Nektariner i smördeg med vanilj

Röda nektariner i form.

Nektariner är min favoritfrukt så när jag hittade ekologiska nektariner slog jag till på två korgar trots att de var stenhårda och omogna.

Sedan orkade jag inte vänta på att de skulle mogna – utan passade på att baka av dem!

Röda nektariner som blivit hackade i bitar.

Det blev ett hittepå-recept som jag kallar för Nektarinpuffar med vanilj och vispgrädde!

Har jag en ledig eftermiddag lägger jag den gärna på att laga mat och testa nya recept. Att laga till min familj – det är något speciellt!

Jag tror det var Lotta Lundgren som uttryckte det som en kärlekshandling att laga mat till någon – och så känner jag verkligen!

Mitt recept på smördegsinbakade nektariner med vispgrädde och nektarinsås kommer här.

Du behöver:

4 nektariner

25 gram smör

3 msk socker

1 msk honung

1/2 tsk äkta vanilj

Två ark smördeg

Ägg

Florsocker

Vispgrädde

Så här gör du smördegsinbakade nektariner:

Skär nektarinerna i mindre bitar.

Smält smöret i en kastrull och lägg ner nektarinerna i smöret tillsammans med socker, honung och vaniljpulver.

Koka på svag värme ca fem minuter tills  nektarinerna mjuknat. Kavla ut smördegen och skär bitar som är ca 10×10 cm.

Lägg en klick avrunnet nektarinhack på varje bit och nyp ihop degen till ett litet knyte/puff. Av två ark blir det ca 10-12 puffar.

Pensla dem med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i tio minuter.

Servera nektarinpuffarna ljumma med vispgrädde till. Ta reda på lagen som nektarinerna kokades i och ringla den över grädden. Ät och Njut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Nektariner i smördeg med vanilj”

  1. Å det ser underbart gott ut! Var på äppelfabriken idag och måste baka äppelpaj, fick liksom inte nog!

  2. Nektariner i sig själv är gott. Kan tänka mig att det blev en lyckad bakeftermiddag 🙂

  3. De ser jättefina ut! Har du hittat någon smördeg med “ok” ingredienser? (D v s ekologiska)

  4. Blev så inspirerad, att jag köpte persikor (som jag gillar bättre) när jag handlade i dag, och gjorde en paj med vanilj i degen och vispgrädde till. Så jag tog lite av dina idéer, och la till lite själv. Oftast gör jag dock exakt. Som det underbara festbrödet din pappa gett dig receptet på.

  5. Var hittade du ekologiska nektariner? Jag har kollat här och var i Umeå området men inte sett några 🙂

  6. Men så underbart! Nektariner är min absoluta favoritfrukt, men har inte lyckats komma över några ekologiska 🙁