Nybakta semlor pÄ ljust porslinsfat med fot.

Jag utlovade ju receptet pÄ smarriga semlor i gÄrdagens poddavsnitt. Folk som inte gillar semlor brukar klaga pÄ att brödet Àr för torrt och inkrÄmet för sött. Men dÄ har de inte testat mina semlor!

Fyra tips för saftigare semlor:

  1. Byt ut en tiondel av vetemjölet mot rÄgsikt. Det gör bullarna saftigare
  2. SmÀlt inte smöret i bullarna utan anvÀnd rumstempererat smör
  3. Byt ut lite av mjölken i degvÀtskan mot grÀdde.
  4. Gör din egen mandelmassa – dĂ„ kan du reglera sockerhalten och göra den mindre söt

Jag bakar semlor med vetemjöl special och rĂ„gsikt frĂ„n SaltĂ„ Kvarn. Deras produkter Ă€r alltid ekologiska – frĂ„n Svenska bönder som odlar utan bekĂ€mpningsmedel eller konstgödsel. SpannmĂ„let kallmals i kvarnar vilket gör att mjölet inte utsĂ€tts för nĂ„gon temperaturstegring utan behĂ„ller viktiga smak- och nĂ€ringsĂ€mnen. SaltĂ„ Kvarn tillsĂ€tter inte heller nĂ„gra konstgjorda tillsatser i produkterna – som citronsyra som annars Ă€r vanligt i mjöl.

Men nog om det – hĂ€r kommer vĂ€rsta bĂ€sta receptet pĂ„ semlor!

Mina bÀsta semlor

Portioner

ca 15 bullar

Tid

över 120 minuter inklusive jÀsning

Ingredienser

Gör sÄ hÀr

  • HĂ€ll mjölk och grĂ€dde i en kastrull. Mortla kardemumman och lĂ„t vĂ€rmas med mjölken till 37 grader. HĂ€ll över i en degbunken och vispa ut jĂ€sten. Blanda i socker, smör skuret i tĂ€rningar och Ă€gg. TillsĂ€tt sedan mjöl lite Ă„t gĂ„ngen och arbeta degen under ca 10 minuter för hand. StĂ€ll under en bakduk och lĂ„t jĂ€sa i ca 50 minuter.
  • Mixa sötmandeln och sockret i en matberedare med lite vispgrĂ€dde. Jag gillar grova bitar sĂ„ jag mixar det inte helt slĂ€tt. Om du lĂ„ter bli att skĂ„lla mandeln fĂ„r mandelmassan mer smak.
  • Baka ut degen till femton slĂ€ta bullar. LĂ„t jĂ€sa pĂ„ en plĂ„t i ytterligare 50 minuter. Pensla sedan med uppvispat Ă€gg och grĂ€dda i 200 grader i ca 7 minuter. Ta ut och lĂ„t kallna pĂ„ ett galler.
  • SkĂ€r locket av bullarna, gröp ur inkrĂ„met och blanda det med mandelmassa och vispgrĂ€dde. Fyll bullarna med smeten. Vispa grĂ€dden, spritsa i bullarna och lĂ€gg pĂ„ locken. Avsluta med att dofta över lite florsocker. Ät och njut!

Semlor – recept pĂ„ en bra lördag!

Kolla in mina minisemlor med blÄbÀrsfyllning

En underbar pod – Är semlor ljuvligt goda eller bara roliga?

Varför lukar den klassiska hudsalvan som semlor?