Rik

jordgubbar 036A3069

Vad jag känner mig rik när jag har mina egna bär! Efter senaste årens larm om magsjuka och andra otäcka åkommor till följda av folk som ätit frysta köpta bär känns det ännu viktigare att ha sina egna. Till smoothies, pajer och sylt. Men framförallt smoothies. Hur kul är det att behöva koka bären innan man äter dem, som Livsmedelsverket förespråkar?

I år gav mina nyplanterade vinbärsbuskar knappt ett enda bär – men nästa sommar kanske jag får lite skörd i alla fall. Frysta vinbär som mixas med en mogen banan blir en härlig uppfriskande glass!

Bland mina recept finns flera tips på goda smoothies, till exempel några av mina favoriter – smoothie med jordgubbar och smultron och tips på en smoothie med banan och jordgubb.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer på “Rik”

 1. Oj oj så gott! Jag får överraskande nog rätt hyfsad skörd i min krukodlade jordgubbsodling i år. Det måste vara elefantbajset från djurparken i Prag som jag gödslat med som gör det, ha ha! 🙂

 2. Jag har nästan helt slutat att göra smoothie sen rekommendationerna om att koka bär kom. Det blir inte alls samma sak. Skulle i så fall vara att tina, koka och sen frysa ner i is-askar.

 3. Passande inlägg för plockade blåbär för första gången idag! Insåg att ehhhhh varför har jag typ köpt frysta blåbär all my life??!!! När det finns utanför dörren?! (typ). Känns som jag insett att jorden är rund, fastän jag vet att det är den samt att det handlar om blåbär.

  1. Jag tänker också på dvärgbandmasken, som verkar vara riktigt otrevlig. Väldigt synd att den nu finns i Sverige. Viktigt alltså att alla hundar som förs in i landet avmaskas!

  2. Vad jag har förstått så måste avföringen finnas på bären, inte bara bredvid plantan. Så hallon och liknande är säkert. Blåbär kan få smittan (rätt höjd), så ät inte bär med rävbajs på/nära (men vem vill göra det? :P). Det är tydligen extremt sällsynt att smittas och risken bedöms som i stort sett obefintlig i Sverige. Man kan läsa vad livsmedelsverket säger om masken här: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-och-parasiter1/sjukdomsframkallande-mikroorganismer/ravens-dvargbandmask/

  3. Ja Hanna, så tänker jag också men glömde skriva det. Jag äter vinbär/hallon eftersom de växer högt upp men kokar blåbär. Egentligen ska man väl då koka jordgubbar också men då tappar de ju helt sin charm så jag äter dom färska och hoppas att man inte har sån otur:)

 4. Jag förstår dig! Du är rik. Jag har haft stora “åka hem till Dalarna och plocka bär”-planer men inte fått ihop det. Så jag verkar visst vara dömd till köpta bär i år också…

 5. Herregud vad jag tycker synd om alla som är rädda och hysteriska för allting! Ät, lev och njut av livet.

  1. Ha i åtanke att Livsmedelsverket också en gång i tiden förordnade 6-8 skivor bröd om dagen:)

 6. Såklart gör man som man vill med rekommendationer. Jag ville bara belysa att de inte förordar att man koka alla bär, utan bara frysta, importerade hallon. =) Ha det fint!