#hjälpjagärutmattad

Jag dras till stora organisationer som utåt sett är väldigt välmående men när arbetsvardagen dragit igång har det visat sig att det enbart är prestation som räknas. Så länge jag levererar är det OK, då lever jag upp till min arbetsplats förväntningar, men när jag som nu, vacklar och har en dagsform som pendlar under arbetsdagen… Då känns det som att jag får klara mig helt på egen hand, utan något stöd av min närmaste chef

Så här skriver Linda under hashtaggen #hjälpjagärutmattad. Jag blir så förbannad när jag läser alla era upplevelser om utmattning. Ofta pratar man om utmattning som någonting som drabbar prestationsprinsessor som inte lärt sig säga nej. En sjukdom för allt för duktiga flickor. Det är ett så jävla fult sätt att lägga skulden på individen istället för strukturen.

Sanningen är att vi har byggt vårt lands välstånd på att framförallt kvinnor arbetar över sin egentliga kapacitet. Inte minst inom skola, vård och omsorg. För kort om personal på för många barn eller sjuka. Men hon förväntas fixa allt, hon klarar biffen! Hon räddar liv och utbildar barn och sköter gamlingar. Hon ordnar upp situationen och dessutom till en riktigt kass lön. Och när hon kommer hem fortsätter arbetet, för även där är hon huvudansvarig. Både för hushållsarbete, barn och sina nära relationer.

Vi litar på hennes förmåga, utnyttjar den till max och tar den för given. Tills den dag då hon blir utmattad. Då får hon höra att hon måste lära sig att säga nej. Sluta vara en sån duktig flicka. Sätta gränser kring sig själv. Inte vara en prestationsprinsessa. 

Efter lågkonjunkturen som drabbade Sverige under nittiotalet ökade sjukskrivningarna för psykisk ohälsa dramatiskt framförallt bland verksamma inom sjukvård och skola. Det är statistiskt säkerställt att ohälsan hängde ihop med besparingskraven under den här tiden. Ju fler man sparkade och ju mer man skar ner i verksamheten – desto högre psykisk ohälsa bland de som blev kvar. Åtgärder som var tänkta att spara pengar kom tillslut att kosta pengar i form av höga sjukskrivningstal.

Det här är ett svek från samhället och från arbetsgivarna. Sverige har blivit ett av världens rikaste länder. Men vi förmår inte ta hand om de medborgare som bär upp det.

Sen boksläppet har jag och Erica varit med i en hel del intervjuer kring boken. Här är några av dem som jag hittat på nätet DN, Nyhetsmorgon TV4, Baaam, Tidningen Journalisten, Hemmets, Expressen (en del av dessa ligger bakom betalvägg).

Själv blir jag mycket glad när vanliga bokälskare som Eva skriver om Hjälp jag är utmattad.