En snabbgjord och otroligt saftig silltårta är nästan ett måste på påskbordet. Testa mitt supergoda recept! Den här silltårtan är gjord utan gelatin vilket innebär att den blir lite fuktig om den står länge i kylen. Vill du ändå göra klart den i förväg? Vänta med att breda ut översta lagret till strax innan servering. Då blir den som allra bäst!

Silltårta

Portioner

10 – 12 bitar

Tid

ca 30 minuter

Ingredienser

  • 4 halvmånar mjukkaka (ex vis Polarbröd Jubileumskaka)

  • 500 gram matjessill

  • 5 hårdkokta ägg

  • 3 dl crème fraiche

  • 100 g färskost

  • 1 stor rödlök

  • svartpeppar

  • ett knippe gräslök

Gör så här

  • Lägg matjessillen i ett durkslag och låt vätskan rinna av. Koka äggen och låt svalna, skiva sedan tunt. Vispa crème fraiche fluffig med en elvisp och rör sedan ner färskosten. Finhacka rödlök och blanda ner – men spara en bit lök till dekoration av silltårtan.
  • Krama försiktigt vätskan ur matjessillen och skär den mindre bitar. Rör ner i crème fraiche-röran och smaka av med svartpeppar.
  • Lägg en hel, rund kaka på ett fat. Bred över hälften av sillröran och lägg sedan de skivade äggen i ett jämnt lager ovanpå. Lägg på ett till lager av Jubileumskaka och bred ut sillröra. Dekorera tårtan med rödlök, klippt gräslök och ägg. Servera genast.