Coq au vin på min nyårsmeny

Morot, champinjoner, purjo och färska kryddor på skärbrädan.

Det blåser och var hemskt kallt igår så jag beslutade att till laga Coq au vin till nyårsmiddag.

Det är sjukt gott och mättande. Dessutom gillar jag den rustika känslan.

Allt gott samsas under lock i ljusblå gryta. Här ska nyårsgrytan bli till.

Jag gjorde en så stor sats att jag fick använda min gigantiska kockumgryta som rymmer mat för femton personer. Självklart använder jag bara kravkyckling när jag lagar mat. Den här frigående kycklingen kommer från en liten ekogård med eget slakteri. Coq au vin i pasellblå gryta.

Till coq au vin (på mitt vis) behöver du:

1 kyckling

1 morot

200 gram färsk blanda svamp (jag tog skogschampinjoner och  shitake)

15 scharlottenlökar

6 dl rödvin

1 tärning hönsbuljong

1 tärning svampbuljong

3 lagerblad

3 vitlöksklyftor

1 purjolök

150 gram rökt sidfläsk (kan uteslutas)

Färsk persilja, timjan samt salt och peppar.

Så här gör du kycklingen till din nyårsmiddag:

Dela kycklingen i mindre bitar. Bryn dem runtom i smör i en stekpanna och lägg sedan i grytan.

Slanta morötterna och skör löken i små klyftor och bryn i samma panna.

Töm ner i kycklinggrytan.

Bryn sedan svamparna – är de väldigt stora, dela dem över magen.

Häll ner i grytan och slå på vin och buljong. Låt koka upp.

Tillsätt kryddorna och finhackad vitlök. Låt sjuda i ca tio minuter.

Hacka sedan purjolöken.

Skär sidfläsket i små kuber och stek i panna. Lägg sedan ner i grytan och koka i 5 minuter.

Lägg därefter i purjon och låt koka i ytterligare 5 minuter.

Red av med lite maizena och salta och peppra efter behag.

Servera med stor sallad och kokt potatis.

Söker du en vardagsrätt? Kolla in mitt recept på kyckling med saffran och apelsin!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

31 kommentarer på “Coq au vin på min nyårsmeny”

  1. Står bara att grytan är stor nog att rymma mat för 15 personer, inte att gårdagens mat var till 15 personer 🙂

 1. Låter riktigt gott! Jag har ätit vegetariskt i femton år men de senaste åren lagt till lite fisk, och provade i julhelgen också att äta kyckling (trots att det känns väldigt läskigt). Min fråga är nu: går det att få tag på ekologisk kyckling i “vanliga” mataffärer eller måste man leta upp en ekogård? Är helt novis när det gäller att få tag på eko-kött och behöver alla tips jag kan få!

  Riktigt god fortsättning önskar jag dig Clara!

  1. Jag tror det beror lite på var man bor – där jag bor (i Stockholm) finns ekologisk kyckling ofta på Coop, men ibland kan man få fråga om det så att de tar in det i sitt sortiment. Här kan man se en lista på vilka butiker (och restauranger) som har Bosarps KRAV-kyckling i alla fall: http://www.bosarpkyckling.se/files/harfinnsvi.htm.

   Att få tag i det från en närliggande gård tycker jag låter som ett jättebra alternativ – går säkert att googla lite kring det utifrån var man bor.

   1. Tack för ditt svar! Jag tittade i min lokala ICA-butik igår och hittade ingenting ekologiskt. Enligt den listan du bifogade (toppen!) så finns det tre butiker här i Lund som för Bosarpkyckling. Ska besöka dem och hoppas på det bästa – stort tack!

  2. Den största producenten av ekokyckling är Bosarp och de säljs både under eget namn och som Änglamark.

   Förutom den etiska biten är dessa kycklingar väldigt mycket godare än den konventionela kycklingen (de lever olika länge, äter olika foder och rör sig olika mycket).

   Har aldrig varit på Bosarps uppfödning men känner folk som har och det är en helt OK produktion, så bra den kan bli i storskalig miljö. Konventionellt uppfödd kyckling tycker jag inte man bör äta under några omständigheter… ta då hellre quorn om det inte finns kyckling – det kommer i alla fall inte från något som sopats upp levande med sopmaskin.

   1. Det är ju just det här jag tycker är så svårt med att börja äta kött, jag vet ju att djurhållningen inte är bra. Usch, dessa kval 🙁 Tack för ditt svar Tove!

 2. Åh, något att testa med det gäng, före detta lösspringande, tuppar som ligger i min frysbox…

 3. Clara, har du någon idé om vad man kan ersätta kycklingen med om man är vegetarian? Funkar quornfiléer? Eller går det att ersätta med fisk av något slag (som jag äter)? Tack för en härlig blogg 🙂

 4. Ser verkligen så gott ut och rejält också. Att laga till i storgrytan är alltid så tacksamt för det sköter sig oftast så bra själv. Gott nytt år i efterskott!

 5. Har du läst om dom stackars barnen ifrån Filipstad? Det är en historia alla borde veta, läs mitt inlägg “Gör vad du vill, bara du känner rätt människor!” och skriv ner dina tankar. Tack för din tid.

 6. Har “tjuvläst” din blogg nu ett tag. Tänkte att det är dags att lämna en kommentar nu när det är nytt år och allt. Du har en underbar blogg och är en sann inspirationskälla, låt ingen säga något annat =)

 7. Gott! Måste tipsa dig om Tomas Sjödins vinter i P1 igår. Mkt bra. Tror du skulle gilla det.

 8. Vi har inte ätit kyckling här hemma på evigheter. Hur har krav-kycklingar det? Jag blev väldigt sugen på att göra just coq au vin nu när du lockat en hel massa med dina fina bilder.
  God fortsättning på det nya året!

 9. Åh vad det lät gott!! Tror förresten att jag såg Per Morberg göra en variant av rätten fast på fasan på TV nyligen..

  Tänkte fråga lite försynt vem som tecknat din header? Jag skulle också vilja ha en tecknad header med Alfred & August, det hade varit så kul.

  Kram Mrs G

 10. Hej Clara! Ursnygg gryta men är den gjord i gjutjärn? Ville i sådana fall bara tipsa om att maten lätt blir missfärgad när den innehåller vin. Det brukar inte se så kul ut… Din mat ser dock väldans god ut 🙂

 11. Undrar när du började äta kött igen? Var det när du var gravid? Min man hoppades under alla mina graviditeter att jag skulle börja med kött men det hände inte 🙂 barnen äter dock kött.

 12. Heja dig! Blir så hoppfull inför framtiden då jag ser dina inlägg. Så bra att du skriver att du alltid köper KRAV märkt kyckling (och jag förmodar annat kött också) Själv köper jag och äter mest vegetariskt, men så här till jul blev det faktiskt lamm och KRAV märkt skinka. Coq au vin ska jag prova någon gång. Verkar jättegott.

 13. Jag undrar en sak som jag faktiskt jättegärna vill ha svar på. Vart har du fått tag i kycklingen? det finns bara en gård i hela Sverige som föder upp KRAV-Kyckling och det är Bosarp i Skåne och de leverar över huvud taget inte till Norrland. Själv bor jag ju i Umeå och om det så finns en gård här i Västerbotten (ja tillockmed Västernorrland) som föder upp och säljer i liten skala skulle jag bli supertacksam. Själv har jag jagat detta överallt för jag skulle inte stoppa en icke-ekologisk kyckling i munnen.

 14. Det ser gått ut, men vad mina ögon mest fastnar på är den fantastiskt fina grytan som du använder. Har du målat den själv eller hade den en så fantastisk ferg nät du köpte den?

 15. I min gryta på spisen står i detta nu en vegetarisk variant med sojabitar. Finns torkade på påse i de flesta matbutiker. Vill man slippa det extra momentet som torkade bitar ger (uppkok i buljong 15-20min) så går det säkert lika bra med vanliga quornbitar. De liknar dessutom kyckling mest ifall man vill åt den konsistensen.
  /Elin

 16. Gjorde precis denna rätt, och detta är de förändringar jag föreslår för att den ska bli utmärkt:
  1. Stek eller koka kycklingen lite längre innan om ni gillar kött som faller från benen.
  2. Strunta i buljongen eller välj en riktigt god sådan. Tyckte bismaken från den förstörde lite.
  3. Lite mer vitlök (passar mina smaklökar iaf).

  Annars ett bra recept, tackar för det 🙂