Brandgult – låt oss tjafsa om färgen!

Brandgult. Många verkar känna att gult är fult. Jag tror att det handlar om nyansen. Det är så lätt att hamna fel med det gula. Antingen går det åt grönt eller så går det åt grått – och båda alternativen är lika trista. Det finns ärligt talat nästan fler fula gula nyanser än fina.

Men brandgult är ett underbar undantag och jag älskar att den sprakande färgen nu tar för sig rejält! För bara ett år sedan fick jag leta med ficklampa  i butikerna – nu hittar jag krukor, klänningar, kuddar, kappor och kängor i den rätta nyansen. Finns det ens något som inte går att hitta i brandgult i höst?

Själv går jag oss med brandgula temadagar här på bloggen och tänker börja med det roligaste direkt. Att ringa in vad brandgult är. Det är nämligen nånting man kan tycka väldigt olika om!

Clara i gul blus med korta shorts och brun väska, leende framför en vit husfasad på väg till skolan.

Här är jag klädd i brandgult. Tycker att färgen osar lekfullt 70-tal och passar bra ihop med bruna toner. En del skulle däremot kalla den här kulören senap. Nepp. Den är ett solklart fall av brandgult.

I modemagasin dyker den här färgen då och då upp under brandgul rubrik. Helt fel. Min Miss Clarity är ju citrongul. Ser till och med en blind.

Sen finns det galningar som menar att den här färgen är brandgul. Vad är det för fel på folk? Alla ser väl att det här är en orange klänning?!? Och att det här är ett orange staket. INTE brandgult. Men enligt Kristianstadsbladet kallades faktiskt just den här kulören tidigare brandgul, men sedan 40-talet heter den orange.

Enligt Forskning&Framsteg fanns benämningen orange med i en svensk boupptäckning redan på 1600-talet.  Vad vi kallar våra färger har ändrats en hel del under åren och sen 1960-talet verkar vårt behov av att vara mer och mer precis kring olika färgbenämningar ha ökat. Forskning&Framsteg förklarar skillnaden mellan brandgult och orange så här:

“Brandgult är flammande och hetsigt och lämpar sig för höstlöv och solnedgångar…

medan orange är en färg för kläder och inredning.”

Orange har såklart fått sitt namn från apelsinen. Men den är ju apelsingul! Okej, apelsinskal är ofta orangefärgat men fruktköttet ligger närmre brandgult än orange. Förutom på blodapelsinerna. Som ju verkligen är orangea.

tågluff interrail guide luffa familj

Här ser ni prov på en riktigt brandgul fasad.

Hävdar bestämt att min och Ericas poddlogga är solgul överst och mörkt brandgul i botten. Precis på gränsen till orange.

När vi skulle välja bokomslag satt vi länge och funderade över färgen.

Bokomslaget till boken Hjälp jag är utmattad med lutande text.

I slutänden blev den också gul. På gränsen till brandgul men inte riktigt. En perfekt färg för att synas i bokaffärer och på nätets bokhandlar där thumbnailen är minimal och man behöver sticka ut. Men jag måste erkänna att både Erica och jag tvivlade på färgen. Vill man som utmattad verkligen läsa en hetsigt gul bok med kaosig text på framsidan?

Ja. Visade det sig till slut. Det ville man.

Fast egentligen är det ju väldigt enkelt och ingenting att tjafsa om. Brandgult måste ju vara samma färg som brand. Alltså eld. Typ så här.

Därmed basta.

Kolla in mina balla brallor från 70-talet – galet gula!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

54 kommentarer på “Brandgult – låt oss tjafsa om färgen!”

 1. Önskeinlägg! Har själv vågat köpa en brandgul (senap?!) tröja denna höst efter att ha repat mod med ditt första inlägg m denna färg, där du bar en härlig stickad tröja t blå kjol m blommor. Kram o ha en fin resa med många pauser!

 2. Jag är en sådan som har fått lära mig sedan barnsben att brandgul är orange, men det är inget jag tänker strida för 😂 det finns viktigare saker, som tillexempel vad som är pannkakor / plättar och om kex uttalas kex eller cheks. 🤣 Oavsett så är det du kallar brandgul en riktigt fin färg. En favoritnyans av gult! 😍

  1. hahaha, älskar dina prioriteringar. Man får välja sina strider. (Ps folk som säger cheks är inte riktigt kloka).

   1. Haha passa dig Clara! Du är ju på bokmässan i den del av Sverige där många säger just cheks 🙂

    Jag är tryggt kvar i Umeå och håller med dig. Cheks går ju inte att säga.

   2. Nämen Clara, nu tar du i 🙂 Folk som säger “cheks” är visst kloka, vi pratar bara en annan dialekt, vanligen bohuslänska. Jag kallar ju inte dig och Erica är idioter för att ni tex säger “vars” istället för “vart”…

     1. Najsmajs! Fler som du är bra 🙂
      Man måste kunna sålla o inte va så lätt att komma åt. Dock tror jag att Jenny L är lite på humorns spår. Att hon tar åt sig lite bara men vill ge en “liten känga” åt Clara 🙂

      För övrigt älskar jag dialekter. Tycker det är så syns att de inte får höras i tv o radio i den utsträckning jag önskar.

      Hörde tex. William Spetz på P1 härom dagen. Han kommer ju fråb min stad Umeå. Men nu, jag kände inte igen hans röst el. dialekt alls!
      Jag skulle aldrig någonsin gå med på att ta ner min dialekt.
      Hellre tacka nej till jobb faktiskt.

     2. Camilla: Jag kan inte prata för William så klart, men jag har tappat väldigt mycket av min dialekt och det är absolut inte frivilligt utan något som bara hänt 🙁

      Det är en liten sorg faktiskt. Sen så finns det säkert som som gör det medvetet också 🙂

    1. Om du undrar hur kex uttalas så testa att uttala Kina, kista, Kerstin och kärlek. Självklart uttalas det Chex.

     1. Har haft denna diskussionen med min mor hundratals gånger (med kärlek förstås) då hon är från södra Sverige och jag är uppvuxen i Norrland. Har länge funderat på en come-back till detta argument att K framför mjuk vokal uttalas ch. Kan nu med nöje dela med mig av undantagen: Kim, Kicki, Kent, kennel, kille, kiss, kisse, kö. Och såklart kex! 😉

     2. Huvudet på spiken Linnea! 😉 Jag säger chex och är från sydöstra Värmland ☺

     3. Finns ett finlandssvenskt skämt som avslutas med “men säger du chuken (kuken)?”

     1. Nej nej nej, inte jämförbart – uttalsregeln är att k uttalas som tje-ljud när det efterföljs av vokalen e – alltså chex! 😄

  2. Pannkakor är stora tunna, typ stekpanne-size, och plättar är små tunna som man gör i plättlagg flera stycken åt gången. Iaf där jag bor.

   Och det heter kex. 😉

   1. Nä nä nä! Här känner jag att jag måste lägga mig i! Det heter pannkaka/ugnspannkaka om det där man kör in i ugnen i långpanna, sen heter det plättar och småplättar – å där med basta! Nån måtta får det vara på tokigheterna 😉

    1. Det kan vara för att din mamma el. pappa är från Norrbotten eller södra Sverige!?
     Hörde på P1 att det sägs så norröver o söderöver. Men ej i mitten av Sverige.
     Jag å min sambo tjafsar ALLTID om detta. Jag säger pannkaka om det man steker i en “vanlig” stekpanna. Och plättar om de man steker i Plättlägg(järn).
     Min sambo säger Plättar om mina pannkakor. Hur knas!? Men hans föräldrar kommer från Norrbotten, därav att han tycker att det heter Plättar. Men det är ju fel så att säga.
     Plättar heter det BARA om man steker i Plättlägg, alltså typ 7 cm i diam.
     🙂

  3. Annars är jag beredd att ge dig rätt! Brandgul användes vanligen istället för orange under mitten av 1900-talet, på samma sätt som skär och gredelin tidigare användes.

 3. OMG vad JOBBIGT. Jag hävdar bestämt att brandgul inte är en exakt nyans utan kan skifta. Det enda som förenar brandgula nyanser är att de inte är gula, men samtidigt inte riiiiktigt orangea. Odefinerbara! Som olika nyanser av ljusblå.

  Allt från detta: data:image/png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAAQMAAADCCAMAAAB6zFdcAAAAA1BMVEXjgRQ0nC5UAAAASElEQVR4nO3BMQEAAADCoPVPbQwfoAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAIC3AcUIAAFkqh/QAAAAAElFTkSuQmCC

  Till detta:
  https://www.goods.se/20.0.0.1/13857/cache/13857_5a2eb03f7efbc571090bf1c56f09f007.jpg

  är brandgult! Efter min mammas eviga tjat om “vackra kläder i olika brandgula nyanser”när jag var kid.

 4. fel fel fel 🙂
  Brandgul är bara ett annat namn för orange. Det i elden som inte är vitt, gult eller rött är brandgult. Översta tröjan är brandgul eller orange. Tröja/blus nr två är gul liksom första klänningen. Klänning 2 och 3 är brandgula eller orange (nr 3 är dock på gränsen att vara röd). Väggen är gul. Er logga har två nyanser av gult och boken är gul.
  Gult, brandgult och orange är inte fult utan finaste färgerna möjligen i konkurrens med grönt.
  Så det så. 🙂 🙂 🙂

  1. Exakt! Tur att någon styrde upp Claras grava missförstånd om färger. Orange är ju självklart samma färg som orange!

 5. Jag älskar gult och är mycket glad över att det är modernt nu så att jag kan handla grejer! Jag ler när jag läser ditt inlägg för jag är uppvuxen med en pappa (med rötter i Skåne) som genom hela min uppväxt har sagt brandgul om orange. Minns speciellt nåt sällskapsspel när det var kul att brandbilen var brandgul. Han är dock lite efter sin tid med mycket så det kan mycket väl stämma att resten av Sverige bytte ord på 40-talet (20 år innan han föddes). Har inte hört någon annan säga det men har aldrig kommit på tanken att brandgul skulle vara någon annan färg än orange 🙂

 6. Nja, kanske inte därmed basta 🙂 Jag gillar gult men som liten lärde jag mig ordet brandorange. Mest poppis som höstfärg beskrivs nog senapsgul eller lejongul?
  När jag skulle gifta mig och hämtade buketten som var beställd orange så var den ju inte orange! Snarare hallonröd! Fatta känslan. Floristen tyckte inte att det var någon idé att diskutera färger eftersom man uppfattar dem så olika men jag spenderade några månder därefter med att titta efter allt i rätt nyans; vägskyltar, kläder, saxar – you name it – och utbrista det DÄR är orange.

 7. Jag använder brandgul synonymt med orange. Började med det när jag var sex år och inte kunde stava till orange men var för tjurig för att be om hjälp! Böjer mig ödmjukt inför din kunskap och erkänner att det kan finnas en skillnad i kulör. ( särskilt som jag nu kan stava till orange)

 8. Så roligt att läsa din utläggning om ordet brandgul. Född på 40-talet som jag är minns jag att vi sa brandgult, inte orange. Kunde inte låta bli att se vad Svenska Akademins Ordbok säger om de båda ordens betydelse och historia.
  Mvh
  Bodil

  Om brandgul
  Under förleden brand-
  (jfr I 1 c β) -GUL. skarpt rödgul (liknande en eldslåga), orangegul, pomeransgul; jfrELD-GUL. GR 8: 100 (1532). “Hösten kommer, .. de brandgula löfven falla ned på marken.” HAGBERG Tegnér 28(1847). särsk. i förb. brandgul lilja, liljeväxten Lilium bulbiferum Lin., brandlilja.RETZIUS Flora Virg. 66 (1809). —
  (jfr I 1 c β) -GULT, n. brandgul färg. “Dagsljuset, eller det som kallas vitt, består af 7 sammanblandade hufvudfärgor; rödt, brandgult, gult, grönt, blått, purpur och violett.” BERGMAN Jordkl. 267 (1766). “Et mörkt brandgult, som stöter i brunt.” AGRELL Maroco 1: 179 (1796). —

  Om orange
  3) om den rödgula färgnyans som kännetecknar skalen hos vissa apelsinsorter l. pomeranser; brandgul färg; äv. om färgämne. “(Färgerna i spektrum äro:) Rödt, Orange, Gult, Grönt, Ljusblått, Mörkblått och Violet.” WÅHLIN Bastholm 51 (1791). “Allmogegardiner, mörk orange.” VårkatalNK1917, Omsl. s. 2. — jfr ANILIN-, AZO-, ISABELL-, KROM-, METYL-, RÖD-ORANGE m. fl.

 9. Mycket känslig diskussion om gult… I virk- och stickvärlden där jag minglar som oftast, snackas det färgnamn som:
  Butterscotch, Honey, Canary, Dandelion, Mustard, Curry, Curcuma (gurkmeja) och Merigold för den typ av gul som jag personligen anser vara brandgul. Förra hösten skapade jag en fantastisk sjal i den gula färgen. Den kommer fram nu när kylan återvänder. Passar perfekt till jeans. Se här:
  http://myrosevalley.blogspot.com/2018/03/olivia-shawl-pattern.html

  PS Den väggen!!! Önskar jag hade hjärtöge-emoji på tangentbordet! 😉

 10. Köpte en underbar kappa över nätet som på bilden var härligt senapsgul 🧡men den var gallagul…Å ful…inte kul.

 11. Skulle också kalla det du kallar brandgult för senapsgult!

  Sen ang att kalla orange för brandgult så tror jag det är dialektalt också! Min pappa är från Skåne och han säger brandgult om orange! Vilket för mig som är från Stockholm är FEL. Men kanske därför de skrev så i Kristianstadsbladet?

 12. Haha. Ja, men den färgen på boken tycker jag var helt rätt!! Och jag håller verkligen med om att färgen på kjolen givetvis är orange. Och jag håller också med om att många gula toner är fula men att några är fantastiskt fina toner och att brandgul är HÄRLIGT.

  Det blev inte så mycket till färgtjafs för min del! 😉

  /C

 13. (Från färgdiskussion till något annat minst lika intressant…!)

  CLARA, och alla ni bloggläsare som har hängt med ett par år i bloggvärlden, jag är nyfiken på om ni har upplevt någon förändring i stämningen i kommentarsfälten sedan ”moralkrisen” år 2014?

  http://fondofhome.blogg.se/2018/september/har-bloggvarlden-forandrat-sedan-moralkrisen-2014-2.html

  Läs gärna mitt inlägg och lämna en reflektion! Det vore väldigt intressant att höra era tankar. 🙂 Speciellt med tanke på att du, Clara, pratade om just detta i podcasten för en stund sedan.

  Önskar en trevlig eftermiddag!

  /C

 14. Nja, jag håller inte riktigt med dig Clara.
  När vi här nere i Skåne säger vi brandgult menar vi orange. Jag tror det finns geografiska skillnader med vilken färg som egentligen avses när vi säger brandgul. Ungefär på samma sätt som när vi uttalar kex. I Skåne är uttalas det som kjex, med samma tj-ljud som i kyrka och kjol, medan längre norrut uttalas kex med k. Lite på samma vis är det med ordet grina som betyder olika beroende på var i landet man bor. I syd betyder det skratta medan längre norrut menas gråta.
  Jag undrar om den geografiska gränsen för definition av brandgul, uttal av kex och betydelsen av grina ligger på ungefär samma ställe i vårt avlånga land?

 15. I min värld heter det senapsgult på svenska och mustard på engelska 😉 Min favoritfärg, tycker det är SÅ snyggt!

 16. Vilken brandfackla du kastade in. Höhhöh. Men har apelsinen fått sitt namn efter färgen eller månne färgen fått namn efter frukten?

 17. Jag älskar färgen på tröjan i din första bild!
  Jag passar i just dom här färgerna så jag är glad att brandgult är trendigt nu.

 18. Gillar boken och blir glad av färgen. Tänkvärt innehåll med erfarenheter som allt för många delar.

 19. Hej alla fina! Jag bodde ett år på internat och hela badrummet gick i brandgult. Alltså…. De blev lite mycket av de goda men å andra sidan piggnade jag till. Lite chock för ögonen bara. Kram! 😘

 20. Sorry men jag tror nog mer på den vedertagna betydelsen av brandgul enligt Svenska akademiens ordbok och ordlista. Och det är orange. Därmed basta 😊

 21. När jag var liten på 1960-talet sade vi alla i min omgivning brandgul om denna fina färg. Brandgul som i brandbilen sade vi. Sedan övergick nyansen till att benämnas orange av okänd anledning. Föredrar alltjämt det genomsvenska ordet brandgul. Och så fin brandgul färg på kläder är mot solbränd hud. Underbart.

 22. Herregud, brandgul, det har jag inte hört sen jag var. För mig är det 70-tal, retro, rejält och så himla mycket trevligare än orange!
  Det är intressant det där med färger. Vem säger gredelin idag? Eller violett?

 23. Skämt åsido, tack Clara för att du lyfter den underbara färgen gult! Visst har man saknat denna färg, som varit urmodig i kanske 30 år? Plötsligt finns det fina kläder i affärerna, inredning med mera i gult. Vad beror detta på, nån som har någon analys av tidsandan eller så?

 24. Vad förvånad jag blev över att se att inlägget har så många kommentarer. Kul att ett inlägg om färg lockar så många att kommentera. Jag har alltid tänkt att brandgul och orange är samma sak och nähä, tji fick jag.