
En klassisk äppelpaj passar i alla lägen. Idag hade jag några kompisar på besök. Mycket bebisprat blev det med en höggravid, en nyförlöst och så jag då.
Otroligt skön dag. Precis som jag föreställt mig hur mammaledighet ska vara. Sitta inne och fika när det är dåligt väder och bara ta det lugnt. Jag bakade en äppelkaka och bjöd på.

Äppelpaj
Portioner
ca 8 bitar
Tid
över 120 minuter
Ingredienser
500 gram smördeg
5 stora äpplen
500 gram mandelmassa
5 ägg,
3 dl creme frasiche
2 dl philadelphiaost
En matsked kardemumma och strösocker efter tycke och smak.
Gör så här
- Kavla ut degen så att den täcker insidan av en springform.
- Skär äpplena och täck botten med ungefär hälften av klyftorna.
- Blanda alla övriga ingredienser till en smet och häll hälften av den på äpplena.
- Upprepa proceduren med ett nytt lager klyftor och häll på resten av smeten.
- Den smördeg som blev över använde jag för att skära ut degremsor till ett rutmönster. De lägger man ovanpå pajen och nyper fast i kanterna.
- Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 80 minuter på 175 grader.
- Låt sedan stå några timmar, gärna ett dygn, innan servering, så att den sätter sig ordentligt.
- Ät med vaniljgrädde. Sablarns gott!

42 svar
Oh my good såååå god👍👍👍
Åh jag älskar när du lägger ut recept!!!
Har fyllt en helt pärm med dina recept, allt från valnötsbröd till ”falsk sacherkaka” (osäker på stavningen. Har hängt med i några år som du förstår;) Kram!!
Den vart jättegod pajen! Bakade den och åkte och var barnvakt åt min systerdotter. Den var väligt uppskatad av hela familjen. Nästa gång måste jag nog ha den i ungnen lite längre, med det är för att min ugn inte är så effektiv.
Jag bakade den idag och den var helt fantastiskt god! Oj vad mätta vi alla blev! Tack för ett underbart recept!
Jag blev jättebesviken på denna kaka. Hade sett fram emot den så mycket, men den smakade mer omelett än äpple. Usch alldeles äggig. Gillade inte alls. och den var dessutom riktigt dyr att tillverka. Tummen ner.
Jasså? Vad tråkigt. Du måste ha gjort något fel. Den brukar inte alls smaka äggigt. Råkade du ta för många ägg kanske? Det är viktigt att den får stå länge, kanske ett dygn innan man äter den. Så att den stannar.
jag vet inte vad som kan ha blivit knas, men rätt i ingredienserna enligt ditt recept blev det. den saken är säker, och vi provade både samma dag och dagen efter men tyvärr, inget för oss…
Samma här! Bakade by the book! Omlett/äggig var rätta ordet! Brukar prova dina goda recept Clara men denna var ingen vinnare tyvärr!
Men man kan ju inte vara bäst jämt! 🙂
Tummen ner för pajen men tummen upp för dig du underbara!
Jag gjorde den till AIK-matchen igår! Både äppelpajen och Skellefteå AIK vann 😉
Vilket bakverk! Urtjusigt och jag älskar detaljen med den rutmönstrade pajtopp. Originellt och snyggt. 🙂
Det låter gott, men hur gör du med själva smördegen? Har du lyckats hitta riktig smördeg att köpa någonstans? Jag har tyvärr aldrig ens lyckats hitta någon smördeg i affären, som faktiskt innehåller smör.
Rutig paj!! När jag var liten var jag helt besatt av rutiga pajer som jag sett i bilderböcker. De såg så mycket godare ut än smulpajerna som var det enda som fanns i verkligheten, liksom.
Så fin den var! Och den ser sådär farligt god ut, så där så att man redan nu ger upp bikinijakten i maj 2012, typ…
låter himmelskt gott!! den bara måste bakas på söndag 🙂
tack för tipset!
Åh så gott!
Ser helt galet gott ut 🙂
den såg ju ruggigt god ut!när ska du ge ut en egen kokbok/bakbok clara?=)
Åh, vad gott det ser ut!
Sådär riktigt höstigt röda äpplen är ju bland det snyggaste stilleben man kan ha på bild.
Det var en annorlunda paj, ett sådant innehåll med creme fraiche har jag icke sett tidigare! Gott såg det ut hur som helst! Och det var det säkerligen…
Med alla dessa frestelser…jag dyker snart upp som fikagäst hos dig 😉
Ser jättegott ut! Måste nog testas 🙂 Men vad är en springform?
Hej! Ser gott ut 🙂 Undrar om de blir någon Underbaraclarakalender i år 🙂 De har varit en sån fin julklapp åren innan 🙂
Kram på dig!
Känner igen mig i din beskrivning av hemma, vanor och allt det som man känner igen och tycker om! Tur ändå ibland, att man knuffas utanför stigen, då upplever man alltid något nytt som man får lägga till sitt arkiv: Nya upplevelser och intryck! :)))
Äppelkakan ska jag absolut baka, tack tack för receptet!
Hej! Åh vad det ser gott ut. Kram kram
Jag har precis samma te-burk, men versionen större, har alla mina kryddpåsar i den. Omogna män brukar skratta över namnet.
Vilka härliga bilder, man blir riktigt sugen på att baka. 🙂
Mumsigt! 🙂 Jag vill ha nu!
Låter farligt gott 🙂
Ser onekligen ut att vara en god paj!!
Kan du inte fika den imorgon med en kopp fairtrade kaffe/te och ge det här evenemanget en puff:
http://fairtradechallenge.se/
För att vi i vår vardag kan hjälpa människor på andra sidan jorden och för att vår lyxkonsumtion (kaffe, choklad, bananer mm) inte ska bekostas av barnarbetare eller göra arbetarna på bananplantagen sterila!
Det ska vi göra på jobbet (servicehus) i morgon, alltså dricka Fairtrade-kaffe. Kommunen är Fairtrade-certifierad och någon ”kommunnisse” kom ut med kaffet idag.
Härligt!!
Själv har jag bjudit hem ett par vänner på fika i alla enkelhet! 🙂
Den nedersta bilden skulle passa i en kokbok! Superfin.
Tack Clara! Jag har precis flyttat till hus med ett fantastiskt äppelträd. Letar smarrigheter att laga med äpplen och detta måste ju bara testas!
Åå den äpplepajen såg inte för dum ut! Måste ta och testa den någon dag! 🙂
Det är kul när baklusten återvänder efter sommaren. Tokbakade tre sorters bröd igårkväll, bl a en lättbakad ojäst lingonlimpa som blev jättesaftig och god.
Låter grymt gott.
Smarr! När blir äpplena mogna där uppe i norr? Är det senare än nere i södra Sverige, eller skyndar midnattsolen på det hela? Jag har hört att det överlag är svårt med äpplen norrut, men det kanske är ännu längre ut än där du bor…
Bilder som dessa får inte komma så här sent på kvällen… Ser jättegott ut!
Åhåhå, så smarrigt det där såg ut. Inte bra att sitta och bli såhär sugen… 🙂
Ha det gott!
/Anna
så tjusig!
Men det där såg ju bara för gott ut! Och väldigt snyggt också, någonting bakverk gärna får vara. Yum!