Brandgult. MĂ„nga verkar kĂ€nna att gult Ă€r fult. Jag tror att det handlar om nyansen. Det Ă€r sĂ„ lĂ€tt att hamna fel med det gula. Antingen gĂ„r det Ă„t grönt eller sĂ„ gĂ„r det Ă„t grĂ„tt – och bĂ„da alternativen Ă€r lika trista. Det finns Ă€rligt talat nĂ€stan fler fula gula nyanser Ă€n fina.

Men brandgult Ă€r ett underbar undantag och jag Ă€lskar att den sprakande fĂ€rgen nu tar för sig rejĂ€lt! För bara ett Ă„r sedan fick jag leta med ficklampa  i butikerna – nu hittar jag krukor, klĂ€nningar, kuddar, kappor och kĂ€ngor i den rĂ€tta nyansen. Finns det ens nĂ„got som inte gĂ„r att hitta i brandgult i höst?

SjÀlv gÄr jag oss med brandgula temadagar hÀr pÄ bloggen och tÀnker börja med det roligaste direkt. Att ringa in vad brandgult Àr. Det Àr nÀmligen nÄnting man kan tycka vÀldigt olika om!

Clara i gul blus med korta shorts och brun vÀska, leende framför en vit husfasad pÄ vÀg till skolan.

HĂ€r Ă€r jag klĂ€dd i brandgult. Tycker att fĂ€rgen osar lekfullt 70-tal och passar bra ihop med bruna toner. En del skulle dĂ€remot kalla den hĂ€r kulören senap. Nepp. Den Ă€r ett solklart fall av brandgult.

I modemagasin dyker den hÀr fÀrgen dÄ och dÄ upp under brandgul rubrik. Helt fel. Min Miss Clarity Àr ju citrongul. Ser till och med en blind.

Sen finns det galningar som menar att den hĂ€r fĂ€rgen Ă€r brandgul. Vad Ă€r det för fel pĂ„ folk? Alla ser vĂ€l att det hĂ€r Ă€r en orange klĂ€nning?!? Och att det hĂ€r Ă€r ett orange staket. INTE brandgult. Men enligt Kristianstadsbladet kallades faktiskt just den hĂ€r kulören tidigare brandgul, men sedan 40-talet heter den orange.

Enligt Forskning&Framsteg fanns benĂ€mningen orange med i en svensk boupptĂ€ckning redan pĂ„ 1600-talet.  Vad vi kallar vĂ„ra fĂ€rger har Ă€ndrats en hel del under Ă„ren och sen 1960-talet verkar vĂ„rt behov av att vara mer och mer precis kring olika fĂ€rgbenĂ€mningar ha ökat. Forskning&Framsteg förklarar skillnaden mellan brandgult och orange sĂ„ hĂ€r:

“Brandgult Ă€r flammande och hetsigt och lĂ€mpar sig för höstlöv och solnedgĂ„ngar…

medan orange Ă€r en fĂ€rg för klĂ€der och inredning.”

Orange har sÄklart fÄtt sitt namn frÄn apelsinen. Men den Àr ju apelsingul! Okej, apelsinskal Àr ofta orangefÀrgat men fruktköttet ligger nÀrmre brandgult Àn orange. Förutom pÄ blodapelsinerna. Som ju verkligen Àr orangea.

tÄgluff interrail guide luffa familj

HÀr ser ni prov pÄ en riktigt brandgul fasad.

HÀvdar bestÀmt att min och Ericas poddlogga Àr solgul överst och mörkt brandgul i botten. Precis pÄ grÀnsen till orange.

NÀr vi skulle vÀlja bokomslag satt vi lÀnge och funderade över fÀrgen.

Bokomslaget till boken HjÀlp jag Àr utmattad med lutande text.

I slutÀnden blev den ocksÄ gul. PÄ grÀnsen till brandgul men inte riktigt. En perfekt fÀrg för att synas i bokaffÀrer och pÄ nÀtets bokhandlar dÀr thumbnailen Àr minimal och man behöver sticka ut. Men jag mÄste erkÀnna att bÄde Erica och jag tvivlade pÄ fÀrgen. Vill man som utmattad verkligen lÀsa en hetsigt gul bok med kaosig text pÄ framsidan?

Ja. Visade det sig till slut. Det ville man.

Fast egentligen Àr det ju vÀldigt enkelt och ingenting att tjafsa om. Brandgult mÄste ju vara samma fÀrg som brand. AlltsÄ eld. Typ sÄ hÀr.

DĂ€rmed basta.

Kolla in mina balla brallor frĂ„n 70-talet – galet gula!

VÀlkommen att lÀsa fler delar ur mitt brandgula tema:

Gult som smakar gott!

NÄgot sÄ djuriskt gult!

NÄgot sÄ djuriskt fult!