Är du en salt böna, söt flicka eller sur kärring?

En del säger att alla kvinnor är horor. Märkligt. Vi kan vara häxor, divor och fula kompisar också. På onsdag är det internationella kvinnodagen och jag och Erica grottar ner oss i olika roller som vi kvinnor förväntas spela. En del roller är roliga att leka med. Alla är vidriga att fastna i. Vilken roll spelar Erica och vilken roll spelar jag?

Bullmamman, superkvinnan, pojkflickan, madonnan, den duktiga flickan – vilka kvinnokaraktärer har du spelat genom livet?

Musik:Himlen över Hedlunda av Olov Antonsson.

Här hittar du alla tidigare avsnitt samlade med det senaste överst. Prenumerera på En Underbar Pod så hör du avsnitten först av alla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 kommentarer på “Är du en salt böna, söt flicka eller sur kärring?”

 1. Det där med att placera folk (kvinnor) i fack, så trött på det. Bra att ni tar upp det!
  Jag har alltid varit den “duktiga flickan”. I perioder även “en populär tjej” och säkert “hora” också efter att ha hånglat med ett par killar för mycket på ett högstadiedisco. Fördjävligt egentligen.

 2. Alltid den duktiga flickan, hur mycket jag än kämpar emot ramlar jag dit igen och igen. Ju äldre jag blir och ju mer jag ser genom feministglasögonen blir jag också bitterfittan. Sen är jag också bullmamman ibland och karriärist ibland, båda lika dåliga för det innebär antingen att jag struntar i mig själv och bara lever för barnen eller att jag är en hemsk mamma som bara tänker på min karriär. Det går inte att göra rätt. Blir upprörd bara jag skriver det här och ska genast ta och lyssna på podden, så bra att ni tar upp det här med roller och epitet. Varför kan vi inte bara få vara människor?

 3. Jag är en sur kärring, så här dagen innan kvinnodagen. För att fira kvinnodagen har mitt jobb har organiserat ett seminarie med tre manliga talare och en kvinnlig och huvudtalaren dessutom sagt att kvinnor blir svaga och dåliga chefer. Temat är “finns det typiska kvinnojobb?”. Och sen skickade ett av facken runt ett mejl där det stod att “i vissa kulturer så är kvinnodagen ett tillfäll för män att uttrycka sin uppskattning för kvinnor”. Precis vad vi behöver – en till dag för män att uttrycka sin åskikt! Jag blir så jävla sur. Har skrivit till HR och klagat men fick så klart inget svar…

  Hoppas kunna återgå till en mer positiv roll senare under dagen!

  1. Men herregud, vad är det för ställe du jobbar på? Blir nyfiken. Privat eller offentligt? Stor eller liten arbetsplats? Tycker du och dina kvinnliga kollegor ska bojkotta det där seminariet.

  2. Kari,
   har återkommande tänkt på det du skrev sen jag läste din kommentar för något dygn sedan. Undrar så mycket hur den här dagen blev på ditt jobb???

  3. Det var det sämsta jag hört. Det din arbetsgivare arrangerat alltså. BRA att du uttryckte din åsikt till HR. Heja dig!

 4. Vilket underbart avsnitt! Fick mig verkligen börja reflektera över de roller jag själv haft genom åren. Jag blev tårögd när nu beskrev bullmaman, den duktiga flickan samt fula kompisen.. en hel del igenkänning där. Tack för alla roliga och intressanta ämnen ni tar upp!

 5. Jag är så tacksam över er fantastiska pod, den är verkligen underbar! Och den gör mig gott på många sätt, skulle kunna lyssna på er varje dag. Stor kram!

 6. Horan. Psykfallet. Samhällsparasiten.
  Hur blir man duktiga flickan, som så många i dagens samhälle? Kan omöjligt relatera.

  1. Hej Karin,
   glad att du skriver. I podavsnittet så gör jag min tolkning av hur man är/blir duktiga flickan. Skulle vara roligt att höra om du håller med eller tvärtom gör annan tolkning.

 7. Äh, man är väl en människa och kan väl vara allt på samma dag. Varför skAll man förresten vara surkärring eller duktig flicka? ..Jag är allt på samma dag om det nu skall vara så indelande och självfixarande. Allt skall ältas kring den egna personen. Själv är jag inte alls fostrad på detta vis, detta ältande kring en själv.

  Lägg ned och lägg energin på viktigare saker som andra då blir vi både gladare och känner oss mer nöjda.
  Mvh
  Över 50, glad och oftast nöjd och oftast en duktig kvinna (något jag dessutom är stolt över och tycker är roligt dvs, att göra bra grejer och nej jag lyssnade inte på podden bara rubriken gör mig uttråkad men bloggen är oftast trevlig)

  1. Kan delvis känna igen mig i att “man är väl en människa och kan väl vara allt på samma dag” Jag kan också kategorisera in mäns beteende i dessa roller men med andra begrepp….vilket ju inte heller är ok! Vill hålla fast vid tanken att vi alla är människor och utveckla den mer; den att vi alla är varandras “den andre” ur ett socialkonstruktionistiskt perspektiv på hur vi lär oss att betrakta omvärlden och oss själva. Sett ur det perspektivet är vi alla unika med unika teorier om olika företeelser som vi behöver förhandla kring och ifrågasätta på ett respektfullt sätt för att komma vidare tillsammans i världen; kvinnor, män, barn, unga, gamla med olika kulturella bakgrunder!

 8. Hhahahahha hög igenkänningsfaktor. Alla de kvinnliga cheferna på jobbet är duktiga flickan. Själv är jag nog divan.

 9. Ett sådant bra avsnitt! Skulle ni inte kunna lägga ut de olika rollernas texter på bloggen också? Känner att jag personligen skulle behöva läsa dem då och då för att reflektera över vilka roller jag tar mig nör och vilka roller jag trivs med 🙂 Just för att funder kring vem jag är och vad jag blivit “itutad”.

  1. Hej Anja,
   jag har tittat efter texterna i original men hittar bara den tryckta tidningen. Tyvärr. Glad att du gillar avsnittet och får ut något av beskrivningarna av rollerna!

 10. Känner igen mig i flera roller…den duktiga flickan är jag inte längre, men var det fram till jag började gymnasiet typ. Nu tror jag att jag har fått lite mer bitch i mig. Den fula kompisen känner jag verkligen igen mig i…och för några veckor sedan konstaterade jag att alla mina tjejkompisar är smala och sådär typsnygga. Jag är den enda som är tjock och inte fick en “ful” mage efter förlossningarna. Så nu har jag blivit nästan paranoid och beklagat mig för min man att mina kompisar bara tycker om att vara med mig för att jag får dem att se strålande ut. Jag fattar verkligen att detta ligger hos mig själv och att det är oerhört taskigt att tänka så om sina vänner…men har man haft den rollen hela uppväxten så är den tyvärr svår att få bukt med även i vuxen ålder. Usch, hatar verkligen många av dessa roller och hur begränsad man kan bli av dem!

 11. Väldigt intressant och kul! Tror att jag är, och alltid har varit, en blandning mellan duktiga flickan och fula kompisen. Kan man hitta artikeln Erica skrivit någonstans?

 12. Jag var på vippen att börja gråta när jag hörde om duktiga flickan, för jag känner mig så träffad. Tack så mycket för det här avsnittet, nu ska jag se till att ändra lite på mitt beteende

 13. Fantastisk fin podd! Ble helt overrasket over noen av rollene som kvinner gir seg selv, og analyserte meg selv litt også. Skal prøve å være litt mer bevisst i hvordan jeg er som kvinne på jobb og hjemme fra nå av. Jeg vil jo aller helst bare være meg selv!

 14. Väldigt bra avsnitt! Petra Mede hade 2009 ett mycket intressant och “o-divigt” Sommarprogram. Så hon kan hon med 🙂

 15. Jag grät när ni läste om Duktiga flickan. Att hon kämpar så hårt för att bli bara en gnutta sedd, men ändå genom hela livet fortsätter vara totalt osynlig. Jag skrev en låt på det temat för några år sedan, “De kommer trampa på dig”. Här är den om någon vill lyssna på den: https://www.youtube.com/watch?v=Kdyte527www

  Tack för att ni belyser det här, som är så viktigt. Kan ni inte på något sätt länka till den artikeln Erica skrev, med alla beskrivningar av kvinnorollerna?

  1. Hej Helena,
   fin låt – gillar kombinationen sorgligt budskap och upptempo!

   Ja de här texterna, varken jag eller Clara förstod att flera skulle fråga efter dem. Tyvärr har jag bara tryckta tidningen kvar. Har letat i gamla mejlkorgar efter dokumentet men det är som sagt nästan 10 år tillbaka i tiden så jag hittade bara fragment. Hoppas ändå att texten ska dyka upp på något sätt och i så fall blir det lättare att lägga ut.

 16. Så roligt avsnitt! Blir riktigt glad varje tisdag när det är dags för ett nytt avsnitt =)

  Extra roligt blev det den här gången när jag satt på spårvagnen i Göteborg och lyssnade på när ni pratade om att Petra Mede skulle va en diva.
  Spårvagnen passerar då Ullevi och vad görs det reklam för där på en tv-skärm?
  Jo Petra Medes nya show “Den ofrivilliga divan”. =)

  Skrattade gott för mig själv.