Gyllene saffransbullar på bakgaller med stearinljus intill.

Här kommer som utlovat receptet på mina saffransbullar.

Jag valde att fylla jag dem med smör, mandelmassa, apelsinskal, mandelspån och bittermandelolja.

Apelsinen gifter sig väldigt fint med saffran och bittermandelolja hjälper mandelmassan på traven och ger med mandelsmak.

Som vanligt fyllde jag dem med så mycket smör att de nästan blev mer som wienerbröd. Ta lite mindre fyllning ifall du föredrar bullarna torrare.

Saffransbullar

Portioner

ca 30 bullar

Tid

ca 120 minuter

Ingredienser

  • Till bullarna
  • 2 kuvert saffran

  • 3 dl mjölk

  • 50 g färsk jäst för söt deg

  • 1 1/2 dl strösocker

  • 1/2 tsk salt

  • 150 gr  smör, rumsvarmt

  • 1 ägg

  • ca 11-12 dl vetemjöl

  • Till fyllningen
  • 100 g smör, rumsvarmt

  • 100 g riven mandelmassa

  • Saften från 1/2 apelsin

  • Skalet från 1 apelsin

  • 2-3 droppar bittermandelolja

  • en påse flagad mandel

  • ett ägg till pensling

Gör så här

  • Mortla saffran med lite socker. Häll mjölken i en kastrull och värm till 37 grader tillsammans med saffranssockret.
  • Häll över mjölken i en bunke.
  • Smula ner jäst i mjölken.
  • Rör sedan ner smör, socker, salt och ägg i bunken.
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen går att arbeta ihop.
  • Knåda den ordentligt och jäs sedan under bakduk ca 40 minuter.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Ta upp degen och kavla ut den till en stor rektangel.
  • Rör ihop smör och mandelmassa.
  • Pressa i apelsinsaft, riv apelsinskalet (bara det gula som är ytterst – inget vitt, det smakar bitter) och blanda i tillsammans med bittermandeloljan.
  • Rör till en smidig smet och bred ut med slickepott över degen.
  • Strö över lite mandelspån och rulla ihop och skär som vanliga bullar.
  • Låt bullarna jäsa övertäckta på en plåt i ca 30 minuter.
  • Pensla dem med ägg och strö över lite mer mandelspån.
  • Grädda ca 10 minuter på 200 grader.