Att bygga världar

Ända sedan jag var liten har jag älskat att bygga världar. Att återskapa sådant jag läst om i böcker. Framförallt i de gamla klassikerna av författare som Alice Lyttkens, Agnes von Krusenstjerna och Emelie Flygare Carlén. Det där världsbyggandet har hängt med till nu, precis som inspirationskällorna.

Att jag håller på mycket med inredning är inget som känns betungande – utan något som ger mig energi. Att vara kreativ och göra mitt hem till en plats och en stämning att fly in i.

När någon frågar vad som inspirerar mig är det sällan jag kan hänvisa till någonting mer direkt än en stämning. Trender intresserar mig inte överhuvud taget. Det är andra saker som lockar! Jag vill fånga stämningen, känslan jag upplevt någonstans. Det låter säkert jätteflummigt men så är det.

Och genom sakerna jag omger mig med, de färger, prylar, tyger och material som jag väljer – så återskapar jag stämningar. Jag tänker mig att det är lite som att bygga en filmscenografi. Det handlar inte om att kombinera maximalt snygga eller trendiga saker – utan om att förmedla någonting.

Min gamla bokhylla som satt uppe innan vi renoverade har äntligen fått komma upp igen. Men jag ville att den skulle integreras mer i väggen så jag bröt färg i samma nyans som tapeten och målade hyllan. Sedan tapetserade jag ena gaveln så att den nästan verkar inbyggd i väggen.

Sedan gick jag brutalt fram och rensade ut mer än hälften av alla mina böcker. Det kändes nästan brottsligt att göra – men jag vill ju ha plats för mina älsklingar i bokhyllan istället för en massa hyllvärmare! Den fina guldspegeln av gjutjärn är tung som en sten och riktigt gammal.

Min syster Anna har hjälpt mig med gardinerna. Jag ville ha någonting skirt och inte för stelt. Vi köpte hem 45 meter tyg och så fick Anna drapera direkt på stången. Anledningen till att det gick åt så mycket tyg var för att jag ville arbeta med två material. Ett spetstyg och ett tunt bomullstyg. Så till varje fönster fick jag köpa sju meter spetstyg och sju meter bomullstyg. Och vi har mååånga fönster!

Inga sömmar finns på gardinerna utan de är draperade direkt runt stången.

Och på väggen hänger min lilla samling av runda speglar. Tycker att de reflekterar ljuset så fint och förstorar rummet! Och så finns det någonting drömskt jag gillar över gamla dimmiga speglar.

Fler bra knep som jag använder i inredningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

53 kommentarer på “Att bygga världar”

 1. Jag älskar hela rummet! Och bokhyllan blev hur bra som helst, den ser faktisk ut att vara inbyggd i väggen!

 2. Åååå, så tänker jag med. Inte trendkänsligt alls utan visa vem man är genom sitt hem.

 3. Verkligen jättefint! Älskar hörnet med växterna och speglarna! Skulle också vilja ha mer speglar hemma, nåt att fundera på 🙂

 4. Såå fint och personligt. Clara du har en så fin känsla för vad som blir fint tillsammans och färgerna är lugna och harmoniska. Jag tycker det är så fint med en blandning av saker gamla och nya, gillar inte hem som bara är sterila och trendiga med avsaknad av personlighet, säger inte alls vem som bor i hemmet. Tack för att du delar med dig av idéer och vackra foton!

 5. Jättefint, verkligen! Man blir lite tagen. Men här kommer en dum fråga som jag funderat på väldigt länge och jag hoppas det inte kommer ut fel.
  Men du skriver att du inte är intresserar dig av trender. Trots det har var och varannan trendig inredare i dag en blandning i sitt hem av “gammalt och nytt”. Gamla stolar, en kista som bord, gamla skolplanscher, blommor i gamla flaskor, osv. Sådant man kan se mycket av i ditt hem. Har du skapat den trenden i svenska hem och magasin eller är det en grej du alltid haft och som av en slump blivit trendig, eller följer du trots allt den trenden?

  Jag dras ju till dig med anledning av de vackra föremål och rum du visar upp, men tycker att fler och fler gör detsamma. Är det en Clara-effekt?

  Sen är det skillnad på vad som är genuint och vad som kan köpas på Postorder. Clara är den mest genuina av allam enligt mig.

  Så, nu har jag dragit på mig både hängslen och livrem här 🙂

  1. Jag tror jag förstår vad du menar och håller med. De flesta idag handlar något på second hand och inspireras av äldre stilar och ju fler som gör det desto mer trendigt blir det väl? Vad är det egentligen att INTE vara trendig? Hur har man det då?

   Att dock som Clara säga att man inte “inspireras av trender” är kanske en annan sak? Det betyder kanske att man inte först ängsligt sneglar på vad som verkar inne och därefter bestämmer sig för hur man själv vill ha det utan att man först funderar på vad man själv vill ha och sen gör det? Om det DÅ skulle visa sig att det är likt den rådande trenden så är det ändå inte att ha inspirerats av trenden. Eller?

   1. Ja bra förklarat! Och så är det väl generellt med trender. Nån måste visa vägen och berätta att det är ok och då vågar folk haka på.

  2. Får samma tankar som du, Karin. Det är inte riktigt rumsrent att följa trender, det verkar ängsligt o okreativt i mångas ögon. Så de flesta inredare säger att de inte gör det. Men hur kommer det sig då att alla nytänkare inreder i ungefär samma stil?
   Jag tror att vårt skönhetssinne påverkas omedvetet av trender. Vi gillar automstiskt det som är lite trendigt.
   Jag tycker ditt hem är väldigt vackert inrett men oxå väldigt trendmässigt. Vare sig du tänkt det eller inte.

 6. Wow, jag klev verkligen in i en dröm när jag läste inlägget och såg fotografierna. Vad vackert!

 7. Älskar ditt hus Clara, vill bo hemma hos dig! Det är bara en enda sak jag skulle ändra på, och det är att du har ställt Harry Potter-böckerna i fel ordning 😉 Nördiga hälsningar, Linn

 8. Himmelens vackert, Clara. Allting ser så rofyllt och “hemma” ut.

  jagarsandra.blogspot.com

 9. Så otroligt rofyllt. Att bygga världar låter som en början på en bra bok. Kanske blir din nästa? 🙂

 10. Hej Clara,
  Hur löser du kombinationen vit soffa-små barn – lantbrukarliv – baby på väg? Nyfiken. Gillar vit soffa men vet att hos oss skulle den vara vit i ca 5 minuter. Eller så skulle den vara vit längre och jag skulle konstant säga akta eller skälla…
  En annan fråga: Är stämningar du vill återskapa så gott som alltid “gammeldags”? Andra som talar om att de inte gillar trender vurmar nästan alltid för äldre tider – vars möbler en gång var en trend men inte längre är det. Min mamma är sån – hatar att gå i vanliga affärer men kan dröja sig kvar på loppis el auktion i evigheter och komma hem med allt eller inget. Så att jag som också gillar auktion etc nästan blir anti och vill köpa något sprillans som kontrast. Jag är nyfiken på var gränsen går för att en trend övergår till att bli något som ni som gillar äldre stil okejar. 30 år? 50 eller rent av 100 år?
  Du och din syster är roliga komplement i stil tycker jag – hon känns som att hon gillar lite nyare modernare och plastiga saker. Och det är också väldigt snyggt. Diskuterar ni sånt med varandra? Blir ni nånsin trötta på “er stil” och skulle vilja radikalt byta?
  Vore roligt att läsa mer om!
  Underbara bilder i övrigt, vill dit!
  Kram från blandstil i förort!

  1. Jag tar mig friheten att svara på din vitasoffan-fråga 🙂 Jag hade två blommiga soffor i mörka färger när mina barn var små (4 st) men efter ett par år bytte jag ut klädseln mot en vit. Den blommiga var fläckig, dynorna hade olika färgton eftersom jag tvättat nån av dem lite mer. När jag köpte vit klädsel löste det sig direkt. Enkelt att tvätta, klorintvätt om det var svår fläck, inga nyansskillnader och jag var tant nog att lägga en pläd om barnen fikade där. Den hängde ihopvikt över ryggstödet normalt så det var smidigt att lägga ut. Faktum är att en av sofforna står fortfarande kvar här hemma (med vit klädsel) fast bara ett av barnen bor kvar 🙂

   1. Tack för svar! Klorin kommer dock inte över min tröskel – ett av de värsta medlen som finns för naturen..Men det finns kanske andra sätt att göra rent och behålla det vita. Vi får se vad framtiden utvisar.

    1. Nu är jag av den lite äldre sorten och på hedenhös tid använde vi glatt klorin precis som en massa andra starka saker 🙂
     Numera har det för mig blivit ett uttryck även om jag inte heller använder medlet längre. En “klorintvätt” betyder för mig bara att jag kör ett lite tuffare tvättprogram inte att jag tvättar i Klorin 🙂
     Idag är tvättmedlen tillräckligt bra för att ta bort ev fläckar med ett längre program helt enkelt. Blir det en fulare fläck så brukar det hjälpa att förbehandla med såpa eller diskmedel.

 11. Kul att få se mer av ert fina vardagsrum! Jag förstår precis vad du menar med att inreda för att fånga stämningar och känslor.

 12. Alltså, jag var mycket förtjust i hur du inrett detta rum innan renoveringen, men nu är det ju om möjligt ännu härligare! Underbart fin grön färg på tapeten och bokhyllan blev grymt snygg! Och det blå i rummet bredvid! Alltså, helt underbart!

 13. Alltså du sätter ord på det jag har försökt förklara i så många år. Jag är precis likadan!! Verkligen. Det enda ord jag haft är att jag inreder som en scenograf, just för att jag skapar något och vill förmedla något med allt jag har i ett rum. Varje detalj är genom tänkt, just för att stämningen ska bli rätt. Jag bygger stilleben och skapar en världen som du säger. Det är också det här som gör att jag längtar efter ett eget stort hus, för då behöver jag inte begränsa mig till en stil. Då kan jag gör olika stilar i olika rum och jag får ge min kreativitet ännu mera att arbeta med. Jag älskar så mycket olika saker, men jag ogillar att blanda, så att bo litet begränsar mig till en eller två stilar. Ja jag längtar tills jag kan köpa ett hus på landet och skapa en värld tillsammans med min man.

 14. Betraktandes dessa bilder tänker jag lite på Madicken- fast detta är bättre! Gillar särkilt den (nästan) inbyggda hyllan. Min lgh har varit väldigt avskalad sedan jag flyttade tillbaka hit för två veckor sedan. Men det börjar klia i fingarna, mycket tack vare dina inlägg! Tack Clara! 🙂

 15. Så vackert och bra inlägg! Jag gillar också det där att man vill ha en känsla. Fick en del ispiration, igen…

 16. Åh, så vackert, älskar den inbyggda bokhyllan speciellt! Kan du inte köra någons sorts draperingsskola för gardin? Hatar att sy på maskin men älskar dina gardiner och det där med sömnfritt lät bra. undrar hur din syster fick till draperingen sådär bra så det sitter?

 17. Och du är fantastisk på att skapa stämningar!! Och fantastisk på att sprida inspiration till att skapa stämningar!
  /Marlene
  Lyckostochsurdeg

 18. Oh så vackert! Du är en inspirerande stjärna Underbara Clara. Kan aldrig få nog av din blogg, det har gått många år nu.. Trevlig sommar!

 19. Vad heter tapeten? Superfin som jag gärna skulle vilja ha i mitt sovrum, tacksam för svar

 20. Himla härligt rum! En fråga; var inte ert vardagsrum större? Vet ju att ni har renoverat och kanske krymt vardagsrummet till förmån för något annat rum?
  Hursomhelst mycket fint!

 21. Tycker om det mjuka gröna och ljusa. Känns otroligt genomtänkt och vilsamt för ögat. Tycker om hur du grupperat växterna.

  Håller med dig i det du skriver. Fånga en känsla en vill ha i sitt hem. Jag vill inte ha ett välmatchat, stelt och modernt hem. Utan mer blandat nytt och gammalt, lite humoristiskt med roliga detaljer och sådant man verkligen trivs med.
  I sommar blir jag sambo och det är underbart roligt att prata inredning och planera hur vi ska ha det. Vi är så lika och gillar lite tunga möbler och udda saker, lite fula men roliga eller fräna.
  Jag ser fram emot att flytta från min lilla, lilla etta till en trea med plats för både boksamlingar, gröna växter och tavelvägg. 🙂

 22. Vilket toppenjobb du har gjort med vardagsrummet – bokhyllorna var ett rent genidrag – jag ska spara den iden for framtida renoveringar!. Jag onskar att jag hade fler rum i mitt hus for da skulle jag skapa ett liknande ditt, i grona toner och med massor av vaxter! Jag har inrett mitt vardagsrum i viktoriansk stil och har iaf en massa gamla dimmiga speglar pa vaggen – titta garna in pa den har posten och kolla 🙂 : http://bettylousbakery.blogspot.co.uk/2014/04/vart-viktorianska-vardagsrum.html

 23. Måste bara få fråga: Är det en Mademoiselle Oiseau- kudde som skådar mitt norra öga? Var kommer den i så fall ifrån?

  Hälsningar från Maja

 24. Clara! Det är ett alldeles fantastiskt rum du visar upp! Jag har tittat länge på dina foton och försökt komma underfund med HUR du får fram den där lugna, harmoniska och fridfulla känslan. Men jag har ingen aning. Så jag gläds mest åt att du väljer att förmedla dina verk, de är underbara.

 25. Jag är likadan, jag hämtar inspiration från filmer och tv-serier och tänker vilken känsla jag vill ha i rummet. För mig är det mer “Game of Thrones” än “Downton Abbey” om du förstår vad jag menar =) (Gillar dock båda serierna).

 26. Jag tycker att du verkar ha ett underbart vackert hem. Det påminner lite om mitt föräldrarhem faktiskt. Tack för inspirationen! 🙂 Och glad sommar!