Vegetarisk ravioli med champinjoner

Matberedare full med ägg och mjöl.

Igår gjorde jag vegetarisk ravioli till middag. Från scratch.

Det är inte svårt på något vis, men det tar lite tid.

Så här gör du vegetarisk ravioli:

Ta fram din matberedare

Häll i 2 1/2 dl vetemjöl,

2 1/2 dl durummjöl,

3 ägg,

2 msk olja,

2 msk vatten,

1/2 tsk salt och kör alltiihop till en smet.

Lägg i kylen och låt vila i två timmar.

Mörk fyllning av bland annat champinjoner som ska bli inkråmet i raviolin.

Fyllningen:

Gör under tiden en fyllning av något du gillar.

Jag tog spenat, fetaost och champinjoner som fick steka ihop hastigt med lite lök.

När degen vilat färdigt delas den i två delar och bakas ut med lite mjöl.

Fördela fyllningen på den ena degplattan och pensla med kallvatten runtomkring.

Lägg sedan över den andra degplattan och tryck till kring varje liten kudde.

Skär sedan runt kuddarna och lägg åt sidan för att torka i ca 15 minuter.

Koka sedan i rikligt med vatten 3-6 minuter beroende på storlek.

Ljusa bulliga raviolikuddar på tork.

Nykokt ravioli med skurna skivor av svamp och sallad till.

Jag serverade raviolin med smörstekt svamp och babyspenat och rikligt med olivolja. Mat för en kung!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

86 kommentarer på “Vegetarisk ravioli med champinjoner”

  1. Jg håller med!!! mat för en kung eller en drottning för den delen! Verkar ju dessutom ganska enkelt att göra!
   Bra bra!
   Tack för tipset Clara!

   Mrs G

 1. Ser fantastiskt ut! Och tänk, så enkelt det är egentligen; att göra sin egen pasta! Att inte fler gör det kan jag inte förstå! Själv brukar jag göra egen tagliatelle i all hast!

 2. Det ser utrolig godt ut! Jeg har tenkt at det er så vanskelig å lage ravioli, men dette så jo ikke vanskelig ut. Takk for fin oppskrift!

 3. Åh så gott . Barnen älskar tortelini kuddar och de ser ju likadana ut som dina förutom att de är fabriksgjorda. Hemmagjorda skulle var bra mycket bättre för hälsa och smak och en trevlig sak att göra tillsammans med barnen.

  Då var det bara så att vi behövde en matberedare. Med tanke på att vi lagar mycket mat är det konstigt att vi saknar en.

  1. Hej,
   Jag vill inte förstöra ditt skäl att köpa en matberedare 🙂
   Men det går jättebra att blanda degen med händerna med. Så gör jag!

  2. Nej men matberedare behövs inte, bara att knåda ihop som en deg (om d va pastadegen du menade..) Jag brukar lägga ut mjölet i en hög, göra ett hål i mitten, knäcka i äggen där och arbeta ihop den. Lätt som en plätt, men lite mer att städa blir det ju../Anna:-)

 4. Grymt!
  Åh, nu måste jag gå och äta luch… men har inget i kylen som är i närheten av detta. Kan du skicka?
  Kram!

 5. Ser jätte gott ut! Gör du så mycket som ni äter upp, eller kan man spara dem kokta eller okokta i kylen?

 6. Clara, jag gjorde viltskavs grytan du tipsade om ( tog älgskav) och fy fan rent ut sagt så gott!!!!! Jag kommer bli helt beroende av det nu 😛 tusen tack för receptet!

 7. Jag brukar bli så hungrig när jag läser din blogg, allting ser så otroligt gott ut (och de rätter jag provat själv var gudomliga!). Skulle vilja tipsa dig om en rätt som varken jag eller min familj kan få nog av, nämligen saffranspasta med kyckling och kräftstjärtar.

  Brukar höfta lite men vill man ha ett recept så är det här ok att gå efter för 3-4pers:
  Du behöver 1,5-2 burkar cremè fraishe (beroende på hur mycket sås du vill ha), ett paket finmalen saffran, en handfull körsbärstomater, 5-6cm zucchini, 150g kräftstjärtar, pasta och kyckling till 2-3 personer.
  Börja koka pastan i en stor kastrull och dela kycklingen till mindre bitar och börja steka den. Blanda cremè fraishen med saffranet och låt stå en stund. Skär zucchinin i bitar och stek med den nu nästan färdiga kycklingen. Häll av vattnet på pastan och häll i kycklingen och zucchinin. Dela körsbärstomaterna i halvor och släng i. Häll i kräftstjärtana och cremè fraishe-blandningen. Blanda ordentligt och låt stå en stund på låg värme så att samtliga ingredienser får samma temperatur. Servera!

 8. Att göra sin egen pasta är underskattat! Jag undrar liksom flera ovan varför inte fler gör det, men det har väl med att göra att det inte finns någon nedärvd tradition av att göra pasta i Sverige, det tillhör liksom inte vårt kulturarv. Men egentligen är det ju långt enklare än att rulla sina egna köttbullar, till exempel. Ändå är det just köttbullarna som anses är avgörande för om man “lagar själv eller köper halvfabrikat”. Givetvis helt ologiskt egentligen.

  Jag gör ofta min egen pasta. Har man en pastamaskin tar det inte längre tid att göra färsk pasta själv och koka än att koka den köpta torrpastan (som har längre koktid). Jag har köpt min pastamaskin på loppis…då slipper man kavla livet ur sig och den behöver inte diskas heller! Mest gör jag egen för att jag inte är så förtjust i smaken på den köpta, den smakar liksom inget.

  Ravioli tar förståss lite längre tid med själva pillrandet, men då har man ju liksom hela rätten klar i ett svep!

  1. Det är nog det att jag bara testat att göra pasta med just pastamaskin och då inbillar mig att jag behöver köpa en pastamaskin för att kunna göra pasta (om konsten att skriva “pasta” fyra gånger i samma mening!). Inser att jag borde ompröva den tanken för det är evinnerligt mycket godare med färsk pasta. Tack för spark i baken!

   1. Nä det går bra utan också…det blir tyngre att handkavla bara.

    Jag använder ingen matberedare heller…då blir det ju disk (lat/pragmatisk). Det går bra att röra ihop degen med en gaffel (det är inte tungt). Jag lägger den inte i kylen två timmar heller för den delen …det måste vara nån specialare. Om jag har tid låter jag den ligga en 15-20 minuter under en kökshandduk…bara för att det står på mjölpåsen. Men det går faktiskt bra att koka den direkt också om man haft dålig framförhållning. Märker ingen större skillnad på det.

  2. Jag har en pastamaskin som jag hjärteligen avskyr. Jag kör alltihop manuellt. Samma recept som Clara, fast med 3, 5 dl vanligt vetemjöl eftersom durum inte finns där jag bor (utomlands) och ett helt ägg och en äggula. Knådar degen elastisk under 5-10 minuter (5 räcker), låter den vila 1 timma i en plastpåse i kylen och kavlar ut tunt (typ 2 mm) på mjölat bakbord. Kokar under 2-3 minuter i saltat vatten. Jag har provat recept med enbart hela ägg, men detta tycker jag är godare. Så! Instruktioner för den som liksom jag är maskinlös. (Okej, jag är nästan maskinlös).

   1. Men det är ju som att hata en kavel..typ. Man vevar istället för kavlar och det går åt mindre handkraft. Inte för att det är så oöverstigeligt att kavla men värre att sitta och handskiva tunna spagetthi till en storfamilj. Jag kan inget annat än älska en maskin som fixar det på 10 sekunder!

    1. Ähm, du känner att det är viktigt att kritisera min aversion mot pastamaskinen? Maste jag gilla den? Jag tycker att det är lättare utan vilket ju kan vara bra att veta för de som tror att det är jättesvart att göra utan pastamaskin som inte är helt billigt heller. Och det gar mycket, mycket snabbare utan. För mig.

 9. Det lät verkligen hur gott som helst! Ska jag laga när jag kommer hem från min utbytestermin och får riktigt kök igen 🙂

 10. Låter supergott! Som Tove /Det Goda Livet nämnde måste man kavla livet ur sig för att degen inte ska blir för tjock och äcklig… eller kanske det gick bättre för dig Clara? Jag testade att laga spaghetti/fettuccini men jag hade tydligen inte kavlat ut degen tillräckligt (jag hade typ 2-3mm tjocklek) och pastan svällde till alldeles för tjocka remsor.

 11. Ååh! Låter väldigt gott! Ska jag nog se till och göra i helgen till familjen. 🙂

  Hur många är receptet till?

  Ha en super bra kväll fina Clara!

 12. Mmmm det såg gott ut 🙂 synd det tar tid. Men jag ska försöka ta mig tid någon dag och bara mysa i köket 🙂

 13. Men oj så piffigt och GOTT! Du kan du. 🙂 Jag gillar verkligen såna där fyllda pastakuddar. Men nu blir jag lite fundersam, vad är skillnaden på ravioli och tortellini? Är det samma sak?

 14. Tack underbara du för det här receptet! 🙂
  Nu blev det plötsligt väldigt tydligt vad jag och min älskling ska laga och äta tillsammans på årsdagen av vår förlovning i början av mars. Vi älskar båda två ravioli och det är ju mycket roligare att laga den själva än att köpa färdig!
  Du är så inspirerande och bra!

 15. Hej Clara! 🙂 Jag lyssnar på ett avsnitt av Husmorsskolan från i julas, där du rengör micron. Jag var helt säker på att du inte hade en sådan, men det kanske jag baserar på ett inlägg du skrev om alla “baksidor” med det, och jag kanske bara dragit en slutsats av det? Blev lite nyfiken, för när jag läste ditt inlägg bestämde jag mig för att aldrig skaffa en sådan 🙂 kram

 16. Hej! Jag tycker att du har en intressant och mysig blogg! Jag undrar hur du ser på det här med att låta barnet/n vara på dagis medan man själv är hemma? (Du vet de här 15 timmarna) Vad är din åsikt?

  Tack för en bra blogg!

 17. Gott! Men det går att göra rätten helt vegansk också om man exempelvis gör pastan efter detta recept: (ca 1-2 portioner)
  1 dl durumvete
  2 msk vatten
  1/2 tsk salt

  Det blir verkligen precis lika bra och riktigt gott. Den enda skillnaden är att degen kan kräva lite mer knådning.

  1. Tack för tipset, ska prova den degen. Inte för att vi äter veganskt men för att mannen är allergisk för ägg. Jag saknar hemgjord pasta sedan jag träffade honom, jag gillar inte köpt pasta annat än i lasagne.

 18. Låter (och ser ut) hur gott som helst! Måste provas någon dag! (Börjar bli en lång lista på måste-prova-rätter nu 🙂 )

 19. Åh det där lät väldigt gott. Har precis bestämt att jag ska försöka äta lite mer vegetarisk mat och behöver lite inspiration, så det här receptet kom mycket lägligt 🙂 Provade hasselnötsbiffar förra veckan som blev kalasgoda, har du testat? Om inte så är det ett hett tips.

  Kram

 20. Älskar verkligen din blogg, dig och dina kloka ord! Tack för att du finns och fortsätt som du gör! Lille Bertil kan skatta sig lycklig som har en så fin mamma! (Säkert pappa också men honom har jag inte lika bra koll på)

  Sofia

 21. oj vad gott det ser ut, måste prova! vad kul med vegetariska recept, gärna mer sånt! äter vegetariskt (och fisk) själv, men ibland tryter inspirationen. toppen att titta in här och få lite tips!
  har inte kommenterat förut, men jag har följt din blogg sedan 2008 och gillar den verkligen. tack för att du orkar fortsätta trots alla knäppgökar!
  ta hand om dig! /tova

 22. Clara
  Det ser så gott ut,älskar pasta. Ska prova när jag blir frisk, ligger med feber,hosta just nu.
  Tur man orkar läsa iallafall.
  Kram.

 23. Hej. Jag brukar sällan kommentera men vill ändå skriva en sak jag tänkt på länge. Jag tycker om hur du tar några-dagars långa “pauser” i bloggandet ibland (men håller ibland hög tempo än de också flestast). Tycker det visar på ett genuint intresse att förmedla intressanta saker som är av vikt och har kvalité. Tycker ofta att det blir forcerat när folk skriver och kanske egentligen inte hade något att skriva om ju då (många av dessa är dock väldigt bra i övrigt såklart!). Tack för en blogg av hög kvalité och med en bra blandning!

  1. Håller med! Tycker bara det är stressigt med folk som uppdaterar bloggen 3-4 gånger varje dag. Det är svårt att hänga med när man har ett jobb för man vill inte alltid läsa 4 långa blogginlägg när man kommer hem trött efter en dag.

 24. Tillägg: Och så tycker jag att det verkar hälsosamt att ta den tiden helt “för sig själv” ibland också. Och inte alltid tänka på att leverera liksom.

 25. Åh, jag blev så glad över detta recept och även över det faktum att jag undantagsvis blev sugen på att laga mat. Dock blev resultatet bara sådär. Mina blev inte alls så fina som på bilden… Det berodde säkert inte på receptet, utan på min bristande kokkonst… Eller ska vi säga att det berodde på att jag inte anvånde Durumvete eftersom jag inte hade någon koll på vad det är. Jag mixade vetemjöl med fullkornsmjöl istället. Men inspirerande var receptet i alla fall! 🙂

 26. jag testade receptet igår. sjukt god fyllning, men det blev nog något fel med utsidan. det här med att dom skulle torka blev det inget med, missade det helt. så det kanske var därför. plus att kuddarna blev superstora. nåväl, får väl öva på att göra pasta. schysst och inspirerande recept iaf!

 27. Pingback: Hjälp! |
 28. Tack för ett bra recept på pastadeg! Har inte gjort egen pasta tidigare men blev så inspirerad att vi nu prövat detta. Mycket bra, hela fam kunde vara med och snurra tortellini, vilket var det det blev av degen. Vår fyllning var ricotta, gorgonzola, parmesanost,basilika, mejram och en dutt muskotnöt. Vi åt dem med sparris o rostade valnötter. Supergott ! Kan rekommenderas! Vill passa på att såhär i mitt första inlägg passa på att tacka för en mycket bra blogg!

 29. Jag har länge tänkt jag ska prova att göra pasta, så sista jag var på ICA tänkte jag köpa durummjöl. Men dom hade inte?! Var köper man durummjöl? vad heter märket?