Morot, champinjoner, purjo och färska kryddor på skärbrädan.

Det blåser och var hemskt kallt igår så jag beslutade att till laga Coq au vin till nyårsmiddag.

Det är sjukt gott och mättande. Dessutom gillar jag den rustika känslan.

Allt gott samsas under lock i ljusblå gryta. Här ska nyårsgrytan bli till.

Jag gjorde en så stor sats att jag fick använda min gigantiska kockumgryta som rymmer mat för femton personer. Självklart använder jag bara kravkyckling när jag lagar mat. Den här frigående kycklingen kommer från en liten ekogård med eget slakteri. Coq au vin i pasellblå gryta.

Coq au vin 

Portioner

ca 4

Tid

ca 50 minuter

Ingredienser

  • 1 kyckling

  • 1 morot

  • 200 gram färsk blanda svamp (jag tog skogschampinjoner och shitake)

  • 15 scharlottenlökar

  • 6 dl rödvin

  • 1 tärning hönsbuljong

  • 1 tärning svampbuljong

  • 3 lagerblad

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 purjolök

  • 150 gram rökt sidfläsk (kan uteslutas)

  • Färsk persilja, timjan samt salt och peppar.

Gör så här

  • Dela kycklingen i mindre bitar. Bryn dem runtom i smör i en stekpanna och lägg sedan i grytan.
  • Slanta morötterna och skör löken i små klyftor och bryn i samma panna.
  • Töm ner i kycklinggrytan.
  • Bryn sedan svamparna – är de väldigt stora, dela dem över magen.
  • Häll ner i grytan och slå på vin och buljong. Låt koka upp.
  • Tillsätt kryddorna och finhackad vitlök. Låt sjuda i ca tio minuter.
  • Hacka sedan purjolöken.
  • Skär sidfläsket i små kuber och stek i panna. Lägg sedan ner i grytan och koka i 5 minuter.
  • Lägg därefter i purjon och låt koka i ytterligare 5 minuter.
  • Red av med lite maizena och salta och peppra efter behag.
  • Servera med stor sallad och kokt potatis.

Söker du en vardagsrätt? Kolla in mitt recept på kyckling med saffran och apelsin!