6 drömresor

Att prata resedrömmar i dessa tider av kollektiv flygskam känns nästan tabubelagt. Men drömma kan man ju få göra ändå – och väldigt många resor går ju att göra med tåg. De flesta av mina drömresemål är inom Europa och helt klart möjliga att genomföra utan att sätta sig på ett flygplan. De flesta ställen jag drömmer om att besöka är sådana jag har läst om. Böcker är nämligen min bästa reseinspiration! Här kommer mina drömmigaste resmål.

Jag drömmer om att få besöka Jane Austens hus, som är inrett till ett museum. Jag är ju en Jane Austen-nörd av rang. Har läst hennes verk både framlänges och baklänges flera varv så att besöka platsen där böckerna skrevs vore magiskt! I samband med det skulle jag också vilja åka norrut och uppleva Lake District. Och stannar jag ytterligare en tid kan jag ju kombinera det med att se en massa engelska trädgårdar som Sissinghurst och Houghton Hall Walled Garden. Tåg till England verkar bara funka om man reser över Paris. Men båt från Sverige vore ju drömmen. Fram tills 2006 verkar det ha gått en färja mellan London och Göteborg. Tänk att kunna ta nattåget ner till Göteborg och sedan båten över till London. Hur smidigt!?

Jag vill också besöka Amsterdam och Anne Franks hus. Se platsen där hon och hennes familj gömde sig och som idag är ett museum. Det har jag drömt om sedan sjuan när jag läste Anne Franks Dagbok. Det vore säkert en ganska omtumlande upplevelse och som motvikt skulle jag också passa på att besöka Keukenhof utanför Amsterdam, som är världens största vårträdgård. Med enorma mängder lökväxter som planteras varje år. Här skulle jag bara gå runt och insupa inspiration.

Bila längst den amerikanska västkusten är också något jag drömmer om. Börja i San Diego och köra upp till Seattle. Hela familjen inproppad i en bil. Vara borta 3-4 veckor och stanna och uppleva allt vi vill längs vägen. San Fransisco känns prioriterat.

Efter förra vårens tågluff är vi superpeppade på en ny resa och jag tror att rutten kommer vara Österrike, Ungern och Slovenien. Finns så mycket vacker natur och att ta tåget vore svårslaget. Har aldrig varit i Wien heller så den staden vill jag uppleva. Känner en väldig fascination över Wien som jag tror grundlades när jag som fjortonåring läste Hotel New Hampshire av John Irving.

Någon gång vill jag åka till Kenya igen. Jag och Malin Wollin besökte Masai Mara i Kenya 2016 – efter att vi varit i landet tillsammans UNICEF. En magnifik plats, särskilt där vi bodde på Entumoto. Någon gång skulle jag vilja visa barnen det. Åka som jag och Malin, runt i naturreservatet i en fönsterlös bil och komma i närkontakt med lejon, noshörningar och giraffer. Sova i ett tält där elefanter klampar omkring utanför om nätterna och det är utegångsförbud efter mörkrets inbrott, på grund av alla farliga djur. Att ta hela familjen till Kenya och Masai Mara är dock ingen budgetresa. Tvärtom. Det skulle vi behöva spara till i mååånga år. Men kanske, kanske när barnen är större att vi kan åka dit.

Jag är ju svårt förtjust i öar. Trysunda vid Höga Kusten är vackrast av dem alla men även ön Ven har en stark dragningskraft på mig. Enbart tack vare Alice Lyttkens memoarer som jag slukade i gymnasiet. För två år sedan fick jag möjlighet att förverkliga drömresan tillsammans med min syster. Och första anhalt var gården som Alice en gång bodde på. Där stod jag och glodde en lång stund. Nå, nu skulle det ju inte handla om resor jag gjort utan som jag vill göra. Och en annan ö jag verkligen vill besöka är Bornholm. Jag kan inte förklara varför just den ön känns så lockande – men det känns som den perfekta platsen för en cykelsemester.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

67 kommentarer på “6 drömresor”

 1. Det gick båtar förr till London, tyvärr var det ökända som partybåtar så jag som 14 åring tillsamans med min kompis fick flyga för våra föräldrar ville inte vi skulle åka båten.

 2. Jag var i Amsterdam för några år sen (åkte då båt från England – tips!) och förstod då hur litet Europa är, framförallt med norrlandsögon sett. Ett par timmar med tåg från Amsterdam och man kom Jättelångt. Till flera andra länder. Inte alls som mellan Vilhelmina och Umeå, bara. Härligt uppvaknande 🙂

  Och Anne Franks hus, oj, vad mäktigt!

  1. Japp, som skåning är jag rätt medveten om det. Berlin är lika nära som Stockholm. Och till Amsterdam skulle det ta 10 timmar att köra, att jämföra med tex Luleå som skulle ta 16 timmar. Sverige är långt 🙂 Bra att det finns mycket fint att upptäcka på vägen upp eller ner.

 3. Jag drömmer om

  Hurtigruten
  Island
  Wien
  Prag

  De två sista har jag varit i men bara som hastigast för ca 20 år sedan så det känns inte som att jag varit där på riktigt. Sedan är jag rätt flygrädd så Island känns rätt kört.

   1. Då kommer nästa problem.. Jag blir sjösjuk och jag vet inte hur lyckat det blir att gå runt dåsig av sjösjuketabletter i x antal dagar.

    Jag föredrar kort och gott att resa på marknivå.

   2. Några kompisar till mig tog båten till Island i somras och de sa att det var riktigt ovärt. Dåliga och trånga hytter, svindålig (och dyr) mat och i allmänhet bristfällig service. Island var fantastiskt dock.

   3. Det går att åka reguljärfärja från Danmark, http://www.smyrilline.se , men man måste boka sjukt tidigt. Plus för att man kan ta med bilen om man vill. Det är det enda alternativet som jag har hittat när jag har letat.

  1. Bor i Norge och jag har mött flera äldre kvinnor som tagit hurtigruta i Norge och tycker den har varit långtråkig (!?). Har nämligen också haft det som dröm men har nu tänkt om lite. Drömmer nu om att bila runt mer i fantastiska Norge när barna blivit större.
   Men Hurtigruten har också båtturer till Island, Grönland, svalbard mm. Det verkar ju spännande! Så Island är inte kört för dig 🙂

   1. Jag har rest med Hurtigruten två gånger och det var fantastiskt. Men man förväntar sig att det ska va som en traditionell kryssning med massor med underhållning på kvällarna etc, så kommer man kanske bli besviken. Fokus ligger mer på mat och naturupplevelser, och jag tycker det lite långsammare tempot ombord har varit underbart.

   2. Åkte i oktober 2018, fantastisk resa Bergen – Kirkenäs… lugnt, väldigt god mat, inget för barnfamiljer, norrsken, bara sitta och njuta av resan, tid att läsa en bok, åka till Nordkap, se dessa underbara berg….. vi vill gärna åka igen på en annan årstid.

   3. Åkte Hurtigrutten i höstas, men bara mellan två städer för att sedan göra annat. Och mina 4 timmar på Hurtigrutten räckte mer än väl. Väldigt segt.

 4. Jodå, man kunde under många år åka båt mellan Göteborg och Harwich. Tyvärr lades linjen ner efter att passagerarantalet minskade år efter år. Det fanns t o m en klubb, som turade mellan Gbg och Harwich varje vecka. Jag har åkt t o r (med semester i England mellan turerna) och det var en jättemysig resa. Hoppas den tas upp igen!

 5. Tips til Jane Austen-reisen: i april blomstrer bluebells overalt her i England, og spesielt nede i Hampshire der man kan besøke huset hennes i Chawton. Veldig søtt! På vei nordover kan man jo selvfølgelig ta turen via Bath og se på enda mer Austen (bonus: dra til Stourhead og Cotswolds), men jeg vil kanskje heller slå et slag for å ta turen via Chilterns og besøke huset til Roald Dahl, som er et veldig søtt, veldig barnevennlig museum. Og på veien derfra finnes jo mitt vakre Oxford, og underveis mot lake District burde man absolutt stoppe i Peak District, spesielt ved Pemberley, eh, Chatsworth og bare nyte hagene og alle locations <3

 6. Anne Franks hus i Amsterdam var en väldigt stark upplevelse. Fastnade vid en detalj, de urklippta tidningsbilderna på kungligheter som Anne nålat upp på väggen ovanför sängen. 💔 Kändes verkligen som att man var nära henne! Amsterdam generellt är otroligt mysigt. Och lättillgängligt med tåg 😊

 7. Slovenien är fantastiskt vackert! Vi var där i september och bodde i Bled, besökte också sjön Bohinj och både vandrade och cyklade runt i trakten. Nu planerar vi att åka till Montenegro nästa höst.

  1. Jag var i Bled för fem år sedan – vilken underbar plats! Längtar tillbaka varje sensommar…baden i det turkosblå vattnet, de långa promenaderna, roddturerna ut till ön. Och den totala avsaknaden av shopping, det fanns ju verkligen ingenting!

 8. Till London vet jag inte men man kunde iallafall åka med DFDS från Göteborg till Newcastle via Kristiansand i Norge. Det gjorde jag med jobbet, måste ha varit 2005 eller 2006, precis innan DFDS lade ner i Sverige. Det är riktigt tråkigt att inte det går att åka båt till England längre, är ju ett mycket bättre alternativ än att flyga!

  1. Finns tyvärr inga båtförbindelser Skandinavien-England längre. I gruppen Tågsemester på FB får man svar på allt mellan himmel och jord, bland annat även detta – fast det rör båt och inte tåg:)

 9. Jag tillbringade alla mina somrar som liten på Bornholm då min farmor kommer därifrån, en helst fantstisk ö under sommarhalvåret! Dock skulle jag aldrig få för mig att cykla på ön för herregud vad det är backigt och blåsigt och stretigt! Alla förutom öborna verkar tycka att Bornhom är det ultimata cykelparadiset innan de testat 😉

  1. Känner igen mig! När jag och min sambo planerade resa till Bornholm var vi först inne på cykel men bestämde oss till sist för bil, vilket vi inte ångrade. Backigt, blåsigt och större än vad vi hade förväntat oss. Tyckte synd om alla barnfamiljer som slet med cykelkärrorna i uppförsbackarna 🙂 Men en helt fantastisk ö med underbar natur och människor är det! Rekommenderar varmt till alla!

  2. Det høres idyllisk ut med hver sommer på Bornholm.

   Jeg var på sykkelferie på Bornholm med familien min da lillebroren min var 7. Det var ingen problemer, en kjempefin ferie som jeg har lyst til å gjenta med mine egne barn. Kanskje vi var heldige med været den sommeren. Jeg er oppvokst på den nordnorske kysten, og syklet overalt da jeg bodde hjemme. I bakker og vind. Vi har gjerne litt bedre sykler enn danskene da, hehe.

  3. Jag är uppväxt i Ystad, men åkte aldrig till Bornholm som barn trots att färjan gick därifrån. När jag var 25 år åkte jag och min nyblivna pojkvän dit på vår första semester tillsammans. Blev min värsta semester någonsin på grund av att vi fick cykla i ösregn och blåst hela veckan vi var där, i juli!!! Bornholm är väl ön där det nästan aldrig regnar? Idag har jag och pojkvännen som blev min man varit gifta i 20 år! Vi sa det redan då, klarar vi detta klarar vi livet tillsammans för evigt….:)

 10. Vandringsresa till Alperna och till Skottland ligger högst på min lista. Får dock vänta med det i cirka 10 år…tills barnen blivit större

 11. Det här med flygandet…

  Mitt mål är att

  1. aldrig flyga inom kontinentet. Alltså, bara tåg inom Europa, eller om man någon gång skulle få för sig att flyga till USA eller Afrika så får det bli tåg, buss och båt inom kontinenten. Just nu bor vi själva i München och har det rätt så förspänt med våra tågresor, det måste man ju säga. Vi kan ju faktiskt dra iväg på en weekend till Budapest med tåget. Något som är svårt uppifrån Västerbotten… Däremot så har vi långa resor för att besöka familj och vänner hemma i Sverige. Och då åker vi uteslutande tåg.

  2. “Spara ihop” flygresor. 2017 flög vi till Uzbekistan. Tanken är att ett flyg (då interkontinentalt, se punkt 1) vart 4e-5e år låter vettigt. Med bebis på väg som inte precis kommer uppskatta Bolivia eller Shanghai utan kanske helst vill picknicka på en stenknalle känns det som att det kanske kommer bli än mer sällan.

  Jag tror alltså inte på att vi ska störtförbjuda drömresor. Men det måste bli ett slut på weekend- och slentrianflygande samt mycket av jobbflygandet som ofta är onödigt. Det är ju knappast 18-åriga backpackern som dröm om Sydamerika halva sitt liv och som väl där hankar sig fram med bussar och skrangliga tåg som är boven i dramat.

  Men en kvot. Och såklart, information. Gör det tvunget att informera om koldioxidutsläpp på varenda biljett, varenda kvitto och vid varenda resesökning. Det ska vara som ursprungsmärkning på köttet (förresten vore det väl vettigt om köttet också hade samma koldioxidmärkning, antingen påtryckt eller inbäddat i QR-koden).

  Min nästa drömresa är förresten Titikakasjön. Och sedan tågresa genom Ryssland (det går tåg direkt till Moskva från Paris). Om det blir transibiriska eller inte det återstår att se. Och såklart, etapp 2 på Kungsleden, kanske redan nästa år beroende på vad bebis är för typ av filur 🙂

  1. Jag håller på att planera en tågresa med familjen från Kiel till södra Spanien. Hur går man tillväga för att köpa tågbiljetter? Är det bara resebyrå som gäller? Tacksam för tips!

   1. Gå med i tågsemestergruppen på facebook 🙂 och sök på ditt resmål (eller bara på Spanien).

    I allmänhet vore en början att gå in på bahn.de och söka på din resa: t.ex. Stockholm-Malaga (38h nånting minst) och sedan försöka pussla ihop resan litegrann. Biljetter till Sverige-Tyskland är billigast över just bahn.de (men det går bara att boka från vissa speciella stationer online – typ storstäder i södra Sverige och stora järnvägsknutar som Alvesta eller Nässjö). Till Frankrike går det också att boka över dem. Om det går hela vägen till Spanien vet jag inte. Men resan måste ha början eller mål i Tyskland = man måste boka två biljetter.

    Jag hade researchat lite i tågsemester-gruppen (de blir inte jätteglada om man ställer en fråga som redan ställts) och sedan jämföra om det är billigast med interrail eller med en kedja av anslutande biljetter. Blir det en hel hög med biljetter och korta byten osv. då skulle jag ta och kontakta en resebyrå. Resebyrån i Kalmar är nog den som är vanligast men det finns flera som bokar tågresor.

    Själv åker jag alltid Växjö-München eller Alvesta München eller tvärtom och det är alltid billigast direkt över bahn.de. En resa med flyg kostar som minst 1800 sek (flyg med byte i Amsterdam) ToR och med tåg runt 900 ToR (eller 1200, jag har rabattkort på 25%).

    Lycka till med din resa!

    1. Ah, sorry, från Kiel ser jag, det är ju inte alls Sverige :D!

     Talar ni tyska? Jag skulle ringa till bahn och fråga. Antingen säljer de kanske biljetter hela vägen till Spanien eller så kan ni kanske ta en paus på en dag i Paris och sedan ta en ny biljett Paris-södra Spanien från franska järnvägen.

     Tipset med tågsemester på fb är fortfarande starkast 🙂

    1. Tack Marion och Karolina! Vi har hittat alla resor men krånglet är att köpa dem. Jag har precis kontaktat två resebyråer kring detta för att be om offert: tågbokningen och Kalmar resebyrå. Vi bor på västkusten och kommer ta tåg eller buss hemifrån till Göteborg och sedan färja från Göteborg till Kiel, eftersom det var så himla svårt att åka tåg förbi Danmark när jag sökte. 2009 gjorde jag en liknande resa och då fanns nattåg Köpenhamn-Köln, men det verkar inte finnas längre.

     Bahn lyckas inte ge prisinfo Köln-Lyon och därför valde jag att kontakta resebyrå. Detta måste bli Mycket Enklare och EU får faktiskt ta och fixa detta, för ja.. hur ska det annars gå?

     TACK än en gång för era svar! 🙂

  2. Precis så. Gillar verkligen idén med kvoter. Och att spara inte bara pengar utan utsläpp till sina eventuella långresor, som kanske då kan bli av var sjunde eller åttonde år ungefär. Längtan är också bra grejer.

 12. Jag läste nyligen att det är lika dåligt för miljön att ta färjan som flyget, vet inte om det stämmer men tråkigt i så fall för då återstår ju verkligen bara tåg och buss…

  Det borde väl gå att ta sig från Amsterdam till England? Kanske kan kombinera de två resmålen 🙂 Har varit i Amsterdam och Keukenhof två gånger och kan verkligen rekommendera det. Supermysig stad, och att tillbringa en dag bland tulpaner i alla regnbågens färger är magiskt.

  1. Min tanke är att det gäller att ta det fartyg som, om än inte perfekt, har mest förbättringspotential. Färjorna har mycket mer potential än flyget. Filter blir bättre, motorerna blir effektivare osv. Snabbförjor är fortfarande ordentligt smutsiga men det verkar i alla fall finnas en realistisk chans att de blir renare.

   Däremot, om färjetrafiken ställs in för att folk tar flyget (det som hände med englandsfärjorna), då är det svårt att få tillbaka dem – även när bränslet blivit ännu bättre, utsläppen än renare – speciellt om flygen ska fortsätta få flyga subventionerade.

 13. Enligt instagramkontot resareko kan man åka tåg till London via Köpenhamn – Hamburg – Köln – Bryssel – London på en dag, så kanske 1,5 dygn från Umeå om man övernattar i Köpenhamn?

 14. Amsterdam är ett fantastiskt resmål! Till din lista på saker att besöka måste dock Our Lord in the Attic och Van Gogh-museet adderas. (Det första funkar bra även för barn då det är mycket klättra i trappor. Det andra funkade så där med en 4-åring som helst ville springa omkring och en mamma som ville stå länge framför varje tavla.) 🙂

 15. När jag skulle plugga i England körde jag och min kompis från Stockholm till Stavanger och tog bilfärja därifrån till Newcastle. Sedan körde vi söderut därifrån 🙂
  När jag flyttade från England körde jag och mitt ex, vi tog en bilfärja från London, till Danmark (minns inte vart) och körde norrut efter det. Tror att de färjorna måste finnas än idag. Krävs att man har transport efter det också, tex bil då. Men det är jättekul att kunna bila på det sättet tycker jag, speciellt om man är fler än 2 personer så det kanske blir lite miljövänligare 🙂

  1. Tror inte de färjorna finns kvar. Min mans familj bor i England och vi har tidigare åkt Esbjerg-Harwich men när jag kollade hade de tagit bort:( men man kan ju köra Danmark -> Calais och ta tågtunnel till Dover!

 16. Spännande att läsa om dina resedrömmar! Jag har mycket Sverige på önskelistan just nu, SÅ många platser att upptäcka – särskilt i norra delen av landet. Höga Kusten är en plats som lockar extra mycket.

  1. Apropå Chatsworth och böcker måste jag bara lämna ett boktips – ”De osannolika systrarna Mitford” av Cecilia Hagen. Perfekt om man är lite insnöad på England, ”upper class” och otroliga och dessutom sanna människoöden!

 17. Är skåning och har nyss varit på skidresa i Dalarna 🙂 I sommar blir det tåget till Köpenhamn och tivoli. Räcker fint för mig.

 18. Låter fantastiskt! Mina drömresor just nu är:
  – Island, hyra bil och roadtrippa
  – Lofoten, via Narvik nattåg från Stockholm
  – Vandra i Schweiz i en månad typ. Älskar Schweiz.
  – Svalbard
  – Transsibiriska järnvägen
  – Vandra/backpacka på Nya Zeeland
  – Åka båt från Europa till Nordamerika
  – Vandra i Kanadensiska nationalparker

 19. Bilden med kyrkan på ön tror jag bestämt kommer från Bled i Slovenien. Vi var där förr-förra sommaren. FANTASTISKT ställe!!! Lätt vackraste platsen jag någonsin sett… Fina vandringsleder i nationalparken i bergen också!!

 20. Oh, vilka drömresmål! Böcker kan ju verkligen få en att längta att se miljöer. Prins Edwards Island drömmer jag om att se och det kan jag bara tacka Anne på Grönkulla för! Nu är det dags att läsa de böckerna för dottern. Allt väl till Dig och de Dina samt bebisen i magen!

 21. Försökte åka båt till storbritannien när askmolnet hindrade mig från att flyga tillbaka till skolan i Skottland. Jag tror det var möjligt då men hade tagit flera dagar och kostat massor.

  Jag ser en hel del här i kommentarsfältet om flygkvoter, typ en långresa vart X år. Jag och min man är från olika kontinenter och har därför halva familjen i Sverige och halva i USA. Det är dyrt nog för oss som det är att se den del av familjen som inte bor där vi bor ca en gång om året.

  Något som nog kunde ha mer inverkan är att kraftigt begränsa jobbflygande. Jag arbetar tillsammans med konsulter där tom de mest juniora flygs till Tyskland över dagen för ett 2h möte. Tycker man det ger mening från ett ekonomiskt perspektiv är det alldeles för billigt för företag att flyga sina anställda kors och tvärs.

 22. Skottland Clara! Åk till Skotska högländerna någon gång och jag lovar att du blir förälskad.

 23. Låter som härliga resor – i synnerhet Jane Austen-resan. Från ett fan till ett annat vill jag därför tipsa på Austen-podden som finns på Soundtrack!

  Min kompis och jag driver den ihop, av Austen-nördar till densamma.

 24. Vi var i Amsterdam när jag var så där en fem år, och besökte Anne Franks hus. Mamma och pappa läste boken högt för min syster och mig om kvällarna, minns det väldigt starkt alltihopa.
  Åkte färgan till England när jag var 15 och skulle på språkresa. Två killar i 25-årsåldern bjöd oss på sprit och berättade för oss om livet haha. Vi hade jättekul, de var snälla.
  Drömmer också om England nuförtiden, landsbygden där, och Cornwall! Fast skulle väl bli besviken för att det inte är 1700-tal som i Poldark..

 25. Jag känner mig inte helt säker på hur man tänker med klimatkompensation vid flygresor. Planet skulle ju ha gått även utan mig ombord så även om det är bra att folks flygande minskar, så kan jag ju kanske inte tillgodoräkna mig några “pluspoäng” för att jag inte tar ett flyg som jag tänkt ta. Eller? Just där och då blir det ju samma utsläpp i världen vare sig jag är med eller inte. Är det kanske till och med bättre att klimatkompensera än att varken flyga eller klimatkompensera? Personligen känner jag mer tillfredsställelse av en inställd bilresa. Det blir så himla tydligt att jag kan starta och köra min bil från punkt A till B eller INTE starta och köra min bil från punkt A till B.
  Jag förstår att flyg är en miljöbov, jag vill bara poängtera det. Sedan tror jag att bättre bränsle kommer krävas i framtiden, för resandet kan kanske minska men flygandet aldrig upphöra.

  1. Utbud och efterfrågan! Flyg och flygrutter inställs hela tiden pga för litet passagerarantal! Tänk om varenda en flyget tänkte likadant, att flyget går ändå? Flygbolag upprätthåller inte olönsamma rutter.

   1. Sant, och att flyga till Thailand är verkligen ingen mänsklig rättighet – men jag önskar ändå att affärsresor med flyg Sthlm-Gbg kunde minska tex så kanske familjer kan flyga långt på semester ibland. Sjukt många jobbresor verkar onödiga då man antigen kan tågpendla eller ha möten via nätet.

 26. Drömmer om att åka runt antingen i UK eller Irland med tåg och buss. Jag har varit på hyfsat många ställen i norra England och i London men aldrig tex sett områdena i södra delarna i övrigt och aldrig besökt Wales. Skottland har jag besökt men bara Glasgow så där finns det saker att se också. Irland vill jag också se, har bara haft en weekend i Dublin för 12-13 år sedan och jag drömmer om att återse den staden. Jag skulle gärna åka runt och se andra delar av Irland också men jag vet inte riktigt vad jag skulle se i så fall ännu, jag har inte gjort någon research. Det som är bra med båda dessa länder är att de är rätt små så det går ganska fort att resa från en plats till en annan så man kan se många ställen utan att känna sig alltför stressad. Jag åkte 10 dagar med en kompis för ganska länge sedan men vi hann utan att stressa se London, åka ångtåg från Pickering och se lite småorter längs den tågsträckan, Scarborough och York. Det kändes inte stressigt men med barn hade jag nog skippat antingen Scarborough eller York tror jag lagt till en extra dag i den stad jag valt plus en dag till i London.

  Andra ställen jag gärna vill se är Prag, Berlin och Wien. Att båtluffa i Grekland eller någon annanstans vid Medelhavet skulle jag också gärna göra och jag skulle gärna vilja se USA på något sätt.

 27. Kom precis tillbaka från morgonens gamedrive i Masai mara, verkligen underbart! Nu paus några timmar och sen ut på savannen igen!

 28. Glad att du skriver om Trysunda! Där gifte vi oss i det lilla kapellet, en underbar dag 2005! Håller med om att det är den vackraste av öar! Bornholm har kommit att bli en favoritö. Var på cykelsemester för länge sedan och har nu återkommit några gånger med familj! Alldeles särskilt älskar vi Gudhjem!

 29. Tycker du skall ta familjen över till Gotland! Man behöver ju inte åka mitt på sommaren när alla andra är här, här är vackert vår, höst och… nja, kanske inte vinter då 😉 (Inte om man jämför med dina vintrar i alla fall…)

  /Gunilla

 30. Åh jag blir också så inspirerad av böcker när det gäller resor. Om du inte läst Rosamunde Pilchers böcker Midvinter och September så gör det! Massor med Englands- och Skottlandsmys, dimmiga hedar, baljor med te och brasor. Blir så sjukt sugen på att åka till engelska landsbygden när jag läser hennes böcker!

 31. Som stor Jane Austen nörd själv kan jag intyga att hennes hus är väl värt att besöka för dem som är intresserad. Även Bath är fantastiskt,speciellt om man är där i September under Jane Austen festivalen! För mig ett av årets höjdpunkter sedan många år tillbaka!

  Långa tågresor är också underbara! Har åkt ett par långa i USA (en från SAN Diego till Eugene och en från Chicago till Seattle) och fått blodad tand! Ett sånt fantastiskt sätt att uppleva ett land på! Man fårså mycket bättre känsla för landet, och inser också hur stort det egentligen är! Nu är listan på långa tågresor jag vill göra lång.. Transmongoliska, Indian Pacific (kust till kust i Australien) och Rovos Rail i Sydafrika för att nämna några. Härligt att drömma i alla fall… 🙂

 32. Och jag som bor en stenkast från Bornholm har aldrig varit där. Men väl i Schweiz. Kom just hem. Härligt var det verkligen!