Rabarberkräm med hallon

Frostnupna hallon i skål och rabarberstänger på köksbordet.

Kräm av sommarens rabarber med frostnupna hallon.

Hallonsäsong är det väl inte precis just nu – men däremot säsong för rabarber!

Jag är så tacksam för de där tidigaste grödorna som kommer långt innan man kan njuta av någonting annat.

Nu när rabarbern fortfarande är lite späd är den som allra godast.

Jag gör gärna kräm på min rabarber och piffar upp den med lika delar frysta hallon.

Så gör du rabarberkräm:

Skala och hacka rabarbern.

Mät upp 1 del rabarber,

1 del hallon och 1 del vatten och lägg i en kastrull.

Koka upp och låt sedan koka på svag värme några minuter tills rabarbern mjuknat.

Sockra efter behag och avsluta med att dofta över lite potatismjöl under omrörning.

Låt koka upp och tillsätt mer potatismjöl tills önskad konsistens uppnås.

Servera ljummen med gräddmjölk. Mums!

Rabarberkräm med jordgubbar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “Rabarberkräm med hallon”

  1. Lät mumsigt! Mina rabarber behöver bara växa till sig lite först..
    Däremot har vi gott om brännässle-primörer! Mumsiga att mixa med blåbär, hallon, svarta vinbär, banan, cocos & honung

  2. Åh, måste genast testa att göra krämen med hallon. Det finns ju inget som är så gott på sommaren som hemgjord kräm! Kan inte vänta tills Prinsen kommer och jag får bjuda honom på sån här riktig svensk sommarmat. 🙂

    /anna

  3. En favorit även hos oss. Det brukar räcka med en liten del hallon, så ger de god smak till hela krämen. På baksidan av “potatismjölpaketet” brukar det också finnas bra recept på kräm, som vi följer.

  4. Jag blev så besviken i år när jag insåg att rabarbern borde ha kommit upp men av min syns inte röken så tror den har dött/försvunnit eller nåt. Får tigga av någon eller köpa i affären tror jag allt.

  5. Vilken lyx att redan fått egna rabarber! Att blanda rabarber och hallon har jag aldrig testat men ska absolut göra det när de kommer upp.

  6. Hemmagjord rabarberkräm är så himla gott. Jag ska ta en bunt stjälkar med mig hem nu till helgen när jag ska besöka min farbror. Han har mycket som helst så han blir bara glad när man tar rabarber.

  7. Hej Bloggen!
    Kräm som är så gott.

    Nä, hallonsäsongen har ju inte riktigt kommit hit ännu. Men jag kan tipsa om en fräsch sajt där man kan handla bär och en massa andra mumsigheter billigt. netberries.lr heter de och är ett skönt gäng bärfarmare nere i Liberia. Det är verkligen svinbilligt att handla av dem. Det är ett gäng desertörer som har startat något slags program för människor som har haft det motigt. Många som blivit skadade, utarbetade och i vissa fall förgiftade i grannlandet Sierra Leones smutsiga diamantgruvor. Men det är inget fel på bären (tro mig) och trots frakten känns det nästan gratis när man är van vid svenska priser. De har det mesta och jättehallon är de lite av specialister på vad jag förstår. De är ett taggigt jobb så det är rätt skönt att kunna outsourca sånt och samtidigt sätta mat på bordet där nere i Afrika. Eller hur?

    Rabarber vet jag inte om de har. Det är ju inget bär och helt ärligt rätt surt. Tror till och med att det klassas som ogräs. I alla fall så det gäller att passa på för de har bara uppe sin online-butik på torsdagar mellan 20-22 svensk tid. Då gäller det att vara framme. Det är förresten där Coop köper in alla sina bär har jag hört så det är bra grejer det kan jag garantera. De har en webbkamera där man kan se plantagen medan de går och plockar, vilket faktiskt är lite kul. Man känner sig lite närmre produkten på något märkligt sätt.

    Härligt med vårvärmen. Funderar på att grilla korv i helgen. Har hittat en fantastisk knackwurst på Lidl som funkar extra fint med deras importöl. Skönt att sänka ett flak sådana rackare medan barnen leker och har kul nere vid strandkanten. Milla fyller ju sex om ett par veckor och hon är så bra med lille Neo. De kan underhålla sig själva i flera timmar så man kan till och med hinna ta en lur om man har tur. Sedan blir det nog Eurovisionsfestivalen. Ska bli kul att se Robin Skenberg. Han är så himla bra. Sedan är det alltid kul att se Balterna uppträda tycker jag. De har ofta så roliga frisyrer. Men Moldaverna är ju alltid SÄMST, där håller jag helt med om det du sa i det där inlägget för ett tag sedan.

    Måste förresten klippa mig snart men jag har banne mig ingen aning om hur jag ska ha det. Blir aldrig riktigt som man tänker sig. De senaste fem frisörerna har jag haft med en bild på Jocke Berg till. En ganska lätt frisyr. Lite busig sådär. Ändå ser jag ut som att jag kommer från Finland när jag kommer därifrån. Fattar verkligen inte hur många kassa frisörer det finns. Hur svårt ska det vara liksom?

    Appropå Kräm. Har ni tänkt på texten till Kents låt – Kräm (så nära får ingen gå)?

    “Lägg dig ner i gräset nu
    Du är så varm här
    Jag vill ha min tunga där
    du är, så nära att du blir våt
    men så nära får ingen gå…”

    Alltså, man blir ju mörkrädd. Jocke Berg måste vara helt sjuk i huvudet. Tur att de inte ska representera oss i nere i Malmö på lördag.

    Heja Robin Skenberg!

  8. Detta måste provas. Rabarberkräm är ju så gott, kanske är den så god då det är efterrätten man fick hos mormor. Nostalgi efterrätt:)
    Carolina

  9. Tack för bra tips med hallon till rabarber! Låter jättegott. Älskar också rabarberkräm. Särskilt om den är gjord av den helt färska rabarbern. Har faktiskt en påse kvar i frysen sen förra säsongen. Det är så gott att emellanåt göra en paj eller kräm så där mitt i vintern också. På sommaren när precis jordgubbssäsongen har börjat brukar jag göra paj på rabarber och jordgubbar, också väldans gott.
    Kram Ami

  10. MMMMM vad UNDERBART:) det påminner om mammas kräm och min idylliska uppväxt på landet.

    Om du vill ha IKEA uteinspiration kan du kolla in min blogg:)

    ha en kanondag

    LOVE Maria från inredningsvis.se

  11. Åh! Äntligen dags för rabarber! Åt en jättegod rabarberpavlova häromdagen. Sedan läste jag något om en ingefära och rabarbersyrup för att ha i kalla läskande sommardrinkar 😉 Just sayin.