En snabbgjord och otroligt saftig silltårta är nästan ett måste på påskbordet. Testa mitt supergoda recept! Den här silltårtan är gjord utan gelatin vilket innebär att den blir lite fuktig om den står länge i kylen. Vill du ändå göra klart den i förväg? Vänta med att breda ut översta lagret till strax innan servering. Då blir den som allra bäst!
Silltårta
Portioner
10 – 12 bitar
Tid
ca 30 minuter
Ingredienser
4 halvmånar mjukkaka (ex vis Polarbröd Jubileumskaka)
500 gram matjessill
5 hårdkokta ägg
3 dl crème fraiche
100 g färskost
1 stor rödlök
svartpeppar
ett knippe gräslök
Gör så här
- Lägg matjessillen i ett durkslag och låt vätskan rinna av. Koka äggen och låt svalna, skiva sedan tunt. Vispa crème fraiche fluffig med en elvisp och rör sedan ner färskosten. Finhacka rödlök och blanda ner – men spara en bit lök till dekoration av silltårtan.
- Krama försiktigt vätskan ur matjessillen och skär den mindre bitar. Rör ner i crème fraiche-röran och smaka av med svartpeppar.
- Lägg en hel, rund kaka på ett fat. Bred över hälften av sillröran och lägg sedan de skivade äggen i ett jämnt lager ovanpå. Lägg på ett till lager av Jubileumskaka och bred ut sillröra. Dekorera tårtan med rödlök, klippt gräslök och ägg. Servera genast.
4 svar
Fantastiskt gott det ser ut!
Glad påsk! <3
kram
Emma
Så gott med matjesill! Firat utlands-svensk-påsk på IKEA idag och där fanns i alla fall gravad lax med potatissallad 🙂
Den där har vi testat i påsk. Supersmarrig, tack för receptet! Kommer definitivt göras igen!
Tack Clara för ett superrecept! Jag gör den till både påsk och midsommar och tårtan gör succé varje gång.🐣😀