Små rektangelformade mortoskakor med riven morot ovanpå.

Idag har jag bakat morotskaka. Vi måste ju ha något gott att äta när vi ser slutet på Big Love. Snyft!

Riven morot, mjöl och ägg på bakbordet.
Ingredienser till morotskaka i min bakbunke.


Morotskaka

Portioner

ca 10 bitar

Tid

ca 90 minuter

Ingredienser

  • Till kakan
  • 3 ekologiska ägg,

  • 3 dl socker  (gärna ljus muscavado men vanligt går också bra),

  • 3 dl vetemjöl,

  • 1 tsk vaniljsocker,

  • 3 tsk bakpulver

  • 1 ½ tsk malen kanel

  • 1 tsk malen kardemumma,

  • ½ tsk malen ingefära

  • 1 nypa salt

  • ½ dl solrosolja

  • 4 dl rårivna morötter

  • Till glasyren
  • 60 g mjukt smör

  • Florsocker

  • 100 g philadelpiaost

  • en knivsudd äkta vanilj

  • 2 matskedar citronsaft

Gör så här

  • Kakan
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda allt torrt och rör ner i äggsmeten.
  • Tillsätt olja och morötter och häll i en form.
  • Jag föredrar att använda en gratängform så att man kan skära fyrkantiga bitar.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 55 minuter.
  • Glasyren
  • Vispa ihop alla ingredienser till en slät smed och bred över den avsvalnade kakan.
  • Till serveringen är det gott med lite färska morötter på toppen!
Kakan i sin bakform av plåt.

Färdiga kakor serveras på ljus porslin med blå kant.

Du har väl inte missat min samling med recept på en hel massa gott fika?