Fira en miljövänligare jul

Foto Malin Grönborg

Jag tror att vi är många som funderar på hur man kan kombinera julfirande med miljövänlighet. Julen ska ju vara en festlig högtid – men skänker samtidigt en fadd smak i munnen av allt överflöd. På den tiden vi svenskar var fattiga småbrukare fanns en större poäng med att en gång per år riktigt frossa. Idag känns det inte lika givet. Kanske får du mest dåligt samvete av högtiden?

Låt mig då påpeka att det inte är vad man gör på jul som är viktigast. Utan vad man gör alla andra dagar på året. Därför tycker jag inte att julen måste vara den tid man sparar in som mest. Det är mycket viktigare att göra årets resterande månader. Vill man till exempel äta mer vegetariskt är det ju en bra idé att göra det till vardags. Och till jul istället unna sig den där prima gårdsskinkan av hög kvalitet. Det är inte det man gör sällan utan det man gör ofta som räknas mest!

För att få en jul som känns både bjussigare och miljövänligare kan man fundera på vad man är beredd på att banta ned? Jag tänker fortsätta bjuda på massa god mat – däremot känns paket som en post som får allt mindre utrymme.

För en miljövänligare jul är det några olika delar man behöver ta hänsyn till. Jag tänkte gå igenom dem steg för steg och några av punkterna kommer jag inom kort återkomma till med nya inlägg på ämnet. Så att ni förhoppningsvis får lite ny inspiration!

Maten

Maten står för ett enormt stort klimatavtryck vid jul. Så välj närproducerat och mer vegetariskt till julbordet. Såklart gärna ekologiskt! Mer grönsaker och mindre kött blir dessutom billigare. Och strunta i att laga upp alla rätter till julbordet om det ändå bara blir massa tråkiga rester. Våga välja ut godbitarna. Och tänk på att många av de importerade varor som går åt mycket till jul (choklad, kaffe, nötter etc) är stora klimatskurkar. Köp KRAV och Fair Trade så långt det bara går. Och välj bort alla halvfabrikat med palmolja i. Som de flesta sorters pepparkakor och chokladaskar…

Julklappar inslagna i brunt papper varvat med ljusa pastellfärgade papper

Paketen

Det är svårt att köpa miljövänliga klappar om det inte är vad mottagaren önskar få. Däremot kan du ju styra över dina egna önskningar. Kanske önskar du dig någonting som gör gott för någon annan – som mässlingsvaccin eller microlån till kvinnor i Zambia? Eller så önskar du dig upplevelser istället för prylar? Konsertbiljetter, biocheckar, en heldag på spa. Hellre en mysig fika än en ny kaffebryggare!

Vill du ge fysiska produkter – kolla först vad som finns begagnat. Ett presentkort på stans finaste antikaffär eller någonting vackert som fyndats på Tradera eller Marketplace kan göra succé! (Jag återkommer förresten strax med tipsigt inlägg om loppade julklappar till barnen). Du kan också ge eller önska ätliga saker – för äta ska ju alla ändå göra. Eller varför inte något konsthantverk? En drejad skål eller en vävd linneduk har lägre klimatavtryck än något nytt från kedjorna. Och är en fantastiskt fin gåva!

Tänk också på paketinslagningen! Du kan spara fina snören och papper som du själv fått och sedan addera lite av det du råkar ha hemma. Själv gillar jag brunt kraftpapper eller vitt kraftpapper med randiga snören allra mest. Gammaldags vackert! Tycker också att tidningspapper kan vara otroligt fint och kul till paketinslagning.

Slutligen – ta rätt på papper och snören efter julklappsutdelningen. Spara det fina, ta det som går till återvinningen. Men har man som oss flera eldstäder är det heller inte fel att använda pappret för att starta någon av alla vinterns hundratals brasor.

Dekorationerna

Jag tycker att lite av grejen med jul är att ha samma pynt år från år. Det kan dessutom gärna vara köpt begagnat från första början. Men gillar du att variera dig med till exempel nya färgskalor så finns det mycket pynt på butiker som Myrorna och Erikshjälpen. Oftast knappt använt!

Jag vill också slå ett slag för att på gammaldags vis dekorera med naturliga ting – granris, äpplen, kottar. Eller ätliga ting som apelsiner eller pepparkakor med kristyr. Samt förstås att göra gammaldags dekorationer av papper. Och om du gillar blommor – välj svenska julblommor och svensk rödgran framför odlade ädelgranar och importerat. Ett tips är att sedan spara hyacintlökarna och sätta ut i trädgården till våren.

Vill du likt mig ha mycket julbelysning i trädgården? Sätt timer eller ljusrelän på slingorna. Då släcks de under dagtid och mitt på natten när alla ändå sover.

Resorna

Som boende i norrlands inland så är det lite fånigt att tipsa om att ta tåg eller buss i juletider. Förmodligen går det varken tåg eller buss dit man ska. Men fyller man ändå hela bilen med paket och mat och barn så är det ju inte fel att åka just bil. Finns det däremot vettiga alternativ – samåkning eller kollektivtrafik – välj det såklart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Fira en miljövänligare jul”

 1. Jag köper juldukar på Tradera och seconhand som jag syr julklappspåsar av. Sen knyter jag ihop med fina band och pysslar fina julklappsetiketter. Rolig och enkelt som går att återanvända.

 2. Härligt och inspirerande inlägg, Clara! Ser fram emot att se nästa inlägg på temat!❤️

 3. Jag skulle vilja tipsa om att titta närmare på vad ljusen man använder består av. Förr var det vanligen stearin eller paraffin men nu har jag upptäckt att allt fler innehåller palmolja. Inte så mysigt att bränna regnskog hemma!
  Själv använder jag svensktillverkade stearinljus, lite dyrare men jag passar på när det är extrapris på storpack. Har också minskat lite på hur många jag använder – en liten skillnad för mig men om man tänker på hur mycket ljus som förbrukas i landet som helhet skulle bara några procents minskning kunna göra skillnad.
  Brukar också fynda julkrukor att göra egna arrangemang i, ett kul pyssel som man kan börja med redan i advent. Några hyacinter och vanlig grönmossa kommer man långt med!
  Har också ett litet lager av små höganäskrus, glasskålar och udda sockerskålar fyndade på loppis som kan fyllas med hemgjort godis och med lite cellofan och en snörstump blir en fin gåbortspresent.

 4. Bra och tänkvärda tips. En av de bästa sakerna med jul tycker jag är att man får ägna en annars ofta grå och trist månad åt att längta, och det är så mysigt! Barnens pynt räcker långt, även om vi såklart ställer fram stjärnor, ljus och tomtar. Och gran, en riktig ska det vara, tycker vi. Däremot finns det ingen glädje i att frossa så man mår dåligt, all mat och godis smakar bäst när det är lagom mycket. Ojdå, kom visst i julstämning här av ditt inlägg 😉 Fortsatt trevlig helg!

 5. Jag brukar fynda en massa lyxigt på matsmart. Typ choklad, nötter, godis, te o.s.v. Ekologiskt och Fairtrade så långt det går. Eftersom det är saker med kort datum så räddar man sådant som annars skulle slängas!

 6. Jättebra tips! 🙂 Skulle vilja lägga till att tänka på vilka ljus/värmeljus som används. Svanenmärkta ljus av stearin är bättre för miljön (och de som vistas vid ljusen) än t.ex. paraffinljus.

 7. Åh, just den vita kannan som det står God jul på hittade jag på loppis här under hösten, kostade en 30 kronor kanske? Loppis är verkligen mitt bästa tips när det gäller pynt, porslin och tillbehör. För att inte tala om krukor för växter och arrangemang, både för jul och övriga tider på året. Man kan hitta krukor för en spottstyver (5-30 kronor) i alla storlekar och modeller. Tror inte jag köpt en butiksny blomkruka på många år.

 8. Sedan några år tillbaka slår vi in julklapparna i små julklappssäckar av tyg. Säckarna sydde jag ihop i olika storlekar av begagnade juldukar och gardiner som jag köpte på loppis. Några fina tygband köpte jag också som återanvänds varje år för att knyta ihop säckarna och fästa små julkort på. Inte det där vanliga och ganska mysiga prasslet på julafton såklart men så slipper man också skräpet.

  1. Åh jag var precis på att skriva samma sak! Vill också tipsa om att slå in alla årets paket med någon av de silkessjalar som ofta finns i drivor på loppis, istället för papper. Dels får gåvomottagaren en liten extra present för en 10 och sen minskas förbrukningen av engångsmaterial. En annan sak som det ofta finns mycket av på loppis är små vita virkade dukar – så fina att pyssla med och att dekorera paket med!

 9. Jag bor numera i Norge och här är det inte smörgåsbord till julmat. Ofta äter vi en rätt, med många tillbehör, på julafton. Sen är vi bjudna på olika “julrätter” hos familj och vänner olika dagar. Jag märker att det inte blir lika mycket rester då.
  Julpynt är bäst när det är loppisfyndat, älskar det! Slår oxå ett slag för presentkort på massage och behandlingar, frisör, eller upplevelser.

 10. Vilket bra inlägg! Ett sätt för vår familj att dra ned på kostnader, stress och förstås på miljöpåverkan är att ge present till bara en person. Så nån månad innan jul lottar vi ut vem man ska ge till. Då kan man leta länge och ge nåt verkligt speciellt och det blir inte samma frossande i klappar.

  1. Så gör vi med! Hela familjen firar, men man ger bara klapp till en person. Då får det gärna vara något mer rejält och så kan man fundera ett extra varv på att ge en riktigt bra!

 11. Bara ett litet tilläggstid. Kottar innehåller en hel del sovande varelser som vaknar till liv i rumsvärmen. Lagom kul… och Anticimex kan få extrajobb. Problemet är dock lätt löst: kör kottarna i mikron nån minut!

 12. Ett tips är att äta vegetariskt hela advent o sen fira med kött på jul (om en vill), ungefär som du skrev. Adventstiden är i någon tradition (minns ej vilken) en fastemånad precis som fastan innan påsk. Att varva ner och städa lite inombords också när en håller på att städa huset är inte så illa!

 13. Älskar gammalt och väl använt julpynt!! Om jag behöver nytt så får det bli loppis. Tycker de har mer charm än det nya moderna. Brukar vara extra snäll mot djuren hela december och mata fåglarna och hararna, samt vegansk julbord.
  Stor kram! Älskar dina fina bilder.