En favorit Ă€r svamprisotto. HĂ€r Ă€r mitt bĂ€sta recept. Det Ă€r INTE svĂ„rt nĂ„gonstans. 

Eventuellt finns det ingen matrÀtt som gör sig sÄ dÄligt pÄ bild som risotto. HÀr kan man snacka om ofördelaktigt utseende! Men smaken Àr det inget fel pÄ!

Svamprisotto

Portioner

ca 4

Tid

60 minuter

Ingredienser

  • 3 lökar (gullök eller scharlottenlök)

  • 2 vitlöksklyftor

  • Lite olivolja

  • 600 gram fĂ€rsk svamp (champinjoner, shiitake, kantareller eller karljohan tex.

  • 5 dl avorioris

  • 1 1/2 tĂ€rning svamp- eller hönsbuljong

  • 9 dl vatten

  • 3 dl vitt vin

  • 1 1/2 dl riven lagrad ost (vĂ€sterbotten eller parmesan tex)

Gör sÄ hÀr

  • Finhacka vitlök, lök och svamp. FrĂ€s den i lite olja i en gryta. Den ska inte fĂ„ fĂ€rg.
  • LĂ€gg ner riset och frĂ€s det ocksĂ„. Smula över buljongtĂ€rningarna.
  • Blanda ihop vinet och vattnet i en kanna. HĂ€ll pĂ„ lite vĂ€tska Ă„t gĂ„ngen, var femte minut ca, och lĂ„t koka ihop under lock. Rör om dĂ„ och dĂ„.
  • Det ska koka sakta och fint i ca 20- 30 minuter.
  • Tag sedan av plattan och blanda i den rivna osten
  • Servera genast. Salta, peppra och krydda efter tycke och smak.