Sex sätt att ta rätt på skörden

Det finns många sätt att bevara höstskörden på. Förr tvingades man konservera både kött och ägg – idag gör tack och lov frysboxarna jobbet åt oss (just konserverat kött är ju inte jättegott…). Men att veta hur man ska förvara sin skörd bäst är lika viktigt nu som då.

  • Mjölksyrning passar för de flesta typer av grönsaker så som lök, kål, morötter, tomater och gurka. Det är också mitt favoritsätt att bevara grönt på. Vanligtvis tillsätts endast salt och vatten i processen och mjölksyrebakterierna som bildas är en riktig hälsokur för magen.
  • Konservering används idag oftast som metod för frukt och bär som kokas med socker och töms upp på desinficerade burkar. Smidigast är ju att göra ett storkok på hösten och kunna ta fram färdiga burkar allt eftersom. Men ofta förvarar jag bären i frysen och tar fram och kokar lite åt gången. Då är det inte lika noga att burkarna är perfekt desinficerade.
  • Syltar gör man med ättika, socker och vatten. Passar bra till lök, squash, svamp och pumpa.
  • Infrysning passar grönkål, spenat och kryddor så som dill, basilika och persilja. Och förstås även kött och bär. Styckfrys bären på en bricka och töm sedan ner i en bytta så går det lättare att ta upp en liten mängd åt gången. Äger du en vakumförpackare går jobbet ännu enklare. Fisken vi fångar vakuumförpackas  och sedan fryser vi in den. På det sättet håller den länge och tar lite plats i frysen.
  • Torkning är en utomordentlig metod för att bevara tomater, bär, svamp, kött, frukt, kryddor och fisk. Speciella torkapparater är en bra investering om du torkar stora mängder. Annars fungerar ugnen utmärkt – eller en luftig plats i köket.
  • Vinterförvaring i jordkällare passar framförallt rotfrukter av alla slag. Temperaturen ska vara kall, omkring fem grader, men det får aldrig frysa. Luftfuktigheten ska vara hög, dock inte så hög att det droppar från taket. Man kan också förvara rotsakerna i sand för att ytterligare förlänga hållbarheten. Vi har en enkel jordkällare byggd under vår källartrapp men drömmen vore ju att bygga en på gammalt vis eller varför inte installera en sådan här.

85 grödor i växthuset!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarer på “Sex sätt att ta rätt på skörden”

  1. Roligt inlägg, jag gillar sånt här! Men jag har länge undrat, hur tillagar/använder man syrade grönsaker sen när man ska äta dem? Blir det som tillbehör till en sallad eller kan man använda dem i matlagningen som vanligt?

  2. Åh Clara, kan inte du göra en guide till hur du syrar grönsaker? Jag brukar läsa massa recept på internet och göra någon sorts kombination men skulle vara kul att se hur du gör! Och gärna om andra grönsaker än vitkål eftersom man kan läsa överallt om surkål men inte lika mycket om andra sorters grönsaker. Måste andra grönsaker klämmas och masseras så som vitkål måste liksom?

  3. Jag kokar även in/konserverar på gammalt hederligt vis, hermetiserar. Häller upp på burkar med gummiring i locket och kokar en viss tid. Än har jag bara provat enkla produkter som tomatsås, lättsockrat äppel/päronmos och saft. Men det ska även gå utmärkt att koka in frukt och bär helt utan socker. Konserverat kött låter däremot inget vidare… När vi gör äppelmust värmer vi upp det till pastöriseringstemperatur och häller det varmt på bag-in-box-påsar och sedan håller ett år i rumstemperatur utan minsta socker, konserveringsmedel eller andra tillsatser.

  4. Nån här som använder/använt syltparaffin? Skulle handla åt en dam i byn för ett tag sen å hon skulle ha det… =)