Kantarellsoppa

Kantareller i korg.

Svampsoppa på skogens gyllene skatter.

Jag blev överlycklig när jag på hundpromenaden fann en hel massa kantareller.

Kantareller på skärbrädan.

Så jag bestämde mig för att göra en soppa av hela kalaset. Så himla enkelt och billigt och vansinnigt gott.

Alla råvaror hade jag ju hemma på gården! Vitlöken och gullöken fanns i landet och istället för att använda dyr grädde tillsatte jag lite bröstmjölk*.

Svampsoppa med kantareller serverade i blå soppskål utomhus.

Så gör du god soppa på kantareller:

Rensa svampen och hacka löken.

Stek allt försiktigt i en kastrull. Pudra över maizena.

Häll på grädde, mjölk, och lite salt och peppar. Jag gillar inte buljong så jag tog några teskedar soja istället.

Och så massor av persilja.

Avsluta med en skvätt vitt vin. Mmmm!

 

*Kornas bröstmjölk alltså. Vad TRODDE NI egentligen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

114 kommentarer på “Kantarellsoppa”

  1. Du har ingen smartphone med GPS då? Jag bokmärker alltid platsen där jag ställer bilen, sen irrar jag runt och orkar jag inte leta mig hem så får jag färdbeskrivning till bilen 😉 TIPS! (och tips att bokmärka platserna där du hittar svamp! Fusk på hög nivå, men vafalls..)

 1. Ja vad TRODDE vi egentligen? 😀 Såg en man som experimenterade med bröstmjölk i maten igår, så det låg liksom nära till hands…

 2. Jag tänkte bara att du skulle vara tvungen att pumpa som vansinnig för att få ihop tillräckligt för en soppa 😀

  1. Va e de för HEMSKT me de??
   Kan tala om för dej att man anv. Bröstmjölk förr till matlagning.
   Framför alt e bröstmjölk bra att tabort psoriasis å annan exsem med det låter otroligt me det e sant,vet av egen erfarenhet.

   FÖRDELARNA MED BRÖSTMJÖLK :
   Den har inga kemiska tillsatser
   Den har narturliga vitaminer
   Lagom mängd fett
   Lagom med proteiner
   Den är dessutom “KRAV-märkt” (HI HI )

   Det fins INGEN produkt i världen som e så nartulig som bröstmjölk
   Å dessutom är den GOD!!
   Det fiffiga av allt den håller dessutom rätt temperatur hela tiden tackvare den eminenta förpackningen !!!!

   Vaför skulle ngot som e så j-äla narturligt vara äckligt har svårt att förstå det ??

   1. Skulle mjölk från får eller kor vara mindre naturligt än bröstmjölk, menar du? Mjölk från en ko som käkat gräs innehåller antagligen mindre kemikalier och tillsatser än vad en människas mjölk gör, med tanke på allt vi får i oss från tillsatser i maten…

    1. Håll dej till saken nu var det ju BRÖSTMJÖLKEN vi snackade om eller…..?
     Ingen annan mjölk

    2. Ja tror INTE komjölken innerhåller MINDRE kemekaliker än bröstmjölk.Det gräset kon käkar är inte så rent,med alla tungmetaller,från bilar å andra fordon va ja vet så är väll tungmettaller inte så häsovådligt precis??

   2. Ja man kan snacka hur mycket man vill om att det är naturligt och fint men man kan ju inte rå för magkänslan… och min magkänsla är att det är något kannibaliskt över att (som vuxen) dricka mänsklig bröstmjölk. Självklart vet min hjärna att det inte är så men som du vet hör magkänslan inte alltid ihop med hjärnan. Lite trött på att du måste vara så PK och tycka att människor är töntiga för att de inte känner för att förtära något som är så fint och naturligt som en kvinnas vackra bröstmjölk. Åh jag skrattar och njuter lite för mig själv när jag tänker på hur mycket du kommer att hata den här kommentaren.

    1. Det är som en psykolog (kommer inte ihåg namnet) som utfört massa studier med historier som denna (fritt återgivet):
     “Två syskon, en kille och tjej är på semester i europa och hamnar på sitt hotellrum. där bestämmer de sig för att det kan vara kul att ha sex med varandra eftersom ingen av dem testat det förut. De var båda sugna och blev glada när de bestämde sig för att testa. Tjejen gick på p-piller men för att vara på den säkra sidan använde killen även en kondom så att det inte skulle bli barn. Efteråt kände de sig nöjda och glada men bestämde sig för att inte berätta det för någon och att det inte skulle hända igen . De kände även att de hade kommit varandra ännu närmare av att dela detta och ha en hemlighet som bara de delade. ” Sen frågar han människor om de tycker att de handlade moraliskt rätt. De flesta säger nej. men kan inte komma på en bra anledning att styrka sitt nej med för att de flesta argumenten (som att det kan bli barn, att någon inte är med på det osv.. ) är dödade redan i historien. Vi går helt enkelt på magkänslan när det gäller många beslut.. man ska inte underskatta magkänslan.

   3. Emma S:
    Urin är också helt naturlig, innehåller dessutom alla antikroppar som vi behöver, med urinoterapi kan man bota alla sjukdomar, det finns inga dokumenterade negativa effekter av urinoterapi, den är gratis, alltid tillgänglig, alltid 36 grader varm och gul utan safran. Och till skillnad från bröstmjölk så innehåller urin inte tillväxthormon som bebisar behöver men är skadlig för vuxna människor. Helt perfekt! Eller? Om du tycker att det är blaaak så kan jag säga att det sitter i huvudet.

   4. Du missförstod mig nog Emma S. Jag har inget emot bröstmjölk och tycker inte att det är äckligt men jag fick bara en syn framför mig hur Clara pressade ut bröstmjölk i grytan. Därför skäms jag. Du behöver inte reagera så kraftigt.

 3. Hahaaaa….Bröstmjölk är ju så vansinnigt gott och nyttigt! Jamenar soppan måste ju bli fullspäckad av vitaminer och mineralier! Du borde tipsa Per Morberg om ingrediensen så skulle han kanske bli lite med (öd) mjuk.

  KRAM

 4. Haha, den var bra! För övrigt sjukt kul och inspirerande att läsa din blogg Clara. Och att du kommer härifrån (inom 10-milsradien tror jag i alla fall 😉 gör ju saken lite roligare då det känns mer “nära” så att säga. Och kul att du använder dig av Annikas illustration. Hon är duktig hon!
  Ha en toppendag!
  /Katta

 5. HAHA! Jag nästan smällde av! Vänner till oss fick sockerkaka hos bekanta som kvinnan i familjen efteråt berättade var spetsad med bröstmjölk – “affären hade ju stängt och mjölken var slut”. Panik! En del är ju så tokiga att de bjuder andra på sånt, jag är glad att du inte är det. 🙂 Läste i Göteborgs-Posten om ett par som födde hemma och sedan gjorde en gryta på moderkakan – “som ju är himla näringsrik”. Dubbelpanik!

  1. Det är ju inte helt ovanligt i andra kulturer (vet inte vilka) att man äter moderkakan, så visst känns de främmande för de flesta av oss här i sverige men man ska inte vara så snabb på att döma andra! Vi gör nog mkt knasigt i deras ögon med.

   1. Jag tror inte mina ögon. Denna politiska korrekthet. Varför i hela friden ska man sitta och tycka att det är ok att ÄTA moderkakan. Käka den själv då du som är så tolerant. Ibland kan man kalla en spade för en spade och inte såsa ner sig i massa intellektuellt trams. Det är ÄCKLIGT, punkt slut. Vakna upp till verkligheten.

 6. Hahaha! Visste att du var mycket för det naturliga, men riktigt såååå naturlig trodde jag inte att du kunde vara…. Morgonens skratt! 🙂

 7. Den hade jag nog kunnat äta med glädje, oavsett var mölken kom från. Hemma hos mig blev inte min skörd så lyckad, som du kan se på min blogg. (=Reklam)
  Idag ska vi ut på fågeljakt. Hoppas det går bättre.

 8. Haha, mina ögon blev stora som tefat när jag läste “bröstmjölk”, jag tänkte att nu börjar de gå lite långt även för min smak..

 9. Hahaha! Jag tänkte att du nog var lite väl redig och naturlig 🙂 Men jag tackar för receptet (och garvet!), det ser helt underbart gott ut!
  Kan tipsa om att använda Bongs touch of taste-fonder om du inte gillar buljong. Mycket godare och dessutom utan läskiga smakförstärkare (säkert en del andra läskiga guckigheter, men man kan ju inte få allt ;)).

 10. Jag hajade också till och berättade till och med för min vän som sitter brevid: “Underbara Clara har sin egen bröstmjölk i soppan!” Tills jag läste sista meningen och började asgarva.

 11. Hahaha! Min svärfar åt en gång av misstag krusbärskräm med min urpumpade bröstmjölk, som stod i ett glas i kylen för senare användning till dotter Josefin (http://www.josefincasteryd.se/blogg/). Han trodde det var skummad grädde – mjölkbonde som han var. Nåja, han överlevde, och vete sjutton om han inte blev ännu piggare än vanligt!

 12. Du är rolig med härlig humor. Bor man i paradiset med detta ätliga guld runt husknuten då tillhör man dom lyckligt lottade.

  1. Det är faktiskt mycket lättare att få bostad på dessa ställen än i storstäder, oftast är bostäderna sjukt mycket billigare också. Så lottning tror jag inte har med saken att göra, snarare egen fri vilja! 🙂

   1. Det är ju i och för sig sant att det är lättare att få bostad, men jobb är nog lite svårare. Inte omöjligt, men svårare. Det var kanske det Åsa menade. 🙂

 13. Du är ju underbar Clara!! Ja det gäller att ta tillvara på allt, även bröstmjölken!!
  Ja har aldrig förr hört nåon som använder sin bröstmjölk i mat 🙂

 14. Inte kan det väl?!? Eller kan det?!? Haha, vad bra att du avslutade med att vara övertydlig;)

 15. Aaahahahhaha! Jisses, trodde verkligen där för en sekund att det var din bröstmjölk du menade. Tänkte..jaha..joho..men visst det kanske går. hahahhaah!

  Blev och tänka på när vi låg på neo med Vilda, då berättade en av sköterskorna att det var en mamma som bakat en sockerkaka för att visa sin vänlighet..hrmm.. när alla smaskat i sej och börjar fråga efter receptet häver hon ur sej att hon haft i sin egen bröstmjölk! Undrar hur poppis hon blev efter det…

  fniss..

 16. Jag kräktes lite smått i munnen när jag läste det där med bröstmjölk. Sansade mig dock när jag såg att det var ett skämt.

  1. Eller hur, du kan ju ta ett glas uppfriskande urin till maten också. Även det är naturligt samtidigt som det är fullladdat med massa nyttiga antikroppar och med den fina bonusen av att du inte får dig tillväxthormon som små söta bebisar ska ha men som stora vuxna inte borde få i sig 😉 Låter det frestande? Nej, trodde inte det.

 17. Fy fabian vad gott det där lät! Och ehm, till min stora förvåning hade jag överraskande lätt att acceptera idén med bröstmjölk i maten, blev nästan besviken i slutet, haha. 🙂

 18. Haha, fick mig ett gott skratt där :).

  Jag gillar din blogg – den är en riktig inspirationskälla på många sätt!

 19. Men har det inte blivit lite bakvänt det där med mjölken egentligen? Jag menar, mjölk som är designad för just oss människor känns för de flesta helt främmande att äta/dricka, medan det är helt och fullt accepterat att äta och dricka mjölk från andra arter?

 20. Liksom många andra hajade jag till rejält när du skrev bröstmjölk, haha! Innan jag läste sista meningen…
  Lite intressant bara att så många verkligen blir allvarligt äcklade av tanken på mänsklig bröstmjölk… Skulle kännas väldigt udda att använd i mat, visst – men många reagerar ju som om det vore avföring eller urin man pratade om. Kornas mjölk är ju som du skriver också bröstmjölk… Intressant hur tabun får oss att reagera på olika saker…

 21. Hahaha jag tänkte precis skriva och fråga om du verkligen ANVÄNDE bröstmjölk….sen såg jag det där nere. 🙂 Mern egentligen, varför är det äckligare med egen bröstmjölk än kornas?

 22. Haha! Du är bäst! Jag skrattade och tyckte det var en fantastisk idé – why not liksom, massa nyttigheter! Och verkligen lokalproducerad soppa.

 23. hahaha vad rolig du är. Under tiden jag läste, innan jag läst klart så tänkte jag “hej och hå nu kommer clara att få fan igen”. för vad trodde vi?

 24. Varför tycker så många att det är mer ok att dricka en kossas bröstmjölk än en människas? Det är helkonstigt att en kossa anses som bättre i det fallet.

  1. ..och jag med! Så himla sjuk tanke, Clara står framför kastrullen och trycker fram bröstmjölk i kantarellsoppan, javisst! Sedan tänkte jag mig vilket kalabalik det skulle vara i kommentarsfältet så jag rullade och ner, och såg att ja… som tur var. Men samtidigt- varför inte? Du har en poäng Emma! Och HEJA Clara! Du är fin.

 25. Såg först framför mig hur du hängde över kastrullen för att droppa ner bröstmölk i soppan.. :S

  1. Haha, jag tänkte likadant!
   Men det finns ju en intressant tanke bakom varför det är så tabubelagt, då vi kan äta bröstmjölk från andra arter. Åt kalvdans här omdagen, det anses ju vara en delikatess! Men samma dessert på mänsklig bröstmjölk hade jag tackat nej till… intressant.

   1. Jo visst är det intressant! Fast å andra sidan, jag gillar en god vällagad köttgryta, men inte med människokött. Så det är nog lite skillnad på vilken mjölk man föredrar också.. ;o)

 26. Hahaa! Jag bara: tjena va (galet?) modig hon är Clara som säger att hon har bröstmjölk i soppan, det är verkligen nåt som folk inte tycker är helt okej.. Nu blir det ramaskri. Grymt roligt.

 27. Haha Nä, vi skiter i grädde i kaffen, vi slänger fram tutten och tar lite mjölk i stället!
  Hade du inte skrivit att det var kornas hade jag fortfarande trott att du doppat tutten i soppan! I och för sig, vad vore det för fel. Vad spelar det för roll om det vore från människan eller tex kossan, vi är ju djur allesammans.

 28. haha va gott det låter och hade det varit “riktig” bröstmjölk hade det varit grymt! Blev lite besviken när jag läste sista meningen dock! 😀

 29. Haha! Åh vad roligt att tro att du lagar mat med din bröstmjölk, åh vad rolig du är! Men varför inte? Den ska ju vara rätt söt, men det borde väl inte störa smaken? Gör det, gör det!

 30. Hahaha! Jag skrattar ihjäl mig! Min första tanke var; okej, hon gillar ju naturligt och närodlat så för henne kanske bröstmjölk är helt normalt (men blää), och min andra tanke var; men hallå, bröstmjölk smakar ju sött, kan ju inte funka så bra i soppan! Och så hann jag även fundera på om du liksom mjölkade direkt från bröst till kastrull eller om du använde fryst mjölk.. Hihihii! Nu lurade du mig allt!

 31. Klart man hajade till när du skrev “bröstmjölk” även om det för min del inte var på något negativt sätt. Har själv ingenting emot att äta bröstmjölk. Har ofta det i lillens puréer och om det blir något över brukar jag äta upp resterna, inget konstigt med det tycker jag. Tror dock inte att jag skulle orka pumpa ur tillräckligt mycket för en soppa 😉

 32. Haha, jag funderade också på hur det gick till rent praktiskt -om du liksom halade fram bröstet och sprutade rakt ner i grytan eller om du använde redan urpumpad mjölk. Slapp jag grunna på det mer då….

 33. Förstod först inte hur du kunde pumpa ut så mycket mjölk då jag knappt får ut till lillens gröt, men såg i slutet att det inte var din mjölk du menade. Det var nog en bra tankeställare för många. Här hemma har vi dock använt bröstmjölken till kaffet då komjölken varit slut.

 34. Men det är väl inget fel med bröstmjölk? ^^ Fast måste erkänna att jag blev förvånad. Mest över modigheten att “erkänna” något sådant. Tänkte att du skulle få väldigt mycket negativ kritik. Nu när du spelade säkert/inte var “extrem” så slipper du ju det i alla fall.

  Du har en mycket bra blogg förresten. Jag har följt dig sedan webblogg.se och din blogg är mysig på det där sättet som inte är provokativt, eller puttenuttigt eller festigt. Det är hederligt, mjukt, och starkt. Stor kram, G.

 35. Blev också väldigt överraskad. Men människans bröstmjölk är precis anpassad till just människor medan kons mjölk är specialanpassad för små kalvar. Bjuda gäster på sin egna mjölk hade jag tyckt var osmakligt (!!) men dricka det själv, varför inte? I teorin. Tycker inte att nån som gör det ska få skit men hade nog själv inte vågat.

 36. Hahahaha du är skön! Jag fick stora ögon när jag läste och tänkte att nu har hon den dära Clara blivit spritt språngande galen 🙂
  Men en fena på att laga mat med små medel, det är du!!

 37. Åh herregud. Jag som alltid tyckt att du är en genomvettig tjej, och så fick du mig att tro att du hade haft bröstmjölk i kantarellsoppan. Clara, Clara, du får inte rubba mina cirklar så där 🙂

 38. Jag förstår mig ärligt talat inte på de som på fullaste allvar skriver att det är mer naturligt att dricka bröstmjölk från människor är från kor. Tänk på vart era tankar skulle ta er om ni skulle överföra dem från teori till praktik. Hur många av er skulle då med handen på hjärtat frimodigt och glatt ta sig ett glas bröstmjölk? Tänk vad lätt det är att tappa greppet om verkligheten och konsekvenserna av sin egen logik och snusförnuftighet när man sitter och teoretiserar och problematiserar. Suck… Jag blir så trött. Vakna människor – ni pratar för mycket.

 39. Jag tycker att du är så cool så när jag läste det där tänkte jag först uääää men efter en sekund tänkte jag att okej, säger Clara det så är det okej. Sen läste jag slutklämmen och då kände jag mig lite hjärntvättad. Haha! Du är en förebild. Och om man tänker efter lite så är väl knappast mänsklig bröstmjölk äckligare än t ex smågodis med alla tillsatser, härdat fett som finns i alla köpekakor, bacon, honung eller vafansomhelst. Ursäkta uttrycket. Allt det där sitter i våra huvven.

 40. Åh kära Clara!
  Du vet precis hur man startar en debatt och kontrovers!
  How I love it! 😀

 41. Jag kan ärligt säga att jag blev äcklad när jag trodde att det var din bröstmjölk, visst det innehåller mycket näring. 😛 Jag blev lättad när jag läste kossan. 😛