
Här kommer som utlovat receptet på mina saffransbullar.
Jag valde att fylla jag dem med smör, mandelmassa, apelsinskal, mandelspån och bittermandelolja.
Apelsinen gifter sig väldigt fint med saffran och bittermandelolja hjälper mandelmassan på traven och ger med mandelsmak.
Som vanligt fyllde jag dem med så mycket smör att de nästan blev mer som wienerbröd. Ta lite mindre fyllning ifall du föredrar bullarna torrare.
Saffransbullar
Portioner
ca 30 bullar
Tid
ca 120 minuter
Ingredienser
- Till bullarna
2 kuvert saffran
3 dl mjölk
50 g färsk jäst för söt deg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gr smör, rumsvarmt
1 ägg
ca 11-12 dl vetemjöl
- Till fyllningen
100 g smör, rumsvarmt
100 g riven mandelmassa
Saften från 1/2 apelsin
Skalet från 1 apelsin
2-3 droppar bittermandelolja
en påse flagad mandel
ett ägg till pensling
Gör så här
- Mortla saffran med lite socker. Häll mjölken i en kastrull och värm till 37 grader tillsammans med saffranssockret.
- Häll över mjölken i en bunke.
- Smula ner jäst i mjölken.
- Rör sedan ner smör, socker, salt och ägg i bunken.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen går att arbeta ihop.
- Knåda den ordentligt och jäs sedan under bakduk ca 40 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta upp degen och kavla ut den till en stor rektangel.
- Rör ihop smör och mandelmassa.
- Pressa i apelsinsaft, riv apelsinskalet (bara det gula som är ytterst – inget vitt, det smakar bitter) och blanda i tillsammans med bittermandeloljan.
- Rör till en smidig smet och bred ut med slickepott över degen.
- Strö över lite mandelspån och rulla ihop och skär som vanliga bullar.
- Låt bullarna jäsa övertäckta på en plåt i ca 30 minuter.
- Pensla dem med ägg och strö över lite mer mandelspån.
- Grädda ca 10 minuter på 200 grader.
27 svar
”Som vanligt fyllde jag dem med så mycket smör att de nästan blev mer som wienerbröd.” – och DÄR sålde du receptet till mig på fem sekunder:D
Hehe.
Ha en fin måndag!
/Tina
http://www.tinis.me
Exakt vad jag tänkte skriva! Haha. Vem vill ha torra bullar, liksom.
OMG – ”kommentar-telepati”. Hehe.
Tänkte precis detsamma. Hellre ”tjock” (enligt samhället) än att ha torra bullar. Det gäller att prioritera 😀
http://www.tinis.me
Haha!Tycker jag med! Ska det vara fika så ska det vara GOTT FIKA! Annars kan man ju hellre äta havregrynsgröt eller något
Hur många bullar blir det? Står inte i receptet
Måste testas! De ser helt ljuvliga ut.
Smör är the shit!
Men så smart att använda rensgallret som bakgaller. Varför har inte jag kommit på det förut? 🙂
Jag ska absolut testa detta snarast! Tuvärr har jag 2mjölkproteinallergiska barn. Hoppas det blir gott med havremjölk och mjölkfritt margarin även om det självklart inte klår vanligt smör.
Det smög sig visst in ett ”u” i tyvärr.
Tusen tack för härliga bilder, igen!
Det är som om doften stiger upp ur bilderna!
Nu är julen på väg!
Hurra!
Viveca Tolstoy
snoreandpeace.blogspot.se
Låter supergott. En fråga bara, om man hoppar bittermandeloljan, blir det stor smakskillnad..?
Nej, det går fint utan! Det var mest för att jag råkade ha det hemma och adderade lite extra. Men det är inte nödvändigt
Måste testas! Ser supersmarrigt ut.
Annette
mumms
Vad fina de ser ut! Har du något bra tips på att frysa in bullar? Ska man göra det när de legat framme en dag eller frysa in direkt när de är lite ljumna? Ofta när jag fryser in bullar blir de lite tråkiga när de tinat. Inte alls så goda som innan. Hur gör du?
Frys in direkt när de svalnat, sen värm i ugn några minuter när du ska äta dom, blir som nybakta igen! =)
Jag fryser också in direkt de svalnat och sedan tinar jag dem med lite värme – bara just det antal jag tänkt äta. Då smakar de som nybakt igen =)
Tack båda för tips! Då ska jag göra så 😉 Kram!
Hej, det ser verkligen jättemysigt ut!
Bullarna såg tokgoda ut ^^
Om du vill få tag på riktigt högkvalitativ saffran så finns det på finas hembageri på renmarkstorget.
Ägaren till butiken köper hem jättemycket saffran till bagerierna då han är i Iran.
2 gram högkvalitet saffran kostar 95 kr
Ha en bra dag 🙂
TACK! Gu, det måste jag genast kolla upp! Låter ju fantastiskt
Åh det låter riktigt gott!
http://hannafialotta.blogg.se
Åh tack för tipset! Det ska testas 🙂
http://hannaochmarten.blogspot.se/
Hej Clara. Vad spännande med apelsin i saffransbullarna, det måste jag testa. Förra julen bakade jag saffransbullar med rom i och dem blev riktigt goda och saftiga. Receptet hittar du här http://hemmahosandrea.se/2013/12/25/godaste-saffransbullarna/
Går det att ersätta bittermandeloljan med bittermandelarom? Är det samma sak? Hittar ingen olja.
Ser jättegoda ut! =) I helgen bakade jag saffransbullar utan vetemjöl, socker och smör, de blev SÅ saftig och goda! =) Recept här: https://laila.mabra.com/lussekatter-utan-vetemjol-socker-och-smor/
De här brukar jag också baka, men jag orkar aldrig röra ihop mandelmassan och smöret, så jag blandar bara apelsinskal och smör. Det brer jag på – härligt tjockt! – och sen tar jag bara mandelmassekorven och ett rivjärn och river över mandelmassan med grova sidan. Superenkelt!