Nu ska du fĂ„ receptet pĂ„ en julkola som fullkomligt smĂ€lter i munnen. Kombinationen av seg kola och tĂ€cke av choklad Ă€r ljuvlig! Och vĂ€lj gĂ€rna en bĂ€ttre sorts choklad – det gör stor skillnad för smaken jĂ€mfört med bak eller blockchoklad.  Jag lovar dig, den hĂ€r kolan vill du inte vara utan!

Julkola med tÀcke av choklad

Portioner

ca 50 kolor

Tid

ca 90 minuter

Ingredienser

  • 50 gram smör

  • 3 dl strösocker

  • 3 dl vispgrĂ€dde

  • 1 1/2 dl ljus sirap

  • 2 msk kakao

  • En nypa salt

  • 150 gram mörk choklad

  • 50 gram vit choklad

Gör sÄ hÀr

  • Ta fram en tjockbottnad kastrull och smĂ€lt smör. Blanda ner socker, grĂ€dde, sirap , kakao och salt. LĂ„t koka utan lock under omrörning, tills smeten klarar ett kulprov.
  • LĂ€gg bakplĂ„tspapper i en liten form, ca 16×20 cm. HĂ€ll ner smeten och lĂ„t svalna.
  • SmĂ€lt den mörka chokladen i ett vattenbad och den vita chokladen i ett annat vattenbad. Bred ut den mörka chokladen pĂ„ kolan. Ringla sedan över den ljusa chokladen. AnvĂ€nd en gaffel för att försiktigt göra ett mönster i chokladen.
  • LĂ„t stelna nĂ„gon timme och skĂ€r sedan i bitar. Förvaras med fördel i frysen –  men ta fram en stund innan servering sĂ„ den hinner mjukna.

Testa min smörkola med havssalt!