Foto Malin Grönborg

Jag tror att vi är många som funderar på hur man kan kombinera julfirande med miljövänlighet. Julen ska ju vara en festlig högtid – men skänker samtidigt en fadd smak i munnen av allt överflöd. På den tiden vi svenskar var fattiga småbrukare fanns en större poäng med att en gång per år riktigt frossa. Idag känns det inte lika givet. Kanske får du mest dåligt samvete av högtiden?

Låt mig då påpeka att det inte är vad man gör på jul som är viktigast. Utan vad man gör alla andra dagar på året. Därför tycker jag inte att julen måste vara den tid man sparar in som mest. Det är mycket viktigare att göra årets resterande månader. Vill man till exempel äta mer vegetariskt är det ju en bra idé att göra det till vardags. Och till jul istället unna sig den där prima gårdsskinkan av hög kvalitet. Det är inte det man gör sällan utan det man gör ofta som räknas mest!

För att få en jul som känns både bjussigare och miljövänligare kan man fundera på vad man är beredd på att banta ned? Jag tänker fortsätta bjuda på massa god mat – däremot känns paket som en post som får allt mindre utrymme.

För en miljövänligare jul är det några olika delar man behöver ta hänsyn till. Jag tänkte gå igenom dem steg för steg och några av punkterna kommer jag inom kort återkomma till med nya inlägg på ämnet. Så att ni förhoppningsvis får lite ny inspiration!

Maten

Maten står för ett enormt stort klimatavtryck vid jul. Så välj närproducerat och mer vegetariskt till julbordet. Såklart gärna ekologiskt! Mer grönsaker och mindre kött blir dessutom billigare. Och strunta i att laga upp alla rätter till julbordet om det ändå bara blir massa tråkiga rester. Våga välja ut godbitarna. Och tänk på att många av de importerade varor som går åt mycket till jul (choklad, kaffe, nötter etc) är stora klimatskurkar. Köp KRAV och Fair Trade så långt det bara går. Och välj bort alla halvfabrikat med palmolja i. Som de flesta sorters pepparkakor och chokladaskar…

Julklappar inslagna i brunt papper varvat med ljusa pastellfärgade papper

Paketen

Det är svårt att köpa miljövänliga klappar om det inte är vad mottagaren önskar få. Däremot kan du ju styra över dina egna önskningar. Kanske önskar du dig någonting som gör gott för någon annan – som mässlingsvaccin eller microlån till kvinnor i Zambia? Eller så önskar du dig upplevelser istället för prylar? Konsertbiljetter, biocheckar, en heldag på spa. Hellre en mysig fika än en ny kaffebryggare!

Vill du ge fysiska produkter – kolla först vad som finns begagnat. Ett presentkort på stans finaste antikaffär eller någonting vackert som fyndats på Tradera eller Marketplace kan göra succé! (Jag återkommer förresten strax med tipsigt inlägg om loppade julklappar till barnen). Du kan också ge eller önska ätliga saker – för äta ska ju alla ändå göra. Eller varför inte något konsthantverk? En drejad skål eller en vävd linneduk har lägre klimatavtryck än något nytt från kedjorna. Och är en fantastiskt fin gåva!

Tänk också på paketinslagningen! Du kan spara fina snören och papper som du själv fått och sedan addera lite av det du råkar ha hemma. Själv gillar jag brunt kraftpapper eller vitt kraftpapper med randiga snören allra mest. Gammaldags vackert! Tycker också att tidningspapper kan vara otroligt fint och kul till paketinslagning.

Slutligen – ta rätt på papper och snören efter julklappsutdelningen. Spara det fina, ta det som går till återvinningen. Men har man som oss flera eldstäder är det heller inte fel att använda pappret för att starta någon av alla vinterns hundratals brasor.

Dekorationerna

Jag tycker att lite av grejen med jul är att ha samma pynt år från år. Det kan dessutom gärna vara köpt begagnat från första början. Men gillar du att variera dig med till exempel nya färgskalor så finns det mycket pynt på butiker som Myrorna och Erikshjälpen. Oftast knappt använt!

Jag vill också slå ett slag för att på gammaldags vis dekorera med naturliga ting – granris, äpplen, kottar. Eller ätliga ting som apelsiner eller pepparkakor med kristyr. Samt förstås att göra gammaldags dekorationer av papper. Och om du gillar blommor – välj svenska julblommor och svensk rödgran framför odlade ädelgranar och importerat. Ett tips är att sedan spara hyacintlökarna och sätta ut i trädgården till våren.

Vill du likt mig ha mycket julbelysning i trädgården? Sätt timer eller ljusrelän på slingorna. Då släcks de under dagtid och mitt på natten när alla ändå sover.

Resorna

Som boende i norrlands inland så är det lite fånigt att tipsa om att ta tåg eller buss i juletider. Förmodligen går det varken tåg eller buss dit man ska. Men fyller man ändå hela bilen med paket och mat och barn så är det ju inte fel att åka just bil. Finns det däremot vettiga alternativ – samåkning eller kollektivtrafik – välj det såklart!