Fruktsalladen Àr en sÄ himla underskattad och bortglömd efterrÀtt. Den mÄste fÄ revansch! Mamma gjorde nÀstan alltid fruktsallad till efterrÀtt och vi suckade över detta trÄkiga pÄhitt. Men nu vet jag bÀttre. Fruktsallad Àr ju sÄ bÄde gott, nyttigt och omtÀnksamt. Att skala, hacka och pilla tar ju faktiskt sin lilla tid. Men det kan det vara vÀrt.

Nu ska du fÄ receptet pÄ den absolut bÀsta fruktsalladen. Men va?! Behöver man verkligen recept pÄ fruktsallad? Nej. SÄklart inte. Inga exakta mÀngder. Men hÀr kommer mitt bÀsta tips för att fÄ ihop en riktigt god sallad.

Genenrella fruktsalladstips

Blanda frukter med olika konsistenser. NÄgot saftigt som apelsin, nÄgot crunchy som Àpple, nÄgot mjukt och krÀmigt som banan, moget pÀron eller avokado (!). NÄgonting segt som russin och bitig som granatÀppelkÀrnor. Variation Àr tricket. Det gÀller ocksÄ smak. Det ska finnans bÄde syrligt och sött.

LÀgg lite extra krut pÄ att hacka frukten i fina smÄ bitar. JÀmna, nÀtta bitar Àr sÄ mycket mer aptitligt och utgör en bÀttre sallad. MÄlet Àr ju att fÄ med flera sorters frukter i varje tugga.

Servera salladen pÄ ett fat eller i en vid skÄl. DÄ ser man den bÀttre. Fruktsallad Àr ju vackert! Om du dÀremot förbereder salladen nÄgra timmar innan servering kan den med fördel lÀggas i en djup skÄl. Som du rör om dÄ och dÄ f rÄn botten. SÄ att fruktsafterna marinerar frukten och salladen blir saftigare. Precis innan servering tömmer du över den pÄ ett fat. Men lÄter vÀtskan bli kvar i skÄlen sÄ att inte salladen kÀnns blöt.

Ljummen frukt smakar mer Àn kall. Ta fram fruktsalladen ur kylen en stund innan servering sÄ att den fÄr rumstemperatur och blir godare. Undantaget Àr vÀl riktigt varma sommardagar dÄ en iskall lÀskande fruktsallad Àr att föredra.

Banan, Àpple och pÀron blir bruna och trÄkiga efter en stund. Lite apelsin eller citronsaft hjÀlper till att hÄlla frukten ljus och frÀsch lÀngre.

NÄgra olika serveringsförslag

Dofta över kryddor som vaniljpulver, kanel eller kardemumma.

Hacka ner frÀscha blad frÄn citronmeliss, mynta, svartvinbÀrsbuske eller doftpelargon. Och testa gÀrna lite fÀrsk rosmarin till en fruktsallad med jordgubb. SÄ gott!

Rosta och hacka valnötter, mandel, hasselnötter. Eller kokosflingor och pumpakÀrnor. Strössla över salladen.

Dekorera salladen med nÄgra vackra Àtbara blommor. Som ringblomma, pensé, rosor, blÄklint eller syrén.

Att Àta grÀdde eller glass till fruktsalladen Àr ju en klassiker. Men testa ocksÄ att servera med keso, kesella eller creme fraische som vispats fluffig. Eller ocksÄ lite vaniljyoghurt som först fÄtt rinna av i ett kaffefilter.

En festlig fruktsallad fÄr du om du lÀgger den i smÄ glas och strax innan servering hÀller över lite bubblig lÀsk med citronsmak.

Eller sÄ gör du en gino och river över vit choklad och gratinerar som hastigast i ugnen.

Torkad frukt i smÄ mÀngder Àr supergott i salladen. Den sega konsistensen bryter av och till lite sura frukter ger den vÀlbehövlig sötma. Hacka aprikos, plommon, russin eller mangobitar och lÀgg ner strax innan servering.

VÄga blanda ner grönsaker i salladen. En krispig gurka Àr supergod ihop med frukt. En paprika som adderar lite skön bitterhet. För att inte tala om lite fÀrsk hackad chilifrukt som ger hetta.

BalsamvinÀger bryter av pÄ ett hÀrligt sÀtt till en riktigt söt sallad. Ringla över lite strax innan servering. Snyggt som tusan Àr det ocksÄ!

Riv det yttersta gula skalet frÄn en citron eller en lime. Blanda med lite juice frÄn frukten och söta försiktigt med vit sirap eller honung. LÄt stÄ och dra en stund och hÀll sedan över salladen.

För en extra festlig sallad – koka 3 delar dessertvin och 1 del honung försiktigt i en kastrull. LĂ„t svalna nĂ„got och hĂ€ll över frukten. LĂ„t dĂ€refter marinera 1-2 timmar i kylskĂ„p innan servering.

Glöm inte sommarbÀren! En nÀve blÄbÀr eller hallon Àr gott. Men ocksÄ hjortron och vinbÀr. Eller varför inte lingon, nÀr det kommit i sÀsong?

Ja, det var alla mina fruktsalladsidéer det. Har ni fler?

Glass, smoothie och slush med röda vinbÀr

Min mamma gjorde nÀstan alltid fruktsallad efter maten