Ett av mina bĂ€sta fikabröd Ă€r hallongrottan. Mmmmm….kan med lĂ€tthet trycka i mig ett tjog. Dock Ă€r de godast nĂ€r de inte Ă€r sĂ„ enormt stora. DĂ€rför gör jag dem i smĂ„brödsformar.

Mina egenplockade hallon Ă€r slut sedan lĂ€nge i frysen, sĂ„ jag fick köpa sylt i affĂ€ren. DĂ„ tog jag en sĂ„dan dĂ€r syltflaska med kork, dĂ€r man kan spruta ut sylten genom pipen. Kanske inte den mest högkvalitativa sylten – men oj vad lĂ€tt det var att göra kakorna nĂ€r man bara “spritsade” ner sylten i hĂ„let pĂ„ grottan. Rekommenderar detta tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt.

SjĂ€lva receptet pĂ„ kakorna kommer frĂ„n Mia Öhrns kokbok Klassiska kakor pĂ„ nytt vis. Jag har provat mĂ„nga olika men tycker att hennes Ă€r klart bĂ€st!

VÀrldens bÀsta hallongrottor

Portioner

40 – 50 smĂ„ hallongrottor

Tid

ca 30 – 40 minuter

Ingredienser

 • 200 g kylskĂ„pskallt smör

 • 4 dl vetemjöl

 • 3/4 dl potatismjöl

 • 1 dl strösocker

 • 2 msk vaniljsocker

 • 1 tsk bakpulver

 • 1 krm salt

 • 1/2 dl hallonsylt

Gör sÄ hÀr

 • SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader. Ta fram en matberedare. SkĂ€r smöret i nĂ„gra halvstora bitar. LĂ€gg i beredaren. Blanda de torra ingredienserna och hĂ€ll över. SĂ€tt pĂ„ mixern pĂ„ högsta effekt och kör ihop tills degen fĂ„tt en bra konsistens. (Jag anvĂ€nder kniven i matberedaren för alla dessa typer av degar)
 • Forma degen till en rulle och skĂ€r bitar av den. Rulla till bollar och lĂ€gg i smĂ„brödsformar som placerats pĂ„ en plĂ„t. Tryck ner en grop i varje kaka och spritsa/fyll sedan hĂ„let med hallonsylt
 • GrĂ€dda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. LĂ„t svalna och njut sedan med en kopp starkt kaffe!

Hallonsylt med kokos – bĂ€sta presenten till en vĂ€n

Testa ocksÄ nektariner inbakade i smördeg!