På påsklovet kanske du precis som jag får lite tid över för rekreation. Här kommer lite tips på vad du då kan lyssna, läsa och titta på!

Läs

En klassiker från en kvinnlig författare du inte läst tidigare. Exempelvis något av Selma Lagerlöf, Agnes von Krusenstjerna, Emily Brontë, Ann Radcliffe, Cora Sandel eller Anna Maria Lenngren.

En tidning om ett ämne du vanligtvis inte intresserar dig för. Antikviteter, motorfordon, vetenskap. Läs från pärm till pärm och upplev det spännande i att sätta sig in i ett helt nytt ämne.

Poesi. Gå till biblioteket och låna en bok poesi. Av någon poet du aldrig hört talas om. Prova att läsa den som om du läste för en tenta. Koncentrerat och med intresse. Kanske upptäcker du en ny litteraturform eller poet du inte visste att du tyckte om?

Lyssna

S-town (ny pod från teamet bakom succén Serial. Lyssnade på hela S-town på två dagar. Otroligt gripande berättelse. På engelska. Finns i alla podappar)

En Underbar Pod (jamen såklart ni ska lyssna på min och Ericas pod!). Tre av mina egna favoritavsnitt är  Swenglish om du behöver skratta, Salta bönor om du känner dig lite femistisk till sinnet eller Det grisiga avsnittet där vi lagar en mustig utmattningspannkaka.

Stil i P1 (nördigt program med min favorit Susanne Ljung. Det handlar såklart om stil men samtidigt om så mycket mer. Borrar i populärkultur och kända fenomen. Kanye West, discoeran och proggens estetik.

Titta

Den goda viljan av Ingmar Bergman och Bille August i Öppet arkiv. Vacker och sorglig och gripande.

Ted Talks. Finns så många bra och inspirerande Ted Talks att kolla på. Börja med att beta av denna lista med deras allra mest populära sådana.

Idévärlden i SVT där skarpa hjärnor får presentera olika samhällspolitiska idéer och andra skarpa hjärnor diskuterar dem.

Bråkmakargatan och Bullerbyn – ta dig hit för att få galet mycket påskstämning!

(En hel lista med mina bästa teveserietips finns för övrigt här)