Nu ska du få receptet på en julkola som fullkomligt smälter i munnen. Kombinationen av seg kola och täcke av choklad är ljuvlig! Och välj gärna en bättre sorts choklad – det gör stor skillnad för smaken jämfört med bak eller blockchoklad.  Jag lovar dig, den här kolan vill du inte vara utan!

Julkola med täcke av choklad

Portioner

ca 50 kolor

Tid

ca 90 minuter

Ingredienser

  • 50 gram smör

  • 3 dl strösocker

  • 3 dl vispgrädde

  • 1 1/2 dl ljus sirap

  • 2 msk kakao

  • En nypa salt

  • 150 gram mörk choklad

  • 50 gram vit choklad

Gör så här

  • Ta fram en tjockbottnad kastrull och smält smör. Blanda ner socker, grädde, sirap , kakao och salt. Låt koka utan lock under omrörning, tills smeten klarar ett kulprov.
  • Lägg bakplåtspapper i en liten form, ca 16×20 cm. Häll ner smeten och låt svalna.
  • Smält den mörka chokladen i ett vattenbad och den vita chokladen i ett annat vattenbad. Bred ut den mörka chokladen på kolan. Ringla sedan över den ljusa chokladen. Använd en gaffel för att försiktigt göra ett mönster i chokladen.
  • Låt stelna någon timme och skär sedan i bitar. Förvaras med fördel i frysen –  men ta fram en stund innan servering så den hinner mjukna.

Testa min smörkola med havssalt!

Saffranskola