Julkola med täcke av choklad

Nu ska du få receptet på en julkola som fullkomligt smälter i munnen. Kombinationen av seg kola och täcke av choklad är ljuvlig! Och välj gärna en bättre sorts choklad – det gör stor skillnad för smaken jämfört med bak eller blockchoklad.  Jag lovar dig, den här kolan vill du inte vara utan!

Julkola med täcke av choklad

Du behöver (ca 50 kolor)

50 gram smör

3 dl strösocker

3 dl vispgrädde

1 1/2 dl ljus sirap

2 msk kakao

En nypa salt

150 gr mörk choklad

50 gr vit choklad

Gör så här
Ta fram en tjockbottnad kastrull och smält smör. Blanda ner socker, grädde, sirap , kakao och salt. Låt koka utan lock under omrörning, tills smeten klarar ett kulprov. Lägg bakplåtspapper i en liten form, ca 16×20 cm. Häll ner smeten och låt svalna. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad och den vita chokladen i ett annat vattenbad. Bred ut den mörka chokladen på kolan. Ringla sedan över den ljusa chokladen. Använd en gaffel för att försiktigt göra ett mönster i chokladen. Låt stelna någon timme och skär sedan i bitar. Förvaras med fördel i frysen –  men ta fram en stund innan servering så den hinner mjukna.

Testa min smörkola med havssalt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarer på “Julkola med täcke av choklad”

 1. För en som aldrig har gjort kola förr: Hur länge ungefär innebär “låt koka utan lock under omrörning”? Fem minuter eller femtio, liksom?

  1. Det är det som är så lurigt att svara på. För det beror på kastrullens beskaffenhet. I en låg, vid kastrull går det snabbare, i en hög smal tar det längre tid. Hur kraftigt kolan kokar spelar också in. Men man kan säga allt ifrån 15-35 minuter beroende på dessa faktorer =) Det är därför kulprovet är en sådan bra universalmetod. Om man inte har en termometer förstås. Då ska den färdiga smeten visa 125 grader ungefär =)

   1. Aha, jag förstår! Men då är det inte lönt att börja göra kulprovet efter bara fem minuter i kastrullen, liksom. Tack för vidare förklaring!

    1. Jag kan, efter att ha bränt några knäck/kolasatser, rekommendera att koka låååångsamt. För mig tar det inte minuter utan timmar.. Så trist när allt blir förstört för att man hade bråttom ju.

 2. Har undrat lite över blockchoklad; minns den från min barndom men skulla aldrig någonsin köpa den till ett recept på godis eller kaka. Gör folk det? Är det mycket billigare? Oftast använder man ju inte så stora mängder choklad i köket.

 3. Hej!
  Ser kanongott och jag ska göra den i veganvariant men vill bara säga till att ingredienserna säger ljus choklad och bild och beskrivning säger vit. Bara så du vet. 😊