Påsklovsnöjen – lyssna, läs och titta på

På påsklovet kanske du precis som jag får lite tid över för rekreation. Här kommer lite tips på vad du då kan lyssna, läsa och titta på!

Läs

En klassiker från en kvinnlig författare du inte läst tidigare. Exempelvis något av Selma Lagerlöf, Agnes von Krusenstjerna, Emily Brontë, Ann Radcliffe, Cora Sandel eller Anna Maria Lenngren.

En tidning om ett ämne du vanligtvis inte intresserar dig för. Antikviteter, motorfordon, vetenskap. Läs från pärm till pärm och upplev det spännande i att sätta sig in i ett helt nytt ämne.

Poesi. Gå till biblioteket och låna en bok poesi. Av någon poet du aldrig hört talas om. Prova att läsa den som om du läste för en tenta. Koncentrerat och med intresse. Kanske upptäcker du en ny litteraturform eller poet du inte visste att du tyckte om?

 

Lyssna

S-town (ny pod från teamet bakom succén Serial. Lyssnade på hela S-town på två dagar. Otroligt gripande berättelse. På engelska. Finns i alla podappar)

En Underbar Pod (jamen såklart ni ska lyssna på min och Ericas pod!). Tre av mina egna favoritavsnitt är  Swenglish om du behöver skratta, Salta bönor om du känner dig lite femistisk till sinnet eller Det grisiga avsnittet där vi lagar en mustig utmattningspannkaka.

Stil i P1 (nördigt program med min favorit Susanne Ljung. Det handlar såklart om stil men samtidigt om så mycket mer. Borrar i populärkultur och kända fenomen. Kanye West, discoeran och proggens estetik.

 

Titta

Den goda viljan av Ingmar Bergman och Bille August i Öppet arkiv. Vacker och sorglig och gripande.

Ted Talks. Finns så många bra och inspirerande Ted Talks att kolla på. Börja med att beta av denna lista med deras allra mest populära sådana.

Idévärlden i SVT där skarpa hjärnor får presentera olika samhällspolitiska idéer och andra skarpa hjärnor diskuterar dem.

(en hel lista med mina bästa teveserietips finns för övrigt här)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Påsklovsnöjen – lyssna, läs och titta på”

  1. Clara!
    Jag tittade på Den goda viljan på din uppmaning för två elller tre år sedan och tyckte att den var så bra.
    Dock har scenen vid älven med fosterpojken och Samuel Fröler som bara slår och slår etsat sig fast i mitt minne och jag kommer npg aldrig mer att se om denna då pojkens öde var alltför hemskt!

      1. Och sist men inte minst vill jag rekommendera serien “Poldark”- “Brittisk dramaserie.Året är 1783 och Ross Poldark återvänder från det amerikanska frihetskriget till sitt älskade Cornwall, bara för att upptäcka att hans gamla värld är i ruiner. Hans far är död, den familjeägda gruvan stängd sedan länge, huset fallfärdigt och till råga på allt ska kärestan Elizabeth gifta sig med hans kusin. Han bestämmer sig för att skapa sig ett nytt liv, och trotsa de fientliga krafter som motarbetar honom.” Den går på Svt1 lördagar och finns också på SvtPlay säsong 1 och 2 https://www.svtplay.se/video/3195236/poldark/poldark-sasong-1-avsnitt-1?start=auto

  2. Ååå, Anna-Maria Lenngren! ❤️ Henne hade jag nästan glömt bort! Jag hade en fantastisk lärare i gymnasiet som introducerade henne och vi var många som blev helt frälsta. Jag var tvungen att läsa om råd till min kära dotter nu och den är lika bra än 🙂

  3. Idag hann jag vara lite lovledig och har lyssnat på massa poddar, bl.a. Stil och Odla i p1. Har också lyssnat på en underbar pod avsnittet om depression. Skulle vilja säga att det gör mig så glad att du pratar om det på ett så positivt sätt. Jag har också sett hur stor skillnad antidepressiva kan göra även om jag själv inte varit deprimerad. Än. Avsnittet berörde mig och jag unnar dig verkligen att få må bra! Ibland stör jag mig på att bloggen handlar om så mycket annat än det jag hittade hit för (feministisk hemmaodlare som gör loppisfynd och istället en massa smörgåspålägg, klänningsreklam, låtsasvälgörenhet i Afrika) men nu känner jag att du får göra​ precis vad du vill bara du mår bra! Fuck ångest! Stor kram till dig ❤️