Äggtider

Jag håller som bäst på att läsa in mig på våra nya djur som kommer till sommaren – hönorna! Finns massa bra hönsböcker som jag både lånat och fått av vänliga själar. Det som slår mig är hur mycket psykologi det är med höns. Tjocka kapitel ägnas åt hönsens samspel och intellekt och hur man ska tänka för att få bra balans i hönsflocken. Och så tänker jag på den enorma äggindustrin, där höns är tätt sammanpackade utan någon möjlighet till sitt naturliga beteende. Höns älskar till exempel att sandbada – och får de inte sandbada en dag så sandbadar de dubbelt så länge nästa dag. Det är helt enkelt ett behov som de har för att må bra. Får alla höns inom äggindustrin ens möjlighet att sandbada? Bara omkring 12 % av alla svenska höns får ens komma utomhus under sin korta livstid…

Nu kommer äggets högtid påsken, då vi konsumerar mer ägg än någonsin annars i Sverige. Min uppmaning är att alltid, alltid, alltid köpa ekologiska ägg. Det garanterar ett något sånär bättre liv för hönsen. Men jag tycker ändå att det borde gå att göra mer! Och fler människor borde våga skaffa höns. Man får faktisk ha höns i tätbebyggt område (även om tuppen inte alltid tillåts). Jag tänker på alla villaträdgårdar med lektsugor som ingen längre nyttjar, där höns skulle trivas alldeles jättebra. För bara 70-80 år sedan hade det varit sjävklart att odla mat i trädgården och även inrymma en liten flock med hönor. För ägg, gödsel och så småningom också kött. Varför är det så otänkbart idag?

Just nu tänker jag på alla ljumma sommarmornar när jag ska kippa på mig träskorna, ta äggkorgen och gå till hönshuset och plocka på mig några stora spräckliga ägg att göra en alldeles brandgul sockerkaka på. Vilken grej! Och så himla fint att mina barn får växa upp nära djur. De kommer få en mycket bättre förståelse för dem än vad jag hade i samma ålder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

54 kommentarer på “Äggtider”

 1. Clara, vilket klokt och fantastiskt bra inlägg! Jag har planer på att skaffa höns inom de närmaste åren, av samma anledningar som du; att få egna ägg från hönor som jag vet har det väldigt bra (i nuläget köper vi alltid ekologiska ägg) och för att ge mina barn förståelse för djur och vad de kan ge oss, både i matväg och vilken glädje det är med djur. Vi har idag ett par hästar, två hundar och en katt. Djur ger så otroligt mycket tillbaka!

  Ha det gott, /Fanny

 2. Jag håller med dig! Jag köper alltid ekologiska ägg och funderar på att leta upp någon privatperson att köpa ifrån istället, där man kan få träffa hönorna. Drömmer även om att skaffa egna hönor den dagen jag flyttar till hus, dels för äggen såklart men också för att det är väldigt trivsamma djur.

 3. Vilken spännande tid du har framför dig! Vi skaffade höns förra sommaren efter åratal av längtan. Ändå överträffades våra förväntningar! Det är underbara djur; nyfikna, livsnjutande och glädjesmittande!
  Så intressant att sitta bredvid dem och se hur de kommunicerar; kommer det en fluga kurrar de upprymt och jagar den, ser de en potentiell fara larmar de varandra, kommer vi med matrester tjoar de av glädje.
  Det är som du säger – man får man kalla kårar vid tanken på djur inom den storskaliga livsmedelsindustrin. Brrrrrrr!

 4. Hej!
  Jag hade höns under förra sommarhalvåret och ska ha det igen i sommar…om du vill så får du gärna tipsa om vilka böcker det är du läser. 🙂

 5. Hörde på nyheterna imorse att efterfrågan på ekologiska ägg i påsk är så stor att de riskerar ta slut i butikerna. Positivt att fler och fler väljer ekologiskt!

 6. Idag fick jag ett hönshus i 30-årspresent! Så otroligt roligt 🙂 Längtar och läser på precis som du!

  Elin // mellanskogochgard.blogspot.se

 7. Tack!… för att du får mig att lyfta blicken! Oavsett om det handlar om att plocka in ägg från hönshuset eller att baka en sockerkaka med små hjärtan. Du får mig att ifrågasätta min egen vardag.. det blir kanske inte så många förändringar men mitt förhållningssätt till vissa saker ändras.. Bra att det finns personer som du som går sin egen väg och ifrågasätter normer i vårt samhälle! Trevlig helg!

 8. Jag bor i utkanten av detaljplanerat område i en liten ort i Vallentuna kommun. Här får man till min stora besvikelse inte ha höns utan tillstånd. Ett tillstånd som kostar 3-4000kr och kan bli tillbakadraget om någon klagar. Därför omöjligt för mig att ha råd med höns med tanke på att hönsgården och hönshus samt tillstånd skulle kosta ca 10 000kr. Idiotiskt! Många andra kommuner ger möjlighet till att ha 4-5 hönor utan tillstånd. Kan även tillägga att man i vår kommun måste få godkänt av kommunen att ha varmkompost! Den dagen jag flyttar till annan ort är höns högt prioriterade! Underbar artikel, hoppas att fler får upp ögonen för ekologiska ägg och att ha egna höns!

 9. Du peppar mig verkligen till att skaffa höns! Har funderat sen vi flyttade ut på landet att vi borde ju ha höns iallafall. Vi har en stor ladugård med hönslucka så det är redan förberett 🙂 ska ta mig till biblioteket och börja läsa på. Tack för all pepp och inspiration man får på din blogg!

 10. Är också inne på detta efter att släktingar skaffat höns. Det verkar vara tillräckligt att kunna erbjuda en villaträdgård. Men jag är fortfarande lite orolig att det ska vara för svårt, inte med det vanliga att ge mat och vatten utan att se till att de mår bra… Någon som har erfarenhet?
  Kram!
  Mittlifjennyaberg.blogspot.se

 11. Men ååh, jag vill ha en liten kyckling som aldrig skulle växa upp, för de är så ljuvliga <3

 12. vi hade höns i villa trädgård när jag var liten och gud vad jag längtar efter ett eget hus så jag kan få ha egna höns! Kan inte tänka mig att ens de höns som bor på Ekologiska gårdar har mtsv liv. Om någon har tips på bra gårdsbutik kring Norrtälje så säg gärna till!

 13. När jag var liten hade jag och min lillebror en liten hönsfarm. Vi ängnade sommarloven att bygga burar där hönorna kunde va i fred med sin kycklingar. De andra hönsen gick i en stor hönsgård som vår pappa hade hjälpt oss att bygga. Andra aktiviterter vi ängnade oss åt va att leta mask, slå frisk gräs till hönsen. Nu letar jag efter ett eget hus att bo i och kravet är att vi minst ska kunna ha höns och några får. Jag tycker att de känns fantastikst att du har ett så fint tänk med både djur och barn.
  Lycka till Clara!

 14. Jag bor i lägenhet på tredje våningen och här går det inte ha ha hönor, men jag har vänner som har och jag köper ägg av dem numera till 99%. Annars blir det självklart kravägg.

 15. Jag är så himla sugen på att skaffa höns, vi har en plätt på vår tomt som är oanvänd och rätt övervuxen. Skulle ju passa perfekt till några hönor som kan äta våra matrester, ge ägg som vi kan äta och gödsel till våra odlingar. Och kanske kött om jag vågar nacka dom?!

 16. Det bästa med att växa på en gård som jag hade turen att göra är ju allt “förbjudet”( dvs äckligt men ändå så härligt) man kunde göra som barn. Tillexempel så sprang jag och min kompis runt barfota på gårdsplan och lät hönskiten sippra mellan tårna hahaha och givetvis dela saltsten med hästarna och fåren. Och såklart kliva ut på mornarna och skrika “pullorna pullorna puuuuullorna” och se hönsen komma rusandes haha.

 17. Är lite extra lättrörd idag kanske, men det här inlägget gör mig alldeles tårögd! Det finns en sådan ömhet gentemot djuren i det du skriver och i kommentarerna nedan. (Liten annan känsla än megatråden efter amningsinlägget…haha.)
  Har just tagit ut ett bröd ur ugnen med min femåring som är hemma förkyld, och det är ju en sådan gudagåva att hantera råvaror från grunden ihop med de små. Vore det sedan egenodlat skulle det vara fantastisk, men här i Sthlms-förorten får vi gå halva vägen genom att åtminstone köpa eko-produkter, kompostera, så morötter och plocka av alla våra bär. Gott nog, men matindustrin kan definitivt göra MER.
  Fin helg och ta det lugnt med fina maggen Clara!

 18. Jag vill så gärna ha höns. Även fast jag vet att de är lite fix. Vi hade
  när jag var liten på vår gård och de skräpar ner ngt alldeles
  fenomenalt och det känns som både hönsen själva och alla andra försöker
  ta livet av dem, konstant. Men precis som du säger, ägg från höns som
  man vet har det bra, det mysiga skrockandet från hönsgården, plus att
  man kan ge dem allt som blir över i hushållet, superbra! Men vi frågade
  grannarna o de var emot det, kunde dra hit räven menade de på, så blir
  inga höns för mig:(

 19. Ser verkligen fram emot den dagen jag också kan ha höns! Bor för tillfället (och minst ett par år framåt i tiden) i lägenhet och då är ju höns ute ur bilden. Dock så kommer det byggas ett hönshus så fort jag flyttar in i drömhuset i framtiden 🙂

 20. Att ha höns är nästan bara en enda stor glädje (förutom när räv, grävling eller rovfågel kommer på besök). De är sociala, i allra högsta grad personliga och också ett sällskap. Bortsett från det uppenbara som mat, vatten, sand, inhägnat vid behov och städning av hönshuset så är de snudd på självskötande. Går och lägger sig på pinnen när solen börjar dala. Sjukdomar kan de drabbas av som andra djur, gamla höns kan få problem med kvalster på fötterna och då får man ta hand om det. Flocken ska inte vara alltför liten för att det sociala samspelet ska fungera och kan man ha tupp så är han en gentleman som månar om hönsen. Något som förvånade mig i början var hur omöjliga att skala helfärska kokta ägg är.

 21. Jag har haft hönor och tuppar som husdjur sedan jag var 10-11 år och det är fantastiska djur! De är roliga, charmiga och kan bli oerhört tama. Min lilla svarta höna, Vilma, la sitt allra första ägg i mitt knä när jag satt på köksgolvet hemma och gosade med henne. Tänk vad trygg hon måste ha känt sig med mig för att göra en sådan sak istället för att hoppa upp och gå till dörren (de visste precis hur de skulle göra för att komma tillbaka till hönshuset). Våra hönor och tuppar hade sin hönsgård men gick även fritt på tomten och visste hur långt de fick gå tills det var stopp, utan något staket eller liknande. De sandbadade mycket riktigt så ofta de kunde i mammas rabatter (vilket inte var så omtyckt av henne men hon såg ju hur mycket de njöt av det så hon lät de hållas). Tuppen Axel såg alltid till att alla hans hönor fick mat först innan han själv åt. Hönorna Felicia, Josefine och Emma somnade alltid på brorsans mage när han gosade med dem. Varje dag fick vi dessutom ett ägg från varje höna 🙂 Det bör kanske tilläggas att vi bodde i en villa i ett tätbebyggt område och det fungerade utmärkt. På helgerna lät vi hönorna och tuppen få sovmorgon så att inte grannarna skulle störas. Så fort jag själv flyttar till villa så kommer jag att ha hönor som husdjur igen!

 22. Hej! Så himla roligt att du tar upp det här viktiga och intressanta ämnet! Vi i Sveriges Akademiska Etologer har under april månad temat djur i livsmedelsproduktion på “Fråga en etolog”. Dit kan man ställa frågor som rör djurs beteende och välfärd i samband med olika produktionsformer tex. ägg-, mjölk eller kött, och olika typer av märkningar som idag finns på marknaden. Se gärna: http://sverigesakademiskaetologer.se/index.php/fraga-en-etolog

 23. Jag hade två hönor när jag var liten. Agda och Olga hette de. Jag fick dem när de var små kycklingar och jag tog hand om dem tills de dog cirka tre (?) år senare. Det var underbart att kunna gå ut och hämta ägg, men ännu mer underbara var själva hönorna. De hade sina egna personligheter och när jag ropade på dem så kom de springande mot mig. De älskade när jag matade dem med klöver och de satt gärna i min famn. På vintrarna bodde de tillsammans med min kanin, inomhus. De var så söta när de alla tre låg och sov i en liten hög. Jag grät som en tok när Agda och Olga dog, men jag hoppas jag kan ha hönor igen någon dag. Härliga djur!

 24. I det villaområdet där mina mamma bor nu och där jag spenderade mina sista tonårsår, finns det en som har höns. Jag hade fönster ut åt deras håll och det var faktiskt ganska mysigt att vakna och höra hönsen gå runt och låta. De hade tupp i början men flera grannar klagade tydligen medan jag tyckte även det var ganska mysigt. Bättre det än en annan granne varss ungar lät som att de mördade varann när de var ute och lekte.

 25. Alltså det här inlägget fick mig faktiskt att vilja skaffa höns ännu mer! Vi bor i lägenhet just nu så det skulle ju inte bli så mycket sandbad här heller så jag fortsätter att köpa ekologiska ägg 🙂 Men en dröm i framtiden är faktiskt att kunna ha höns på gården =) Kram kram

 26. Jag skulle vilja utveckla vårt samhälle åt ett håll där det är lättare att göra fler förnuftiga livsval och investeringar – mer tid och framför allt mer ork önskar jag… men man börjar hos sig själv, det vet jag ju.

  1. Jag har för mig att en vän till mig hade “hyr-höns” en sommar. Som de liksom lämnade tillbaka när hösten kom. Praktiskt.

   appelkindad.se

 27. Försöker bli mycket bättre på det där med eko, min ICA- butik hartack och lov en väldigt välsorterad ekohylla! I kväll blir hela måltiden eko sånär som på köttet som idag var för dyrt för mig som student. Men planen är mindre kött totalt, så att en kan köpa det där dyrare eko-köttet när det väl blir kött 🙂

  http://lovlilett.com

 28. Höns är nog mitt favoritdjur, så mysiga! Bor i lägenhet nu men när det blir hus kommer det att bli en hönsflock 🙂

  Just nu köper jag ägg från en liten butik här i Göteborg dom heter Gudagott. Tror att deras flock hönor var på ungefär 100 st, det känns ändå bättre än alla andra ägg som man hittsr i storaffärerna. Men naturligtvis är det mysigast med ägg från egna hönor!

 29. Har hört att dom drar till sig råttor, stämmer det? Köper ägg fån en bondgård, annars kravmärkta i affär.

  1. Nix, höns drar inte till sig råttor. Möjligtvis kan säd etc. dra till sig råttor, men med rätt förvarad hönsmat så får man inget råttproblem. (Och det är ju tur det!) Det som höns däremot drar till sig är allas uppmärksamhet, man får många besök av människor som passerar och som vill titta på hönsen och ställa frågor om dem innan de fortsätter. Det är trevligt! 🙂

 30. När jag gick hem från jobbet idag, genom ett av stadens finare villaområden, passerade jag en trädgård med höns. Måste erkänna att min tanke var ” där bor nog ett riktigt original”.. Nu skäms jag, du har helt rätt. Fler borde skaffa höns!

 31. Min mamma hade höns när jag växte upp. Efter att ha fått uppleva vilka roliga och sociala djur det är så finns det inte ens på kartan att inte köpa ekologiska ägg. När vi flyttar till hus står ett eget hönshus högt på önskelistan.

 32. Vi fick ett gäng unga hedemora i höstas, och de började värpa i december. Sen dess har vi aldrig behövt köpa ägg, och jag älskar det! Just nu har en börjat ruva också 😀 Vi vill utöka flocken och börja sälja ägg så småningom, flera har hört av sig om det vilket känns kul. Folk i Umeå där vi bor (och säkert också runt om i landet) är väldigt medvetna om eko känns det som. Jag vill bara fortsätta peppa folk som funderar på höns. Gör det! Det är supermysigt. Och hittar man ett smart system för städning (typ utdragbar bajsskiva under pinnen där de sitter inne i hönshuset) innebär det minimalt med jobb. Hejaheja!

  1. Åh! Jag bor i Umeå (i lägenhet) och skulle jättegärna köpa ägg av dig om och när ni börjar sälja.

 33. Fint! En dag tänker jag också ha höns. Och kaniner. När jag blivit stor och bor på landet. kram! äppelkindad.se

 34. Vi har 4 hönor som älskar att sandbada!! Höns är enkla att sköta om, och väldigt sociala. För att inte tala om ÄGGEN de ger som tack för fin omvårdnad! Mer glada höns åt världen!!

 35. Barn måste få träffa djur i sin uppväxt, annars tror jag de tappar en stor del förståelse och hänsyn. Jag minns väl när det kom ett gäng barn till vår gård som på “studiebesök” och det fanns sexåringar som aldrig mött ett får förut. Märkligt tycker jag, men roligt att kunna förgylla deras dag! 🙂
  /Sandra
  http://www.stolpasgard.blogspot.se

 36. Höns är riktiga glädjespridare, förutom äggen de ger så blir jag glad varje gång jag släpper ut dem på gården och de ivrigt sprätter runt och vill hänga med mig på mina aktiviteter. Glöm inte att hängna in, eller täcka med täckduk, odlingarna under tidig sommar. Bättre att stänga in grönsakerna än hönsen:).

 37. Hej alla!
  Jag har höns och bor på landet. Underbara djur! En del missförstånd som jag råkat ut för under åren är att folk som vill köpa ägg av mig tror att de köper ekologiska ägg…det gör dom faktiskt inte! För att kunna stämpla äggen som ekologiska så måste man ha en ras som är uppväxt på ekogård och de måste enbart äta ekologiskt foder. Ibland händer det att äggköparna har med sig lite “gott” till hönsen. Överbliven mat eller torrt bröd tex. Och det är ju trevligt MEN resterna får inte innehålla kött eller annat som faktiskt är olagligt att ge höns.
  Det finns massor att läsa på om höns och om alla regler för att hålla dom. alternativ.se är ett forum med massa information.
  Nu ska jag ut till mina pullor och se om ruvhönan har fått något smått än 🙂

 38. Att ha höns är att ha ett eget kretslopp. Vi ger våra höns allt komposterbara, inkl kaffesump och dyl i hönsgården. De äter det dom vill och kan äta. Resten är kvar och förmultnar tillsammans med hönsbajset. Hönsgården grävs sen ut ett par gånger om året och blandas med sågspånen inifrån hönshuset. Detta blir underbar jord att odla grönsaker i. Dessutom får hönsen all vår aska från vår öppna spis att bada i, det ska hålla efter ohyra enl bondepraktikan och ger lite extra näring åt odlingsjorden. Så får vi bra styrketräning när vi bär säckar med mat, mockar ur och bär vatten, mycket roligare än att gå på gym. Och som grädde på moset äter vi de godaste äggen och har en given gåbortpresent -en låda färska ägg i olika färger, alltid uppskattat. Med bra foder och vatten automater så är det lätt att be grannen gå över och kolla till dem när vi åker bort. Givetvis får de behålla äggen som tack för hjälpen. Tonårsbarnen “hatar” våra höns men jag skulle inte bli alltför förvånad om de skaffar egna när de flyttat hemifrån och har egna hushåll.

 39. Kan du inte skriva mer om det här med självförsörjning? Vad ni odlar o.s.v.? Vore mycket intressant att läsa! Ha en bra helg. Kram

 40. Jo, alla svenska höns får faktiskt sandbada. Det är lagstiftat att även burhöns ska ha tillgång till sittpinne och sandbad. Dock ser jag också krav-ägg som enda alternativet att köpa då både burhöns o frigående höns inomhus har det så fruktansvärt fruktansvärt trångt.

 41. Åh vad härligt med höns! Mina grannar hade faktiskt just det, i villaträdgård. Vi fick ägg därifrån, med nästan röd gula för att de fick gå ute och picka gräs.
  När jag har möjlighet vill jag också ha höns!

  Om du är intresserad av just beteendet finns massa etologiska studier på just höns, de är något av ett modelldjur och man håller även på mycket med klickerträning (som på hund). Betydligt mer intelligenta än vad många tror

 42. Grattis till hönsen! Ett tips som jag önskar att vi vetat om (men lärde oss den hårda vägen) är att det finns en anledning till ordet hackkyckling och att ett enkelt sätt att skydda de hönor som plötsligt kanske hamnar längst ner i rangordningen är att någonstans i hönsgården ha ett utrymme där en jagad höna kan gömma sig och där det är så lågt i tak att även om en annan höna klämmer sig in bredvid har den inte plats att hacka. tex kan en bygga ett litet lågt tak i ett hörn eller vända en trälåda upp och ner och såga ut ett hål till dörr. Men åter igen grattis! Vad kul med hönorna!

 43. Jag är så avis på dig! Jag vill också ha höns(när vi flyttat ur lägenheten då ;P), men sambon vägrar…. Men jag brukar få som jag vill 😉

 44. Vad härligt! Tänker också absolut skaffa höns den dagen vi flyttar ut till landet på heltid, fast det är nog ett tag tills dess änu…tills dess är det affärens ekologiska som gäller.
  Ulrika / freelancersfashion.com