
Här kommer recept på två bra sista minuten-godisar.
Först ut är gräddkolan. Halva satsen kryddade jag med färsk ingefära och halva satte jag piff på med hackad mörk choklad så att den blev mer som en tunn fudge.
Snabb gräddkola
Portioner
ca 40 kolor
Tid
ca 45 minuter
Ingredienser
100 gram smör
1 dl sirap
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
En bit färsk ingefära eller 100 gram mörk choklad som smaksättning
Gör så här
- Smält smöret och blanda ner övriga ingredienser.
- Koka utan lock i ca 20 minuter tills smeten klarar ett kulprov.
- Riv då ner en bit ingefära i smeten, eller hackad mörk choklad.
- Blanda väl och häll upp kolan på ett bakplåtspapper.
- Ställ kallt och skär sedan i bitar med kniv.

Det här julodiset har min vän Charlotte lärt mig göra. Riktigt enkelt och väldigt gott!
Julgodis med kakao och kokos:
Portioner: ca 40 kolor Tid: ca 45 minuter
Ingredienser
100 gram smör
1 dl sirap
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl cornflakes
Gör så här
- Smält smör i en kastrull och blanda ner sirap och socker och låt koka en minut.
- Addera havregryn, kakao och cornflakes.
- Blanda och häll upp på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Platta till och strö över kokos.
- Låt stelna och skär sedan i bitar.
10 svar
Hej alla läsare har någon missat underbaraclaras ögonfärg? ändra din ögonfärg till julen beställ på http://www.synexperten.se leverans inom en dag ( Just nu 199 kr för färgade linser)
Flera erbjudande just nu 100 kr rabatt vid beställning av linsboxar
http://www.synexperten.se/index.php?main_page=product_info&cPath=45_51&products_id=458
Usch för att lägga upp reklam i kommentarsfältet. Clara brukar skriva fina blogginlägg med sina samarbetspartners. Så bättre att fråga henne om hon vill samarbeta än att bara utnyttja hennes blogg.
Kan även tipsa om att det är sagolikt gott att smaksätta kolan med lite kakao och några droppar pepparmintsolja 🙂
Hej!
Blir dina kolor hårda eller sega? Jag gjorde två satser, första blev stenhård som jag kokade ca 15-20 minuter enligt recept, nästa smet kokade jag kortare tid men blev ändå hård som daim. Har du något tips hur man får kolan sådär seg och god? 🙂
God jul!
Mät temperaturen till 125 grader. Då blir den sådär mjuk och go. Gjorde receptet ovan och de blev perfekta.
Ja jag tänkte mäta tempen men hade inget att mäta med haha, men tack för tipset 🙂
Du kan göra kulprovet. Häll en droppe i kallt vatten kan du rulla en kula är det färdigt annars koka lite till.
Jeg baker karameller i dag! Men jeg gjør det på en litt anen måte, i mikroen hehe. Litt juks? Kanskje, men det er så lett og resultatet blir så bra hver gang!
Sante et meilleurs voeux.
Akta fingrarna bara, min lillfingernagel växer upp i två delar sedan en jul för många år sen när jag skulle skära upp den där kolan 😉 God jul!