Sånt som får er att spy

Minns ni det här inlägget – om allt konstigt som får mig att må illa som gravid? Att illamåendet inte bara har med mat att göra. Jag börjar förknippa det med vissa outfits, möbleringar och saker i hemmet. När jag och Anna gjorde iordning uteplatsen i somras mådde jag illa. Och hur fin jag än tycker att den är så mår jag illa varje gång jag tänker på den. Ja, jag mår till och med illa när jag ser andras uteplatser som påminner om den. Lastpallar gör mig illamående. Och gula parasoll. Är det inte helt vansinnigt ändå?

När jag skrev det inlägget fick jag så himla bisarra och roliga kommentarer från er. Om vad som får er att vilja spy. Här kommer ett axplock

Jag förknippar udda saker (bilen, brevlådan), vissa appar (ex Tradera, står inte ens ut med att se loggan!) med illamående jag hade från tidig graviditet

Jag mådde illa av Hemnet, mina ballerinaskor och en tröja jag köpte samtidigt som ballerinaskorna. Min andra graviditet mådde jag illa av alla mina odlingar och min trädgård. Först nu när min bebis är 4 månader har jag börjat få tillbaka lusten!

Min dotter är 9 år idag, men kan fortfarande klökas när jag tänker på Ahlgrens lakritsbilar, ja jag tror till och med jag hade kunnat kräkas av den tanken.. Jag förknippar doften av Ahlgrens lakritsbilar med en särskild gång på Ica Maxi, så jag mår illa varje gång jag går i den gången. Samt att jag associerar ett visst tyg (typ underställs-tyg) med godiset och klarar knappt av att se det.

Jag blev länge illamående av blotta tanken på stickning och filmen Vaiana.

Jag mådde som sämst i vintras och bara tanken på stora mängder snö gör mig illamående nu?

Jag mådde hemskt illa första tiden av graviditeten och jag kunde inte vara inne på kontoret utan att få kräkkänslor. Det knäppa var att jag långt efter att hon fötts kunde få en stark obehagskänsla och illamående av att gå till kontoret…. så jobbade hemifrån köksbordet istället.

Mådde mycket illa i början av graviditet på resa till Edinburgh. Tio år senare mår jag fortfarande illa av staden, av lamm (som sprang på vägarna innan vi nådde dit) och av Skottland i allmänhet. Känns rätt orättvist att dra in ett helt land…

2,5 år efter senaste graviditeten mår jag fortfarande illa när barnen sätter igång en viss sångbok som spelar själv.

Jag blev gravid när vi renoverade köket och ja klarade inte av att vistas där överhuvudtaget på flera veckor. Vårt nya vita golv bländade mig verkligen och gjorde mig spyfärdig.

Blev inte illamående av saker, men med mitt andra barn blev jag så oerhört TRÖTT OCH LESS av vissa saker – så pass att jag knappt stod ut med dem. Mjölkpaketens utseende. Internet…

När jag väntade min dotter blev jag galet illamående av det mesta: starkt luktande mat, tex grillad lax, brrr. När mina kollegor mikrade sina fiskaktiga matlådor flydde jag till toan för att aldrig komma ut. Stekte min man bacon eller tog hem en hämtpizza låg jag över toaletten och kräktes galla. Men sen eskalerade det till att jag gömde mig på övervåningen när min man klippte gräs. Min mans hud och framför allt skäggstubb började utsöndra en lukt frampå kvällarna som jag inte TÅLDE. När min älskade syster kom för att hälsa på kräktes jag nästan på henne pga starkt luktande handkräm.

Som värst mådde jag då vi skulle ha julkonserter med kören jag sjunger i och blir fortfarande lätt illamående av vissa av låtarna/arrangemangen.

När jag var gravid med vårt andra barn åkte vi till London. Jag mår fortfarande illa vid tanken på London. Och den Byggare Bob-pyjamas som vårt första barn hade på sig då.

När jag var i vecka fyra med lillasyster ordnade jag kalas för storasyster och sedan kunde jag inte se något pastellfärgat utan att få kväljningar.

Jag hade jätte svårt för att titta på bloggar, att vara på nätet överhuvudtaget när jag väntade min 4:a. Jag mådde även illa av att ta på mig mina vinterskor. Med 5:an mådde jag illa av att ens tänka på att borsta tänderna och jag spydde några gånger när jag borsta tänderna.

Känner igen det där med att må illa av märkliga grejer, min son älskade Shaun the sheep och ville titta på det varje dag. Kan verkligen inte höra den signaturlåten utan att må illa nu!!

Jag blev extremt illamående av lukten av sköljmedel och jag kan fortfarande idag inte känna lukten utan att må riktigt illa.

När jag väntade mitt andra barn mådde jag illa av vissa kläder mitt äldre barn hade. Gick å spydde när hon hade en speciell pyjamas och en kofta med särskilda färgkombinationer.

Med min äldsta så kunde jag till en början endast äta ostsmörgåsar och kaffe som jag åt på samma konditori varje dag. I vecka 10 började jag kräkas och 18 år senare mår jag fortfarande illa när jag ser detta ställe.

Vid den första graviditeten hade vi precis flyttat till ett nytt hus, vilket tyvärr bums förvandlades till kräkhuset. Jag kunde aldrig förlika mig vid husets dofter (som bara jag kände…) och det slutade så småningom med försäljning.

Köpte nya, dyyyra solglasögon i våras, i början av graviditeten. Nu vill jag aldrig mer ta på dem eftersom bara tanken gör mig illamående.

Jag började må illa av min hudkräm body butter olive och även av alla andra som bar olivdoftade hudkrämer. Det var så illa att jag kunde känna av olivdoftande personer på långa vägar och sedan må extremt illa av det. Jag hade också en skjorta som jg mådde extra illa av. Det var bara att göra mig av med den trots att den var skitsnygg.

När jag var gravid med mitt första barn så jobbade jag i en butik där vi spelade musik från en viss artist. I flera år mådde jag  illa när jag hörde artisten sjunga på radion. Det har gått 7 år nu och äntligen börjar det släppa.

Var gravid i vintras & våras & mådde extremt illa v 7-18. Kan fortfarande inte se vissa färger, instagramfilter, lyssna på vissa berättarröster på storytel (!) eller tänka på nåt som har med jul att göra.

Var i Thailand i v 10 med vår nr 1, och hade sett såå mycket fram emot resan och den goda thailändska maten. Men nu när jag tänker på Thailand är det bara illamående som är associationen och jag har absolut ingen lust att åka dit igen! Kanske lika bra för miljön…

Sly. Jag mådde jätteilla av att se sly

Haha, det gjorde jag också! Och gröna blad i allmänhet.

5 år efter min graviditet mår jag fortfarande illa av Candy Crush saga, introt till sommar i P1 och östgötska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

48 kommentarer på “Sånt som får er att spy”

 1. Haha! Åh så skönt att man inte är ensam i vansinnet. Är gravid med första nu och har inte kunnat vara ute i trädgården för lukten gör mig kräkfärdig. Det är så skönt att det börjar bli kallare så allt vissnar ner och dör! Till saken hör att jag odlar massor av grönsaker. Är redan orolig för hur det ska gå med februarisådden av tomat och chili. Hoppas illamåendet har lagt sig tills dess.

 2. Åh. Känner så igen detta, har många saker efter alla mina graviditeter som jag starkt förknippar med illamåendet. Värsta var nog efter första graviditeten, då förknippade jag länge julen med äckel-illamåendet. Nu äntligen, 7 år och 5 barn senare, längtar jag återigen efter julen!

 3. Jag mådde illa av grönsaker…fick sådana rysningar. Var tvungen att gå runt grönsaksavdelningen i mataffären. Var något med det kylda, lite järnaktiga kylskåpslukten. Tog in på halva graviditeten innan jag käkade råa grönsaker igen. Tomat och gurka var värst.

  1. Exakt samma här! Tänker också på den järnaktiga “kallsmaken”. Kombinationen gurka, tomat och majs går fortfarande inte se utan att må illa. Ryser nu med tanken på att äta den! Barnet är sex år…

 4. Detta var ju befriande – och jättekul att läsa! Gör att jag känner mig mindre galen.. när jag var gravid var en ullfilt i vardagsrummet min skräck. Fy vad den fick mig att må illa. Den stoppades undan men jag mår fortfarande pyton vid blotta tanken på den såhär 6,5 år senare. I mitt huvud kan jag frammana hur det luktade på det köpcentrum där vi handlade och då blir jag helt blek och kan börja spy bums. Blommorna i fönstret här hemma var också VIDRIGA! 😀

 5. De här kommentarerna är verkligen så roliga!! Så konstiga saker som kan framkalla illamående! Jag skrattade högt åt hon som mådde illa av Skottland “orättvist att dra in ett helt land..” hahaha…

 6. Hade en ovanlig samlarpelargon som det vände sig i magen bara jag tänkte på den. Givetvis blommade den helt bisarrt mycket. Nu ett år senare när barnet är ute vägrar den obetvinglig att blomma 🙂

 7. Åkte bil när jag väntade mitt första barn och under färden lyssnade vi på Calle Öst. Mår illa än idag av de sångerna (tyvärr, för de är roliga!)
  Och så var vi på Wasamuseet och de sa att sjömännens kost var öl, bönor och bröd. Och de orden har jag alltid haft svårt för sen dess…

 8. Jag skrattar så jag gråter!

  När jag väntade barn klarade jag inte av att höra ett visst datorspel (world of warcraft) som både jag och min man spelar. Det tog lång tid innan jag ens klarade av att se loggan på datorn utan att må illa.
  Min man gjorde att jag mådde illa. Ett tag var det så illa att jag inte ens stod ut att han andades..

  Nu när jag tänker efter så var det så när jag väntade min förste (19 år sedan) så var det ett annat datorspel som jag ville kräkas över, och som jag fortfarande mår illa av.
  Jag jobbade då på Samfood AB och det är ibland en speciell doft i stan där jag bor som påminner om den doften som var i fabriken då, och jag kan än idag må illa av det. Bara jag tänker på det nu så kör det i magen.
  Örk.

 9. Mår illa av Hemköp 😉 Under min första graviditet bodde vi nära ett Hemköp och det luktade alltid så speciellt när jag gick förbi, nu mår jag illa bara jag ser en Hemköpsskylt… 12 år senare…

  1. Ja lukten från entrén till stormarknader som Coop, Ica och Willys var otroligt otäck. Jag fick vända i dörren flera gånger och springa ut för att undvika att spy. Blotta åsynen av hårstrån var också hemsk. Först hårstrån som dök upp på ställen de inte ska vara, sedan hårstrån som fortfarande satt fast men stack ut och syntes, exempelvis i makens ögonbryn!

 10. När min mamma väntade mig var låten ”Tango for to” med Nora Brockstedt i ropet. Ja, det är länge sen 😁 Varje gång låten spelades på radio fick min mamma gå och kräkas 😁😁
  Själv sydde jag nya gardiner i början av graviditet nr två som jag inte klarade att använda eftersom jag ville kräkas när jag såg dom.
  Under graviditet nr ett köpte vi nya skinnmöbler. En ohygglig stank kom från dom tyckte jag, maken kände ingenting. Det tog länge innan jag kunde uppskatta de möblerna.

  Barbro

 11. Haha, så himla roligt inlägg! Skrattade högt flera gånger och sista meningen var ett perfekt avslut! Inte varit gravid än men blir väldigt lätt illamående och spyr, ser ej fram emot det…

 12. Jag är 58 år, min yngsta är född 1993 och jag kan än i denna dag inte dricka någon form av cider eller äppeljuice, blotta tanken får magsyran att börja bubbla och halsbrännan som kommer blir av vulkanutbrottsproportioner.

 13. Skoj och intressant! Själv har jag sluppit må illa under mina två graviditeter, men var fruktansvärt åksjuk som barn. Jag blir än idag, snart 50 år senare, spyfärdig av rutigt mönster, typ Burberry, beige, svart, rött. Morfars hade en sån filt bak i bilen. Fy, nu mår jag illa bara av att skriva detta 🙂

  Glädjande att man inte är ensam i sin knasighet, nu förefaller det snarare vanligt och normalt. Skönt!

 14. Ha ha, så jobbigt det måste vart men väldigt roligt att läsa om, tyckte att må illa av de äldre barnens kläder var roligast, men jag förstår det måste varit knepig situation tänk hur människan är byggd ändå – potentiell fara – undvik, även om logiken inte alltid är på topp. Ändå tänk…. Kroppen – så himla bra den är ändå ♥️

 15. Huvva!! Finns så mycket, att öppna matkantiner på jobbet, dricka för kallt vatten, läkerol, äpplen. Mina barn är 12 och 10 nu men vissa saker sitter i forfarande.
  Skönt att man inte är ensam.

 16. Det här med dofter…

  Ni vet The Body Shops bodybutter Moringa?
  Jag tyckte att den luktade jättegott. Tills jag var dum nog att ta med den när jag blev inlagd på Psyk. Nu får jag panikångest av den doften!

 17. Jag mår illa när jag ser en godispåse med kolabönor, min mamma rökte i bilen när jag var ung typ 1970. Pappa köpte alltid dessa när vi körde på grusväg till min farmor som bodde i Tornedalen.
  Med vänlig hälsning, Anneli

 18. Hahah detta va kul både att se hur många vi är och sin egna kommentar men också SLYET! hahaha det va rätt roligt ändå.. konstigt.. just sly.. men hon kanske bodde på ett gammalt kalhygge ♡

 19. Haha, vilka roliga kommentarer. När jag var gravid med mitt första barn så mådde jag vansinnigt illa av risifrutti. Var tvungen att ha en liten påse med utifall att…. Så här 14 år senare så mår jag fortfarande illa av bara tanken på risifrutti.

 20. Vi reste runt i Australien i fem veckor när vi upptäckte att jag var gravid. Jag var väldigt trött och mådde hemskt illa och allt bilåkande gjorde mig ännu sämre. Jag har mått illa vid tanken på resan och bara ordet Australien har fått mig att vilja spy. Nu är bebisen två månader och i förra veckan kom jag på mig själv med att kunna tänka på Australien utan att må dåligt för första gången. Lustigt att läsa detta inlägg så nära inpå att jag tänkt på det, och jag förvånas av att det är så vanligt att må illa vid tanken på olika saker!

 21. Dette er helt fantastisk å lese! Og jeg som trodde bare jeg var sprø 😀 Babylon 5, vi skulle se hele serien før vårt første barn ble født. Fortsatt 3 sesonger igjen, 9 år etter. Klarer ikke å se G’Kar. Og min nydelige gule t-skjorte med sommerfugl som jeg skulle ha på hele sommeren – rett til Fretex. Og hvit te og gojibær. Og all te fra London Fruit & Herb. Blærk. Den klarer jeg fortsatt ikke drikke. 9 år etter.

 22. När jag var gravid hade jag en kund som luktade väldigt illa och varje gång jag tänkte på den kunden så kräktes jag. Hen kom tillbaka till butiken men jag kunde inte betjäna hen utan var tvungen att signalera efter hjälp hos mina kollegor. Det hade just varit snyggt att spy mitt i butiken på grund av kundens bristande hygien. Svårt att förklara om inte annat.

 23. Jag tålde inte kaffe vid min första graviditet. Varken dricka eller göra. Mina gäster fick själva fixa kaffet medan jag fick vara i ett annat rum. Det dröjde många månader innan jag kunde lära mej dricka kaffe igen.
  En speciell parfym jag fick av min svägerska när jag mådde som sämst kunde jag aldrig använda pga illamående. Så småningom fick jag ge bort den.

 24. Haha, vilket kul inlägg! 😀 Det påminner mig om att jag av någon absurd anledning kopplar ihop platser med ganska så exakta och väldigt detaljerade tankar och känslor och även vad jag hade på mig. När jag är ute och går och exempelvis går över en liten bro så börjar jag minnas vad jag tänkte när jag passerade den bron för fem år sen; att jag var sur på en kollega för det eller det andra, hade dödsångest och bar svarta byxor och en rosa jacka. Vettigt att minnas sånt.

 25. Åh en sån lättnad att läsa! Trodde nästan att jag hade blivit knäpp. Är i v 12 nu och tack och lov har illamåendet släppt i princip helt, men första veckorna var hemska. Jag jobbar lite i kök, både med matlagning, servering och disk, och vissa moment kan fortfarande göra mig illamående. Mat som inte gått åt utan kommit ut i köket igen får mig att vilja kräkas, fast det är absolut inget fel på den. Nu när jag tänker på köket mår jag illa. Diskrännan…åh fy fan!

 26. Allt!!!!
  Men mest knäppa…
  Min man, hudllukt?!?
  Mig själv, kunde inte lukta på min egen hud.
  Tandkräm, kräktes när jag borstade tänderna…
  Tvål, fick köpa luktfritt tvål på apoteket
  Vatten i ansiktet, tvättade typ inte ansiktet på 9 mån (mådde illa hela grav), har dock aldrig haft så fin hud i ansiktet?!?!
  För att inte tala om all mat. Fick hyperventilera i en parfymerad sjal om jag gick förbi köket (åt bara vit börd o pasta i 9 mån, förutom första 12 v då jag låg inlagd med näringsdropp för att jag inte kunde äta alls)
  Kylskåpet, kunde inte öppna det utan att kräkas… 😱🙈😱🙈 vad gör man inte för sina bebisar ❤️❤️

 27. haha!! Sånt här är så roligt. Och hemskt!!

  Jag mådde så illa mina akrylnaglar, (förståligt av flera skäl kanske) så jag bet av dem allihop på studs! Hatade när min man var nyduschad och luktade tvål, höll på att kräkas när han kröp ner ren och fin i sängen på kvällen. Blää! Och signaturmelodin till “Horseland” ska vi bara inte prata om alltså!! Så många gånger storasyster såg den när 3:an låg i magen, bredvid låg jag och blundade och djupandades.

 28. Eftersom jag var gravid på höstarna så blevjag lätt illamående i många år av den här speciella “doften” av skog fuktig mossa och fallna löv som vi känner flera månader i Skåne. Norrut går det kanske över i vinter lite snabbare

 29. Har ett önskeinlägg: ditt illamående har förhoppningsvis gått över. Men kan du undersöka hyperemesis gravidarum och skriva ett inlägg om när illamåendet inte tar slut. Precis som förlossningsvården är vården av gravida orättvis och ojämn. I vissa delar av landet finns kunskap, i andra inte. Kvinnor med ett extremt illamående blir sällan tagna på allvar. Hoppas att du har möjlighet att lyfta frågan!

 30. Hehe. Jag som annars är stadsbo skulle i ett sammanhang besöka en bondgård. Handlingen från djuren tyckte jag bara var trevlig MEN sedan blev det prat om att äta kalvdans. Trots att jag hade väldigt vara begrepp om vad det var kände jag på mig att det kan jag absolut inte äta. Jag varken smakade, såg eller kom i kontakt med kalvdans så jag vet fortfarande inte vad det är – men hör jag ordet kalvdans mår jag fortfarande illa. Fast det här hände för 10 år sedan vid min första graviditet.

 31. Jag mådde illa av internetbanken. Var ju tvungen att gå in där ändå varje månad och betala räkningarna men det slutade ändå med några påminnelser…

 32. Mått illa av granar, tvål med klassisk tvållukt, ett petrolfärgat yogaset och värst av allt hösten! Detta är första hösten jag njuter helt utan att känna/minnas illamående och nu är min son åtta år! Äntligen har jag fått tillbaka min favoritårstid! Hoppas nu att känna samma med julen där jag inte kunnat njuta av granar och granris.

 33. I vecka 6 med första barnet var jag uppe och vandrade i fjällen med min man. Vi åt egentligen bara frystorkad mat, vilket egentligen var helt ok, men jag ville ha SALT och FETT, så vid en fjällstuga köpte vid Bullens korv och gjorde pasta med tomatsås till. Det var ett misstag. Fortfarande, fyra år senare, kan jag inte sitta vid matbordet när mina barn äter korv och makaroner med tomatsås. Bäh!

 34. Intressant, jag mådde illa ofta men de var nog enbart av matdofter. De var hemskt att öppna kylskåpet allt luktade fruktansvärt illa. Kram till er alla som just nu går genom detta!