Fruktsalladen är en så himla underskattad och bortglömd efterrätt. Den måste få revansch! Mamma gjorde nästan alltid fruktsallad till efterrätt och vi suckade över detta tråkiga påhitt. Men nu vet jag bättre. Fruktsallad är ju så både gott, nyttigt och omtänksamt. Att skala, hacka och pilla tar ju faktiskt sin lilla tid. Men det kan det vara värt.

Nu ska du få receptet på den absolut bästa fruktsalladen. Men va?! Behöver man verkligen recept på fruktsallad? Nej. Såklart inte. Inga exakta mängder. Men här kommer mitt bästa tips för att få ihop en riktigt god sallad.

Genenrella fruktsalladstips

Blanda frukter med olika konsistenser. Något saftigt som apelsin, något crunchy som äpple, något mjukt och krämigt som banan, moget päron eller avokado (!). Någonting segt som russin och bitig som granatäppelkärnor. Variation är tricket. Det gäller också smak. Det ska finnans både syrligt och sött.

Lägg lite extra krut på att hacka frukten i fina små bitar. Jämna, nätta bitar är så mycket mer aptitligt och utgör en bättre sallad. Målet är ju att få med flera sorters frukter i varje tugga.

Servera salladen på ett fat eller i en vid skål. Då ser man den bättre. Fruktsallad är ju vackert! Om du däremot förbereder salladen några timmar innan servering kan den med fördel läggas i en djup skål. Som du rör om då och då f rån botten. Så att fruktsafterna marinerar frukten och salladen blir saftigare. Precis innan servering tömmer du över den på ett fat. Men låter vätskan bli kvar i skålen så att inte salladen känns blöt.

Ljummen frukt smakar mer än kall. Ta fram fruktsalladen ur kylen en stund innan servering så att den får rumstemperatur och blir godare. Undantaget är väl riktigt varma sommardagar då en iskall läskande fruktsallad är att föredra.

Banan, äpple och päron blir bruna och tråkiga efter en stund. Lite apelsin eller citronsaft hjälper till att hålla frukten ljus och fräsch längre.

Några olika serveringsförslag

Dofta över kryddor som vaniljpulver, kanel eller kardemumma.

Hacka ner fräscha blad från citronmeliss, mynta, svartvinbärsbuske eller doftpelargon. Och testa gärna lite färsk rosmarin till en fruktsallad med jordgubb. Så gott!

Rosta och hacka valnötter, mandel, hasselnötter. Eller kokosflingor och pumpakärnor. Strössla över salladen.

Dekorera salladen med några vackra ätbara blommor. Som ringblomma, pensé, rosor, blåklint eller syrén.

Att äta grädde eller glass till fruktsalladen är ju en klassiker. Men testa också att servera med keso, kesella eller creme fraische som vispats fluffig. Eller också lite vaniljyoghurt som först fått rinna av i ett kaffefilter.

En festlig fruktsallad får du om du lägger den i små glas och strax innan servering häller över lite bubblig läsk med citronsmak.

Eller så gör du en gino och river över vit choklad och gratinerar som hastigast i ugnen.

Torkad frukt i små mängder är supergott i salladen. Den sega konsistensen bryter av och till lite sura frukter ger den välbehövlig sötma. Hacka aprikos, plommon, russin eller mangobitar och lägg ner strax innan servering.

Våga blanda ner grönsaker i salladen. En krispig gurka är supergod ihop med frukt. En paprika som adderar lite skön bitterhet. För att inte tala om lite färsk hackad chilifrukt som ger hetta.

Balsamvinäger bryter av på ett härligt sätt till en riktigt söt sallad. Ringla över lite strax innan servering. Snyggt som tusan är det också!

Riv det yttersta gula skalet från en citron eller en lime. Blanda med lite juice från frukten och söta försiktigt med vit sirap eller honung. Låt stå och dra en stund och häll sedan över salladen.

För en extra festlig sallad – koka 3 delar dessertvin och 1 del honung försiktigt i en kastrull. Låt svalna något och häll över frukten. Låt därefter marinera 1-2 timmar i kylskåp innan servering.

Glöm inte sommarbären! En näve blåbär eller hallon är gott. Men också hjortron och vinbär. Eller varför inte lingon, när det kommit i säsong?

Ja, det var alla mina fruktsalladsidéer det. Har ni fler?