Ljus och mörk kola skuren i kvadrater på smörpapper.

Här kommer recept på två bra sista minuten-godisar.

Först ut är gräddkolan. Halva satsen kryddade jag med färsk ingefära och halva satte jag piff på med hackad mörk choklad så att den blev mer som en tunn fudge.

Snabb gräddkola

Portioner

ca 40 kolor

Tid

ca 45 minuter

Ingredienser

  • 100 gram smör

  • 1 dl sirap

  • 3 dl strösocker

  • 2 dl vispgrädde

  • En bit färsk ingefära eller 100 gram mörk choklad som smaksättning

Gör så här

  • Smält smöret och blanda ner övriga ingredienser.
  • Koka utan lock i ca 20 minuter tills smeten klarar ett kulprov.
  • Riv då ner en bit ingefära i smeten, eller hackad mörk choklad.
  • Blanda väl och häll upp kolan på ett bakplåtspapper.
  • Ställ kallt och skär sedan i bitar med kniv.
Kakaogodis i bitar som rullat i kokosflingor.

Det här julodiset har min vän Charlotte lärt mig göra. Riktigt enkelt och väldigt gott!

Julgodis med kakao och kokos:

Portioner: ca 40 kolor Tid: ca 45 minuter

Ingredienser

  • 100 gram smör

  • 1 dl sirap

  • 1 dl strösocker

  • 2 msk kakao

  •   1 1/2 dl  havregryn

  • 1/2 dl cornflakes

Gör så här

  • Smält smör i en kastrull och blanda ner sirap och socker och låt koka en minut.
  • Addera havregryn, kakao och cornflakes.
  • Blanda och häll upp på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  • Platta till och strö över kokos.
  • Låt stelna och skär sedan i bitar.

Så gör jag knäck och ischoklad