Skalade pÀron som fÄtt fÀrg av saffran.

Nu ska jag ge er ett tips pÄ en dundergod och mycket lÀttgjord efterÀtt till nyÄrsafton. Vanilj-och saffranskokta pÀron med vitchokladmousse!

Skalade prÀon stÄr pÄ parad.

Saffranskokta pÀron

Portioner

8

Tid

ca 45 minuter

Ingredienser

  • 8 fasta pĂ€ron

  • 2 dl socker

  • 8 dl vatten

  • 1 vaniljstĂ„ng

  • 2 dl vitt vin

  • ett kuvert saffran

  • lite socker

  • yttersta skalet pĂ„ en citron

Gör sÄ hÀr

  • Börja med att skala pĂ€ronen, men behĂ„ll stjĂ€lken.
  • SkĂ€r bort lite av pĂ€ronets rumpa sĂ„ att det kan stĂ„ upp.
  • Gör en sockerlag av sockret, vattnet, vaniljstĂ„ngen, vinet och saffranet som stötts i lite socker. Samt det yttersta skalet av en citron.
  • Koka upp lagen och lĂ€gg ner pĂ€ronen. LĂ„t sjuda i ca 30 minuter eller tills pĂ€ronen Ă€r mjuka.
  • Servera ljumma tillsammans med vitchokladmousse.
Saffransgula pÀron i kastrull med vaniljstÄng.
Finhackad vit choklad.

Vit chokladmousse

Portioner: 8 Tid: 30 minuter + kylning

Ingredienser

  • 200 gram choklad

  • 5 dl grĂ€dde

  • 4 Ă€ggulor

  • 4 msk florsocker

Gör sÄ hÀr

  • SmĂ€lt vit choklad i ett vattenbad.
  • Vispa 5 dl grĂ€dde fluffigt
  • Blanda Ă€ggulorna och florsockret och rör till en jĂ€mn smet
  • HĂ€ll Ă€ggblandningen i grĂ€dden och rör ihop försiktigt.
  • Avsluta med att hĂ€lla den smĂ€lta chokladen i grĂ€dden och blanda ihop till en slĂ€t mousse.
  • HĂ€ll moussen i en form och stĂ€ll i frysen. Minst sex timmar ska den stĂ„, eller gĂ€rna över natten.
Vispad grÀdde i pastellblÄ bunke.

KrÀmig mousse i silverform.

Gula saffranspÀron med vaniljstÄng.

Gör Àggformade kulor med hjÀlp av en vanlig matsked och servera med de ljumma pÀronen som avslutning pÄ en riktig brakmiddag.

Tupp i vin pÄ nyÄrsbordet