Norska fiskekakor

r036A2908
Norska fiskekakor är min nya favoriträtt. Jag följde ett recept från en kokbok men råkade göra fel. Dock blev de godare än när jag sedan gjorde rätt. Så här får ni det felaktiga receptet.

Och psss, de ska inte ska vara så mörka i färgen som de är på bilden. Jag glömde dem på spisen när jag försökte roa lillen och samtidigt laga mat.

Du behöver:

500 gram vit fisk (jag tog Alaska Pollock men jag antar att torsk är godare),

1 gul lök, 2 ägg, 2 msk dinkelmjöl,

2 msk crème fraiche,

1 tsk salt, lite cayennepeppar,

1 dl ströbröd, 2 msk kaviar,

2 dl vispgrädde,

1 dl mjölk,

Så fixar du fisken:

Fräs löken i en kastrull.

Mixa fisk, ägg, lök, kryddor, crème fraiche och ströbröd i en matberedare.

Forma till små biffar och lägg på en blöt skärbräda. Strö ströbröd på båda sidorna.

Stek sedan på svag värme i fem minuter på varje sida.

Vispa ihop grädde, mjölk och kaviar och häll i stekpannan.

Låt sjuda en stund. Ät sedan med potatis!

Lite dill är också gott till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

42 kommentarer på “Norska fiskekakor”

 1. Hur kan de bli norska om man tar Alaska Pollock? Blir de inte amerikanska då. Fast det spelar ju inte så stor roll, om man inte ska prata med dem. Men goda ser de ut, svarta eller inte.

 2. Haha! Men jag tycker att de flesta recept blir bättre när man modifierar det! Eller “Ens misstag kan också vara ens tillgångar” som Helene Billgren sagt.

 3. Hej! Det ser härligt ut det där.
  En annan sak som är härlig är din blogg!
  Jag undrar hur det går med din sockerdetox? Skulle vara kul att höra!
  Ta hand om dig.

 4. Herlig! Prøv med fersk kolja neste gang. Det gir den aller beste smaken og er det mine bestemødre i Nord-Norge sverger til:)

 5. Du lagar så mycket god mat! En dag ska jag bli lika pysslig som du. 🙂
  Jag försökte mig på att steka lever idag men det blev mest pannkaka av alltihop..
  Eller så är väl lever helt enkelt inte så gott som jag försöker inbilla mig.

 6. Denna fråga har inte direkt med inlägget att göra men jag skriver här ändå 🙂
  Jag undrar vart på ett ungefär i Norrland du bor? Jag har aldrig vart högre upp en i Östersund men har lovat mig själv att jag snart ska åka runt och se mig omkring i Norrland.
  För övrigt, tack för en fin blogg.

 7. Det lät ju faktiskt inte helt dumt, och jag är ingen fiskälskare. Dock tror jag inte det är någon idé att jag provar, betvivlar att fiskekakor kommer komma in i mitt hus sedan pojkvännen arbetade på fiskekakefabrik när vi bodde i Norge 😉 Han vantrivdes som bara den och luktade dessutom unken fisk när han kom hem, haha 🙂 Jag kanske ska prova i smyg, som en surprise..

 8. Jag trodde när jag såg rubriken att du hade köpt norska fiskekaker och började undra om det verkligen var du som skrivit?! Nu har du ju tillagat dom själv och då är det stor skillnad. Vad som finns i de köpta vill ingen veta!

 9. Mmmm ser jättegott ut. Ska prova dom imorgon kväll. Förresten så gjorde jag plättar med ditt recept på amerikanska pannkakor ikväll. Har gjort dom tidigare men idag bytte jag ut hälften av vetemjölet mot bovetemjöl. De blev ännu godare!! Jag hade agavesirap och vispad grädde till!! Inte alls så onyttigt!

 10. Det der låter godt, men ikke spesielt norsk, desverre,og jeg burde vite, siden jeg er nord(kvinne). Men godt, jeg sier det en gang til. tradisjonelt lager man en fiskefarse av (kun kalde ingredienser, det er viktig for at røren skal “binde seg ihop” på rett måte. Men banne meg, vi har sikkert 100 “svenske” oppskrifter på denne siden av grensen som enhver svensk mormor ville gremmes over å lese. Men hurra, uansett! Jeg elsker din blogg, du er et herlig og fornuftig menneske. Jeg har tilogmed drømt om deg- vi kjørte bil sammen,og du spiste tårta og ville ikke gi noe til meg. Men søt, det var du. Alt vel fra andre siden av grensen (omtrent nøyaktig)!

  1. Lillehilde:
   Hur gör man äkta norska fiskekaker? 🙂
   Vad ska man ha i fiskröran? Kan du lägga ut ett recept?
   Hilsen fra en svenske i Oslo!

 11. Tack för receptet, ska pröva det idag. Låter underbart gott. Tack för din fina blogg. Så kul att du skriver om olika saker. Det är lika spännande varje dag när jag öppnar din blogg, läser och njuter.

 12. Detta ska jag absolut testa. Vi är enorma fiskälskare min sambo och jag då det är lättast för mig att äta (griskött och nötkött får jag på något sätt massa ont i magen av – ingen vet riktigt varför än). Kul med något nytt utöver det vegetariska jag annars äter mkt pga allt.

 13. Det här receptet diggar jag verkligen, speciellt det piffiga tillägget av kaviar. Numera brukar jag göra eget ströbröd genom att mortla vanligt knäckebröd. Lite nyttigare och mycket godare. 🙂

 14. Jag tänkte tipsa om en god efterrätt som inte är alltför onyttig! Lägg en skopa turkisk yoghurt (eller naturell yoghurt efter att du har filtrerat bort vasslen. Vasslen är för övrigt bra att hälla i en bröddeg!) Ringla över lite honung, och hacka hasselnötter och strö på. Världens godaste och enklaste dessert!

 15. Åh, till och med min make som är fenomenal i köket misslyckades häromdagen. Larmbolaget fick sig ett gott skratt när de ringde och fick bekräftat att det var kocken som fick igång brandlarmet. (I vanliga fall är det jag som lyckas med det).

 16. Jag kan tipsa om att ha lax i kakorna också, vi brukar göra fiskbullar/kakor på 2 delar lax och en del vit fisk. Supergott att ha lite fetaost i också! Tipstips.

 17. fiskekaker är gott men när jag var i Norge serverades de dem med brunsås. just den biten tyckte jag inte var så god. din rätt såg mycket mer aptitlig ut.

 18. Åh, min lilla kille älskar fisk men jag är inte så förtjust i det. Men detta verkade som ett recept som kan mätta oss båda! 😉 Tack!

 19. Min man lagade dessa fast med torsk till middag idag och åååh så underbart ljuvliga de blev!! Jag fullkomligen vräkte i mig alldeles för många bara för att de var så himla goda. Tack för receptet 🙂

 20. Vill man variera så kan jag tipsa om att göra kakorna lite större och servera som hamburgare. Jag gör egen god dressing med creme fraiche som bas. Sedankan man ha sallad, tomat, och gurka eller vad man vill ovanpå det.
  Ganska nyttig snabbmat. Och GOD, till och med ungarna äter utan att knorra!

 21. Pingback: MINSKRIVMASKIN