Morotskaka

Små rektangelformade mortoskakor med riven morot ovanpå.Idag har jag bakat morotskaka. Vi måste ju ha något gott att äta när vi ser slutet på Big Love. Snyft!

Riven morot, mjöl och ägg på bakbordet.

Till morotskaka behöver du:

3 ekologiska ägg,

3 dl socker  (gärna ljus muscavado men vanligt går också bra),

3 dl vetemjöl,

1 tsk vaniljsocker,

3 tsk bakpulver, 1

½ tsk malen kanel,

1 tsk malen kardemumma,

½ tsk malen ingefära,

1 nypa salt,

1½ dl solrosolja och 4 dl rårivna morötter
Ingredienser till morotskaka i min bakbunke.

 

Så bakar du kakan:

Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda allt torrt och rör ner i äggsmeten.

Tillsätt olja och morötter och häll i en form.

Jag föredrar att använda en gratängform så att man kan skära fyrkantiga bitar.

Grädda i mitten av ugnen i ca 55 minuter.

Glasyr:

Blanda till en glasyr av 60 g mjukt smör,

4 dl florsocker,

100 g philadelpiaost,

en knivsudd äkta vanilj samt två matskedar citronsaft.

Vispa till en slät smed och bred över den avsvalnade kakan.

Till serveringen är det gott med lite färska morötter på toppen!

Kakan i sin bakform av plåt.

Färdiga kakor serveras på ljus porslin med blå kant.

Du har väl inte missat min samling med recept på en hel massa gott fika?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

58 kommentarer på “Morotskaka”

 1. Morotskaka är verkligen makalöst gott! Ett tips till garnering för att variera: rostade valnötskärnor! Min mamma har alltid det och det gifter sig helt otroligt bra med kryddorna i kakan och citronen i frostingen.

 2. Tänk att jag aldrig har bakat morotskaka fastän det är bland det bästa som finns. Du skulle inte kunna skicka upp lite till de norrländska skogarna?

 3. Visst var det ett underbat slut?! Såg de när de kom ut och jag satt helt tagen, länge.
  Morotskaka är ju helt underbart ljuvligt och vill man så kan man ju byta morötter till rödbetor, också väldigt gott och fint att titta på 🙂 Men de har du ju säkert provat redan goa Clara 🙂
  Ha en mysig kväll!

 4. smarrigt värre!
  trodde också du skulle titta på Big brother…haha. Big Love är betydligt bättre fast jag har inte helt fastnat för sista säsongen tyvärr.

 5. Tv-serier SKAL akkompagneres av noe godt! Her er kakao med krem fast følge til Desperate Housewiwes – til hver eneste episode! 😉

 6. Du använde Leilas recept för Världens godaste morotskaka utan att skriva att det är hennes recept. Jag tycker att det är så märkligt att man kan använda delar från kokböcker utan att nämna varifrån de kommer. Skulle man kunna använda en dikt på bloggen utan att nämna namn på poeten? Det är ju inte en modifierad recept från nätet utan Leilas recept, det borde betyda något.

  1. Åh, jag visste inte att det var Leilas recept, jag har skrivit av det av en kompis! Men det borde jag anat med tanke på hur smarrigt det är! Leila är ju bakdrottningen nummer ett! Tror att det är rätt vanligt att det blir så med recept faktiskt, man blir bjuden någonstans och så färdas recepten och tillslut vet man inte varifrån de kommer.

   1. Ja, jag brukar skriva ner alla mina favoritrecept så där fint i en liten bok så att jag sedan har de alla på samma ställe när lusten att slänga ihop nåt smarrigt kommer! Men. Då blir det ju lätt att man sen glömmer vart det ursprungligen kom ifrån.
    /Stephanie

   1. Det är just därför vi ska hedra uphövsmannen genom att skriva deras namn….(jag trodde att Clara visste att det var Leilas recept)

    1. Är du hundra på att detta var Leilas recept från början? Det är ju inte direkt så att hon har uppfunnit morotskakan.

 7. Själv är jag på säsong 4 avsnitt 3, och det är verkligen en så döbra serie!!

  Du skulle jättegärna få skriva om trädgårdsbestyr, Clara! Tycker mig ha snappat upp i bloggen att ni har en mycket stor sådan och att du odlar en del. Dit vi skall flytta i september har det funnits ett trädgårdsland men nu finns bara själva ytan kvar, vi är grymt peppade att få igång det igen med jordgubbar, potatis, rädisor, morötter osv som det en gång var där – men vi vet absolut ingenting om hur man gör! 🙂
  Tycker att det är tusen gånger enklare när någon annan berättar och instruerar än att läsa sig till det i någon typ av “bruksanvisning” så du får gärna skriva om ämnet 🙂

 8. Gud vilken mysig blogg du har. Tänker lite på “Lotta på bråkmakargatan” när jag tittar på dina fina bilder, varför vet jag inte. haha 🙂 Kram Anna

 9. Hej Clara,

  Jag trillade in på din blogg för första gången för några veckor sedan och är sen dess fast. Den är så väldigt fin med alla härliga bilder. Den är som en liten vitaminkick, tycker jag. Det är roligt att du blandar inlägg om hemmafix med inlägg om djupare tankar om livet. Jag tänker att du är en fin och stark förebild för unga kvinnor.

  Den här morotskakan måste jag göra någon dag. Den ser sååå god ut!

  TACK för fin blogg!
  /Anna

 10. mums!
  Ska koppla upp mig till din sida när jag är hos släkten i Tyskland över påsk- så kan barnen och jag bjuda på något smarrigt hemifrån 🙂
  tack för receptet, oavsett om det nu kom från dig eller Leila 🙂

 11. Vaddå slutet på big love?
  Säg inte att det var sista säsongen????????

  …jag älskar den serien… undras om den finns på dvd… har missat några avsnitt.

  Kram
  mika

 12. ÄLSKAR morotskaka! morotskaka och kärleksmums slår kladdkaka och dylika sötsaker med hästlängder 😀 även en alldeles vanlig ljuvlig sockerkaka – mmm..gott!

 13. Morotskaka är ett riktigt nöje att baka, och äta!
  Något jag brukar göra för att göra kakan ännu godare är att göra morotspuré istället för att riva morötterna och ha i lite krossad ananas. Det tipset fick jag från Två systrars söta. Ett tips min “svägerska” gav mig var att även ha i pyttelite riven muskot också! Kram

 14. Vilken otrolig tur jag har. Jag skulle precis sätta mig och jobba men så kollade jag din blogg och hittar morotskakan som jag bara måste göra. snart. ska bara läsa en text och ringa ett jobbgrejs sedan är det kakbak. mitt på förmiddagen.

 15. Sista avsnittet av Big Love var fantastiskt. Scenen i bilen är underbar. Stor grät och hade rysningar över hela kroppen.

 16. Morotskaka är nam nam! Brukar färga kokosflingor orangea med lite morotsjuice. Brukar bli snyggt på vit glasyr.

 17. Morotskaka, rödbetskaka, ingefära och citronkaka!
  Ojoj nu blev jag sugen på att ställa mig och baka 😛

  Härligt med både vårkänslor och matinspiration!