Inte längre lika svart-vitt

Nu&2007. “Jag blir tokig när jag hör människor säga: “Jag har inte råd med ekologisk mat”. Speciellt med tanke på att majoriteten av Sveriges befolkninge lever i ett groteskt överflöd. Det är otroligt vad människor väljer att lägga pengar på. Kläder, bio, ljuslyktor och kylskåpspoesi. Men ingen har råd med ordentlig mat”

Så här skrev jag när jag var tio år yngre än i dag. Så skönt att gå i taket och bli heligt förbannad av alla idioter som satsade pengar på fel sak! Jag minns den sköna känslan och läser vidare…

“Anledningen till vår oerhörda fattigdom är att vi köper tre par skor för två, på Skopunkten. Vi har inte har råd med ekologisk mjölk, eftersom vi prioriterar en ny mobltelefon. Vi sparar fyra kronor när vi köper besprutade äpplen, men spenderar tusenlappar på julklappar. Våran bakvända girighet driver oss i fördärvet. Varför ska det vara så svårt att unna sig bra mat? Mat som är närproducerad. Som inte är giftig. Som inte suger ut tredje världen. Varför är vi så snåla?”

En grej med att bli fullvuxen är att man inser att verkligheten inte är riktigt så svart-vit som man trott. I dag fattar jag ju att många barnfamiljer köper den prispressade maten för att ha råd med kläder. Billiga besprutade äpplena sparar in pengar att köpa vantar för. För tio år sen hade jag dålig koll på verkligheten för ensamstående mammor med kass ekonomi. Mammor som bara kan drömma om att ge julklappar till sina barn fast de inte gjort annat än att spara hela hösten…

Så kategoriskt som jag uttryckte mig 2007 skulle jag tack och lov inte uttrycka mig i dag.  Skönt att man kan utvecklas.

Här kan du läsa inlägget från 2007. Och här kan du läsa om när jag vände på perspektivet helt i texten Klass & Klimat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

40 kommentarer på “Inte längre lika svart-vitt”

 1. Jag tycker dock att du hade stora poänger 2007! Som jag delvis absolut kan tycka nu. Och att det du skrev stämmer in på oändligt många människor.

 2. Ja jo det var lite svart-vitt tänk, och också utan kunskap om de som faktiskt, kanske mot sin vilja och önskemål, måste köpa billiga varor för att få ekonomin att gå runt. Det finns en sorg i det, och också en smärta i att inte kunna ge sig själv o sina barn etc, det bästa. Och då gör det jätteont ju när folk fördömer och menar att man väljer bort lyxvaror. Jag har också tyckt o tänkt liknande tills jag fick lära känna familjer som måste gå till Frälsningsarmén kring jul och få julklappar till sina barn, eller måste be om matkassar. Det finns en sorglig verklighet som jag tror vi i Sverige ännu inte vant oss vid, vill vänja oss vid, eller önskar se. Jag hoppas ju att det blir bättre framöver. Mindre skam- och skuldbeläggning på fattiga, mer hjälpverksamhet, och ny politik. Oj nu kom jag igång här. Det var inte meningen. Ditt inlägg slog an en sträng som slumrat. Tack för ett uppväckande inlägg. 🙂

 3. Så bra inlägg!
  Har även lärt mig med tiden, som Ingrid ovan också antyder, att inte (bara) skambelägga individer för ‘dåliga beslut/okunskap’ utan försöka förstå hur samhället fungerar istället -ekonomiskt, politiskt, kulturellt.

 4. Jag har själv varit en sån som varit tvungen att vända på varenda krona och fått välja: extraprisägg eller inga ägg alls (och visst, ägg är ingen mänsklig rättighet men någon näring måste man få i sig). Billiga basic-riset eller inget ris alls. Eller kanske det billigaste basic-riset ändå blir för dyrt – det får bli extraprispotatisen på säck i stället. Osv.
  Det är nog för många så svårt att ta in att det finns hushåll som räknar tior, femkronor och till och med enkronor. Hur det är att i mataffären konstant huvudräkna på totalsumman och lägga bort något för en femma, för att det inte är helt nödvändigt (tre extraprisäpplen, t ex). Råd som att välja bort “det där glaset vin på krogen” eller “den där hm-tröjan” blir så löjliga, för det är saker det inte finns marginal för alls. Och man kan inte prioritera eko-mat framför ett läkarbesök eller medicin.
  Samtidigt så är det en så stor skam att vara fattig, så det pratas inte mycket om det här, och det gör väl att folk inte förstår. Har man pengar däremot, så är det klart att man ska göra medvetena val. Sen ska man inte heller glömma att det finns en miljövänlighet i annat än krav-märkta varor: att köpa efter säsong, att inte slänga mat utan att ta tillvara minsta rest, att köpa kort datum-varorna, att inte ta bilen till affären osv.

  1. Kan också bli så trött på medelklassens sätt att bestämma vad som är miljövänligt. Ofta handlar det då om Konsumtion men av “rätt” saker. Många gångare tror jag den med mindre pengar som lappar sina kläder om det går ( ffa inte slänger pga överfylld Gaderob) handlar efter säsong för det är billigare, inte flyger utomlands varje lov, inte slänger mat mm kan vara de som påverkar miljön minst! Blir så trött på att de då ska få dåligt samvete dessutom för att de inte handlar ekologiskt tex
   Med det sagt så finns det klart dom som skulle kunna prioritera om hur dom lägger sina penga också. Såklart.

   1. Ja vem är egentligen MEST miljövänlig? Tror det är väldigt svårt att göra helt rättvisa bedömningar. Att ta tillvara på all sin mat och inte slänga, väldigt tillfredsställande om du frågar mig. Att inte flyga så mycket och använda bilen minimalt känns också bra. Sen kanske man i gengäld åker dit på att man köper tre par skor till priset av två på Eurosko…..

    1. Håller med er så mycket! Av samma anledning är jag så trött på medelklassfolk som förfasar sig över Black Friday-fenomenet. Om det innebär att en ensamstående mamma får rabatt på dyrt lego till sina barn, eller kan köpa den där dyra ekoproducerade klänningen som hon spanat på så länge, är det verkligen så hemskt då?
     Och om jag åker till Ullared en gång om året, körkortslös och kollektivåkande, inte varit i närheten av ett flygplan på fem år, borde jag verkligen skämmas för det? Eller varför är den högre medelklassen så glada för att ge andra miljöångest, när det kanske i själva verket är de som konsumerar mest, måhända dyrare och finare saker?

     1. Miljömedvetenhet är till för medelklassen. Folk med ont om pengar ska skita helt i sånt, de är inte fattiga som försör miljön. Inget te kommer alltid vara obändigt mycket miljövänligare än ekologiskt te.

  2. Hej Hanna,

   Jag tillhörde ett sådant hushåll. Dem är nog fler än vad vissa tror, men färre än vad det låter som i den här debatten. Frågan om konsumentval är en fråga som beror medelklassen, ändå är det alltid de verkligt fattiga som tar åt sig medan medelklassen rättfärdigar sina val. Jag växte upp på basic-varorna då jag är dotter till en ensamstående, sjukskriven, arbetslös mamma. Det gör att jag idag när jag har möjligheten förstår hur lyckligt lottad jag är att jag idag kan köpa nästan enbart ekologiskt. Dock så försökte även jag och min mamma köpa så mycket eko vi bara kunde. När jag flyttade hemifrån valde jag t ex bort kött så att mina ägg kunde vara ekologiska och från frigående höns. Jag valde bort ris helt eftersom potatis var billigare. Jag hade 1000kr i månaden att äta och leva för, det skulle täcka allt en tjej i 16-20 årsåldern behövde. Att vara fattig är ett helvete i vårt samhälle. Men det är inget hinder från att vara miljövänlig. Jag cyklade eller gick vart jag än skulle då jag inte hade råd med buss eller andra fordon. Jag köpte inte nya kläder utan tog väl hand om dem jag hade. Idag har jag fortfarande kvar i stort sett alla kläder jag hade på den tiden. Jag har inte slängt mer än ett par plagg någonsin, och då för att dem inte gick att laga längre. Är man fattig på riktigt så tar man tillvara på det man har. Det är inte den riktigt fattiga som får skäll i detta inlägg eller i debatten om att spendera fel. Det är medelklassen, de som har råd men prioriterar bort det till förmån för konsumtion. jag glömmer aldrig min bästa vän när vi växte upp. Inför jul köpte deras mamma kläder för 5000kr/barn (3 barn) och klagade på att det skulle bli svårt att ha råd med julklappar. Mamma och jag satt knäpptysta och tittade på varandra. Jag hade inte fått nya kläder sedan sommarrean och längtade efter mellandagarna, då jag visste att jag skulle kunna få ett par nya jeans och kanske en tröja eller två. Jag tror att många inte ser sitt egna beteende utan gör sig till offer då det är obehagligt att kritiskt ifrågasätta sig själv. Många rättfärdigar ju t ex rökning med att “jag behöver det!”. Eller godis. Det finns ingen människa på jorden som verkligen behöver någonting av de sakerna, men vi intalar oss det och använder det som belöning. Det betyder inte att det är fel att göra så, men vi måste våga vara ärliga mot oss själva och se att det är det vi gör.

   Tack Hanna för ett så fint inslag och hoppas att din situation löser sig! <3

 5. Hej Clara! Kommer du inte gå ut med vem som vann miss clarity klänningen? Är sååå nyfiken och väntar på ett inlägg om detta 🙂

 6. ändå upplever jag iaf att det främst är vi mammor med sämre ekonomi eller lägre utb (som ni pratade om i podden alltaå gymnasieutb) som håller bäst koll på detta. mina chefer tex som tjänar mer än dubbla av min lön skäms inte för att säga att dom köper utländskt kött tex eller åker och köper nya strumpor för att dom glömt rocka sockan just den dan! däremot vill många köpa ägg och gris/fågelkött av oss, men efterhand märker man att det är för att dom tror dom ska komma billigt undan inte för att djuren haft det bättre här hemma frigående.. SUCK!

 7. Jag tror att många med mig FÖRSTÅR, utan att du behöver förklara, att du tänkte annorlunda för tio år sedan och “inte begrep bättre”, vad gäller prioriteringar vid inköp av olika saker. Inte minst förstår vi det när du införskaffar en massa ljusslingor från en varukedja och strösslas runt med i din trädgård. Visst är det tjusigt, men prylarna ska tillverkas, gå sönder och kasseras!
  Klänningarna från Miss Clarity är underbara allihop och jag hoppas kunna slita mina två inköpta under många år!
  Kram

  1. Otrevligt inlägg tycker jag. Tråkigt att du väljer att ta din tid att skicka en sådan kommentar till en bloggare du valt att läsa och även köpa Claras produkter ( klänningar).Inlägget om belysning var ju ett sponsrat inlägg och det behövs ju för att kunna driva en blogg som sitt arbete, som hon lägger ner mycket tid o energi på för att vi ska få läsa. Och från en som vuxit upp på landet och vet hur mörkt det blir det mörka vinterhalvåret så tycker jag faktiskt att det är ett relevant sponsor samarbete. Det mesta vi köper tar ju slut nån gång och man får ju prioritera vad man tycker är värt att köpa. Där är vi alla olika såklart. Men blir ju trevligare att lyfta nån som jobbar med att blogga för att underhålla oss o kanske att man bara kan bortse från om man inte gillar vissa sponsorinlägg då vi ju vet att de behövs för att vi ska få läsa denna blogg.

   1. Tråkigt att du tycker att inlägget var otrevligt. Jag gillar Claras blogg, idéer, klänningar, livsfilosofi och skarpa analyser kring samhällsföreteelser! Kanske du tog det personligt kring ljusslingorna eftersom du bor mörkt. Jag unnar dig allt ljus i mörker!
    Varm och Ljus Kram

    1. Hahahaha ”kanske tog du det personligt … kram!” – Var bitsk och skuldbeläggande, men herregud stå åtminstone för att det är det du är.

 8. Det här är så otroligt befriande läsning. Klart man förändras och mognas över tiden. Du är modig som vågar lyfta fram åsikter som du modifierat eller kanske förändrat i ljuset. All cred till det!

 9. Tycker inlägget från 2007 var bra! Till stor del handlar det ju om hur man prioriterar. Sen finns det ju absolut människor man faktiskt inte har råd att köpa ekomat så det är viktigt att inte skuldbelägga eller vara alltför kategorisk. Men det är tråkigt att många som skulle ha råd att köpa ekomat väljer att inte göra det.

 10. Jag är en av de där fattiga mammorna du pratar om och jag skulle faktiskt vilja ryta ifrån lite mot alla som gömmer sig bakom “det är för dyrt”. Jag har levt låångt under existensminimum i flera år. Handlar ändå mest ekologiskt (planerar väl utifrån aktuella erbjudanden) och vet att hade jag fått tillgång till pengar enligt riksnormen skulle all min inhandlad mat kunna vara ekologisk.

  1. Men vi har ju alla också olika förutsättningar. I form av utgifter, som läkarbesök, medicin, boendekostnader… I form av utbud av ekologiskt i affärerna beroende på t ex var vi bor (det var inte så mycket aktuella eko-erbjudanden där jag bodde). I form av olika mycket tid och ork att planera väl framåt. Ork beroende på hälsa, arbetssituation, barnens mående…
   Jättebra att du har klarat dig, men det är lite fult att prata om att andra, som kämpar för att få tillvaron att gå ihop, i termer av att “gömma sig”. Kommentarer i form av “jag kunde minsann” tycker jag är lite ett slag i ansiktet på alla som gärna skulle vilja välja eko-lingonsylten men får hoppa över den.

   1. Jag kämpar enormt hårt, äter tre olika mediciner och lever som sagt under existensminimum. Kan jag så kan vem som helst, så resonerar jag, men det kunde jag lagt fram på ett mer peppigt sätt. En nyckel är att bestämma vad som ska ätas i affären, beroende på vilka saker som är överkomliga i pris.

 11. Så klokt skrivet och det är så lätt att tänka att dom eller de har väl pengar. varför köper de inte ordentligt, hen har ett bra jobb osv. Man vet aldrig varför eller hur en persons ekonomi ser ut. Vad man har för pengar över i månaden handlar inte bara om hur mycket man tjänar och alla utgifter kan man faktiskt inte välja.

  1. Så synd att du inte tänker att gift i samband med matframställning är ett påhitt.

   Jämför innehållet i tex ekorrens godis och gott och blandat, där ser du skillnaden.

   1. Jag jobbar inom livsmedelsindustrin och behöver hålla mig uppdaterad på allt som rör mat ur ett vetenskapligt perspektiv hela tiden. Tyvärr är det så att ekologisk mat marknadsförs som så mycket bättre fast det inte är det, ofta sprids information kring detta av människor och organisationer utan riktig koll på vare sig vetenskapen bakom eller lagstiftningen kring det hela. Exempelvis är det enligt EU-förordningarna rörande pesticider och liknande väldigt tydligt att inga aktiva substanser får under några omständigheter skada vare sig hälsa eller miljö. Det finns en mycket strikt reglering över granskning av dessa medel av både nationella myndigheter och EFSA. Vad det gäller ekologisk vs. konventionell mat har livsmedelsverket gjort en omfattande och väldigt lättförståelig studie som jämför olika miljöaspekter. Den heter ”Litteraturstudie av miljöpåverkan från konventionellt och ekologiskt producerade livsmedel”.

   2. Hej där. Git i samband med matproduktion är inte påhitt. Tillåt mig förklara:

    Vi bor på en ekologisk gård. För att få kalla oss ekologiska kommer KRAV hit varje år och mäter gifthalterna i jorden och tar stickprov på våra grödor. Däremot menar man inte gift som i “giftigt för människor”, i alla fall inte i så låga halter som används. Däremot är det oftast insektsgift och bekämpningsmedel, som skadar miljön och andra arter. T ex insektsgiftet som används för att hålla en oekologisk gård fri från förstörelse från skadedjur såsom skalbaggar eller löss, dödar även bin. Bin börjar bli utrotningshotade, vilket gör att hela vård jordbruk riskerar att kollapsa inom femtio år. En ekologisk gård får inte bespruta skadedjur, så vi måste göra allt för hand eller använda andra insekter som går på de skadliga insekter. T ex pollinerar vi våra tomater med humlor, och vi måste tänkta jättenoga på vilka grödor vi ordlar, för att deras insekter skyddar varandra. Odlar man t ex paprika och tomter riskerar paprikans insekter att döda tomatplantorna. Så det är en himla vetenskap i att odla ekologiskt. Det ger mindre skördar, eftersom mycket blir förstört av skadedjur samt att vi inte kan använda lika starkt gödsel.

    Så när man pratar om gift i mat är det gift mot skadedjur, kontrollerat så att det i den dosen inte skadar människor. Dock upptäcks hela tiden att de medlen vi använder skadar människor på sikt. Roundup till exempel sprids efter användning till vatten, där det i sin tur går in i fisk vi äter, och DÅ skadar det oss. Så i kretsloppet påverkar giftet även oss.

    1. Jo precis! Detta med att ekologiskt först och främst skulle vara så himla mycket nyttigare för människor var inte tanken när det lanserades och för 10 år sen marknadsfördes det inte så.

     Men jag tycker ekologiskt är toppen och är glad att det plötsligt blivit någon typ av vedertagen sanning att det är himla hälsosam mat, för detta individperspektiv i miljödebatten har äntligen fått folk att börja bry sig. Och i längden vinner vi alla på det.

  2. Det är delvis påhitt. Delvis är det helt spot-on. En del av ekojordbruket inom EU menar tex på att djur i första hand ska hjälpas med homeopatiska preparat. Helt vansinne alltså.
   Men det finns också sådant som är otroligt bra för vår natur och så länge du köper animaliska produkter som är producerade i Sverige kan du känna sig lugn med att djurhållningen är riktigt bra.

 12. Däremot finns de personerna du skrev om 2007 ju ändå fortfarande, även om vi nu har upptäckt att det också finns folk som är verkligt fattiga. Men jo, det finns också de som väljer/prioriterar andra saker som du beskrev, och sen använder “vi har inte råd” som ursäkt.

  På tal om att vara fattig: En grej jag har tänkt på nu när det strax är black friday är inlägg som kommer upp på facebook med hur hemskt det är med konsumtion… hur dåligt det är med black friday osv. Jag förstår poängen! Samtidigt kan jag som nybliven ensamstående mamma inte låta bli att se fram emot denna dag… Jag har ju “buy nothing day” ungefär alla andra dagar, och när nu grejer jag och barnen faktiskt behöver för att kunna leva blir billigare den dagen så är det otroligt välkommet.

  1. Det finns också dem som flyger i jobbet och på semester trots att man vet att det är kasst, t ex som Clara och 99 % av oss andra.

   Jo visst kan man vara förkämpe för miljön trots att man inte är helt miljövänlig i sitt liv. Men varför ska man då tala ner andra? Tycker inte de håller. Ja, folk ”borde” köpa ekologiskt och Clara ”borde” skippa flygresor men pga prioriteringar gör man annorlunda och varför ska man döma någon annan då?

   (Inte bara Clara utan alla, men det är ett exempel. Kanske inte du, men många som snackar så om andra har inte helt rent framför egen dörr)

 13. jag känner igen mig, så där var jag också förr. Allt utgick från svart och vitt. Jag hade väldigt svårt att reflektera på något annat sätt. I och med åldern och att jag numera är mamma har utvecklat mig på flera nivåer. Jag tänker inte alls så längre, tack och lov.

 14. Och så blev elcykeln årets julklapp… Ännu en svindyr pryl som höjs till skyarna för sin miljösmarthet. Den som inte har råd med en sån utan fortsätter trampa sin cykel själv, är det ingen som hyllar…? Tycker ditt inlägg “Klass och Klimat är så-å-å BRA!!!

 15. Växte upp i fattigdom. Vi åt aldrig “bra mat”. Vi åt bara billig mat eller ingen mat alls. Vi barn fick endast nya kläder när vi fyllde år eller i julklapp. Jag gick i vårjacka och gympaskor året runt för det fanns inga pengar till vinterkläder. På sommarlovet när kompisarna åkte på semester cyklade jag och mina syskon runt och letade pantburkar för att kunna köpa glass…

  Har småbarn själv i dag och försöker köpa ekologisk i största mån men har full förståelse för dem som inte kan.

 16. Jag måste dock hålla med svartvita Clara rent generellt. Undantaget ensamstående, arbetslösa och fattigpensionärer. Men många prioriterar väldigt konstigt och rättfärdigar det. Jag tror det för det mesta handlar om okunskap och på hetsen vi lever i att ha så mycket, att man övertygas om att prioritera fel. Unga som läser bloggar läser “min nya tröja från XXX” och inte “receptet innehåller 1 msk ekologisk kakao…”. Det är roligare att tala om nya tröjor, visa bilder på nya tröjor, titta på bilder av nya tröjor, än mjölkpaket.

  Hade gärna sett att staten lade typ extra skatt på oekologisk mat och momslättnader på ekologiskt, så att det blev samma pris det. Eller att all mat faktiskt var tvungen att vara märkt. Då hade framförallt unga, som har råd, fått bra vanor från början. Om det står “besprutade med XXX” på en massa saker, så kanske en och annan skulle börja fundera. Idag hör jag så många som tror att ekologisk mat bara är flams och flådigt, som inte vet vad som är i den oekologiska maten. Jag tror många njuter av okunskapen för det gör det lättare att ta beslutet att avstå från det ekologiska.

  Jag och min sambo bor på en ekologisk gård, så för oss är det sjävklart att handla så mycket vi bara kan ekologiskt och närproducerat. Det är enkelt för oss, eftersom vi vet skillnaden, eftersom vi har vanan inne och gjort det sedan tidiga tonår båda två. Framförallt är det enkelt för att vår Maxi prioriterar ekologisk mat, och det är nästan samma pris på det ekologiska som det besprutade. Ibland är till och med det ekologiska billigare. Jag har planerat ett inlägg om det på min blogg, så nu får jag väl ta tag och skriva det när jag läser det här. Har man en bra butik att handla i behöver det inte vara svårt eller dyrt att handla ekologiskt. Vi är fruktansvärt lyckligt lottade som bor så bra som vi gör. Så jag dömer inte alla som inte gör det. Istället försöker jag lista ut hur fler ska kunna leva som oss.

 17. Fast nog hade du en poäng även 2007…jag känner mig oerhört träffad av stora delar av beskrivningen. 2007 levde jag iofs på studiemedel och hade inte så stora marginaler men idag betalar jag marginalskatt. Och har säkert spenderat över 100 000 kr bara på inredning i år (delvis pga renovering), men köper mer icke-ekologiskt än ekologiskt. Det finns så att säga stora möjligheter till förbättring… Din text må va 10 år gammal men för mig är den först nu riktigt aktuell.