Nybakta semlor på ljust porslinsfat med fot.

Jag utlovade ju receptet på smarriga semlor i gårdagens poddavsnitt. Folk som inte gillar semlor brukar klaga på att brödet är för torrt och inkråmet för sött. Men då har de inte testat mina semlor!

Fyra tips för saftigare semlor:

  1. Byt ut en tiondel av vetemjölet mot rågsikt. Det gör bullarna saftigare
  2. Smält inte smöret i bullarna utan använd rumstempererat smör
  3. Byt ut lite av mjölken i degvätskan mot grädde.
  4. Gör din egen mandelmassa – då kan du reglera sockerhalten och göra den mindre söt

Jag bakar semlor med vetemjöl special och rågsikt från Saltå Kvarn. Deras produkter är alltid ekologiska – från Svenska bönder som odlar utan bekämpningsmedel eller konstgödsel. Spannmålet kallmals i kvarnar vilket gör att mjölet inte utsätts för någon temperaturstegring utan behåller viktiga smak- och näringsämnen. Saltå Kvarn tillsätter inte heller några konstgjorda tillsatser i produkterna – som citronsyra som annars är vanligt i mjöl.

Men nog om det – här kommer värsta bästa receptet på semlor!

Mina bästa semlor

Portioner

ca 15 bullar

Tid

över 120 minuter inklusive jäsning

Ingredienser

Gör så här

  • Häll mjölk och grädde i en kastrull. Mortla kardemumman och låt värmas med mjölken till 37 grader. Häll över i en degbunken och vispa ut jästen. Blanda i socker, smör skuret i tärningar och ägg. Tillsätt sedan mjöl lite åt gången och arbeta degen under ca 10 minuter för hand. Ställ under en bakduk och låt jäsa i ca 50 minuter.
  • Mixa sötmandeln och sockret i en matberedare med lite vispgrädde. Jag gillar grova bitar så jag mixar det inte helt slätt. Om du låter bli att skålla mandeln får mandelmassan mer smak.
  • Baka ut degen till femton släta bullar. Låt jäsa på en plåt i ytterligare 50 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 7 minuter. Ta ut och låt kallna på ett galler.
  • Skär locket av bullarna, gröp ur inkråmet och blanda det med mandelmassa och vispgrädde. Fyll bullarna med smeten. Vispa grädden, spritsa i bullarna och lägg på locken. Avsluta med att dofta över lite florsocker. Ät och njut!

Semlor – recept på en bra lördag!

Kolla in mina minisemlor med blåbärsfyllning

En underbar pod – Är semlor ljuvligt goda eller bara roliga?

Varför lukar den klassiska hudsalvan som semlor?