tunnare desto finare blir marmeladen. Plocka bort alla kärnor.
- Lägg ner frukt och vatten i en rymlig gryta. Tänk på att sockret också ska få plats.
- Låt blandningen koka på medelvärme 40-50 minuter under lock. Sedan är det dags att tillsätta sockret, lite i taget.
- Lägg därefter i en vaniljstång samt tio nejlikor. Räkna dem noga så att du vet hur många du ska fånga upp ur grytan igen.
- Låt sedan koka i ca 25 minuter utan lock, på ganska kraftig värme. Rör ofta i pannan.
- När du tror att marmeladen börjar bli färdig kan du göra marmeladprovet: Häll 1 msk marmelad på en assiett och låt stå i kylen några minuter. Ta ut assietten och dra en sked genom massan. Spåret ska inte rinna ihop, för då är marmeladen inte färdig.
- Förtvivla inte om marmeladen känns för rinnig. Den blir mycket fastare när den kallnar. Man kan också rädda en lös marmelad med lite pektin, som kan blandas i efter måttabellen på pektinpåsen.
- Rör slutligen ner citronsyran i grytan, skumma av marmeladen med en slev och fånga upp vaniljstången och de tio nejlikorna. Töm upp på väl rengjorda burkar och låt kallna. Förvara burkarna mörkt och svalt.
Är du intresserad av att koka sylt? Kolla in det här!
15 svar
Trevligt med apelsinmarmelad, jag älskar orange! Det behövs mycket av den färgen i november. Mer c-vitaminer åt folket!
Hej Clara
Denna marmelad verkar supergod och julig. Tänkte att det kunde bli en fin julklapp till någon – i en söt burk. Därför undrar jag, hur länge håller sig marmeladen fräsch? Kan man göra den nu i november och tänka att den är god till långa mysiga julfrukostar?
Kram till dig
det är sånt jag skulle vilja ha tid med nu. pyssla hemma. men vi ska skrapa väggar och måla och renovera. och skriva uppsats. fin sked… gillar de besticken.
Ett snabbare sätt att se om den är färdig är att ha kaffefatet i frysen innan, då stelnar det väldigt omgående:) Glöm heller inte att ha heta burkar och heta lock (koka upp vatten i vattenkokare och häll i både burkar och lock) så att det blir riktigt vakuum! Det ser hur som helst grymt gott ut…
Ojdå, det låter så enkelt. Jag trodde det var jättesvårt att göra marmelad. Lätt jag ska testa.. 😀
väldigt fin bild, färgerna.
I gar tankte jag att jag skulle vilja testa att gora marmelad hemma och vips sa hittar man en perfekt guide hos dig!
herregud jag har nog aldrig bakat & pysslat så mycket som jag gör nu, sedan jag via bangartikeln börjat läsa din blogg. härligt mycket mysig inspiration. tack!!
vad gott. jag önskar att jag hade mer energi till att laga mat och baka och pyssla i köket.
Emma: Det kanske kommer ifall du börjar lite lätt och inte sätter så höga krav?! Så har det varit för mig i alla fall. Lycka till i alla fall.
Emma: Vad underbart 🙂 Vassego
Mothersvea: Vad bra
Emma: TAck
Stina: det trodde jag med, men det var det inte
Maria: Bra idé!
Muffin. åhå, vad trist för dig!
Men du får det ju fint i alla fall
Jenny: Ja vilken fin ide! Den håller sig kanske till jul, men du kan ju vänta med att göra den till i december. Det finns också konserveringsmedel på mataffärer bland bakgrejerna. det kan ju vara ett altArnativ. Lytcka till
Sandra: AMEN!
Å va underbart! jag älskar att laga/baka allt från början till slut! Du vet man att det inte är förtjockningsmedel, färgämnen, syntetiska aromer med mera i och dessutom är det mysigt att vara en riktig bullmamma. När jag får barn vill jag kunna baka/laga allt! Vill att mina barn ska ha varma bullar och mjölk på morgonen, goda soppor av älgben på kvällarna. Jag lever i den romantiska ideen om att inget ska ma behöva köpa. Man ska ha sitt lilla land med potis och morötter, sina äppelträd, kanske en ko? eller lantgård ditt man kan gå på morgonen och hämta dagsfärsk mjölk. Ja det är min dröm! Har börjat lite: allt bröd vi äter här hemma bakar jag själv, vi syltar våra kantareller, gör våra soppbuljonger på det hedligaviset, vi äter mycket av det som min mamma skickar från vår gård i form av rotfrukter och potatis. Föresten vad föredrar du margarin eller smör?
Så fint det blev med apelsinskivorna på toppen dessutom!!
Nejlikor? Blir det gott med apelsinen?
Gud vad gott det ser ut!! det där reseptet måste jag pröva 🙂