Adventskaka

Min mans mormor Elsa har startat en lite ovanlig tradition av att baka adventskakor, en för varje söndag i december. Kakan är saftig och ljuvlig och inte särskilt svårt att göra. Prova själv och se!

Rund god kaka på randig julduk. adventskaka.jpg

 

Deg:

850 gram siktat dinkelmjöl eller vanligt vetemjöl.

150 gram smör

5 dl standardmjölk

50 gram jäst

knappt 1 dl honung el. råsocker

1/2 tsk salt

1 pkt saffran

Fyllning:

Smör som man hyvlar med osthyvel.

Ungefär 1 dl honung

Finhackade hasselnötter eller mandlar.

Russin

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt degen arbeta i en matberedare i ungefär tio minuter.

Låt sedan degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Kavla därefter ut en rektangulär platta. Bred på lite honung och strö över russin och nötter. Hyvla sedan kylskåpskallt smör så att det täcker den utkavlade degen. Rulla ihop  och skär som vanliga kanelbullar. Bullarna placeras sedan tätt, tätt i en pajform med löstagbar kant. Smöra och bröa gärna formen så släpper kakan lättare. Låt därefter formen jäsa i ca  20-30 minuter så att bullarna ”växer ihop”. Det kan hända att bullarna räcker till två adventskakor, beroende på hur stora formar man använder, i annat fall kan överblivna bullarna gräddas på en vanlig plåt.

När degen jäst färdigt penslar man kakan och gräddar formen i 200 grader i ca 20-25 minuter. Ska kakan frysas in kortar du baktiden med fem minuter och gräddar färdigt när den ska serveras. För att kakan ska blir riktigt saftig kan då lite smör hyvlas över. Adventskakan serveras med fördel ljummen. Oslagbart gott!

Att duka fram gott fika när det är kallt ute är bland det mysigaste jag vet. Här kan du läsa mer om det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer på “Adventskaka”

  1. Den där såg god ut! Åh, jag önskar att jag också hade en mormor, eller en svärmormor. Varken jag eller min sambo har några far- eller morföräldrar kvar. Det är tråkigt, för jag tror att gamla människor kan lära en mycket.

  2. Åh vad jag älskar att du publiserar mer och mer recept. Jag testar nästan vart enda ett och jag har verkligen fallit för det här med att baka nu. Längtar redan till helgen då jag ska ta mig tid att testa att göra den här vackra kaka.