Den ultimata fruktsalladen

Fruktsalladen är en så himla underskattad och bortglömd efterrätt. Den måste få revansch! Mamma gjorde nästan alltid fruktsallad till efterrätt och vi suckade över detta tråkiga påhitt. Men nu vet jag bättre. Fruktsallad är ju så både gott, nyttigt och omtänksamt. Att skala, hacka och pilla tar ju faktiskt sin lilla tid. Men det kan det vara värt.

Nu ska du få receptet på den absolut bästa fruktsalladen. Men va?! Behöver man verkligen recept på fruktsallad? Nej. Såklart inte. Inga exakta mängder. Men här kommer mitt bästa tips för att få ihop en riktigt god sallad.

Genenrella fruktsalladstips

Blanda frukter med olika konsistenser. Något saftigt som apelsin, något crunchy som äpple, något mjukt och krämigt som banan, moget päron eller avokado (!). Någonting segt som russin och bitig som granatäppelkärnor. Variation är tricket. Det gäller också smak. Det ska finnans både syrligt och sött.

Lägg lite extra krut på att hacka frukten i fina små bitar. Jämna, nätta bitar är så mycket mer aptitligt och utgör en bättre sallad. Målet är ju att få med flera sorters frukter i varje tugga.

Servera salladen på ett fat eller i en vid skål. Då ser man den bättre. Fruktsallad är ju vackert! Om du däremot förbereder salladen några timmar innan servering kan den med fördel läggas i en djup skål. Som du rör om då och då f rån botten. Så att fruktsafterna marinerar frukten och salladen blir saftigare. Precis innan servering tömmer du över den på ett fat. Men låter vätskan bli kvar i skålen så att inte salladen känns blöt.

Ljummen frukt smakar mer än kall. Ta fram fruktsalladen ur kylen en stund innan servering så att den får rumstemperatur och blir godare. Undantaget är väl riktigt varma sommardagar då en iskall läskande fruktsallad är att föredra.

Banan, äpple och päron blir bruna och tråkiga efter en stund. Lite apelsin eller citronsaft hjälper till att hålla frukten ljus och fräsch längre.

Några olika serveringsförslag

Dofta över kryddor som vaniljpulver, kanel eller kardemumma.

Hacka ner fräscha blad från citronmeliss, mynta, svartvinbärsbuske eller doftpelargon. Och testa gärna lite färsk rosmarin till en fruktsallad med jordgubb. Så gott!

Rosta och hacka valnötter, mandel, hasselnötter. Eller kokosflingor och pumpakärnor. Strössla över salladen.

Dekorera salladen med några vackra ätbara blommor. Som ringblomma, pensé, rosor, blåklint eller syrén.

Att äta grädde eller glass till fruktsalladen är ju en klassiker. Men testa också att servera med keso, kesella eller creme fraische som vispats fluffig. Eller också lite vaniljyoghurt som först fått rinna av i ett kaffefilter.

En festlig fruktsallad får du om du lägger den i små glas och strax innan servering häller över lite bubblig läsk med citronsmak.

Eller så gör du en gino och river över vit choklad och gratinerar som hastigast i ugnen.

Torkad frukt i små mängder är supergott i salladen. Den sega konsistensen bryter av och till lite sura frukter ger den välbehövlig sötma. Hacka aprikos, plommon, russin eller mangobitar och lägg ner strax innan servering.

Våga blanda ner grönsaker i salladen. En krispig gurka är supergod ihop med frukt. En paprika som adderar lite skön bitterhet. För att inte tala om lite färsk hackad chilifrukt som ger hetta.

Balsamvinäger bryter av på ett härligt sätt till en riktigt söt sallad. Ringla över lite strax innan servering. Snyggt som tusan är det också!

Riv det yttersta gula skalet från en citron eller en lime. Blanda med lite juice från frukten och söta försiktigt med vit sirap eller honung. Låt stå och dra en stund och häll sedan över salladen.

För en extra festlig sallad – koka 3 delar dessertvin och 1 del honung försiktigt i en kastrull. Låt svalna något och häll över frukten. Låt därefter marinera 1-2 timmar i kylskåp innan servering.

Glöm inte sommarbären! En näve blåbär eller hallon är gott. Men också hjortron och vinbär. Eller varför inte lingon, när det kommit i säsong?

Ja, det var alla mina fruktsalladsidéer det. Har ni fler?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer på “Den ultimata fruktsalladen”

 1. Min styvmama alltid blandar ner mini marshmallows i fruktsalladen. Det blir så otroligt gott man liksom svimmar. Väldigt sött dock, men speciellt barn tycker det är riktigt roligt med lite godis mitt i fruktsallad.

 2. Håller verkligen med om att fruktsallad är bästa efterrätten! Går ju att variera hur mycket som helst efter säsong och smak. Brukar ibland koka en lag som du föreslagit med dessertvin men även blanda i lite muscovadosocker och hela kryddor såsom stjärnanis, kardemummakärnor, ingefära, kanel eller saffran eller en blandning av dem som får koka med ett tag. På vintern är det gott att låta någon frukt koka med i lagen såsom färska/torkade fikon eller äpple men därefter blanda med färsk frukt som apelsin tex. Tycker även att det är gott att dofta kanel över vispad grädde som tillbehör. Annars är flamberade bananer en fruktfavorit men det räknas kanske inte som sallad?!😊

 3. Jag brukar servera med turkisk yoghurt blandat med limeskal och limesaft, lite honung och kardemumma.
  Förra året fick jag tipset att strö rosépeppar över röda bär! Prova till jordgubbar ihop med yoghurtsås!!

 4. Svärmor brukar blanda vispad grädde med riven mandelmassa och servera till fruktsallad. Gott men sött, så fruktsalladen får gärna dra åt det syrliga hållet.

 5. Åh, älskar fruktsallad! Och gino! 😛 Håller med om att fruktsallad är en lite bortglömd efterrätt/mellanmål. Spännande tips du har, 👍

 6. I min barndoms klassiska fruksallad skulle en äggula vispad med en dl socker blandas med frukten, samt vispad grädde. Jag hittar ingen motivering till ägget, kanske krämighet? Lagade fruksallad i helgen av äpple, päron, mango, persika och banan. Istället för vispgrädde testade jag vispad kokosgrädde, och äggsockret. Utsökt!

 7. Jag älskar också fruktsallad ❤ Måste erkänna att jag blev rejält utmanad av detta inlägg! Hoppas jag vågar ta ut svängarna nästa gång…jag kan t.ex tänka mig att gurka är riktigt gott i en fruktsallad, men det känns också väldigt märkligt för mig.

 8. Tror du täckte in allt! Små bitar, många olika sorter, citronsaft o inget socker känns viktigast o min standard, m kokosflingor. Till o med mannen blir lyrisk! Tack för nya idéer kring tillbehör!

 9. Men vilka superbra tips på fruktsallad. Här hemma blir det alltid samma sak. Det vill säga banan, äpple,päron och apelsin. Och så russin såklart.

 10. Jag tycker det är gott med lite Apelsinblomvatten som man blandar i. Så gör min kusin i Frankrike 🙂

 11. Min barndoms fruktsallad var oftast ett paket med vanlijglass som dukades fram med olika byttor av upptinade bär, hallon, hjortron, blåbär osv. Då var det så vanligt men nu inser jag vilken otrolig lyx det var. =)

 12. Gammelmormor (och mamma därefter) marinerade alltid fruktsalladen i sockerdricka. Mums! Sen äts den med grädde

 13. När jag växte upp och insåg att jag inte behövde äta banan i fruktsallad och flygande Jakob så blev livet lättare – jag avskyr ju banan men älskar fruktsallad (och flygande Jakob)! Jag gör den oftast på basen ananas, mango och apelsin, och sen lite vad jag har hemma, och marinerar alltid i lite apelsinsaft och serverar vispad grädde/kokosgrädde till. Älskar att man kan välja bort det som inte är gott när man är vuxen!

 14. Tycker att fruktsalladen är så bra för att barnen kan fixa den nästan själva. 3-åringen får hacka det som går att hacka med bordskniv och 5-åringen klarar med överinseende det som kräver vassare kniv. Inte blir det små fina bitar, men vi har kul i köket.

 15. Jag river färsk ingefära över och blandar i, det ger en härlig friskhet (och lite sting beroende på hur mycket man tar) Ingefära går ju att skala och frysa in i lagom bitar och riva frusen.,det blir lite kallt om fingrarna men på så sätt behöver man ju inte kasta överbliven ingefära från nån maträtt.