Skalade päron som fått färg av saffran.

Nu ska jag ge er ett tips på en dundergod och mycket lättgjord efterätt till nyårsafton. Vanilj-och saffranskokta päron med vitchokladmousse!

Skalade präon står på parad.

Så gör du de goda päronen:

Börja med att skala 8 fasta päron. Men behåll stjälken.

Skär bort lite av päronets rumpa så att det kan stå upp.

Gör en sockerlag av 2 dl socker, 8 dl vatten, en vaniljstång, 2 dl vitt vin, ett kuvert saffran som stötts i lite socker. Samt yttersta skalet av en citron.

Koka upp lagen och lägg ner päronen. Låt sjuda i ca 30 minuter eller tills päronen är mjuka.

Servera ljumma tillsammans med vitchokladmousse.

Saffransgula päron i kastrull med vaniljstång.

Finhackad vit choklad.

Vit chokladmousse – så här gör du:

Smält 200 gram vit choklad i ett vattenbad.

Vispa 5 dl grädde fluffigt.

Blanda 4 äggulor med 4 msk florsocker och rör till en jämn smet.

Häll äggblandningen i grädden och rör ihop försiktigt.

Avsluta med att hälla den smälta chokladen i grädden och blanda ihop till en slät mousse.

Vispad grädde i pastellblå bunke.

Krämig mousse i silverform.Häll moussen i en form och ställ i frysen. Minst sex timmar ska den stå, eller gärna över natten.

Gula saffranspäron med vaniljstång.

Gör äggformade kulor med hjälp av en vanlig matsked och servera med de ljumma päronen som avslutning på en riktig brakmiddag.

Bland mina recept finns mycket annat gott som smakar saffran, till exempel Saffransbullar med apelsin.