• Inlägget är ett annonssamarbete med Sun-Maid •

Nyttiga chokladbollar

Så fort jag går på café för att fika väljer jag att beställa chokladbollar. De är i sin barnslighet det allra godaste jag vet. Det fina är att det väldigt enkelt går att göra dem nyttigare om du bara bakar dem på russin. Testa nu på torsdag vettja – till Chokladbollens Dag! Sun-Maid har både ekologiska och “vanliga” russin i sitt sortiment och jag väljer alltid de ekologiska om det finns i butiken.

Dessa chokladbollar funkar fint som mellis för barnen – eller energibollar före och efter träning eftersom russinen är fulla av näring, energi och fibrer.

Chokladbollarna är enkla att göra, men för att forma bollarna får du “nypa” ihop smeten till bollar snarare än att rulla.

Du behöver:

2 dl russin

1 dl cashewnötter

1/2 dl havregryn

2 msk kakao

2 msk kokosolja

1 msk starkt kaffe

Kokosflingor och ev honung

Gör så här:

Mixa russin och cashewnötter i ca 1 minut. Tillsätt havregryn och kakao och mixa ytterligare en stund. Tillsätt därefter kokosoljan och kaffet. Om du vill ha chokladbollarna lite sötare kan du tillsätta mer russin och mixa ytterligare en stund. Alternativt söta lite med honung

Forma bollar av smeten och rulla dem sedan i kokos.

Här kan du kolla in mitt recept på kladdkaka med smak av rödbeta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarer på “Nyttiga chokladbollar”

  1. När jag gjort har jag inte smält det utan använt det på samma sätt som du annars hade använt smör i en chokladbollssmet, rumstempererad funkar bra, annars blir smeten jättelös och det tar lång tid innan du kan form bollar 🙂

 1. Hej Clara
  Vad tror du att jag kan byta ut nötterna mot?
  De verkar ju väldigt enkla de här bollarna och goda, men med nötallergi i familjen.
  Hoppas du kan tipsa mig

  1. Mandel! Har själv nötallergiker i familjen och jag brukar byta rakt av (nötter alltså, inte familjemedlem). Om du tycker det blir torrt kan du köpa färdigt mandelsmör och skeda i.

    1. Eller solrosfrön! Hör med den allergiske om mandlar går bra. Min nötallergiska syster tålde inte mandlar heller.

 2. Är också barnsligt förtjust i chokladbollar! ♥ Brukar även jag göra en nyttigare variant, som påminner om de ovan – men istället för nötter går det ha solroskärnor om man vill, och russinen går fint att ersätta med dadlar. Kram

 3. Just idag fick jag äntligen tummen ur och gjorde rawbollar, både lakrits och med chokladsmak. Kul att hitta något liknande här hos dig. ?

 4. Jag brukar göra med bara dadlar, havregryn, kokosolja och lite salt i. Blir jättegott 😀