Piroger på älgfärs och smakrik ost

Tallrikar med ingredienser, tomatsås och lök.

God snabbmat på älgfärs. Den här månaden lever vi lite på fisens mosse ekonomiskt. Och på fisens mosse gäller det att spara och snåla. Uppdrag tömma frysen och ta vara på ALLA rester har inletts.

Så igår rotade jag fram älgfärs och smördeg  och svängde ihop älgfärspiroger till middag. Himla bra för att vara snålmat!

Jag adderade lök, krossad tomat, lite creme fraische som höll på att gå ut samt en dutt Taste No 5 i köttfärsen.

Har man inte älgfärs kan man också fylla pirogerna med spenat och fetaost, svampstuvning, soyafärs eller något annat gott som man gillar.

Kavla ut den frysta smördegen (ja jag körde halvfabrikat men det är såklart ännu godare om man orkar göra egen)

Skär i bitar som är ca 15×15 cm.

Pensla kanterna med uppvispat ägg.

Lägg lite fyllning i ett hörn.

Strössla gärna med smakrik ost.

Jag rev upp en sorgsen gammal ostkant.

Smördeg med fyllning vikta till trekantiga piroger.Vik ihop pirogerna och nyp igen kanterna.

En gaffel är praktisk för ändamålet.

Triangelformade piroger på fat.Pensla med ägg och strö över lite ost.

Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i ca tio minuter.

Vips vareklart!

Servera med sallad eller annat gott.

(Piroger är förresten perfekta att göra ett gäng av och ha i frysen som mellanmål eller lunchmat. )

Snabba köttpiroger med cayenne

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

44 kommentarer på “Piroger på älgfärs och smakrik ost”

 1. Vad enkelt du får det att låta. Fast det kanske var det för dig? Förra månaden skulle jag göra piroger för första gången i mitt liv och det tog evigheter. Över två timmar. Fast då gjorde jag ju från grunden, deg med jäst. Smördeg var ett bra tips, ska jag pröva nästa gång, säkert godare också.

  Till slut var det ju ändå värt mödan, för jag hade hemmagjorda piroger i frysen in några veckor framåt. Asnajs. 🙂

 2. Vi håller faktiskt på med samma sak här hemma, uppdrag tömma frysen alltså. Det är helt otroligt vad med mat man har utan att veta om det. Har till och med hittat ett och annat bäverskinn, men det lät jag bli att tillaga 😉

 3. Låter gott!
  Mitt tips är att sänka värmen för att spara på slantarna, ni verkar ha tropiskt klimat när du kan gå i kortärmat 😉

 4. tycker verkligen jättemycket om din blogg, men jag tycker att det är tråkigt att det är så mycket kött bland recepten. blev så himla glad när jag fick reda på att du var vegetarian förut, det behövs fler sådana förebilder bland bloggare, men det är verkligen så himla trist att du tydligen gett upp det.

 5. Piroger är så gott och perfekt smidigt att ha hemma i frysen som du sa. Förr hade vi alltid Gorby’s piroger hemma… inte så bra, med tanke på hur enkelt man kan göra piroger själv 😉

 6. Jag är sån där vegetarian som tycker att älgar är vegetariska… Vilt är ännu bättre än att äta odlad mat faktiskt, om man tänker klimatsmart!

  Men egen smördeg? Det gör väl inte ens kockarna? 🙂

 7. Jag gör ofta mellanmålspiroger efter ett recept du la upp i din förrförra (?) blogg. Älskar det. Bästa mellanmålet och utflyktsmaten.

 8. hej clara. för ett tag sedan frågade du om våra bästa fynd. förra veckan gick jag in på röda korset och de hade rea på jackor. jag och min pojkvän hittade 9 jackor för 90 kronor allt som allt! 9 helt underbart fina jackor. är det inte galet?
  för övrigt vill jag säga att din blogg är min favorit runt världen och tillbaka. jag älskar också loppisar och second hand och finner därför massor av glädje i din blogg. har delat med mig av en del loppis på min blogg också, så titta in om du vill.

 9. Hahaha… jag gjorde också piroger när jag var nybliven mamma… vilka minnen ditt inlägg drar tillbaka.
  Det är ganska knapert att vara mammaledig (i alla fall för mig…) men jag tror aldrig jag mått så bra som när jag verkligen fick vända och vrida på varje krona, fundera över minsta lilla utgift och om det fanns pengar kvar till en glass… JÖSSES vad GOD den glassen blev!!!
  Dina piroger ser supergoda ut! Här nere i Skåne är det största lyxen att äta älgkött så mumsa på!

  Kram
  Mika

 10. men,,., jag har för mig om att både du och din man är vegetarianer? eller räknas inte “vilt” som kött?`hur resonerar du?

 11. Den ostädade sanningen. Har du visat den nångång? Det skulle jag vilja se ett inlägg om. Med bild så klart 🙂 Renoverings-stök gills inte. Bara vanliga ofärdiga, opraktiska lösningar. Ell stökrum. Eller oredig, brötig förvaring. Snälla Clara, visa. Är inte det också något värt ett inlägg?

 12. Det är bra med piroger för det är en-hands-mat. Sånt är bra när man har en spädis att ta hand om. Man kan både hålla i barnet/amma o samtidigt äta med andra handen!

 13. Vad gott! Och det var sannerligen bra mat för att vara snål-mat.

  Vi har minsann också lite vilt i frysen, kanske ska ta fram det snart 🙂

 14. Fisens mosse?! HA HA HA! Vilket roligt uttryck, har jag aldrig hört förut. Var tvungen att läsa två gånger för att förstå vad du pratade om egentligen. Pirogerna såg jättegoda ut!

 15. ha ha ha, jag trodde bara det uttrycket existerade i min vänninnas vokabulär här i Göteborg ;p
  Ha en toppendag och njut av familjemyset.

 16. Jag försöker alltid att använda rester och saker vi har i frysen, men det är så himla svårt, framförallt för mig som inte har så bra fantasi just när det gäller matlagning. Är det någon som har några fler bra tips?

 17. Åh piroger är så himlans gott! Jag brukar göra mina med sconesdeg och det funkar prima. Vegetariska till råga på allt som även köttisar är helt tokiga i! Dessutom sjukt gott att göra extra att frysa till behov.