Gula köksdrömmar

Vad det lider måste vi måla om luckorna i vårt kök. De börjar bli slitna och färgen flagar. I dagsläget är luckorna lindblomsgröna och insidan av skåpen solgula. Men när vi ändå måste måla om dem så kanske de får byta färg. Bara för att det är så roligt att kunna variera sig!

Den färg jag i sådana fall lutar åt är gul. Det är nämligen något visst med gula kök. Jag inser att jag faktiskt är lite besatt av dem – när jag ser alla gula kök som jag publicerat på mitt inspirationskonto @underbaraboning

@erikashus

Erika har så många fina bilder i sitt flöde. Och det här köket tar nästan första pris. Så gammaldags och vackert. Nej kanske inte så praktiskt i ett hus man bor i jämt. (Arbetsbänken ser låg ut). Men väl i en sommarstuga. Älskar de sneda små luckorna, vägglisterna där tallrikar och cremegula kockumsprylar förvaras. Dessutom är det himla gulligt med konsollhyllorna i samma färg, med små virkade kantband. Mums!

@byggbogarna

Hemma hos Byggbögarna är det också fantastiskt fint. Jag älskar boaseringen i mörkt trä, ihop med de gula luckorna. Och sättet att vika mattan på. Precis så gjorde min farmor också. Trasmattor måste förresten vara världens bästa golvbeklädnad? Hoppas fler börjar använda dem igen!

@trudelindland

Sött så man nästan får ont i tänderna. Vid den här diskbänken står jag gärna och sätter en deg kanelbullar. Med matchande katt som sällskap.

@janne_paalandet

Ett gult utekök kan funka för den som inte får till det gula inomhus. Extra vackert ihop med den röda väggen.

@wheretheforestends

Vill ha precis varenda pinal i det här köket. Så fint med marmorn som går upp i bakkant. Och den nedsänkta plåtdiskhon. Dessutom är det otroligt vackert med enkla konsolhyllor istället för överskåp – och så blandat porslin i en skön mix.

@ulrikakarin

Det här köket är väl det som tidsmässigt ligger närmast mitt. Och prick den här gula nyansen skulle jag kunna tänka mig. Tycker också mycket om att den gamla linoleummattan fått ligga kvar på golvet. Gamla linoleumgolv med roliga mönster är svåra att klå. Vi hade det i vårt skafferi när vi flyttade in. Men idag är det en del av matrummet och därför fick golvet kastas ut.

@robert_danielsson

Men kolla här så bedårande. Med såpburken och disktvagen. Den lilla kopparkranen och den gamla klassiska kakaoburken.

@bengtssonliv

Och titta vad fint det är att kombinera gult med grönt! Den där trevåningsbúrken som brukar kosta en förmögenhet på loppis passar perfekt in.

@sullkullan

Har man inte möjlighet att måla ett helt kök gult kan man göra som Sullkullan och måla ett skåp. Här i en bjärt och “modern” gul färg. Vilket underbart utropstecken!

@vintageinteriorxx

Jag avslutar med ett tips på ett kök som istället för gula luckor fått gul vägg. Fin rutig fondtapet som matchar med pinnstolen. Också ett tjusigt sätt att föra in gult i sitt hem.

Underbara skafferier

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “Gula köksdrömmar”

 1. I vår första gemensamma lägenhet tapetserade vi köket med knallgula tapeter, folk tyckte vi var lite galna då men alla blev sedan positivt överraskade för det var som att solen alltid sken hos oss!

 2. Åh! I mitt förra kök hade jag gult och vitt kakel, satt schackrutigt stående på hörnen som romber. Det var så fint och jag saknar det…. Gul fondvägg hade vi också, och gula dynor.
  Och när jag var barn var våra sextiotalsköksluckor påskgula.
  Gult är fint i kök, som ett ständigt solsken!

 3. Kan bara hålla med! Färg är underskattat, gult är så fint, eller grönt, den där Kockumsgröna randen i färg på luckor…. Å eftersom jag jobbar med att väva trasmattor så kan jag hålla med, trasmattan är på väg tillbaka, en riktig klassiker! Såpskurade golv, trasmattor, vita spetsgardiner och bara fötter <3

 4. Ja, gudars så fint! Kanske du rentav ska klämma till med en gul björklasering! 😮😍

 5. Gula kök är så fint! Enligt feng shui är det dessutom bra för aptiten och stimulerar matsmältningen, en perfekt köksfärg med andra ord! 😊

 6. Jag älskar gult! Finns väl inget jag blir så glad av som gula inslag i hemmet, i en outfit etc. Önskar att jag kunde sporta gult i klädväg, men det gifter sig sällan bra med min hudton 🙁

 7. Jag älskar att växla färg i köket efter årstid. Jag har 4 olika ”årstidslådor” i förrådet med pynt , textil, krukor, gardiner , dukar osv för varje årstid. Just nu har jag gula gardiner, alla krukor är påskgula, påskbonaden är uppe, mattan är grön. När sommaren närmar sig blir det mera grönt ihop med rosa .senare mitt i sommaren har jag kvar det rosa som då kombineras med turkos matta och turkosa krukor. I september kommer en mörkblå matta in och blå gardiner som allt eftersom hösten går kombineras med orange som är höstens färg. Ja och julen är förstås helröd. Jag har en ljusgrå tapet och neutrala köksskåp. På så vis blir variationen påtaglig och det är alltid roligt att hämta fram ”årstidslådan” från förrådet. För varje år samlar jag på mig lite mer till varje årstid och förändringen blir lika härligt påtaglig på min inglasade balkong som i vardagsrum och kök. Barnen tycker det är kul. ”Åh mamma har du fått upp påskpyntet.”

 8. Så fina kök! 🙂

  En fråga till dig Clara, skulle vilja höra dina tankar om att överta hus som finns i familjen. Vet att du ibland gjort inlägg om hur betydelsefullt det är för dig att besöka din mormors och farmors hus. De verkar finnas kvar i familjen, mer eller mindre obebodda om jag förstått det rätt? Hur som helst, min fråga till dig (och mitt dilemma) är, hur skulle du göra om du fick möjlighet att överta och flytta till något av dessa hus? Och att de annars skulle säljas till någon utom familjen.

  Jag tänker inte på det ekonomiska, utan bara det känslomässiga helt bortsett från ekonomi.

  Om du flyttade dit, skulle du då bevara huset som det är nu, eller anpassa det efter dina egna behov och önskemål som de ser ut nu?

  För min del tycker jag det skulle vara s svårt att göra ändringar, att riskera att “förstöra”. Vill vörda och bevara minnet, och inte heller riskera att göra släkten ledsen/besviken/upprörd. Till saken hör också att jag är en ganska nostalgisk och sentimental person… 😉

  Samtidigt känner jag en så otroligt stark längtan efter att få ha mitt eget hus, att få uppfylla min egen husdröm. Går det att kombinera med att överta familjens hus? Alternativet är kanske att sälja huset istället, men det känns också sorgligt.

  Hur skulle du resonera om du var i samma situation?

  Ha en fin helg!

  1. Jaa skriv gärna om det! Just detta atr kunna ha kvar hus skulle vara en sån lyx för mig, men det är inte möjligt i min familj eftersom de hus de är fråga om inte precis ligger i glesbygd.

 9. Jag för min del har både gula luckor och gul tapet. I tapeten finns också lite gröna blad. Trivs så bra med mitt kök vilket gör det svårt att göra om även om det skulle behövas hos oss också 😀

 10. Bare en liten advarsel: gult er den fargen insekter tiltrekkes mest av. Faktisk. Og det er ikke alle insekter man like gjerne ønsker velkommen på kjøkkenet….

 11. Vilka fina kök på bilderna! Gult kommer nog passa fint även i ert kök. Jag fillar öven kulörten ni har på luckorna nu, men jag skulle verkligen inte kalla lindblomsgrön?

 12. Mitt barndomshem, ett kronotorp byggt 1963, hade ljusrosa nederskåp och gula överskåp. Senare blev de klart mörkgröna, men när jag tänker tillbaka är det oftast de rosa och gula skåpen jag ser.

 13. En duktig målare sade en gång att i kök med ljus från söder passade det särskilt bra med gult.

 14. Ja heja trasmattor! Och helst den, om jag får säga det, äkta trasmattan av återbrukade textilier. Och på köpet stödjer man små textilhantverkare när man köper handvävda trasmattor

 15. Målade mitt kök gult i februari (i panik över att de tidigare grå väggarna liksom tog det grådassiga vädret in i mitt hem!) och är supernöjd med färgen. Likadant kök som @bengtssonlivs och ditt, men blev gul bas mot vita skåpar. Det trista är dock att golvet täcks av en beige linoleummatta som tyvärr gör sig riktigt dåligt mot väggfärgen… Vet inte riktigt vad jag ska hitta på? Tänker trasmattor, men kanske någon har nåt annat tips?

 16. Älskar gula kök, känns så varmt och ombonat och blir så fint när solen lyser in! Tapeten på sista bilden är helt fantastisk 😍
  Trasmattor är en självklarhet i köket, allra helst vid diskbänken där man står mycket, så skönt för fötterna 🙂 Dock går det aldrig att hitta igen alla små bitar man tappar ner från diskbänken på en färgglad trasmatta… 😅
  (Vill även passa på att ge en stor tumme upp för dessa inlägg, så mysigt och inspirerande med alla fina bilder och de korta reflektionerna kring dem!)