Glass, smoothie, slush – av röda vinbär

Läskande efterrätt på röda vinbär.
Snart är det ju (hurra och glädje) bärsäsong igen så just nu håller jag på att tömma frysen på alla bär som är kvar från i höstas.

Har inte så mycket kvar men några stora påsar röda vinbär finns bland annat. Jag gjorde någon slags slush/glass/smoothie av dem idag, till efterrätt.

Så gör jag min vinbärsglass:

En banan per person

En deciliter frysta röda vinbär.

En skvätt mjölk – lagom stor för att få resten att mixas ihop och bli flytande.

Sedan servera på direkten och gärna dekorera med ätliga blommor. Nam nam!

Det här inlägget från 2013 finns med i min receptsamling, kolla in recepten för att se tips på fler goda desserter med bär!

Smulpaj med röda vinbär

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Glass, smoothie, slush – av röda vinbär”

 1. Åh vad gott! Jag provade att göra jello idag, glass är kanske mer en favorit men kul att prova något nytt, och jag ville prova hållbarheten på våra formar. Och jordgubbar till är inte fel! Finns inlägg om detta på bloggen 🙂

 2. Åh det där med frysen och dess innehåll…. Jag tycker det ofta blir någon slags förvaring, som man sedan inte orkar göra något med. Lussebullar från förra året, någon som vill ha? Nä, det var just det. Hemma kallas jag förvisso för kylskåpslogistikern, eftersom jag ogillar att slänga mat. Men jag har ännu inte lärt mig att fynda i min egen frys. Bättring där! Kanske slänga ihop en liten slush på underbaraclaras vis!

  1. Jag har också gamla lussebullar i frysen. Tips någon på vad man kan göra med dem? Jag gjorde semlor på några, men nu är ju även semmelsäsongen över sedan ett tag tillbaka… kan man återanvända dem i något nytt – smula ner dem i något?

   1. Skär dem 8oavsett lussebullar eller semlor) i skivor, kanske 1 cm eller så, och torka i ugnen på 100 grader, kanske 10 minuter eller tills de känns torra. Förvara i burk. Gott med “sötskorpa” någon gång med lite ost på.

     1. Sista alternativet kan vara att ta med barnen å låta de mata änderna/ankorna. 😉

 3. Det där såg rent fruktansvärt gott ut. Måste gå igenom vår frys nu och kolla om det finns något av värde där 😉 tror faktiskt att vi har både vinbär, hjortron, blåbär och lingon kvar från förra säsongen.

 4. Jag har också tömt frysen, bara vinbär kvar. De bakar jag vinbärskaka utav! Snabbt syrligt och gott!

  Intressant det här med ätliga blommor! Har aldrig provat än. Ge mig tips på sorter?!

  1. Det finns jätte många ätbara blommor att välja på. Bra tips är ringblomma, gurkört, lavendel, krasse, blåklint, gräslök, tusensköna, maskros, klöver, ros, fläder och syren. De flesta går att odla oavsett hur och vart man bor medan en del av dem är enklast att bara plocka i naturen. Kom ihåg att bara äta blommor som du vet odlats utan kemikalier, dvs som inte är snittblommor. Detsamma gäller om dem står vid vägen, låt dem stå kvar. Annars är det bara att äta på 🙂

 5. Ooo, det där ser gott ut. Måste testa när bären är klara! Ätliga växt-projekt är mina favoriter, brukar stoppa ned lite diverse i jorden för att se vad som kommer upp. Trial and error-gardening…

 6. Jag funderade senast igår på vad jag skulle göra med mina röda vinbär som ligger i frusen, måste ju använda dem innan det kommer nya…! Nu vet jag! Tack för tipset:)

 7. Tips: frys bananerna i bitar ett par timmar innan och mixa sedan ihop med valfri smaksättning (andra bär, kakao, frukt, vanilj osv) så har du supergod, krämig gelato-liknande glass! Ingen vätska eller nåt i, bara bananer.

 8. Efter dagens middag (som inte var över sig lyxig) kom jag på att vi hade en banan kvar i skafferiet och en påse röda vinbär i frysen. Vips…så blev det till en portion Claras vinbärsglass som vi delade på två. Godare än jag trodde det skulle bli faktiskt. Det kommer vi absolut att göra fler gånger. Gillar när det är så få ingredienser som möjligt i rätterna…och utan socker….och gott. /Kram Ami

 9. Min mormor har precis likadana glas. Jag brukade latsas att jag var prinsessa nar jag drack svartvinbarsaft fran dem och kande mig riktigt vuxen. (Har inga svenska bokstaver pa min engelska dator.)

 10. Ett annat tips med röda vinbär så här års, är att blanda dem med rabarber och koka saft. Jättefräscht! 🙂