Semmeldags

Semlor är världsgott – men kanske inte riktigt ok att äta så här tidigt? Inte enligt vissa i alla fall. Men vi bakade igår och jag skyller på mina gravidcravings. Jag gjorde stora runda bullar och lillen gjorde pyttesmå “bebissemlor” (det är ett väldigt fokus på bebisar hemma just nu). Semlor ska förstås fyllas med en blandning av inkråm från bullarna, mandelmassa och vispgrädde. Och så ännu lite mer vispgrädde ovanpå! Och så får de gärna stå en stund innan servering så att de verkligen saftar till sig. För att slippa torra bullar ska man baka med rumsvarmt, mjukt smör istället för smält. Det gör hela skillnaden. Och så inte snåla med fyllningen!

Här mitt bästa recept på semlor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer på “Semmeldags”

 1. Hej jag har börjat blanda vispad grädde med mandelmassan det går fortare sen använder jag vanlig bulldeg, dom blir goda. Pia

 2. Helt rätt att börja äta semlor. Själv krängde jag 2 per dag när jag var gravid. Ett tips är att använda pistagemassa istället för mandelmassa. Mixa bara pistagenötter med florsocker och färga grönt. Ser lyxigt ut och blir jättegott!

 3. Jag bakade också semlor igår. Använde samma recept dessutom! De blev verkligen superglad.

 4. Visst är det godare med hembakat 🙂 Och så egengjord mandelmassa. Dottern fixade semlor hemma hos oss igår, och gjorde egen mandelmassa på mandelmjöl, äggvita, lite florsocker och lite vaniljpulver. Skulle egentligen varit lite bittermandel i också, men det hade vi inget hemma. Det blev supergott och inte så sött, för alla oss som vill dra ner på sockret 🙂

 5. Semlor kan man välan aldrig få för mycket av? Särskild hemmagjorda!! Jag brukar göra på ett recept jag fått av min mor, som heter Karls Bader Semlor…MUMS! Jag som inte tål nötter och mandel så bra, kan göra mandelmassan själv för då får jag bestämma precis hur mycket (eller litet) mandel jag vill ha i den. Receptet på mandelmassan tar jag från en jättegammal kokbok där alla recept står med gamla mått och på ugnsvärmen står det “god ugnsvärme”, “medelgod ugnsvärme” osv. Supergott!!! Och ekologiskt såklart!!

 6. för tidigt? kan det nànsin bli för tidigt att äta semlor? jag har redan ätit tvà denna säsong, men ikväll dà jag var och handlade hittade jag inga sà fàr spara mig tills imàrgon.

 7. Klart det är okej att äta det! Ät vad du vill! Jag äter glass om vintern och pepparkakor om sommaren, och jag tar ingen skada? 🙂 Dessutom är semlor så jäkla gott

 8. Haha skulle min sambo få bestämma skulle man äta semlor varje dag året om! Bra tips ang. smöret. Tänker mig att det gäller för vanliga kanelbullar också, mina brukar kunna bli lite torra men nu finns det hopp om förbättring. Vet dock inte om jag vågar testa det på semlor, det konsumeras ju en hel del såna redan hos oss, hur skulle det sluta om dom blev ännu godare!?

 9. Det är väl “ok” när man är sugen på det snarare än när andra tycker det? 🙂 tänkte försöka baka lchf-semlor här någon dag men med lite annorlunda fyllning än mandelmassa, hoppas på att det blir gott. Gulligt med bebissemlor! Kram

 10. Mmm, gott..! Jag undrar; blir det en massa av socker och mandel, behövs inget mer? Jag försökte en gång men det blev ju inget klet som höll ihop utan bara smulor… Vilka proportioner/mått ska det vara?

  1. googla hemmagjord mandelmassa, finns massa enkla recept. Tror det ska vara lite olja i om jag kommer ihåg rätt. Mina barn gör alltid egen mandelmassa och ger bort i julklapp till sin bonusmamma som är en riktigt mandelmassenasse :).

 11. Jag har blivit överkänslig mot mandel och sörjer lite såhär i semmeltider 🙁 Ingen som vet något bra substitut för mandelmassa? Så länge fyller jag bullarna med lite sylt, men inte samma sak 🙂

  1. Såg du tipset här nere om pistagenötter? Kanske kan vara något? Eller du kanske är överkänslig mot alla nötter? arme stackare! Hoppas någon här i kommentarsfältet har lite bra tips

   1. Undviker alla nötter just nu, vet inte exakt hur jag reagerar mot pistage än men kollar upp sakta men säkert 🙂 men vaniljkräm och tryffel från Sara och Monica var kanonbra tips, det ska jag absolut testa 😀 Tack!

 12. Åh, har sjuka amningscravings efter semlor men måste testa att hoppa över komjölk för lillens magknip. Håller tummarna att det inte är mjölken som gör det. Och att lillmagen mår bättre såklart.

  1. mandelgrädde och mandelmjölk eller havredito blir jättebra till allehanda bakverk. Lärde mig mycket med en dotter med mjölkproteinsallergi (hon är nu tjugo så det växte inte bort).

 13. Min mamma som sällan bakade, gjorde alltid egna semlor till oss när det var säsong. Men som den ensamstående, fiffiga, tidsbesparande sjuttiotalsmorsa hon var så fick man en liten kompakt bulle som delades, på det lades en skiva(!) mandelmassa och en klick grädde. Klart! För en som inte var bortskämd med bakverk i tid och otid kan jag säga att det var gudomligt!!
  Tycker fortfarande att andra semlor är för fluffiga och gräddiga… 😉

 14. Amazing!! Jag älskar semlor och blev extremt sugen nu. Synd att jag inte bort i the big city och bara kunde knalla ner på hörnet och köpa.

 15. Guuuuud vad gott det ser ut! Älskar semlor så otroligt mycket att bara ordet får det att vattnas i munnen! Men SKA vänta tills fettisdagen! 😉

 16. Visst är det kul med bebis på gång, det har vi också-ett barnbarn till alltså. Lille blivande storebror förmälde nyheten med ett ord- bebis. Han förstår det inte riktigt än.