Ett av mina bästa fikabröd är hallongrottan. Mmmmm….kan med lätthet trycka i mig ett tjog. Dock är de godast när de inte är så enormt stora. Därför gör jag dem i småbrödsformar.

Mina egenplockade hallon är slut sedan länge i frysen, så jag fick köpa sylt i affären. Då tog jag en sådan där syltflaska med kork, där man kan spruta ut sylten genom pipen. Kanske inte den mest högkvalitativa sylten – men oj vad lätt det var att göra kakorna när man bara “spritsade” ner sylten i hålet på grottan. Rekommenderar detta tillvägagångssätt.

Själva receptet på kakorna kommer från Mia Öhrns kokbok Klassiska kakor på nytt vis. Jag har provat många olika men tycker att hennes är klart bäst!

Världens bästa hallongrottor

Du behöver (40-50 små hallongrottor)

200 g kylskåpskallt smör

4 dl vetemjöl

3/4 dl potatismjöl

1 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1/2 dl hallonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en matberedare. Skär smöret i några halvstora bitar. Lägg i beredaren. Blanda de torra ingredienserna och häll över. Sätt på mixern på högsta effekt och kör ihop tills degen fått en bra konsistens. (Jag använder kniven i matberedaren för alla dessa typer av degar)

Forma degen till en rulle och skär bitar av den. Rulla till bollar och lägg i småbrödsformar som placerats på en plåt. Tryck ner en grop i varje kaka och spritsa/fyll sedan hålet med hallonsylt

Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalan och njut sedan med en kopp starkt kaffe!