Här kommer recept på två julkakor som är populära hemma hos oss.

De må verka oenseliga på bild men de är makalöst goda!

Små runda chokladkakor i rund skål med julljus i bakgrunden.

Först ut är sötsalta jordnötskakor med nougat. Receptet har jag lärt mig av Susanne som är kock, även om jag tror att jag ändrat lite i det från originalet.

Du behöver:

200 gram smör

2 dl strösocker

2 msk ljus sirap

2 dl havregryn

3 dl vetemjöl

1 dl osötat jordnötssmör

3 dl grovhackade salta jordnötter

50 gram grovhackad nougat

Så gör du jordnötskakor:

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör rumsvarmt smör och socker krämigt.

Häll i sirap och blanda ihop.

Tillsätt övriga ingredienser och rör till en smet.Den ska vara lite kladdig.

Forma till bollar och grädda på bakplåtspapper i tio minuter i mitten av ugnen.

Dessa härliga kardemummadoftande chokladkakor är ett omarbetat recept ifrån Leila som också är en storfavorit!

Du behöver:

100 gr mjölkchoklad

75 gram smör

1 1/2 dl strösocker

1 ägg

1/4 dl mjölk

2 dl vetemjöl

3 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

Strösocker

Florsocker

Så bakar du chokladkakor:

Smält chokladen över ett vattenbad.

Vispa rumsvarmt smör och socker krämigt.

Blanda ner chokladen, ägget och mjölken.

Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten.

Ställ skålen kallt en timme.

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram degen och använd en tesked för att ta bitar ifrån den.

Rulla till bollar.

Blanda strösocker och florsocker i en skål och rulla bollarna i blandningen.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem lätt

. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.