Recept:Tryffel med vit choklad och hasselnötter

Godisbord ovanifrån med polkakäpp, kola, Rocky road och tryfflar.
Årets höjdpunkt i köket måste vara att göra julgodiset!

Jag har huvudansvaret i släkten och här följer två av mina favoritrecept.


Vit chokladtryffel:

1 dl vispgrädde

200 g vit choklad

2 msk smör

4 digestivekex

ev sockerkulor

Låt grädde koka upp och dra sedan bort den från plattan.

Bryt sönder choklad och strö ner i grädden.

Rör om tills den smälter.

Klicka därefter ner smör och blanda ihop till en jämn massa.

Häll smeten i en djup tallrik och låt svalna.

Forma sedan smeten till små tryfflar och rulla dem i krossade digestivekex.

Tryck fast några sockerkulor som dekoration och lägg tryfflarna i knäckformar.

Förvara i frysen.

En ljus, en mörk. Två sorters tryfflar i knäckformar.Hasselnötstryffel:

1 dl vispgrädde

200 g mörk choklad

2 msk smör

100 gram Hasselnötsmassa

1 dl rostade hackade hasselnötter

Rosta hasselnötter lätt i en stekpanna och hacka dem grovt med en kniv.

Låt grädden koka upp och dra sedan bort den från plattan.

Bryt sönder choklad och strö ner i grädden. Rör om tills den smälter

Häll därefter ner smöret, hasselnötsmassa och hälften av de rostade nötterna.

Blanda ihop det till en jämn smet .

Häll smeten i en djup tallrik och låt svalna.

Forma sedan till runda bollar och rulla dem i de hackade hasselnötterna.

Lägg tryfflarna i knäckformar och förvara dem i frysen.

Bland mina recept här på bloggen finns självklart många fler tips på julgodis, bland annat ett supersnabblagat polkabräck –  och här kan du se hur det kan se ut när jag dukar upp ett dignande gottebord.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

54 kommentarer på “Recept:Tryffel med vit choklad och hasselnötter”

 1. Den vita chokladtryffeln verkar fantastiskt god! Det vattnas i munnen på mig!
  Den ska jag absolut baka och förhoppningsvis införa som tradition
  på vårt gottebord också:-)

  M @ Lit de Parade

 2. Åh så gott det ser ut. Att rulla i kaksmulor är väldigt smart eftersom tryfflar har en tendens att smälta. Pepparkakssmulor, kardemummasocker, turkisk peppar och torkad pepparmynta är andra trevliga inrullningar. Nu rullar jag vidare!

 3. Åh vad gottans det såg ut! Önskar jag var lika duktig som dig på sånt där… men den genen fick inte jag.

  Jag har förresten nämnt dig Clara och din tragikomiska position som ett påstått hån mot feminismen i mitt senaste blogginlägg som handlar om feminism kontra antifeminism. 🙂

 4. Mums vad gott det låter… måste provas till jul 🙂

  Angående vår fina soffa, så är det en oxfordsoffa från Mio. Klädseln går inte att tvätta själv. Behövs kemtvätt. Vi har än så läge lyckats hålla vår vit, men jag har alltid en filt som skydd. Nu när vi fått Lilly så har jag flera gånger tänkt att jag borde sälja innan det händer en rejäl olycka, men jag är så kär i den att det inte går. Skulle jag köpa en soffa idag så skulle jag köpa en med avtagbar klädsel. Jag vet att Mio även har oxfordsoffan med avtagbar klädsel. Jag köpte inte den för då syntes inte de fina hjulen lika mycket 🙂

  Hoppas du hittar din drömsoffa!

  Kram kram

  1. Åh, tack,jag tror också att jag ska köpa en sådan soffa, fast med avtagbar klädsel. Känns som man måste våga lite också. Och så har ni det så rackarns fint i ert vardagsrum med den där stora härliga soffan…man blir inspirerad. Tack för att du tog dig tid att ge ett råd 🙂

 5. Oj vad du bakar och står i! Och vilka fina kort. Längtar till december när man får pyssla loss ordentligt, jag gillar att hålla lite på det. Och så längtar jag massor till första advent när vi får julpynta hemma och slänga upp alla adventsljus! Ska bli spännande att se vad du pyntar med 🙂

 6. Yes, tack för recepten. I år ska jag baka för första gången, hoppas bara att jag inte bränner ner hela köket. 🙂

 7. Vad enkelt det lät att göra de där! Ska jag absolut testa att göra nu till jul! Vad kul.
  Jag brukar vara lite dålig på att kommentera, så nu när jag ändå håller på så vill jag tillägga att jag gillar din blogg. Inspererande med kul läsning och fina tips.
  Jag är själv dessutom gravid och har mått en si sådär, känner därför igen mig i endel av det du skriver vilket känns som en lättnad när många andra säger att det är en sådan fantastisk upplevelse att vara gravid och så strålar de ikapp med solen och mår sådär uuunderbart. Själv känner jag att det absolut är fantastiskt att få vara gravid, men jag känner mig en smula lurad hahaha… jag vill ju också stråla ikapp med solen och må finfint =) Nåja, vad är 9 månader av ens liv? Dessutom är sparkarna från bebisen en otrolig upplevelse. Ut ur det hela kommer det sen även en underbar liten människa som jag ser fram emot att träffa. Gissar på att det då är värt alla de där timmarna, dagarna och månaderna av illamående och tusen andra krempor.
  Ha det gott!

 8. Tack för de smarriga recepten! Får man fråga vad du har doppat polkakäpparna i för något?

 9. Mon Dieu, så mycket smaskigt! Själv brukar jag köra världens lättaste variant: Smält choklad (ljus eller mörk efter smak) i vattenbad och rör ner cornflakes och russin. Klicka ut och låt stelna. – Garanterat uppätna innan andra advent, hihi!
  Må så gott!
  /Anna-Karin

 10. Hej Clara! Heja dig med gravidmagen som pysslar och står i! 🙂
  De vita tryfflarna såg ljuvliga ut! Själv brukar jag göra vita tryfflar med saffran i som smakar himmelskt. Funderar på en kombination med digestive och saffran….mmm.
  Kram

 11. mmm det där ska man nog testa! Ska nog ha saffran i den vita med och sen doppa dom i vit choklad. De gjorde sådana när jag jobbade i bageri och det var grymt gott!
  Vore kul med recept på resten också!

 12. Vilka bilder. Det ser supergott ut. Kliar i fingrarna att baka ännu mer än lussebullarna jag lyckades få ihop idag 🙂

 13. Åh, de ser underbara ut! Måste börja baka lite inför jul och födelsedag jag också snart .. Tiden går så fort! 🙂

 14. det där ser supergott ut! ungefär hur många tryfflar med vit choklad blir det? på bilden är det bara 6 st. men det måste väl bli fler av 200 gram vit choklad?

 15. Hmm… provade att göra de vita tryfflarna igår, men smeten blev lixom aldrig stel nog för att rulla. VI fick ställa den i kylen, sen kunde vi göra några innan vi fick kyla den igen. Ska man låta grädden koka någon minut eller dra av den precis när den kokat upp? Eller vad kan annars gå fel? nån mer som provat och fått dem bra? Vilken choklad använder ni? HJÄLP!!! 🙂

  1. Den blir så. Ha den kallt en timme innan ni rullar och ta fram lite åt gången och rulla utav

 16. Åh, herre jesus vilka grejer! Det vattnas i munnen bara när jag tittar på bilderna! 😀 Jag tycker så himla mycket om din blogg och jag hoppas att jag ska bli klokare på sötsaker lagom till jul, haha. Förra året gjorde jag jättemäktiga och halvgoda chokladtryfflar samt en hel del bränd fudge till jul.. Jag har en tendens att improvisera när originalreceptet är tråkigt, men det lär inte bli något problem när det gäller dina recept! Enkelt, snyggt och förmodligen supergott!

 17. Gjorde de vita chokladtryfflarna nu, och det blev väääldigt goda! Det var väldigt svårt att rulla dem även om de stått kallt i 1,5 h, så mitt tips är att ha dem i kylen över natten -> forma till bollar och rulla i kaksmulorna -> in i frysen en stund och sedan rulla dem igen så de blir runda och fina. Tack för receptet!

 18. Jag var nyss hemma på lunch och slängde ihop båda de där tryffelsmeterna. Nu står det i kylen i väntan på att jag ska komma hem från jobbet. Ska bli spännande att se hur tryfflarna blir. Tack för bra tips. (Jag länkade till detta inlägg förresten.)

 19. Bakade både hasselnötstryfflarna och ingefärskolorna (som finns i ett senare inlägg) ikväll/natt, och jäklar vad mycket svårare det var än jag trodde! Kanske naivt av mig som förstagångstryffelbagare, iofs. Jag tror felen jag gjorde (om det är någon fler rookie som tänker sätta igång härnäst) var att använda margarin istället för smör samt smälta smöret i hasselnötstryffelsmeten. Särskilt det senare ställde till problem. Det hjälpte inte att jag kylde ner smeten, utan till slut så fick jag slänga i 100 g ytterligare hasselnötsmassa och ungefär lika mycket margarin (ej smält, denna gång). Och så drygade jag ut med nästan 2 dl ytterligare hasselnötter (som jag inte orkade rosta, så de smakar nog rätt lamt). Smeten gick i alla fall att forma till slut, men är rädd att de kommer smaka som Lidl-tryfflar eller något. Å andra sidan är inte mina smaklökar så fasligt kräsna, det går ner så länge choklad och socker än inblandat 🙂 Tack för recepten Clara, du är min bak-idol!

 20. Hej hopp. Jag tänkte bara säga att jag bakat efter båda recepten idag, och jag den vita tryffelsmeten stelnade aldrig riktigt, så jag mosade i lite mandelmassa för att få bättre konsistens på det hela, vilket blev rätt bra men mandelmassan tog kanske över lite för mycket smakmässigt… hur som helst så undrar jag om någon har något tips på vad jag kan göra istället nästa gång, om jag tycker att det blir väl löst även då? Annars så gick det åt mer hasselnötter för att rulla alla tryfflar, bara som ett tips till någon som planerar bak, inför eventuellt inköp.
  Efter ett tips från en vän testade jag även att pensla knäckformar med choklad, lägga dem uppochner och sen ställa in dem i frysen en stund för att sedan ta bort pappersformen och använda chokladformen till att lägga själva tryfflarna i-vilket gjorde att det blev lite mer lyxigt och vackert, om jag får säga det själv 🙂
  Det var allt för mig! /Anna

  1. Tack för tipset 🙂 Ställ smeten i frysen och ta fram lite åt gången att arbeta med!

 21. Jag kan inte sluta läsa och titta på alla fina bilder! Trots att det nu är mitt i sommaren vill jag julpynta och baka julgodis! 😀