Trio av glasburkar med orange hÀrlig marmelad i varje och pÄ toppen en apelsinskiva i genomskÀrning. apelsinmarmelad.jpg

HÀr Àr receptet pÄ min vanilj- och nejlikodoftande apelsinmarmelad.

Apelsinmarmelad

Portioner

ca 3 kg marmelad

Tid

ca 90 minuter

Ingredienser

  • 1 Âœ halvt kilo apelsiner. AnvĂ€nd gĂ€rna ekologiska apelsiner som inte Ă€r besprutade

  • 1 Âœ liter vatten

  • 2,3 liter strösocker

  • 1 msk citronsyra

  • 1 vaniljstĂ„ng

  • 10 hela nejlikor

Gör sÄ hÀr

  • TvĂ€tta apelsinerna noga med en borste, i varmt vatten.
  • LĂ„t skalet sitta kvar och skĂ€r sedan frukterna i tunna klyftor, ju tunnare desto finare blir marmeladen. Plocka bort alla kĂ€rnor.
  • LĂ€gg ner frukt och vatten i en rymlig gryta. TĂ€nk pĂ„ att sockret ocksĂ„ ska fĂ„ plats.
  • LĂ„t blandningen koka pĂ„ medelvĂ€rme 40-50 minuter under lock. Sedan Ă€r det dags att tillsĂ€tta sockret, lite i taget.
  • LĂ€gg dĂ€refter i en vaniljstĂ„ng samt tio nejlikor. RĂ€kna dem noga sĂ„ att du vet hur mĂ„nga du ska fĂ„nga upp ur grytan igen.
  • LĂ„t sedan koka i ca 25 minuter utan lock, pĂ„ ganska kraftig vĂ€rme. Rör ofta i pannan.
  • NĂ€r du tror att marmeladen börjar bli fĂ€rdig kan du göra marmeladprovet: HĂ€ll 1 msk marmelad pĂ„ en assiett och lĂ„t stĂ„ i kylen nĂ„gra minuter. Ta ut assietten och dra en sked genom massan. SpĂ„ret ska inte rinna ihop, för dĂ„ Ă€r marmeladen inte fĂ€rdig.
  • Förtvivla inte om marmeladen kĂ€nns för rinnig. Den blir mycket fastare nĂ€r den kallnar. Man kan ocksĂ„ rĂ€dda en lös marmelad med lite pektin, som kan blandas i efter mĂ„ttabellen pĂ„ pektinpĂ„sen.
  • Rör slutligen ner citronsyran i grytan, skumma av marmeladen med en slev och fĂ„nga upp vaniljstĂ„ngen och de tio nejlikorna. Töm upp pĂ„ vĂ€l rengjorda burkar och lĂ„t kallna. Förvara burkarna mörkt och svalt.

Är du intresserad av att koka sylt? Kolla in det hĂ€r!