Nästan i mål

punschveranda 036A1546

Nu är punschverandan färdig! Så när som på det gröna plåttaket som ska ligga ovanpå.    Men invändigt är allt snickeriarbete gjort. Nu ska rummet bara målas med linoljefärg. Funderar på att göra väggarna svagt gula. Golvet överväger jag att måla med Gysinges golvolja. Någon som har provat den? För tillfället har vi skivor på golvet som skydd för träet.

punschveranda 036A1587

Fönster och dörrar är målade i engelskt rött precis som husets fönster. Trappen ska jag måla med roslagsmahogny. Vi har valt bort tryckimpregnerat virke så det behövs någon bra behandling som skyddar träet.

punschveranda 036A1604

Ska visa bilder på verandan utifrån så fort byggnadsställningen plockats bort.

punschveranda 036A1565

Ovanför dörrarna finns vädringsluckor som vi ska ansluta till liknande anordning som finns i växthus så att de öppnar sig om det blir för varmt. Bra om man är bortrest varma sommardagar och inte vill att pelargonerna ska förångas.

Nu återstår som sagt “bara” att måla invändigt. Lär ju ta någon vecka allra minst. Utvändigt får måleriet anstå tills nästa år. Sedan väntar det roligaste av allt –  att inreda hela alltet! Det ser jag fram emot.

Så blev verandan när jag målat klart!

Mina tankar om färg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

40 kommentarer på “Nästan i mål”

 1. Men jädran så fint det blir! Där borde det gå finfint att dricka kaffe med kollegan och drömma stora drömmar – visst?
  Sov gott. /a.

 2. Hej! Så fruktansvärt fint! Måste bara tipsa: när vi målade vår veranda läste jag i en byggnadsvårdsbok att man ofta hade ljusblå innertak förr, för att efterlikna himlen. Det gjorde vi, och det är så fint mot ljusgula väggar och man blir så glad av det en ruggig dag. Tack för en superblogg!

 3. Sååå magiskt vackert. Otroligt att ni hittat dessa dörrar och fönster.

  Gällande impregnering av trapp. Har ett minne av att min far typ kokade ihop tjära, linolja och terpentin som smetades på varannat år och höll prima. Googla gärna.

 4. Vilket härligt rum! Vi har målat sovrumsgolvet med Gysinge golvolja och det blev väldigt bra i alla fall.

 5. önskar att du bodde i vârat hus iställt för de maktgalarna ndividerna som förstör strukturerna, av enfald, . Förmoder att vi kommer att fâ Hôgerextremistisk regering nästa âr. Tycker synd om alla fina byggnader, hundar och rara individer, som kommer att stängas in i fängelser !?! . I annat fall blir de tvärtom, sâ klart. Undrar var människans kloka genier sitter.. Om det finns nâgra kvar i Frankrike ???!

 6. Du får mig att vilja flytta ut på landet, upp i landet. Magiskt vackra omgivningar, ert hus, odlingar, djur och nu punschveranda. Dra mig baklänges vilket drömliv ni lever.

 7. Väldigt fin veranda med såå vackra fönster..:)!
  Jag använde Gysinges golvolja i en liten enkelstuga som jag byggde 2010 och blev mycket nöjd – luktade t.o.m gott när jag strök på den och ytan på golvet fick känslan av siden..:)
  Till min trappa blandade jag Gysinges tjära med linolja och balsamterpentin i
  lika delar men la även i svart järnoxidpigment för att få en nästan svart
  trappa. Med tiden slits den fint och lätt att bättra på efter några år.
  Stugans innerväggar, med smal faspanel, målade jag med vit linoljefärg
  bruten med 10% grön umbra som blev en varmt grå färg. Men – det som
  jag var noga med innan målning var att med en svamp stryka shellack på
  varenda kvist, två gånger t.o.m. (Missade det i mitt hus och nu har kvistarna
  slagit igenom, inte så roligt)

  1. Oj, trodde inte kvistarna gick igenom linoljefärg!? Men tack för infon, då ska jag använda shellack innan jag målar!

   1. Japp, kvistar slår alltid igenom linoljefärg. Notera att man aldrig bör använda moderna kvistlacker under linoljefärg – resultatet blir nämligen fult eftersom man inte kan dölja kanterna efter lacket och linoljefärgen är mycket tunn. Schellacklösning är därför det enda som fungerar, två-tre varv räcker. Det finns dels färdigt på burk och så kan man köpa schellackflingor och lösa upp i T-sprit. Väldigt fin veranda, men dessvärre är det bättre att måla sponten innan man spikar fast pärlsponten som här. Trä rör sig ju alltid och resultatet om man målar efter att man spikat pärlspont är att det kommer att synas omålat trä i sponten som kryper fram om man inte först målar ett varv innan man spikar. Samma med spontat golv. Bra tips här ovan om hemmagjord roslagsmahogny – finns sannolikt inget som är så överprissatt på Gysinge som just det om man köper färdigblandad och det är ju de enklaste ingredienserna i världen att blanda i en burk själv – rå linolja, tjära och terpentin – till en bråkdel av priset. Man ska bara akta sig så man inte tar för mycket tjära som riskerar att bli en kladdig historia.

    1. Vi målar två varv i höst och det tredje i vår då allt trä dragit ihop sig och då kommer springorna att målas över =) använder alltid egengjord kvistlack av t-sprit och schellack! Billigt och bra =)

     1. Låter klokt, hoppas att ni lyckas! Vi har tre hus vid det här laget som vi vårdar och återställer med traditionella metoder (och gör allt arbete själva) och min erfarenhet är dessvärre att nytt trä är svårt att lyckas med i jämförelse med gammalt särskilt vid målning med linoljefärg (därtill kan man lägga att nytt trä slår sig t ex om man bygger köksluckor av pärlspont i nytt trä). Det som ofta händer när man målar med linoljefärg på nya träytor är att underlaget blir ojämnt sugande och ytan flammig, särskilt blå och ljusgrå nyanser. Det gäller alldeles oavsett hur tunt man målar. Mörkare nyanser av de färgerna är därför att rekommendera. Pärlsponten i ett av våra badrum är ny och den målade jag med Ottossons silvergrå – det krävdes dock kanske 6 varv innan jag fick en yta som inte flammade. När det gäller takfärg är Wibo emulsionsfärg fantastisk att jobba med. Har man nytt trä är det nämligen väldigt svårt att lyckas med hemmagjord limfärg då ytan är för fet. Man kan grunda med mager linoljefärg först och måla med limfärg, men annars är emulsionsfärg en höjdare och ser på pricken ut som limfärg. Ottossons matta linoljefärg är också ett alternativ som jag kan rekommendera framom Gysinges matta linoljefärg – den senare luktar nämligen mycket starkt av lösningsmedel till skillnad från Ottossons. Men faktiskt slår rost igen såväl emulsionsfärg som matt linoljefärg – locklisttaket i salen i ett av våra hus är spikat med handsmidd spik och där har spikhuvudenas rost slagit igenom. Man kan schellackera järnet och även spärra med vanlig linoljefärg för att undvika rostgenomslag. I vårt första hus målade vi en del med vit linoljefärg på ffa lister men det gör vi inte längre av den enkla anledning att den gulnar. Bättre då att bryta den i någon kulör redan från början. Det finns förresten ett väldigt prisvärt märke av linoljefärg (och andra trad färger) i Finland som heter Uula. Det finns några återförsäljare även i Sverige, inte många tyvärr. Men det är många fina nyanser man kan hitta där och till betydligt lägre pris. Kvalitetsmässigt är den helt jämförbar med Gysinge och Ottossons tycker jag. När det gäller golvbehandling finns ett spännande pigmenterat (och även icke-pigmenterat) linoljevax från Ottossons som jag ska testa dels i en trappa och på ett golv. Pite byggnadsvård har gjort rutmönstrat golv med detta vax – såg verkligen snyggt ut på bilderna på deras hemsida – men jag tänker mig att det blir för hårt slitage på ett farstugolv för att det ska hålla. Fernissa vore trevligt har jag tänkt men med tanke på hur svårt det är att få slipat bort det om man skulle behöva göra någon gång i framtiden det har jag hittills inte testat.

     2. Just det, en negativ sak med linoljefärgsmålade golv är att de blir ruskigt hala av snö. Jag har målat ett av våra farstugolv och fint blev det men vintertid är det minst sagt halkigt när man drar in snö. Vi löser det med hjälp av mattor, men kan vara bra att känna till särskilt om verandan kommer att stå kallställd som det ser ut som här med tanke på att det är enkla fönsterbågar.

 8. Superfint.
  Jag skulle inte välja olja. Jag tycker det ger ett fult slitage. Jag skulle linoljesåoa. Såpade golv tål rätt mycket slitage. Alternativt måla rutigt med linoljefärg.
  Gör ni något av jobbet själva eller lejer ni för allt?

 9. Grattis till din efterlängtade veranda!
  Jag kan verkligen rekommendera Roslaghysmahogny med kimrök, mycket snyggt och trevligt!
  Undrar en sak: ungefär hur många timmar/dagar har det tagit att bygga verandan? Och hur många har arbetat med den? Vi har redan en veranda men den förstördes tyvärr helt på 60-talet och det vore så roligt att återställa den till sin forna glans.
  Tack på förhand!
  Med vänliga hälsningar
  Maria

 10. Åh så fint! Ni vetkar ha fått tag i bra hantverkare.. svårt att få tag i nån som inte prompt måste göra på sitt vis (modernt)…

  Vi har använt timberex golvolja och min mamma har den bla i sitt kök och den är.jättefin och tålig.. men! Man måstr olja om igen en gång efter det första halvåret. Sen ska det hålla en evighet.. så kanske bäst att kolla upp med gysinges olja också!

  Lycka till , längtar eftdr fler bilder

 11. Helt fantastiskt fint, är så fruktasnvärt avundsjuk! Vår punschveranda kommer att stå färdig lagom tills jag går i pension gissar jag – vilket iofs kan passa fint, för först då lär jag få tid att sitta där och virka och dricka te, enligt plan.

 12. Så fint! Verandor och lusthus har en förmåga att skänka lugn och ro. Njut! Och tack för “nya” bloggen, så mycket bättre andas harmoni!

 13. Så otroligt fint det blir, och vackra fönster! Får lite associationer till Carl Larsson-gården, som också har mycket av den röda färgen, mörk-gula och även fin matt lite mörkare grönt.
  Finns många fina bilder på Hemsidan: http://www.carllarsson.se/garden/

 14. Åååå så fint! Har också en veranda på önskelistan, även om den är flera år fram i tiden. Undrar om ni isolerat väggarna/tak eller är det bara bräder? Så otroligt vacker den engelska röda färgen är. Hur stor är verandan?

 15. Otroligt vackert! Mina svärföräldrar har en liknande inglasning fast i lite äldre stuk. Med blåsta grönmålade fönster och ett gammalt klaffbord omringat av liggvänliga bänkar. Det är min favoritplats på jorden. Jag drömmer om att få bygga till en sådan här på vårt hus. Vad roligt det ska bli att få följa inredandet och få njuta av flera av dina fantastiska inredningsbilder.