Godisbord ovanifrån med polkakäpp, kola, Rocky road och tryfflar.


Årets höjdpunkt i köket måste vara att göra julgodiset!

Jag har huvudansvaret i släkten och här följer två av mina favoritrecept.


Vit chokladtryffel:

1 dl vispgrädde

200 g vit choklad

2 msk smör

4 digestivekex

ev sockerkulor

Låt grädde koka upp och dra sedan bort den från plattan.

Bryt sönder choklad och strö ner i grädden.

Rör om tills den smälter.

Klicka därefter ner smör och blanda ihop till en jämn massa.

Häll smeten i en djup tallrik och låt svalna.

Forma sedan smeten till små tryfflar och rulla dem i krossade digestivekex.

Tryck fast några sockerkulor som dekoration och lägg tryfflarna i knäckformar.

Förvara i frysen.

En ljus, en mörk. Två sorters tryfflar i knäckformar.Hasselnötstryffel:

1 dl vispgrädde

200 g mörk choklad

2 msk smör

100 gram Hasselnötsmassa

1 dl rostade hackade hasselnötter

Rosta hasselnötter lätt i en stekpanna och hacka dem grovt med en kniv.

Låt grädden koka upp och dra sedan bort den från plattan.

Bryt sönder choklad och strö ner i grädden. Rör om tills den smälter

Häll därefter ner smöret, hasselnötsmassa och hälften av de rostade nötterna.

Blanda ihop det till en jämn smet .

Häll smeten i en djup tallrik och låt svalna.

Forma sedan till runda bollar och rulla dem i de hackade hasselnötterna.

Lägg tryfflarna i knäckformar och förvara dem i frysen.

På bilden ser du också mina snöiga polkakäppar doppade i vit choklad och de galet goda kuberna av Rocky Road – kolla in receptet!

Bland mina recept här på bloggen finns självklart många fler tips på julgodis, bland annat ett supersnabblagat polkabräck –  och här kan du se hur det kan se ut när jag dukar upp ett dignande gottebord.