kladdkaka 036A8704

Snart är det dags för Kladdkakans Dag och jag är salig för jag älskar ju kladdkaka. Min nya favorit är denna variant med riven rödbeta i. Kladdkaka med rödbeta får en djup, mustig smak och blir otroligt saftig. Toppingen ovanpå färgar jag rosa med lite rödbetsspad. Det är härligt att kunna göra en efterrätt med något så robust och närodlat som rödbetan! Och så bakar jag med Vänligare Vete från Kungsörnen. Det har upp till 20% mindre klimatpåverkan än vanligt mjöl.

För att mjölet ska klassas som Vänligare Vete ska bönderna lämnar ytor på åkern osådda, så kallade lärkrutor, där fåglar kan landa och hitta mat. Detta odlingssätt innebär också att man använder grön el, ecodriving och klimatvänligare gödsel.

Jag tycker att det är fantastiskt att en så stor aktör som Kungsörnen numera endast erbjuder Vänligare vete (och såklart också ekologiskt vetemjöl) i sitt sortiment.  Ni kan läsa mer om odlingsmetoden här  och mitt och fler fina kladdkakaerecept hittar ni på Kungsörnens receptsajt

Kladdkaka med smak av rödbeta

Portioner

ca 10 – 12 bitar

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

 • Till kakan
 • 100 gram rödbeta (ca 2 små rödbetor)

 • 100 gram smör

 • ½ dl socker

 • 2 ägg

 • 4 msk kakao

 • 1 dl vetemjöl

 • 1 kryddmått salt

 • 50 gram mörk choklad 70%

 • Smör och ströbröd till formen

 • Till frostingen
 • 150 gram färskost

 • ½ dl florsocker

 • 2-3 msk citronsaft

 • Rödbetsspad

Gör så här

 • Skala och koka rödbeta eller använda hel rödbeta på burk. Riv den fint på ett rivjärn.
 • Smält smöret och blanda i socker och ägg i kastrullen. Rör till en jämn smet. Blanda sedan i den rivna rödbetan. Häll i kakao, vetemjöl och salt och rör ut eventuella klumpar. Hacka chokladen och smält i ett vattenbad och blanda ner i smeten.
 • Smöra och bröa en form med ca 21 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska kännas aningens kladdig i mitten.
 • Rör ihop färskost, florsocker och citronsaft. Späd sedan frostingen med lite rödbetsspad från burken för att få till den röda färgen. Alternativt – lägg ner några bitar rödbetsbitar i frostingen och rör om tills frostingen fått färg. Plocka sedan upp bitarna. När kakan är helt avsvalnad breds frostingen på.