• Annonssamarbete saltå kvarn •

Det bästa receptet på semlor

Nybakta semlor på ljust porslinsfat med fot.

Jag utlovade ju receptet på smarriga semlor i gårdagens poddavsnitt. Folk som inte gillar semlor brukar klaga på att brödet är för torrt och inkråmet för sött. Men då har de inte testat mina semlor!

Fyra tips för saftigare semlor:

 1. Byt ut en tiondel av vetemjölet mot rågsikt. Det gör bullarna saftigare
 2. Smält inte smöret i bullarna utan använd rumstempererat smör
 3. Byt ut lite av mjölken i degvätskan mot grädde.
 4. Gör din egen mandelmassa – då kan du reglera sockerhalten och göra den mindre söt

Jag bakar semlor med vetemjöl special och rågsikt från Saltå Kvarn. Deras produkter är alltid ekologiska – från Svenska bönder som odlar utan bekämpningsmedel eller konstgödsel. Spannmålet kallmals i kvarnar vilket gör att mjölet inte utsätts för någon temperaturstegring utan behåller viktiga smak- och näringsämnen. Saltå Kvarn tillsätter inte heller några konstgjorda tillsatser i produkterna – som citronsyra som annars är vanligt i mjöl.

Men nog om det – här kommer värsta bästa receptet på semlor!

Du behöver (ca 15 bullar):

2 dl mjölk

1 dl vispgrädde

2 msk hela kardemummakärnor

50 gram jäst för söta degar

1 1/2 dl strösocker

150 gram mjukt smör

1 ägg

10 dl Saltå kvarn Vetemjöl Special

1 dl Saltå kvarn Rågsikt

 

Fyllning:

200 g Saltå kvarn sötmandel

1 1/2 dl socker (addera mer om du vill ha den sötare)

5 dl vispgrädde

Florsocker

 

Gör så här:

Häll mjölk och grädde i en kastrull. Mortla kardemumman och låt värmas med mjölken till 37 grader. Häll över i en degbunken och vispa ut jästen. Blanda i socker, smör skuret i tärningar och ägg. Tillsätt sedan mjöl lite åt gången och arbeta degen under ca 10 minuter för hand. Ställ under en bakduk och låt jäsa i ca 50 minuter.

Mixa sötmandeln och sockret i en matberedare med lite vispgrädde. Jag gillar grova bitar så jag mixar det inte helt slätt. Om du låter bli att skålla mandeln får mandelmassan mer smak.

Baka ut degen till femton släta bullar. Låt jäsa på en plåt i ytterligare 50 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 7 minuter. Ta ut och låt kallna på ett galler.

Skär locket av bullarna, gröp ur inkråmet och blanda det med mandelmassa och vispgrädde. Fyll bullarna med smeten. Vispa grädden, spritsa i bullarna och lägg på locken. Avsluta med att dofta över lite florsocker. Ät och njut!

Jag gillar att lyssna på poddar medan jag bakar – lyssna gärna på En Underbar Pod där jag och Erica bakar, gör egen mandelmassa och diskuterar om semlan mest är god eller framför allt rolig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “Det bästa receptet på semlor”

 1. Hej Clara,
  jag har letat på din sida lite, men jag hittar inte det jag letar efter, så nu hamnar kommentaren under dina semlor, förlåt!
  Jag har för mig att du (som jag) tappade en massa hår efter dina graviditeter, tog du möjligen nåt tillskott eller något liknande för att få det att börja växa igen?
  Mvh, hon som snart blir skallig… O.o

  1. Åh fy vad jobbigt. Lider med dig. Jag hade hårextensions under 18 månader och sedan mådde håret bra igen =) Men det finns kanske något bra tillskott – hör med din frisör vettja =) eller kanske hos doktorn? Lycka till

   1. Ja extensions hade varit trevligt, men himla dyrt. Testade att klicka hem ett tillskott från apoteket, priorin tror jag att det hette, ska bli intressant att se om det kan hjälpa! Tack för svaret 🙂

 2. Hej Clara! Fick inte svar sist du skrev om saltå kvarn så provar igen! Hur förhåller du dig till deras antroposofiska filosofi samt att de ägs av Vidarstiftelsen? Såg att du svarade en annan person ang mässlingsvaccin men det är inte det jag undrar utan mer hur du tänker kring deras övergripande filosofi och världsåskådning.

  1. Jag vet inte om Saltå Kvarn kan sägas ha en övergripande världsåskådning? Men om det gäller antroposoferna så har jag väldigt många vänner som är antroposofer och jag respekterar deras åsikter och tro även om jag inte delar den i alla bitar.

 3. Jag bakar mina semlor på ungefär samma sätt, Torra? Nej knappast, gudomliga? Ja!! Mer semlor åt folket! 😉

 4. Saltå Kvarns mjöl kommer NÄSTAN alltid från svenska bönder iallafall. Kan tycka att en sån faktor kan bli komplicerad när man står där framför hyllan med alla sina val.
  Labans kvarn tycker jag verkar mer sympatisk, även där odlar de kravodlat och garanterat allt är från Gotland. Som bonus: MYCKET godare mjöl.

 5. Det låter så gott! Blev inspirerad av podden och skulle testa men ser att det du skrivit inte är detsamma som du säger i podden. Saltet saknas och kardemumman är dubblerad, stämmer det?
  Tack för podden! Sett fram emot boken. 😊

 6. Så gott med semlor! Bor i Norge och är inte nöjd med fastelavnsboller med sylt istället för mandelmassan. Känner mig lurad. Men lärde mig något när jag lyssnade på podden idag, här har dem nämligen karneval på dagis runt den här tiden. Visste inte att det hade gammal förankring. Ser många superhjältar då.

 7. Massor av kardemumma i bullarna låter ju som ett vinnande koncept! Men hur orkar du stå och pilla ut 2 hela matskedar med kardemummafrön ur kapslarna? Jag brukar ge upp efter en tesked typ… Har du nåt smart knep att dela med dig av kanske? 😊 Tack för din fina blogg!

 8. Nej, nej! Byt ut mjölken i bullarna mot vatten! Gäller även vid kanelbullebak. Det om något ger fluffiga, lätta bullar.

  1. Åh men jag vill inte ha fluffiga lätta bullar! Jag vill ha tunga saftiga bullar när jag bakar. Både semlor men kanske framförallt kanelbullar som gärna ska vara tunga och feta som små wienerbröd 😉

 9. Jättegoda blev de😊! Men nästa gång tillsätter jag lite salt på jästen som jag brukar.. Det var ju spännande o enkelt att laga egen mandelmassa. Denna var ju riktigt god men mild. Vad sätter man i köpisvarianten för den har ju nog lite mer sting? Någon bittermandel? Eller så har vi annan mandelmassa här i Finland?!
  Tack för ett gott o enkelt recept😋!