• Inlägget är ett annonssamarbete med Kungsörnen •

Kladdkaka med smak av rödbeta

kladdkaka 036A8704

Snart är det dags för Kladdkakans Dag och jag är salig för jag älskar ju kladdkaka. Min nya favorit är denna variant med riven rödbeta i. Kladdkaka med rödbeta får en djup, mustig smak och blir otroligt saftig. Toppingen ovanpå färgar jag rosa med lite rödbetsspad. Det är härligt att kunna göra en efterrätt med något så robust och närodlat som rödbetan! Och så bakar jag med Vänligare Vete från Kungsörnen. Det har upp till 20% mindre klimatpåverkan än vanligt mjöl.

För att mjölet ska klassas som Vänligare Vete ska bönderna lämnar ytor på åkern osådda, så kallade lärkrutor, där fåglar kan landa och hitta mat. Detta odlingssätt innebär också att man använder grön el, ecodriving och klimatvänligare gödsel.

Jag tycker att det är fantastiskt att en så stor aktör som Kungsörnen numera endast erbjuder Vänligare vete (och såklart också ekologiskt vetemjöl) i sitt sortiment.  Ni kan läsa mer om odlingsmetoden här  och mitt och fler fina kladdkakaerecept hittar ni på Kungsörnens receptsajt

Du behöver:

100 gram rödbeta (ca 2 små rödbetor)

100 gram smör

2 ½ dl socker

2 ägg

4 msk kakao

1 dl vetemjöl

1 kryddmått salt

50 gram mörk choklad 70%

Smör och ströbröd till formen

Frosting:

150 gram färskost

½ dl florsocker

2-3 msk citronsaft

Rödbetsspad

 

Gör så här:

Skala och koka rödbeta eller använda hel rödbeta på burk. Riv den fint på ett rivjärn.

Smält smöret och blanda i socker och ägg i kastrullen. Rör till en jämn smet. Blanda sedan i den rivna rödbetan. Häll i kakao, vetemjöl och salt och rör ut eventuella klumpar. Hacka chokladen och smält i ett vattenbad och blanda ner i smeten.

Smöra och bröa en form med ca 21 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i mitten av ugnen i ca 30  minuter. Kakan ska kännas aningens kladdig i mitten.

Rör ihop färskost, florsocker och citronsaft. Späd sedan frostingen med lite rödbetsspad från burken för att få till den röda färgen. Alternativt – lägg ner några bitar rödbetsbitar i frostingen och rör om tills frostingen fått färg. Plocka sedan upp bitarna. När kakan är helt avsvalnad breds frostingen på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Kladdkaka med smak av rödbeta”

  1. Jag står såklart fast vid det inlägget fortfarande! Ingen fulspons, inget dold marknadsföring. Endast ärliga inlägg som är tydligt utmärkta enl gällande regler. Personligen ÄLSKAR jag bloggreklam eftersom det är den som gör det möjligt för mig att jobba heltid med bloggen och även konsumera så många andra härliga bloggar. Idag har bloggandet gått från hobby till professionellt yrke och det är fantastiskt att så många (oftast unga kvinnor) kan ha en egen plattform och nå ut till så många. Ett steg i den professionaliseringen är att sälja annonsutrymmen av olika slag.

   1. Jag tycker det är superrimligt med reklam, men det här inlägget förstår jag inte alls? Ät du sponsrad? Är det reklam? Märk gärna så det blir tydligt!

    1. Du har helt rätt förstås och tack för påpekandet. Alla mina sponsrade inlägg ska ha en tydlig märkning övanför rubriken – av någon anledning hade det fallit bort här. Men nu är den på plats igen. TACK för att du uppmärksammade mig på det Nina ??

 1. Det där ser gott ut skicka en kaka så slipper jag baka
  Kan inte det jag är som en skogstokig get.
  Fortsätt att baka bilderna är som att smaka.
  Kram clara

 2. hej,

  jag vill bara säga at jag alltid blir så inspirerad av dina recept – både till matlagning och bakning! Nu har jag provat att baka denna, det var bannemig det godaste jag bakat sedan jag vet inte när!

  Tack för all inspiration