Världens bästa hallongrottor

Ett av mina bästa fikabröd är hallongrottan. Mmmmm….kan med lätthet trycka i mig ett tjog. Dock är de godast när de inte är så enormt stora. Därför gör jag dem i småbrödsformar.

Mina egenplockade hallon är slut sedan länge i frysen, så jag fick köpa sylt i affären. Då tog jag en sådan där syltflaska med kork, där man kan spruta ut sylten genom pipen. Kanske inte den mest högkvalitativa sylten – men oj vad lätt det var att göra kakorna när man bara “spritsade” ner sylten i hålet på grottan. Rekommenderar detta tillvägagångssätt.

Själva receptet på kakorna kommer från Mia Öhrns kokbok Klassiska kakor på nytt vis. Jag har provat många olika men tycker att hennes är klart bäst!

Världens bästa hallongrottor

Du behöver (40-50 små hallongrottor)

200 g kylskåpskallt smör

4 dl vetemjöl

3/4 dl potatismjöl

1 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1/2 dl hallonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en matberedare. Skär smöret i några halvstora bitar. Lägg i beredaren. Blanda de torra ingredienserna och häll över. Sätt på mixern på högsta effekt och kör ihop tills degen fått en bra konsistens. (Jag använder kniven i matberedaren för alla dessa typer av degar)

Forma degen till en rulle och skär bitar av den. Rulla till bollar och lägg i småbrödsformar som placerats på en plåt. Tryck ner en grop i varje kaka och spritsa/fyll sedan hålet med hallonsylt

Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalan och njut sedan med en kopp starkt kaffe!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Världens bästa hallongrottor”

  1. Älskar din blogg nu på sommaren. Så härligt med många uppdateringar. Njuter av en blogg där innehåll och bilder känns välarbetat. Ger mig energi!

  2. Att ha i lemoncurd istället för hallonsylt är också fantastiskt gott!
    Måste nog baka bådeoch 😍

  3. När jag gick va typ 10 år gammal så bakade jag och min bästis 2 plåtar med hallongrottor, åt upp allt på typ 30 min. Det är 27 år sedan… har inte ätit hallongrottor sedan dess. Mår lite illa av att bara titta på hallongrottor tyvärr

    1. Skulle testa med att äta så mycket sjoklad att jag inte orkar käka sjoklad i nästa 20 år … 🙂

  4. Vill man använda egengjord sylt men ändå ha det lätt funkar det utmärkt att hälla ner sylt i spritspåse 🙂

    1. Eller bara använda en urdiskad ketchupflaska som har lite större hål kanske också funkar. Lite stadigare att hålla i om man föredrar det.
      (Jag har egentligen bara använt det till när jag skulle grädda små plättar, men man kan ju testa till sylten med.)

      1. Annars kan man spara en sirapsflaska och använda som påfyllningsbar klämflaska. Fungerar utmärkt på köpesylt. Hemmagjord sylt är nog förstor för att gå ur, förutom hallonsylt då.

        1. Så bra tips ni kommer med ☺️👌 tack för att ni är med och skapar så fin stämning här!

  5. Hej, gjorde dessa idag med hjälp av min treåring. Blev jättegoda men kanske inte lika snygga som dina.

  6. Tror ni att en kan byta smöret mot mjölkfritt smör utan att ändra något annat? Hälsningar från en som ammar en liten mjölk- och äggallergiker.

    1. Jag kan för lite om mjölkfritt smör tyvärr. Men vet att margarin går att byta rakt av i alla fall =)

      1. Hallongrottor är så sjukt gott. Tycker de nästan blir godare om en hinner slänga in ngr k frysen innan alla hunnits ätas upp och äta dem direkt därifrån sen, de tinar supersnabbt å blir så himla god kall kola konsistens… Mmmmm.

    2. Brukar inte vara några problem att baka med mjölkfritt, brukar använda Carlshamns mjölkfria bakmargarin och det går fint!

    3. Det tror jag absolut, Emma! Jag har bakat hallongrottor efter olika recept och ersatt smör med mjölkfritt smör (har också barn med mp-allergi) och det brukar alltid gå bra att byta ut.

  7. Godaste jag någonsin ätit! Struntade i matberedare, micrade smöret liiiiite och så bara rullade jag ihop boll för boll. Gick supersmidigt.