Så kokar du magisk saffranskola!

Knäckformar fyllda med saffransknäck på prickig duk med blommig plåtburk i brakgrunden.

Saffransknäck så god att man blir knäpp i kolan.

Jag har fått så många roliga jobbförfrågningar nu i december. Men jag har tackat nej till allting.

Jag älskar den här årstiden och vill ägna december åt att vara med min son och mysa och pyssla. För mig är pyssel, bak och matlagning höjden av avkoppling.

När jag jobbat mycket och går in i en lugn fas igen är det första jag gör att baka. Så nu bakar jag så jag får träningsvärk i händerna.

På onsdag kommer min syster hit på besök dessutom. Längtar! Hon ska få vara med lillen och äta alla hundratusen godsaker jag lagat i ordning. Som dessa magiska saffranskolor.  Dreggelvarning!

Så kokar du kola med smak av saffran:

Mortla 1 kuvert saffran med lite socker.

Häll i en kastrull med 2 dl grädde,

2 dl sirap och 2 dl socker,

2 kryddmått salt. Låt koka.

Rosta under tiden 1 dl kokos i en stekpanna.

När kolan klarat kulprovet , blandar man ner kokosen och häller upp i knäckformar. Ätes med haklapp (pgav drägglet)

Snabb gräddkola – superbra julgodis!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

65 kommentarer på “Så kokar du magisk saffranskola!”

 1. Hej Clara! Vilken mysig blogg du har, skulle försöka förklara den för mina kompisar och jag visste inte först vad jag skulle säga. Sedan sade jag helt enkelt att det är en mysig-bak-inredning-klännings-pyssel blogg! 🙂 När du var med i Gokväll första gången, så bakade du något och lade godsaker i fina burkar med fina etiketter på. Kan man se det avsnittet någonstans eller har du gjort burkarna så man kan se dom på bloggen? Skulle gärna vilja se det för att få lite inspiration till eventuella julklappar! Tack på förhand!

 2. Hej Clara! Vad fint det blev med reklamerna!
  Och vilka goda recept du lagt upp på sistonde, bakade pepparkake-kolasnittarna dom blev succe.
  Kram!

 3. Åh, saffran. Allt med saffran är gott. 🙂 Tycker bara att det är märkligt att man här på västkusten inte har saffran i lussebullar (i alla fall väldigt ofta utan saffran). Väldigt många jag känner här gillar inte saffran – kan inte förstå detta….!?

  Hälsn. Agneta

  PS. Bra program igår. 🙂

 4. Hej Clara. Inför dagens rubrik tänkte jag oj nu har den duktiga Clara en saffrans skola. Det behöver jag. Saffran är svårt att baka med det blir torrt och konstigt ibland. Men när jag läste hittade jag inget speciellt kring problemet. Jag letade flera gånger men sen såg jag hur jag läst lite tokigt ha ha ha. Ha en go helg (eller vad det blir) med din syster.Om man får önska sig något så här inför jul så önskade jag mig en bild på er underbara ljuvliga Bertil när han skrattar eller ser glad ut i kameran, har längtat lite efter det. (E jag jobbig nu)?

  1. Förresten hade de faktiskt saffransskola i Gomorron Sverige igår morses. Ett tips var att koka saffranet i mjölken, alltså degspadet, kvällen innan baket. Sen låter man det svalna och förvarar med lock i kyl. Då det är dags för bak värmer man upp saffransmjölken till jästvärme, och så blir det tydligen himla gott 🙂

 5. Såg dig i Sommarpratarna igår, och efter att ha följt din blogg ett tag så var det hemskt kul att se dig “live”:)

 6. Det låter smarrigt det där! Jag brukar gå lite över alla gränser för vad som är vettigt när jag börjar göra kola och knäck, både kvantitets- och mångfaldsmässigt – men kokos har jag inte testat i smeten än! Varför rostar man kokosen? Vad händer om man inte gör det?

  1. Då blir den härligt krispig! Och får en godare smak. Jämför vanlig mandel med rostad mandel – mmmmmm!

 7. Ohhh, kan man ha saffran i kola!? Det har jag aldrig funderat över, vilken underbart smart idé. Jag älskar saffran, detta måste testas! 🙂

 8. Bra att du säger nej till jobbförfrågningar och prioriterar son och bakning. helt, helt rätt. Om man börjar knappa in på lugna perioder som man älskar är man helt fel ute.
  Jag ska göra dina kolor idag. Men efter att jag varit hos tandläkaren med sonen. Jag vill inte att han ska gapa med kolarester i tänderna. Det ger inte något bra mammaskimmer över mig. Inte något skimmer över honom heller för den delen om någon genuspolis tänkte gnöla.

 9. Kulprovet? Jag som aldrig bakar knäck, men som gillar idén med kokos och saffran, vet inte vad det innebär.

  1. Ta ett glas vatten – droppa ner lite smet i vattnet – undersök om du kan rulla smeten du droppat i vattnet till en kula med fingrarna. Det är ett konsistenstest helt enkelt – för att man ska veta när kolan är klar, inte för lös, inte för hård.

 10. Åhh lyckost som kan göra det! Jag får bara mer och mer jobb, jobbar inom handeln och vi har fullt upp med alla som vill ha nya adventsljusstakar. Men det är mysigt det också. 🙂 Jag ser upp till dig, att du kan välja. Du är den coolaste kvinnan jag känner till. Seriöst.

 11. Hej finaste Clara! Vilken underbar blogg. Såg dig på svts web tv i Gokväll. Nu måste jag kika vidare på din blogg. Inspirerande för en pysseltokig mamma. Kram towe.

 12. Gott! Men det där med kulprov, jag tycker det är svårt… hur länge ska man riktigt koka den innan det funkar? Hälsningar från köksamatören 🙂

  1. Jag tror inte det är sååå jättemånga som hade prioriterat bort en lång och härlig ledighet med sin familj om de hade haft valet Elina? Men nu lever inte alla i en mysig lyxbubbla utan i en annan verklighet, lika hårt arbetandes som Clara i vanliga fall säkerligen.

 13. Åh det här lät gott så jag satte igång direkt, nu står det och kokar. Undra ungefär hur länge det behöver puttra? Gott luktar det iaf…

 14. Tack för smaskigt tips! Ska definitivt testa, eftersom saffran är min absoluta favoritkrydda.
  Jag funderar över String-tävlingen, när beräknas den bli avgjord?…
  /*

 15. Hej Clara! Nu ska jag baka dina kolor. Tack för en puttrig, inspirerande och intelligent blogg som jag läser varje dag!

 16. Åh, du har precis skapat världens craving hos mig efter dessa kolor… (Farligt att vara gravid och läsa smarriga recept!) Höll på att börja göra dem på en gång när jag insåg att knäckformar inte existerar här i Italien. (Inte sirap heller egentligen men det packar jag väskorna fulla med när jag besöker Sverige). Tror nästan att jag måste ta en tur till Ikea för att se om de möjligtvis säljer formar, för jag KAN inte sluta tänka på saffranskola nu!

  1. Den goda nyheten är att du inte behöver knäckformar. Pensla lite olja på ett bakplåtspapper och häll ut smeten där. Klipp sedan i lagom stora bitar! Styckfrys!

 17. Nu låter jag förmodligen som värsta tråknissen, pekfingret i vädret förstör jag det trevliga, varma och gulliga, men jag kan inte låta bli. Jag var precis så där “manisk” även om jag inte kunde se det. Jag var ensamförälder, högg ved, bakade, jobbade och två barn och djur och grönsaker och skogen och huset och ladugården och scouterna och föreningsliv och …. Jag sover numera för det mesta och mitt liv är inget liv längre. Utförsäkrad, utan inkomst. Mina, numera vuxna barn såras och blir besvikna när jag aldrig orkar träffa dom. Det går fortare än man tror och det är enklare än man tror … Utbrändhet skapar dessutom följdsjukdomar som Fibromyalgi, kronisk huvudvärk, nedsatt immunförsvar, osv …. VAR RÄDD OM DIG, var inte sådär “himla duktig”, även om det är himla trevligt att följa dig i din blogg och i din framgång 🙂 Var rädd om dig …

 18. Hahaha, vad sjukt. Jag gjorde just din ingefärskola som fanns med i jultidningen för två år sedan. Samtidigt fick jag en idé och nämnde för min mamma hur gott det skulle vara med saffranskola. Ett perfekt (!) kolabak senare går jag in här och ser detta recept! Får ta och göra den också. Och herregud vad god ingefärskolan var, förresten.

 19. Saffranskola som är SÅ gott! Men jag undrar hur ni hinner äta upp allt du bakar? Själv vågar jag inte baka och göra för mycket godis och sådant utifall jag tvingas äta upp det själv : ) Dock är det frestande!

 20. Låter gott!
  I år är det min familjs tur att stå för julgodiset på julafton. Hade nog tänkt köpa det mesta men nu blev jag väldigt sugen på att prova att göra denna kola…

 21. Hej Clara, saffransknack later gott, men var i receptet aker saffranet i? Sjuds detta forst i gradden eller lagger du i det med allt det andra samtidigt?

  1. Cecilia: När du mortlat saffranet med sockret häller du i det i kastrullen tillsammans med grädden, sockret, sirap och salt. Koka upp och det tar ungefär en timme innan det är klart. Supergott!

 22. Härliga! De är super goda. Blev årets första julbak och första gången min sambo gjort kola/knäck så det var super kul! “älskling, vad är kulprov?” “kittla den och se om den skrattar” Önskar alla en fin andra advent.

 23. Åh bästa Clara! Vilket kanonrecept du delar med dig av. Eftersom jag köpte med mig 6 gram saffran från Maxi idag(man måste ju slå till när det är billigt?!) så kommer jag troligen testa dessa kolor. Verkar ju hur goda som helst. Kram!

 24. Hej Clara!

  Pratade med min dotter ikväll om ditt och datt. Och så kom vi att prata om det urtrista, gråa, dystra november-vädret. Så säger hon att hon följer din blogg och du berättar att ni har snö. Hon gav mig namnet på din blogg och nu är jag här.
  Jag fich woovkänsla på en gång…
  Vilken härlig blogg du skapar med div. godbitar både för öga och gom…

  Det här är ju bara början att jag också blir din bloggsuporter.
  Hälsningar Eva i Uppsala.