En oktobertisdag

Imorse när jag vaknade visade termometern på sex kalla minusgrader och ute var världen täckt av frost. Men så fort solen kommer fram så tinar det upp och blir riktigt skönt ute. Den här veckan inskolas Folke på förskolan så på förmiddagen var jag där med honom och på eftermiddagen hängde vi hemma. Tog en skogspromenad med Melker och var ute och donade en del på tomten

Han är så fin i jackan och hättan som min mamma sydde när jag var liten. Önskar jag hade kunskap (och tålamod!!) att sy lika bra som henne!

Sedan var det dags att ta hand om tomaterna och koka tomatsås. Allt hann inte mogna ute i växthuset så de gröna tomaterna har vi plockat in så får de mogna eftersom. Det blir många storkok av tomatsås dessa veckor. Att spara i frysen till mitt i vintern.

Tycker så mycket om utsikten från vår arbetsbänk även om den just för tillfället inte är så upplyftande pgav att halva tomten är uppgrävd.

Älskar att ta rätt på skörden och fixa konserver och inläggningar att ha stående i jordkällaren. Ännu är vår jordkällare inte helt färdig men Jakob hinner förhoppningsvis klart till helgen så att vi kan få lite bättre ordning på allt vi plockar upp från landet. Någon “riktig” jordkällare är det kanske inte  – snarare en del av vår vanliga, kalla källare som vi isolerat och byggt hyllor till. Där kommer det vara lagom svalt att vinterförvara rotsakerna hoppas vi.

Mitt recept på god tomatsås

Så tänker jag om att odla för självförsörjning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “En oktobertisdag”

 1. Tomatsås är det bästa man kan göra storkok av! Fantastiskt att just som du, göra och ha frysen eller på burk för att sedan ha i beredskap till de där vardagarna när man inte riktigt hinner med. Jag älskar tomatsås och alla kombinationer som den medger: Med antingen oliver, linser, indiska kryddor, spiskummin så ändrar den karaktär och kan tillhöra vilket som helst av världens kök. Jag gjorde en vegetarisk chili i förra veckan med tomatsås och torkade bönor typ det mest prisvärda och goda man kan äta tror jag (här finns ett recept http://ettfattigtlandskap.com/2015/10/01/middag-pa-bonor/)
  Tack för inspirationen, det får helt klart bli veckans storkok!

  1. Nina, jag tar mig friheten att svara:) Klänningen är från jumperfabriken (webbshop är jumperfabriken.se). Sanslöst fina kläder! Jag är själv mitt uppe i en studieperiod och ska ge mig själv en sån klänningen när jag är klar, tror jag! 🙂 Kram:)
   Linn
   Ps: det kan kännas dyrt, men det verkar som om grejerna håller bra plus att de är schysst producerade Ds

 2. Det är så roligt att spara de grödor man odlar. Själv plockade jag också in de tomater som inte hunnit bli klara och nu har de flesta mognat.

 3. Jag håller med, erat kök är verkligen fint, för att inte tala om utsikten. Och så mysig dag ni verkar ha haft. Det låter lagom med en halvdag på föris och eftermiddagen hemma.

 4. Jag avundas det liv du lever, jag hoppas att jag också flyttar ut på landet en dag. Jag längtar ju tillbaka till det som jag hade när jag växte upp.

 5. Önskar ett inlägg om hur man gör för att få saker att hålla så länge som möjligt. Konservering, inläggningar mm. Börjar komma igång bra med odlandet hemma och vill ta tillvara på så mycket som möjligt. Känner mig dock väldigt osäker på hur man skall göra och tycker ofta att information man hittar kräver vissa förkunskaper. Och konserveringsmedel som tex atamon, vill man använda det? Tycker att man hör alltsom oftast att konserveringsmedel är dåligt. Och behöver man skapa vakum i burken? Skall man lägga vax på toppen? Ja du hör ju, jag är förvirrad och behöver hjälp.

 6. Tack för fin inspiration! Att skörda grönsaker och vilda växter och ta hand om dem på ett bra sätt är en av mina favoritsysselsättningar så här års. Det är en sådan ynnest att få plocka fram en smula sparad sommar ur frys eller skafferi när det är vinterkallt ute.

 7. Hej! Jag har läst din blogg rätt länge, en av få utanför den lilla bubblan av cykelbloggar jag följer, men inte kommenterat så ofta – men så lyssnade jag på intervjun med dig i Better Bloggers igår och jag är så imponerad av dig. Åh, vad du är cool och vilken grej du gör!

 8. Så fin han är, och så fina kläder 🙂 Önskar också att jag kunde sy sådär, och som du skriver, hade.tålamodet till det 🙂

 9. Hej! Har en liten fundering. Din man är ju väldigt sällan med på bild i dina blogginlägg, för att han inte vill gissar jag (?), men däremot dina barn. Hur vet du att de vill? (Ej menat som kritik, är bara nyfiken på hur du tänker 🙂 )

  1. Oftast är det av rent praktiska orsaker som han inte är med. De flesta blogginläggen fotar jag på dagtid och då är han inte hemma eller när jag hänger med barnen och då gör han oftast något annat (och vice versa när han hänger med barnen) Men Jakob brukar ju synas i inlägg som rör tex gårdsbutiken eftersom han är på plats när jag fotar där =)

 10. Hon kanske använde samma bok som min mamma -http://www.arnoldbusck.dk/boeger/haandarbejde/boernetoej-du-selv-kan-sy-0-4-aar
  🙂