I Är firar min blogg tioÄrsjubileum. Jag har funderat pÄ vad som gjort att den vuxit varje Är och hÄllit Ànda till idag. Och tror att det i grunden handlar om dessa saker: Ambition och ihÀrdighet. Nyfikenhet och vilja att utvecklas och inte stagnera.

Ända frĂ„n början har jag haft en hög ambitionsnivĂ„ med bloggen. Hade bara bloggat nĂ„gra veckor nĂ€r jag började med publiceringsplaner, att sitta och strukturera upp framtida blogginlĂ€gg och styla miljöer och bilder som skulle vara extra fotovĂ€nliga. Idag en sjĂ€lvklarhet för bloggare men inte för tio Ă„r sedan.  I början var bilderna skitfula och jag kunde inte fota – men det var ju nĂ€stan lika dĂ„ligt pĂ„ alla andra bloggar sĂ„ min extra lilla anstrĂ€ngning gjorde verkligen skillnad.

Sedan har jag varit ihÀrdig. Publicerat regelbundet i tio Är med oerhört fÄ avbrott. Mellan 1-5 inlÀgg per dag. Och jag vilar inte frÄn att tÀnka ut och producera nytt material. Inte pÄ julafton, inte pÄ min födelsedag, inte nÄgonsin. Jag tÀnker blogg dygnet runt och har bloggglasögonen pÄ mig. Ta igÄr kvÀll som exempel. NÀr vi kom hem frÄn pappa i stan och klockan var 23.30 och Jakob gick och la sig för kvÀllen. DÄ stannade jag uppe en timme extra bara för att skriva detta och ett annat kommande blogginlÀgg. Det Àr ingenting jag lider av. TvÀrtom Àlskar jag att Àgna tid Ät bloggen. Men det krÀver ÀndÄ ihÀrdighet. Att jag inte lessnar eller struntar i det utan tar det som en rutin precis som att borsta tÀnderna. Jag kommer ofta pÄ mig att lÀngta hem till att fÄ jobba med bloggen.

Nyfikenheten handlar om att jag hela tiden velat bli bÀttre. Leverera en bÀttre blogg Ät mina lÀsare. Snyggare, matigare, mer inspirerande. Jag har blivit bÀttre pÄ att fota, bÀttre pÄ att styla, bÀttre pÄ att laga mat och ta fram recept. BÀttre pÄ att skriva texter och nu försöker jag lÀra mig youtubefilmandets hantverk och poddandets. Jag Àr nyfiken pÄ att lÀra mig mer och tÀnker att min blogg ska utvecklas och inte stagnera. Idag Àr bloggen mer mediehus i miniformat Àn en renodlad blogg.

Ganska fĂ„ av de bloggar som var stora nĂ€r jag började för tio Ă„r sedan Ă€r stora dag. MĂ„nga blev aldrig bli bĂ€ttre fotografer eller skribenter eller hade inte den ambitionen. De blev omsprungna av nya duktiga, hungriga konkurrenter som kunde leverera bĂ€ttre innehĂ„ll och var bĂ€ttre pĂ„ att berĂ€tta sin historia. Men en handfull bloggare har fortsatt leverera och utvecklas under Ă„ren – som exempelvis fantastiska Sandra Beijer, Kenza och Krickelin. Och idag Ă€r mĂ„nga bloggar sĂ„ proffsiga att man golvas. Som lĂ€sare av dessa bloggar förstĂ„r jag att de verkligen utgör en konkurrent till tidningarna. Kolla in bloggar som Teknifik, Evelinas Ekologiska, Made By Mary,  Husligheter och Mokkasin exempelvis. Proffsigt, vackert, engagerande, underhĂ„llande.  Ja – man kan lĂ€sa dem precis som man lĂ€ser en tidning. Fast det Ă€r gratis.

SĂ„ ja. Ambition och ihĂ€rdighet. Nyfikenhet och vilja att utvecklas. Dessa fyra saker tror jag Ă€r nycklarna till en framgĂ„ngsrik blogg. Och sĂ„ förstĂ„s att man har nĂ„gonting intressant att berĂ€tta. Men det tar jag för sjĂ€lvklart att man har om man vĂ€ljer att blogga. SĂ„klart finns det bloggare som Àr stora inte frĂ€mst för att de hĂ„ller hög kvalitet – utan kanske för att bloggaren ifrĂ„ga redan Ă€r kĂ€nd ifrĂ„n ett annat sammanhang. Men jag ser till min glĂ€dje fler och fler bloggare som satsar pĂ„ kvalitet och relevant innehĂ„ll och som lyckas vĂ€xa och hitta lĂ€sare trots att de inte har ett kĂ€nt namn. Ska bli vĂ€ldigt spĂ€nnande att se vad som hĂ€nt med bloggvĂ€rlden om ytterligare tio Ă„r?