Godisbord ovanifrÄn med polkakÀpp, kola, Rocky road och tryfflar.


Årets höjdpunkt i köket mĂ„ste vara att göra julgodiset!

Jag har huvudansvaret i slÀkten och hÀr följer tvÄ av mina favoritrecept.


Vit chokladtryffel

Portioner

ca 30 st

Tid

ca 40 minuter

Ingredienser

  • 1 dl vispgrĂ€dde

  • 200 g vit choklad

  • 2 msk smör

  • digestivekex

  • ev sockerkulor

Gör sÄ hÀr

  • LĂ„t grĂ€dde koka upp och dra sedan bort den frĂ„n plattan.
  • Bryt sönder choklad och strö ner i grĂ€dden
  • Rör om tills den smĂ€lter.
  • Klicka dĂ€refter ner smör och blanda ihop till en jĂ€mn massa.
  • HĂ€ll smeten i en djup tallrik och lĂ„t svalna.
  • Forma sedan smeten till smĂ„ tryfflar och rulla dem i krossade digestivekex.
  • Tryck fast nĂ„gra sockerkulor som dekoration och lĂ€gg tryfflarna i knĂ€ckformar.
  • Förvara i frysen.

En ljus, en mörk. TvÄ sorters tryfflar i knÀckformar.

Hasselnötstryffel

Portioner: ca 30 st Tid: ca 40 minuter

Ingredienser

  • 1 dl vispgrĂ€dde

  • 200 g mörk choklad

  • 2 msk smör

  • 100 gram Hasselnötsmassa

  • 1 dl rostade hackade hasselnötter

Gör sÄ hÀr

  • Rosta hasselnötter lĂ€tt i en stekpanna och hacka dem grovt med en kniv.
  • LĂ„t grĂ€dden koka upp och dra sedan bort den frĂ„n plattan.
  • Bryt sönder choklad och strö ner i grĂ€dden. Rör om tills den smĂ€lter
  • HĂ€ll dĂ€refter ner smöret, hasselnötsmassa och hĂ€lften av de rostade nötterna.
  • Blanda ihop det till en jĂ€mn smet .
  • HĂ€ll smeten i en djup tallrik och lĂ„t svalna.
  • Forma sedan till runda bollar och rulla dem i de hackade hasselnötterna.
  • LĂ€gg tryfflarna i knĂ€ckformar och förvara dem i frysen.

PĂ„ bilden ser du ocksĂ„ mina snöiga polkakĂ€ppar doppade i vit choklad och de galet goda kuberna av Rocky Road – kolla in receptet!

Bland mina recept hĂ€r pĂ„ bloggen finns sjĂ€lvklart mĂ„nga fler tips pĂ„ julgodis, bland annat ett supersnabblagat polkabrĂ€ck –  och hĂ€r kan du se hur det kan se ut nĂ€r jag dukar upp ett dignande gottebord.