Nyckeln till framgång

I år firar min blogg tioårsjubileum. Jag har funderat på vad som gjort att den vuxit varje år och hållit ända till idag. Och tror att det i grunden handlar om dessa saker: Ambition och ihärdighet. Nyfikenhet och vilja att utvecklas och inte stagnera.

Ända från början har jag haft en hög ambitionsnivå med bloggen. Hade bara bloggat några veckor när jag började med publiceringsplaner, att sitta och strukturera upp framtida blogginlägg och styla miljöer och bilder som skulle vara extra fotovänliga. Idag en självklarhet för bloggare men inte för tio år sedan.  I början var bilderna skitfula och jag kunde inte fota – men det var ju nästan lika dåligt på alla andra bloggar så min extra lilla ansträngning gjorde verkligen skillnad.

Sedan har jag varit ihärdig. Publicerat regelbundet i tio år med oerhört få avbrott. Mellan 1-5 inlägg per dag. Och jag vilar inte från att tänka ut och producera nytt material. Inte på julafton, inte på min födelsedag, inte någonsin. Jag tänker blogg dygnet runt och har bloggglasögonen på mig. Ta igår kväll som exempel. När vi kom hem från pappa i stan och klockan var 23.30 och Jakob gick och la sig för kvällen. Då stannade jag uppe en timme extra bara för att skriva detta och ett annat kommande blogginlägg. Det är ingenting jag lider av. Tvärtom älskar jag att ägna tid åt bloggen. Men det kräver ändå ihärdighet. Att jag inte lessnar eller struntar i det utan tar det som en rutin precis som att borsta tänderna. Jag kommer ofta på mig att längta hem till att få jobba med bloggen.

Nyfikenheten handlar om att jag hela tiden velat bli bättre. Leverera en bättre blogg åt mina läsare. Snyggare, matigare, mer inspirerande. Jag har blivit bättre på att fota, bättre på att styla, bättre på att laga mat och ta fram recept. Bättre på att skriva texter och nu försöker jag lära mig youtubefilmandets hantverk och poddandets. Jag är nyfiken på att lära mig mer och tänker att min blogg ska utvecklas och inte stagnera. Idag är bloggen mer mediehus i miniformat än en renodlad blogg.

Ganska få av de bloggar som var stora när jag började för tio år sedan är stora dag. Många blev aldrig bli bättre fotografer eller skribenter eller hade inte den ambitionen. De blev omsprungna av nya duktiga, hungriga konkurrenter som kunde leverera bättre innehåll och var bättre på att berätta sin historia. Men en handfull bloggare har fortsatt leverera och utvecklas under åren – som exempelvis fantastiska Sandra Beijer, Kenza och Krickelin. Och idag är många bloggar så proffsiga att man golvas. Som läsare av dessa bloggar förstår jag att de verkligen utgör en konkurrent till tidningarna. Kolla in bloggar som Teknifik, Evelinas Ekologiska, Made By Mary,  Husligheter och Mokkasin exempelvis. Proffsigt, vackert, engagerande, underhållande.  Ja – man kan läsa dem precis som man läser en tidning. Fast det är gratis.

Så ja. Ambition och ihärdighet. Nyfikenhet och vilja att utvecklas. Dessa fyra saker tror jag är nycklarna till en framgångsrik blogg. Och så förstås att man har någonting intressant att berätta. Men det tar jag för självklart att man har om man väljer att blogga. Såklart finns det bloggare som är stora inte främst för att de håller hög kvalitet – utan kanske för att bloggaren ifråga redan är känd ifrån ett annat sammanhang. Men jag ser till min glädje fler och fler bloggare som satsar på kvalitet och relevant innehåll och som lyckas växa och hitta läsare trots att de inte har ett känt namn. Ska bli väldigt spännande att se vad som hänt med bloggvärlden om ytterligare tio år?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Nyckeln till framgång”

 1. Intressant ämne men jag märker att bloggar jag gillar inte alls behöver ha något särskilt att säga – och det har inte min egen blogg heller! Men foton är viktigt för mig, ren design och bra språk, att bloggen uppdateras ofta förstås. Sedan bara fastnar jag 🙂 Ibland för små, privata bloggar skrivna av totala främlingar. Det är nog en stor charm med bloggläsandet, enligt mig. Jag är öppen för det mesta (utom ord och tilltal som ‘bloggisar’ och ‘kramizar’).

 2. Jag läser gärna din blogg och uppskattar den. Det här blogginlägget var väldigt roligt att läsa. Att du själv beskriver att “det här är jag bra på. Så här har jag jobbat och det har blivit bra” Det gjorde mig glad att läsa att du vet det om dig själv och uttrycker det så självklart som det faktiskt är. Så gör en power och affärskvinna. Gott nytt år!!!!

 3. Där tror jag verkligen att du satte fingret på något! Det är inte många som prickar högt på alla fyra egenskaper, och det är också därför så få som lyckas i slutändan. En sak till som du inte nämner är att jag tror att man måste ha ett sinne för affärer för att kunna hålla en framgångsrik blogg vid liv länge. Dock verkar det vara förvånansvärt många större bloggare som inte vet hur de ska förvandla sina talanger till en pålitlig källa av inkomst. I längden är deras bloggande inte hållbart, för ingen orkar producera kvalitativt material år efter år om det inte går att få någon vettig ersättning för det. Det här är dock en egenskap som garanterat går att träna upp! Ni bakom Influencers of Sweden gör ett toppenjobb genom att utbilda influencers och andra i branschen.

  Jag blir förresten så glad att du nämner Elin! Vi har lärt känna varandra genom våra bloggar, och det är jag så himla tacksam för. Jag slutar aldrig att förundras över hur proffsig hon är i precis allt hon gör. Hon har alltid en idé om hur något kan förbättras, ett smart mejlsvar till en potentiell samarbetspartner eller en lösning på ett jobbigt tekniskt problem. Det är en lyx att få ha henne som vän! Hon sporrar mig hela tiden till att bli bättre och att tänka smartare. Elin har alla egenskaper som du beskriver här ovan, PLUS att hon är expert på ett specialområde, som grädde på moset. Jag är helt övertygad om att vi kan vänta oss stordåd av henne <3

 4. Alltså!!! Tack för omnämnandet! Känns som ett så stort och fantastiskt fint avslut på det här året. Min blogg har i slutet på januari funnits i ett års tid. Så att få så här fina ord från en idol, förebild och riktig veteran i branschen betyder ENORMT mycket. Tack!

  Sen tror jag verkligen på dina framgångsfaktorer här. Att se hur du använt dina talanger och kunskaper för att bygga ett helt medieimperium är så inspirerande! Du är verkligen helt otroligt skarp företagare och innovatör. Använder alltid dig som exempel och har lärt mig oerhört mycket från att läsa din blogg genom alla dessa år.

  Ser fram emot nästkommande tio år här på underbara Clara och i bloggbranschen! 🙂

  GOTT NYTT ÅR och STORT grattis på jubileumet!

 5. Vilket bra inlägg, perfekt för en som som tex mig som kämpar för att få bloggen att växa och bli mer intressant.
  Jag önskar dig och dina nära och kära ett jättefint 2017!
  Stor kram Ulrica

 6. Hej Clara!
  Ja utveckling är jättebra i alla branscher! Samhället förändras kontinuerligt och stagnerar man går människorna vidare till annat. Du återkommer gärna till att det är gratis. Min uppfattning är att finansiering o betalningsströmmar ser annorlunda ut genom samhällets digitalisering. Du som producent av materialet får betalt, men det är inte din direkta målgrupp som betalar. Har svårt att tro att ditt strukturerade och uthålliga arbete med att bygga mediehus drivs av viljan att erbjuda läsare något gratis. Du är affärskvinna och opinionsbildare och vill nå ut med ditt budskap, tänker jag. Men jag kan absolut ha fel i det… 😉

 7. Åh vilket bra inlägg! Min blogg fyller bara en månad snart, men det verkar ändå som att den växer för varje dag ! 🙂
  Ser fram emot att fortsätta följa dig, och önskar ett Gott nytt år!
  kram
  Emma

   1. Det tror jag att du har rätt i. Några dagar efter att Isabellas första barn föddes anklagade Clara henne för att uppfostra sin son till att bli handikappad. Själv tycker jag att Isabella verkar vara en jättebra mor.

     1. Jag har ingenting emot Blondinbella. Har däremot kritiserat hennes uttalanden i flera blogginlägg. Men även försvarat henne i andra.

     2. Tyvärr är det inte det, även om jag inte har tid att sitta och leta igenom hela Clara arkiv för att hitta inlägget i fråga, men jag har för mig att det publicerades inom två veckor från Gillis födelse. Eftersom jag är av åsikten att man inte bör ge sig på nyblivna mödrar slutade jag helt läsa Clara blogg, men hittade hit igen ca 1,5 år senare eftersom Clara har många intressanta synpunkter och är en duktig skribent, och tack och lov verkar hon inte ha gjort om samma sak igen.

 8. Väldigt inspirerande inlägg! Har också bloggat i 10 år, men inteansträngt mig förrän för två år sedan och det märks stor skillnad på bara det lilla jag gjorde då. Du är också en stor förebild inom bloggande och jag blir glad när man numera ser dig i butiken eller tidningar. Keep up the good work!

 9. Tack för att du delar med dig av dina reflektioner och erfarenheter av bloggandet. Så lärorikt! Jag känner igen mig i att längta hem till bloggandet och att leva med bloggögonen. Jag hoppas att min ihärdighet fortsätter utveckla mig och min blogg för framtiden.

 10. Bloggen har aldrig varit så slätstruken och tråkig som den är just nu. Som ett tillrättalagt reportage.

  1. Vad synd att du känner så Helen. Själv tycker jag nog att den är ovanligt bra just för tillfället då jag är ledig och har tid att ge den lite extra kärlek =)

   Vilka inslag är det du saknar och önskar mer av?

 11. Hej Clara! För mig är det unika med dig när du beskriver vad du känner, ser och upplever och hur du lyckas förmedla det i text. Exempelvis ditt inlägg om årstiderna gör mig gråtfärdig för att du på ett så vackert sätt beskriver hur du känner. Eller när du beskriver eller fotar skymningen, alltid min favorit! Tack för fantastisk läsning!!!!

 12. Men alltså! Vilken fantastisk ära att bli omnämnd på detta sätt. Tack!
  Måste skicka tillbaka en stor famn med beröm till dig som alltid är supervass och duktig både med kamera och vid tangenterna. Flitig, intressant och med ett imponerande regelbundet uppdaterande. 🙂 Heja dig!
  Jag känner precis som du gör inför bloggandet. Tycker fortfarande det är jätteroligt och ser till att prioritera det som en av mina dagliga rutiner.
  kram till dig och fin helg
  ps. hälsa din vackra syrra

 13. Jag hittade till din blogg 2008 och har följt dig sedan dess 🙂 Helt galet och superkul att du bloggat i 10 år nu! Att du hela tiden fyllt bloggen med så mycket fint, inspirerande och viktigt under alla dessa år.
  Jag startade min blogg 2011 men det var kring 2013 som jag började fundera kring att satsa på bloggen. Det är faktiskt tack var dig och din blogg som jag vågade ta steget. Så stort tack för all inspiration och pepp!
  Jag blir så glad att du länkat till bloggen och tack för så fina ord! Det värmer verkligen att läsa dem <3
  Kram
  /Evelina

 14. Men tack snälla, vilket omnämnande, vilken komplimang! <3

  Du har alltid varit en förebild för mig och visat vägen för många, inte minst mig själv. I och med bloggen och hur du driver och utvecklar den, men minst lika mycket som kvinna. Att ifrågasätta normer och leverera sylvassa resonemang kring…allt! Du har fått mig att fundera, reflektera och växa. Din blogg har stärkt mig, för det är jag evigt tacksam!

  Det ska bli vansinnigt spännande att följa med framåt och se vad som händer för både dig, mig och alla andra inspirerande kvinnor "där ute på nätet"!

  Stor kram!